Crveni osip po telu, nogama i rukama (SA SVRABOM ILI BEZ)

crveni osip

CRVENI OSIP PO TELU nije specifična dijagnoza. Umesto toga, odnosi se na bilo kakvu upalu i/ili promenu boje koja poremeti normalan izgled kože.

Uobičajeni uzroci za crveni osip na koži uključuju ekcem, otrovni bršljan, koprivnjača i atletsko stopalo.

Infekcije koje izazivaju osip mogu biti gljivične, bakterijske, parazitske ili virusne.Proizvodi bez recepta mogu biti korisni tretmani za mnoge osipe na koži.

Crveni osip po rukama, nogama i telu koji traje više od nekoliko dana, koji je neobjašnjiv, treba da oceni lekar.Ako imate novi osip i imate groznicu ili neku drugu generalizovanu bolest vezanu za osip, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

crveni osip po nogama


Najčešći uzroci za neinfektivni crveni osip po telu:

Atopijski dermatitis

atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis, često nazvan ekcem, je čest poremećaj u detinjstvu koji proizvodi crveni osip koji svrbi i može da curi, na unutrašnjim aspektima laktova i iza kolena, kao i na obrazima, vratu, ručnim zglobovima i skočnim zglobovima. Uobičajeno se nalazi kod pacijenata koji takođe imaju astmu i polensku groznicu.


Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis je najčešći crveni osip na koži koji utiče na odrasle osobe. Karakteristično utiče na skalp, čelo, obrve, obraze i spoljašnje uši. Kod novorođenčadi, može uključiti i skalp i površinu pelene.


Kontaktni dermatitis

Koprivnjača slike

Kontaktni dermatitis je crveni osip koji se javlja ili usled kontakta sa određenom hemikalijom za koju je pacijent jedinstveno alergičan ili sa supstancom koja direktno iritira kožu. Neke hemikalije su iritansi i alergeni. Ovaj osip utiče na delove kože koji su došli u direktan kontakt sa dotičnom supstancom. Uobičajeni primeri alergijskog kontaktnog dermatitisa su otrovni bršljan i reakcije na nakit koji sadrži nikl.


Stazni dermatitis

Ovo je dermatitis koji curi i koji se javlja na donjim nogama kod osoba koje imaju hronično oticanje zbog slabe cirkulacije u venama.


Psorijaza

psoriaticni artritis

Psorijaza se javlja na skalpu, laktovima i kolenima. Ovo stanje kože proizvodi srebrne ljuspice kože koje se ljušte i opadaju.


Koprivnjača

Dolazi iznenada i onda se rešava za oko osam sati. Koprivnjača se često ponavlja. Ako je koprivnjača uzrokovana lekovima, u budućnosti treba izbegavati taj lek.


Crveni osip po telu usled lekova

Određeni lekovi (poput antibiotika) mogu izazvati kožni osip kao neželjeni efekat. Uobičajeni izgled osipa je sličan osipu proizvedenom od strane određenih čestih virusnih infekcija. Sa druge strane, lekovi mogu proizvesti široku paletu drugih vrsta osipa.

Crveni osip na koži koji nije izazvan zaraznim organizmima, može se tretirati bezalkoholnim 1% hidrokortizon kremom nedelju dana ili više pre nego što zatražite medicinsku pomoć. Oralni antihistaminici bez recepta mogu biti od pomoći u kontroli senzacije svrbe.

Najčešće bakterijske infekcije kože su folikulitis i impetigo. Stafilokoke i streptokoke mogu izazvati folikulitis i/ili impetigo, dva stanja koja su mnogo češća kod dece nego kod odraslih.


Crveni osip koji svrbi

Crveni osip po telu koji svrbi može ukazati na osnovno zdravstveno stanje ili bolest, ili jednostavno može biti odgovor na kontakt sa iritantom. Određivanje uzroka je važno, jer se tretmani razlikuju za različite vrste osipa. Takođe, određene bolesti i uslovi koji izazivaju crveni osip na koži koji svrbi su zarazni.


Ekcem

ekcem na rukama slike

Ekcem je stanje kože koje uzrokuje crvene fleke po koži koje su suve, upaljene i svrbe. Mogu se pojaviti i mali plikovi ispunjeni tečnošću ili ranice koje cure, a dugoročno, koža može početi da se oseća grubo kao rezultat prekomernog grebanja.

Atopijski dermatitis, obično poznat kao “atopijski ekcem”, najčešći je oblik ekcema. Procenjuje se da između 10 i 20% dece razvija atopijski dermatitis, najčešće pre pete godine života i da između 1 i 3% odraslih razvija ovo stanje.

Ekcem je prisutan u porodicama, što ukazuje na genetičku osnovu za ovo stanje. Iako se stanje razlikuje od osobe do osobe, pacijenti imaju tendenciju da primete određene okidače koji izazivaju pojavu osipa. Mleko i proizvodi od pšenice, jaja i orašasti plodovi izgleda da pokreću pojavu ekcema kod nekih ljudi. Polen i dlake kućnih ljubimaca su zabeleženi kao pokretači za druge pacijente.


Infestacija

Određeni paraziti mogu izazvati crveni osip na koži koji svrbi kod ljudi. Grinje kopaju ispod gornjeg sloja kože da bi se hranile i položile jaja. Zbog toga što grinje ne lete, one se uglavnom prenose direktnim kontaktom kože na kožu. Osip uzrokovan infestacijom šugarca nazvan je “šuga” u opštim slučajevima i “norveška šuga” u intenzivnim oblicima. Osip se pojavljuje kao mala crvena ispupčenja nalik na bubuljice i prati ga intenzivni svrab. To je uzrokovano alergijskom reakcijom na otpadne proizvode šugarca.

Kada se osip pojavljuje na koži glave, to mogu biti vaške. Vaške ne lete, ali se brzo kreću i prenose sa osobe na osobu kada se javlja bliski kontakt. Vaške takođe mogu inficirati pubičnu regiju i telo, što izaziva osip i svrab na tim područjima.


Boginje

boginje

Ovčije boginje često počinju na stomaku pre nego što se rašire do ostatka tela. Na telu se oblikuju mali, crveni plikovi ispunjeni tečnošću, koji mogu, ako su izgrebani, rezultirati trajnim ožiljcima. Plikovi se na kraju suše, obično u roku od pet do deset dana, i formiraju kraste. Osoba je zarazna sve dok ima osip. Uzrokovane virusom herpes zoster, ovčije boginje se lako i brzo šire i obično pogađaju decu mlađu od 10 godina. Kada utiču na odrasle, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije, uključujući Reieov sindrom i Guillain-Barr sindrom.


Crveni osip koji svrbi po rukama

Crveni osip koji svrbi ograničen na jednu ruku obično ukazuje na lokalni proces nasuprot široko rasprostranjenom zdravstvenom stanju. Alergije, infekcije i dodir sa iritantnim hemikalijama često uzrokuju reakcije kože, što dovodi do crvenog osipa koji svrbi po rukama.

Najčešći uzroci za crveni osip koji svrbi po rukama:

Alergijski dermatitis

Alergijski dermatitis je oblik ekcema. U roku od nekoliko sati od kontakta sa supstancom na koju je osoba alergična, na kontaktnom području se razvija crveni osip koji svrbi. Bižuterija često sadrži nikl, metal koji izaziva alergije. Noseći narukvicu, sat ili manžetnu koja sadrži nikl može izazvati alergijski dermatitis ruke kod osetljivih ljudi. Antibiotske masti i parfemi takođe često uzrokuju dermatitis ako se primenjuju na rukama alergične osobe.


Iritirajući kontaktni dermatitis

Snažne hemikalije mogu izazvati iritantnu, nealergičnu reakciju na koži, što dovodi do crvenog osipa na mestu kontakta. Ovo stanje, poznato kao iritantni kontaktni dermatitis, odražava fizičko oštećenje kože. Primeri hemikalija koje mogu prskati po rukama i uzrokovati iritantni kontaktni dermatitis uključuju jake deterdžente, razređivače boja i druge rastvarače, čistače za odvod i određena lepila.


Neurodermatitis

Neurodermatitis je oblik ekcema koji se karakteriše iritacijom nervnih završetaka povezanih sa senzacijom svraba. Intenzivan svrab površine kože može se razviti na mestu ugriza insekata, ožiljaka ili kontaktnog dermatitisa. Neurodermatitis najčešće utiče na podlaktice, ručne zglobove, članke, donje noge i vrat.


Cellulitis

Infekcija dubokog sloja kože, ili celulitis, može izazvati crveni osip koji svrbi po rukama. Infekcija često počinje sa malom posekotinom, ujedom insekata ili ogrebotinom. Bakterije napadaju kožu kroz ranu i brzo se šire. Pogađena oblast postaje crvena, otečena, bolna i topla na dodir. Proširenje crvenila kože signalizira širenje infekcije. Vrste bakterija koje su najčešće povezane sa celulitisom uključuju Staphilococcus aureus, streptokoke grupe A i B, Haemophilus influenzae i Pseudomonas aeruginosa.


Ujedi insekata i infestacija

Nekoliko različitih vrsta insekata može ugristi ili infestirati kožu ruke. Komarci su uobičajeni primer, mada bi bilo neobično da postoji veliki broj ugriza izolovanih jednoj na jednoj ruci. Šuga je još jedna mogućnost. Drugi uzroci uključuju krevetne grinje i bube, paukove i krpelje, između ostalog.


Crveni osip koji svrbi po nogama

Crveni osip koji svrbi po nogama može biti uzrokovan velikim brojem bolesti i stanja, poput infekcije, upale, alergijske reakcije, parazita i ugriza insekata i autoimunih procesa. Na primer, akutni osip na nozi koji se iznenada pojavljuje može biti uzrokovan alergijskom reakcijom ili osetljivošću na određenu supstancu, kao što je otrovni bršljan, brijanje ili ugriz insekata.

Hronični, kontinuirani crveni osip po nogama može biti uzrokovan atopijskim dermatitisom (ekcemom) ili psorijazom. Psorijazu karakterišu blago podignute fleke na koži sa crvenim ivicama koje svrbe i ljuspaju se.

Ozbiljni uzroci osipa na nogama uključuju ozbiljnu alergijsku reakciju sa anafilaksijom (zatezanje i zatvaranje disajnih puteva) i celulitisom (invazivna bakterijska ili gljivična infekcija kože i okolnih tkiva).

Infektivni uzroci osipa na nogama

– Bakterijska infekcija, kao što su streptokokne i stafilokokne bakterije

– Boginje (virusna infekcija)

– Peta bolest (blaga virusna infekcija kod dece koja takođe može naneti štetu nerođenim bebama)

– Folikulitis (infekcija ili upala folikula dlake)

– Gljivična infekcija kože (takođe zvana ringvorm).

Alergijski uzroci osipa na nogama

– Alergijski kontaktni dermatitis, kao što je alergija na parfimisan losion za telo

– Alergijska purpura

– Reakcija na lekove

– Ekcem (atopijski dermatitis), uključujući hronični ekcem

– Iritirajući kontaktni dermatitis, kao što je otrovni bršljan

Autoimuni i upalni uzroci osipa na nogama

– Kutani lupus (autoimuna bolest koja utiče na kožu)

– Diskoidni ekcem (često zbog suve kože)

– Eritemski nodozum (inflamatorni poremećaj)

– Psorijaza

– Vaskulitis (zapaljenje krvnih sudova).

Paraziti i insekti kao uzrok za crveni osip koji svrbi po nogama

– Stenice

– Telesne vaši

– Grinje i krpelji

– Šuga

– Komarci (komarci takođe nose parazitske bolesti)

Drugi uzroci osipa na nogama:

– Toplota (toplotni osip)

– Zloupotreba metamfetamina

– Proširene vene

– Venozni ekcem (takođe se naziva gravitacioni dermatitis, komplikacija duboke venske tromboze ili poremećaja drugih krvnih sudova).


Crveni osip po telu bez svraba

Ukoliko je u pitanju crveni osip po telu bez svraba – šta bi mogli da budu uzroci za to?

Crvene fleke na koži mogu da budu prisutne od rođenja i to su tzv. belezi. Crvene tačkice po telu bez svraba takođe mogu da budu i crveni mladeži.

Akne takođe mogu da budu uzrok za crveni osip po telu bez svraba.

Angiomi: angiomi su kožne izrasline koje se mogu pojaviti bilo gde na telu. Oni su uzrokovani krvnim sudovima koji su se udružili i pojavljuju se kao crvene papule, ispod ili na koži.

Keratosis pilaris: Keratosis pilaris je bezopasno stanje kože koje se javlja zbog prekomerne proizvodnje proteina koji se naziva keratin. Uzrokuje male, čvrste izrasline oko folikula dlake, naročito na butinama, zadnjici i nadlakticama.

Čirevi na koži: ovo je infekcija folikula dlake ili lojne žlezde. Obično je to čvrsta crvena izraslina nalik na veliku bubuljicu koja se često može ispuniti gnojem. Oni obično nestaju nakon što puknu i gnoj ili tečnost iscure.

Alergijska reakcija: Jedan od najčešćih razloga za crvene fleke na koži je osip koji se javlja zbog alergijskih reakcija. Reakcija bi mogla biti na hranu, polen ili druge alergene u vazduhu, kozmetici, deterdžentima za pranje veša ili čitav niz drugih iritacija.

Pitiriasis rosea: Pitiriasis rosea je osip izazvan virusom koji obično traje od šest do dvanaest nedelja. Karakteriše se većom, “majčinskom” flekom na koži, praćenom manjim “kćerkama” fleka oko nje. Obično su fleke ružičaste ili crvene u boji i mogu se podići i listati u teksturi.

Intertrigo: Intertrigo je osip koji se javlja na pregibima kože. Obično se pojavljuje u pazuhu, ispod grudi, na trupu ili na genitalijama. Uobičajen je kod ljudi koji su gojazni i nastaje kao rezultat trenja, povećane toplote i vlage i drugih iritacija kože.

Dermatofibroma: Dermatofibroma je nodul koji se obično razvija na donjim nogama kod žena, iako se može pojaviti bilo gde na telu i kod muškaraca. Izrasline su crvene ili braon boje i ne-kancerozne. Obično možete imati više od jednog dermatofibroma.

Petehije/crvene tačkice na koži: to su okrugle, crvene tačke koje se javljaju kao rezultat sitnih krvnih sudova zvanih kapilari koji pucaju ispod kože. One su ravne na dodir i ponekad izgledaju kao osip. One su uzrokovane nizom stvari, uključujući povrede, naprezanje i opekotine od sunca.

Rozacea: Rozacea je hronično stanje kože koja uzrokuje sitne crvene bubuljice i crvenilo kože. Obično se javlja samo na licu i često se pojavljuju mali krvni sudovi na površini kože.


Crveni osip kod beba i dece

Crveni osip kod beba i dece je najčešće posledica ekcema (atopijskog dermatitisa), kontaktnog dermatitisa, alergija, ujeda insekata i infekcija na koži.

Pelenski osip

Ovo je uobičajena vrsta iritirajućeg kontaktnog dermatitisa koji se javlja kod većine odojčadi i nekih odraslih osoba koje nose pelene, kada su feces i urin suviše dugo u kontaktu sa kožom.


Toplotni osip (milijara)

Ova erupcija na koži je prouzrokovana okluzijom znojnih kanala tokom vrućeg, vlažnog vremena. Može se desiti u bilo kojoj starosti, ali je najčešće kod odojčadi koja su previše zagrejana. Toplotni osip izgleda kao crvena nakupina akni ili mali plikovi. Veća je verovatnoća da će se desiti na vratu i gornjem delu grudi, na preponama, ispod grudi i u lakatnim jamama. Tretman uključuje pomeranje pojedinca u hladnije okruženje.

Stafilokoke i streptokoke mogu izazvati folikulitis i/ili impetigo, dva stanja koja su mnogo češća kod dece nego kod odraslih.