BOL U KOLENU – svi mogući uzroci (sa ili bez otoka)

bol u kolenu

[icegram campaigns=”7465″]

BOL U KOLENU mogu izazvati brojni uzroci.Zahvaljujući zglobovima kolena, možemo da se penjemo uz stepenice, trčimo, hodamo, čučimo i klečimo. Kada je reč o pokretima, ovo je jedan od najvažnijih zglobova u telu, zbog čega se upravo u njemu češće javljaju bolovi, upala i iritacija.

Bol u kolenu je prilično čest problem i ima mnoštvo uzroka, od akutnih povreda pa do komplikacija određenih bolesti. Bol u kolenu može biti lokalizovan u samo jednoj tački ili se širiti kroz celo koleno. Lečenje bola u kolenu zavisi od uzroka. Prognoza je obično dobra, ali je u najtežim slučajevima potrebna operacija ili neka druga intervencija.

bolovi u kolenu


Dijagnostikovanje bola u kolenu

Kako se postavlja tačna dijagnoza bola u kolenu?  Treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

 • Lokacija: gde se tačno bol javlja (sa prednje ili zadnje strane kolena).
 • Kako je bol počeo: da li se javio iznenada, prilikom neke povrede, ili se javljao postepeno.
 • Specifični simptomi: koji su glavni simptomi koji prate bol u kolenu (da li se čuje krckanje, da li se javlja osećaj trenja).

Bol u kolenu se često može javiti zbog problema sa bilo kojom kosti koja se spaja sa drugim kostima u kolenu (butna kost, cevanica, lisna kost), čašice kolena ili ligamenata, tetiva i meniskusa (hrskavice). Bol u kolenu se najčešće pogoršava prilikom fizike aktivnosti, pokreta okolnih mišića, a ponekad se javlja i zbog povrede stopala. Bol u kolenu se može javiti kod osoba oba pola, kod mladih i starih, i obično su za lečenje dovoljni odmor i hladne obloge, osim ako su simptomi baš teški.

U nastavku saznajte šta izaziva…

 • bol u kolenu i otok
 • bol u kolenu pri savijanju noge i čučnju
 • bol sa unutrašnje i zadnje strane kolena
 • bol sa prednje strane kolena
 • bol sa spoljne strane kolena

bol u kolenu pri savijanju

Bol u kolenu se može javiti na više mesta, u zavisnosti od uzroka problema. Infekcije i inflamatorni procesi izazivaju bolove i otoke u celom kolenu, dok cepanje meniskusa ili prelom neke kosti izazivaju bol na jednom mestu. Bekerove ciste obično izazivaju bol sa zadne strane kolena.

Intenzitet bolova varira od blagih do nepodnošljivih.

Ostali česti znaci i simptomi koji prate bol u kolenu su:

 • poteškoće sa hodanjem zbog bolova i nestabilnosti
 • problemi sa penjanjem i silaskom uz i niz stepenice zbog oštećenja ligamenata
 • nemogućnost savijanja kolena
 • crvenilo i otok
 • nemogućnost ispravljanja kolena
 • prebacivanje čitave telesne težine na drugu nogu

Bolovi u kolenima uzrok

bol kolena sa prednje strane

Bolovi u kolenima se javljaju zbog uzroka koji se mogu svrstati u jednu od sledeće tri kategorije:

 • akutne povrede: prelom kosti, cepanje ligamenta ili meniskusa
 • bolesti: artritis, infekcije
 • hronična oboljenja ili čest pritisak na kolena: osteoartritis, patelarni sindromi, upale tetiva, burzitis.

Ovde ćemo navesti najčešće uzroke bolova u kolenu.A u nastavku detaljno objašnjenje za svaku vrstu bola prema lokaciji.

Povrede meniskusa: meniskus je hrskavica koja apsorbuje trenje i pritisak između kostiju u kolenu. Uvrtanje kolena može izazvati povrede meniskusa.

Iščašenje kolena: kada dođe do iščašenja kolena, reč je o hitnom stanju, što znači da morate odmah kod lekara. Diskolacija kolena loše utiče na dotok krvi u celu nogu. Ovakve povrede se često javljaju nakon saobraćajnih nezgoda.

Reumatski artritis je autoimuno oboljenje koje može pogoditi bilo koji zglob u telu. Obično izaziva bol, otoke i nestabilnost u zglobu.

Bol u kolenu može biti praćen otokom ili bez otoka, prvo da vidimo šta može biti uzrok za bol u kolenu i otok…


Otok kolena sa bolom

otok kolena i bol

Otok kolena sa bolom se može javiti zbog mnogo stvari. U nekim slučajevima dolazi do akutnog otoka kolena, koji se povlači za nekoliko dana. Međutim, ako je uzrok neka degenerativna promena na zglobu kolena, problem je hroničan. Najčešći uzroci otoka i bolova u kolenu su:

 • Povreda kolena: kolena se lako povrede kada padnemo ili udarimo u neki tvrd predmet. To može rezultirati prelomom ili pomeranjem čašice. Prekomerno naprezanje ili iznenadna promena u načinu hodanja može izazvati oštećenje mekih tkiva – mišića, ligamenata i tetiva.
 • Cepanje meniskusa: meniskus je elastična traka tkiva koja se nalazi između butne kosti i tibije (cevanice). Ona apsorbuje stres i raspoređuje čitavu telesnu težinu na celo koleno. U ovom tkivu se javljaju poderotine zbog iznenadnog uvrtanja kolena. Osim toga, čest fizički napor i trenje dosta istežu meniskus i tako dolazi do povreda.Otok kolena sa bolom i vidljive modrice su najčešći simptomi problema sa meniskusom.
 • Burzitis: burse su kesice ispunjene tečnošću koje se nalaze unutar kolena i funkcija im je da ublažavaju trenje u zglobu. Do upale burse dolazi zbog čestog trenja. To stanje se zove burzitis. Svaka aktivnost koja zahteva prebacivanje težine na kolena na duže vreme može izazvati burzitis kolena.
 • Artritis: reč je o upalnoj bolesti koja pogađa zglobove, a kada se javi izaziva otok kolena sa bolom. Postoji više tipova artritisa koji se mogu javiti u kolenu: osteoartritis, reumatski artritis, septički artritis, giht i slično.
 • Ostali problemi sa kolenom: Patelarni tendonitis je stanje kod kog dolazi do upale tetiva koje vezuju mišiće za kosti. Najčešće se javlja kod trkača, biciklista i skijaša, kod kojih je i pritisak na koleno najjači. Bekerove ciste su ciste ispunjene tečnošću koje se stvaraju na zadnjem delu kolena i izazivaju bol i otok iza kolena.

Bol u kolenu i otok lečenje

Blaži bol i otok se mogu ublažiti prirodnim putem, bez posete lekaru i klasičnih tretmana.

 • Odmor: kada dođe do osetljivosti i otoka, gotovo je nemoguće pomerati koleno na normalan način. Nagli pokreti dodatno otežavaju simptome. Da biste ublažili problem, morate što više odmarati koleno. Kada morate da hodate, koristite štap ili štaku kako biste smanjili pritisak na koleno. Držite koleno podignuto tako što ćete ispod njega staviti nekoliko jastučića. To će brzo smanjiti otok.
 • Ledene obloge: ovo je veoma efikasan tretman za otok kolena sa bolom. Stavite ledeno pakovanje na koleno i držite 15-20 minuta. Ponavljajte 3-4 puta na dan. Nemojte stavljati tople obloge, jer to može pogoršati otok.

Ako vam odmor i obloge ne pomažu, posetite lekara. On će vas pregledati, poslati na rendgen i preporučiti adekvato lečenje.


Bol u kolenu pri savijanju

bol u kolenu sa prednje strane

Bol u kolenu pri savijanju i čučnju može biti praćen otokom a u nekim slučajevima se javlja i bez otoka.

Ako vas koleno boli svaki put pri čučnju i savijanju noge i to stanje ne prolazi nakon par dana, posetite lekara.

Najčešći uzroci bola u kolenu pri savijanju noge su:

Povrede kolena

Najčešći uzrok bola u kolenu. Istegnuća, cepanje ligamenata i oštećenja mišića dovode do povrede kolena. Do povreda kolena najčešće dolazi zbog nezgoda, padova, izvrtanja i istezanja kolena.

“Trkačko koleno”

Jak bol na prednjoj strani čašice se javlja zbog čestog savijanja kolena, pada direktno na koleno, pomeranja čašice, ravnih tabana i slabih mišića butina, što izaziva tzv. trkačko koleno.Izaziva i škripanje ili krckanje kolena po čemu se može prepoznati.Takođe osetićete jek bol pri čučnju.

 • Simptomi: bol pri savijanju kolena (čučanje, klečanje, hodanje, trčanje). Javlja se i znatan otok, kao i osećaj trenja i/ili “krckanje” kolena prilikom hodanja.
 • Lečenje: odmor, ledene obloge i podizanje kolena ublažavaju bol.

Burzitis

Upala burse, male kesice ispunjene tečnošću koja sprečava trenje u zglobovima, koja se javlja zbog čestog klečanja, čučanja ili jakog trenja je poznata kao burzitis. Postoje dva tipa burzitisa kolena: prepatelarni burzitis i infrapatelarni burzitis kolena. U oba slučaja, ponovljene minorne povrede kolena koje se javljaju zbog čestog klečanja ili čučanja izazivaju bol u kolenu pri savijanju.

 • Simptomi: bolovi, posebno pri savijanju kolena, kao i oticanje su glavni simptomi ovog oboljenja.Mada bol prilikom savijanja kolena nije toliko jak, može izazvati veoma neprijatan osećaj.
 • Lečenje: za ublažavanje uaple se koriste antiinflamatorni lekovi i injekcije kortikosteroida. Ponekad se radi i drenaža burze tako što se u nju ubacujetanka igla i izvlači suvišna tečnost.

Saznajte više>  Šta je burzitis kolena


Osteoartritis kolena

Reč je o hroničnom oboljenju za koje su karakteristične degenerativne promene na hrskavici koja štiti krajeve kosti. To može dovesti do pojačanog trenja između kostiju. Osteoartritis kolena se javlja zbog čestog istezanja kolena, a doprinose mu i ranije povrede i gojaznost.

 • Simptomi: u zavisnosti od toga koliko je oboljenje teško, bol može biti i blag i jak. Javlja se i nedovoljna fleksibilnost kolena, ukočenost i oticanje.
 • Lečenje: bolovi se umiruju običnim lekovima, kremama i injekcijama steroida. Ponekad se daju hijaluronske injekcije kako bi se nadomestila izgubljena tečnost između tkiva.

Bolovi u kolenu bez otoka

bol u kolenu bez otoka

Sada ćemo videti koji su najčešći uzroci za bol u kolenu bez otoka

Bolovi u kolenu sa spoljne strane

Slede najčešći uzroci za bol u kolenu sa spljne strane…

Povreda lateralnog ligamenta

 • Šta je to:oštećenje vlakana u lateralnom ligamentu, sa spoljne strane kolena.
 • Simptomi: bol sa spoljne strane kolena, otok, pojava modrice, nestabilnost, ukočenost kolena.
 • Uzroci: udarac u koleno, iznenadno uvrtanje ili pad prilikom kog je donji deo noge pao ka unutrašnjoj strani.
 • Šta pogoršava bol: savijanje noge, hodanje, penjanje uz stepenice.
 • Kada i kako se javlja: iznenada, ako je uzrok povreda; polako i postepeno ako je uzrok hronično trenje i naprezanje.

Povreda lateralnog meniskusa

 • Šta je to: cepanje hrskavice sa spoljne strane zgloba. Ovaj deo kolena najređe uzrokuje ovakve probleme.
 • Simptomi bolovi sa spoljne strane, oticanje, nestabilnost, problem sa istezanjem i ispravljanjem kolena.
 • Uzroci: iznenadno uvrtanje kolena, često trenje.
 • Šta pogoršava bol: hodanje, trčanje, čučanje, penjanje uz stepenice.
 • Kada i kako se javlja: može se javiti i iznenada i postepeno.

Problemi sa nervima

Pritisak duž peronealnog nerva takođe može izazvati bol sa spoljne strane kolena. Peronealni nerv se grana od išijadičnog nerva i ide spoljnom stranom noge sve do stopala. Obično se javljaju bol, trnci, “mravinjanje” i obamrlost.


Bol u kolenu sa zadnje strane

bol u kolenu sa unutrasnje strane

Kod većine ljudi, bol u kolenu sa zadnje strane se javlja zbog naprezanja mišića potkolenice, ali je u nekim slučajevima uzrok znatno ozbiljniji. Postoji mnoštvo uzroka ovakvih bolova.

Bol se najčešće javlja kada se čašica trlja o donji kraj femoralne (butne) kosti. Da bi se koleno normalno pokretalo, čašica mora da “klizi” preko tog kraja kosti. Međutim, kad dođe do trenja i iritacije javlja se oštećenje hrskavice. Ta iritacija izaziva bol.

Još jedan čest uzrok koji izaziva bol u kolenu sa zadnje strane je gojaznost. Gornji deo tela stvara velik pritisak na kolena, što se odražava i na zadnji i na prednji deo kolena.

Moguć uzrok bola u zadnjem delu kolena je nakupljanje sinovijalne tečnosti, koja se nalazi između zglobova i ublažva trenje. To nakupljanje tečnosti izaziva pojavu Bekerove ciste i izaziva bol.

Bol se pogoršava i izaziva još veće probleme ako ga ignorišete i nastavite sa fizičkom aktivnošću. Da biste sprečili pogoršanje stanja, najbolje je da se odmarate i izbegavate svaku aktivnost koja pogoršava bolove. Izbegavajte da se penjete i silazite uz i niz stepenice, nemojte trčati i baviti se sportom, jer to izaziva jak pritisak na kolena.


Bol u kolenu sa prednje strane

boli me koleno

Bolovi u kolenu sa prednje strane su veoma česti. Zapravo, bolovi u kolenu se najčešće javljaju upravo tu. Bol može biti oštar ili tup, može se javiti otok ili nestabilnost prilikom hodanja.

Hondromalacija patele

 • Klasični simptomi: Jak bol u kolenu sa prednje strane, otok, “krckanje” prilikom savijanja hodanja i osećaj trenja prilikom kretanja. Bol je najjači ujutru prilikom ustajanja i prilikom trčanja, silaženja niz stepenice i pritiska na koleno. Najčešće se javlja kod mladih ljudi.
 • Šta je to: oštećenje hrskavice iza čašice kolena.
 • Kada se javlja: javlja se postepeno. Češće se javlja kod žena.
 • Lečenje: vežbe, istezanje kolena, nošenje udlage, u ređim slučajevima operacija.

Ozgud-Šlaterova bolest

 • Klasični simptomi: osetljivost, koštani čvor tik ispod čašice kolena, bol. Najčešće se javlja kod dece i mladih. Pogoršava se prilikom fizičke aktivnosti (šutiranje, trčanje, skakanje).
 • Šta je to: iritacija kosti ispod čašice. Najčešći uzrok bolova u kolenu kod tinejdžera i mladih.
 • Kada se javlja: najčešće kod dece i to dečaka starih između 9 i 16 godina. Često se javlja zbog naglog rasta.
 • Lečenje: udlage, vežbe, ulošci.

Tendonitis patele (skakačko koleno)

 • Klasični simptomi: bol u prednjem delu kolena ispod čašice, ukočenost nakon fizičke aktivnosti, zadebljanje tetive patele. Pogoršava se nakon opterećenja kolena.
 • Šta je to: oštećenje tetive patele, koja se nalazi ispod čašice.
 • Kada se javlja: javlja se postepeno. Obično se pogoršava s vremenom.
 • Lečenje: odmor, ledene obloge, nošenje udlage, fizikalna terapija, operacija.

Osteohondritis

 • Klasični simptomi: hronično tup bol uz povremenu pojavu oštrog bola; “krckanje” kolena, slabost u kolenu, smanjen opseg pokreta i oticanje. Simptomi se pogoršavaju prilikom fizičke aktivnosti, naprezanja kolena i penjanja uz stepenice. Najčešće se javlja kod mladih.
 • Šta je to: smanjen dotok krvi u kost dovodi do toga da se delovi hrskavice odvajaju od kosti.
 • Kada se javlja: može se javiti u bilo kom dobu, ali ipak najčešće između desete i dvadesete godine. Tri puta češće pogađa muškarce. Ovo je relativno redak uzrok bola u prednjem delu kolena.
 • Lečenje: odmor, vežbe, proteza, operacija.

Faktori rizika za bol u kolenu

 • Biomehanika: koleno je složen zglob po načinu funkcionisanja, a gotovo neprestano je opterećeno. Svaka promena u pomeranju zgloba (rast nogu, promene u načinu hodanja zbog bolova u kičmi) mogu izazvati promene, bolove i povrede.
 • Prekomerna težina: pritisak na kolena se povećava sa težinom. Gojaznost povećava rizik od osteoartritisa jer se hrskavica mnogo brže razlaže.
 • Iritacija kolena zbog ponavljanja pokreta,prilikom vežbanja (trčanje, skijanje) ili zbog radnih uslova (često klečanje) može izazvati oštećenja hrskavice, što izaziva bol.

Kada je bol u kolenu razlog za brigu?

Ako bol ne prolazi nakon odmora i traje duže od par dana, najbolje je da se obratite lekaru. Simptomi zbog kojih treba odmah da odete kod lekara su:

 • oticanje
 • nemogućnost da se koleno savije
 • pojava deformiteta
 • nemogućnost da se hoda ili jak bol prilikom hodanja
 • jaki bolovi