Gnojna angina: simptomi, prenošenje, lečenje, trajanje

gnojna angina

GNOJNA UPALA GRLA, poznatija kao gnojna angina, je češća kod dece nego kod odraslih, mada se svakako može javiti i kod starijih ljudi. Gnojna angina je često poznata i kao ”strep grlo”, jer je to zarazna bolest koja je uglavnom uzrokovana infekcijom sa streptokoknim bakterijama, mada postoji i virusna gnojna angina.

Gnojna upala grla se karakteriše zapaljenjem i oticanjem sluzokože na leđima grla i tonzila (krajnika).

Gnojna angina je uobičajeni uzrok za bol u grlu kod dece školskog i predškolskog uzrasta i tinejdžera, a brza dijagnoza i terapija su važni za sprečavanje bilo kakvih potencijalnih komplikacija.

 

Angina simptomi

Kada je u pitanju gnojna angina, simptomi obično počinju između 1. i . dana nakon prvobitnog otkrivanja infekcije (ovo je period inkubacije). Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Obično se javlja iznenadan bol u grlu, a krajnici i grlo mogu izgledati crveno i otečeno. Gutanje je obično bolno, zbog čega neke osobe mogu imati različite stepene dehidracije zbog nedostatka odgovarajućeg unosa tečnosti.

Strep grlo i bol u grlu zbog virusne infekcije često mogu imati slične simptome, zbog čega je dijagnoza često otežana. Međutim, prisustvo i odsustvo određenih simptoma može dovesti do lakšeg postavljanja dijagnoze.

Kako izgleda gnojna angina? Kao što i sam naziv kaže, prisutan je gnoj u grlu, odnosno gnojni čepovi na krajnicima. Pored ovoga, uobičajeni znaci i simptomi streptokokne upale grla uključuju sledeće:

 • groznica (povišena telesna temperatura)
 • upaljeno grlo
 • crveni i otečeni/upalni tonzilitis
 • otečeni i osetljivi limfni čvorovi na bočnim stranama gornjeg dela vrata (cervikalna limfadenopatija).

Međutim, mogu da se jave i sledeći simptomi gnojne angine kod nekih pojedinaca:

 • glavobolja
 • bol u stomaku
 • mučnina i povraćanje
 • opšta nelagodnost, osećaj bolesti ili neugodnosti
 • – Gubitak apetita
 • mala crvena tačka na mekom ili tvrdom nepcu
 • osip po koži (šarlahna groznica).

Iako prisustvo curenja nosa, kašlja, hrapavosti glasa, crvenila oka, bolova u mišićima, čira u ustima i dijareje čini verovatnijom virusnu infekciju, i dalje se mora uzeti u obzir mogućnost streptokokne infekcije grla.

Neki pacijenti mogu da imaju i loš zadah, upravo zbog gnojnih naslaga na i u krajnicima.


Gnojna angina bez temperature

Mada neuobičajeno, može da se javi i gnojna angina bez temperature – ovo se najčešće javlja tokom prvih dana bolesti, kada se još nisu pojavili gnojni čepovi na krajnicima. Kada se uoči zagnojeno grlo, trebalo bi da se pojavi temperatura kao jedan od simptoma gnojne angine. Ukoliko se temperatura ne pojavi ni kasnije, posavetujte se sa lekarom.


Kako se dobije gnojna angina (Gnojna angina prenošenje)

knedla u grlu

Da li je angina grla prelazna? Odgovor je da. Gnojna angina izazvana streptokokama je zarazna bolest koja se širi od osobe do osobe. Obično se prenosi bliskim kontaktom sa pljuvačkom ili nazalnim sekretom zaražene osobe, obično u obliku respiratornih kapljica u vazduhu. Iz tog razloga, često se gnojna angina javlja u situacijama kada su pojedinci u neposrednoj blizini jedni sa drugima, kao u školama, vrtićima, vojnim barakama, dnevnim centrima i porodičnim domaćinstvima.

Pored toga što može da se prenese direktnim kontaktom sa osobom koja je obolela, ne morate čak ni da budete u direktnom kontaktu sa drugom osobom, već se može preneti i kapljičnim putem, dakle gnojna angina može da se prenese i preko kašljanja ili kijanja. Kada je u pitanju gnojna angina prenošenje je moguće i preko prljavih ruku ili korišćenjem pribora za jelo ili čaše inficirane osobe (u slučaju streptokokne infekcije).

Gnojna angina je uglavnom uzrokovana infekcijom bakterija Streptococcus grupe A, posebno Streptococcus piogenes. Strepokokna infekcija napada faringealno tkivo i izaziva lokalizovanu inflamatornu reakciju grla i krajnika. Ovi bakterijski organizmi se često nalaze u grlu ili na koži, a takođe su odgovorni i za druge bolesti, kao što je impetigo (infekcija kože). Neki pojedinci mogu nositi Streptococcus grupe A u grlu ili na koži i ne pokazuju znakove ili simptome bolesti (asimptomatski) – ali su opasni jer mogu zaraziti druge osobe.

Gnojna angina je najčešća kod dece i tinejdžera u školi, sa najvećom učestalošću između 5. i 15. godine života. Procenjuje se da oko 15% do 40% slučajeva bola u grlu u ovoj starosnoj grupi izaziva Streptococcus spp bakterija. Odrasli takođe mogu razviti gnojnu anginu, iako manje obično (čini oko 5% do 10% slučajeva bola u grlu). Gnojna upala grla se najčešće javlja između kraja jeseni i početka proleća. Ona je više rasprostranjena tokom školske godine kada su grupe učenika prisutne u zatvorenom prostoru.


Virusna gnojna angina

upala krajnika kod dece

Iako je streptokoka najčešći bakterijski uzrok gnojne upale grla, važno je napomenuti da je većina slučajeva bola u grlu zapravo zbog virusne infekcije (uzrokovane virusom). Stoga, može da se javi i virusna gnojna angina. Virusna gnojna angina se tipično poboljšava samostalno i ne zahteva niti reaguje na lečenje antibiotikom (antibiotici su namenjeni samo za bakterijske infekcije). Međutim, identifikovanje strep grla je važno kako bi se sprečile potencijalne komplikacije povezane sa ovom bolešću.

Kada je u pitanju virusna gnojna angina, uzročnici mogu da budu iz sledeće grupe virusa: adenovirusi, influenca virus, Epštajn Bar-ov virus (mononukleoza), virusi parainfluence, enterovirusi, Herpes simplex virus i dr.


Gnojna angina u trudnoći

Gnojna angina u trudnoći može da se pojavi usled pada imuniteta trudnice i njene pojačane podložnosti infekcijama. Nikako nemojte da se lečite sami, već obavezno konsultujte lekara! Određeni lekovi za lečenje gnojne angine ne smeju da se koriste u trudnoći jer mogu da naškode fetusu, zato je lekar taj koji treba da prepiše odgovarajuću terapiju.


Gnojna angina trajanje

Kada je u pitanju gnojna angina trajanje ove bolesti je maksimalno 5 dana (akutna faza bolesti), ako počnete sa terapijom na vreme. Inače, terapija za gnojnu anginu traje od 7-10 dana u najvećem broju slučajeva, pa bi svi simptomi trebalo da nestanu potpuno za oko 2 sedmice. Svakako, trajanje gnojne angine može da bude i produženo, što zavisi od jačine imuniteta i opšteg zdravlja obolelog, kao i od efektivnosti terapije.


Lečenje

Lečenje gnojne angine uključuje neke domaće lekove za simptome kao što su bol u grlu, odmor, hidrataciju i biljne čajeve. Bakterijska gnojna angina mora biti tretirana antibiotikom kako bi se rešila infekcija. Ako antibiotici nisu propisani za lečenje, može doći do komplikacija kao što je šarlahna groznica, akutna reumatska groznica, formacija apscesa, poststreptokokni glomerulonefritis ili streptokokni toksični šok sindrom.

Uopšteno, tretman kod kuće se sastoji od mera za kontrolu bolova i povezanih simptoma upale grla. Pijte puno tečnosti kako bi izbegli dehidraciju. Pošto groznica može povećati gubitak tečnosti i bolno gutanje može smanjiti unos tečnosti, moraju se preduzeti mere kako bi se izbegla dehidracija. Izbegavajte kofein jer može izazvati gubitak vode. Ponekad hladna pića, pločice leda i sladoled mogu biti umirujući i korisni.

Koji je lek za gnojnu anginu?

Lekovi za grlo ponekad mogu pružiti privremeno olakšanje smanjujući bol u grlu. Postoje različite formulacije, mada se ne preporučuju maloj deci, zbog mogućnosti da dete aspirira male lozenge. Možete i da grgljate slanu vodu, pomešajte so (oko 1 do 2 kašičice) sa toplom vodom (oko 220 ml) i grgljajte.

Lekovi protiv bolova kao što su acetaminofen i ibuprofen mogu biti efikasni za smanjenje temperature i kontrolu bolova. Adekvatna kontrola bolova može takođe pomoći u povećanju unosa tečnosti.

Odgovarajući odmor i spavanje mogu promovisati brži oporavak.

Biljni čajevi koji sadrže sastojke kao što je sladić mogu takođe pružiti značajno olakšanje bola.


Antibiotici

lekovi

Kada se potvrdi bakterijska gnojna angina laboratorijskim testiranjem, generalno se prepisuju antibiotici. Ako se ranije primenjuju, antibiotici mogu pomoći u smanjenju trajanja simptoma (za oko 1 dan), a takođe mogu učiniti pojedince manje zaraznim u roku od 24 sata od početka lečenja. Još važnije, antibiotici su efikasni u sprečavanju neobičnih potencijalnih komplikacija bakterijske upale grla. Bez antibiotskog lečenja, gnojna angina se generalno poboljšava samostalno u roku od 2 do 5 dana, jer je samo-ograničena bolest koja će u većini slučajeva proći bez komplikacija.

Terapija antibioticima mora da se ispoštuje do kraja, iako se pojedinac oseća bolje posle nekoliko dana. Prevremeno prekidanje upotrebe antibiotika može dovesti do recidiva bolesti, stvaranja organizama otpornih na antibiotike ili razvoja komplikacija od neadekvatno tretirane gnojne angine.

Antibiotici koji se generalno preporučuju za lečenje bakterijske gnojne angine uključuju sledeće:

Penicilin

Ovaj efikasan, jeftin antibiotik može se primenjivati oralno tokom 10 dana, ili se jednokratna injekcija može primeniti kod onih osoba koje možda ne mogu da tolerišu oralne lekove. Takođe su efikasni derivati penicilina, kao što je amoksicilin.

Cefalosporini

Utvrđeno je da je ova klasa antibiotika veoma efikasna u lečenju strep grla i da je razumna alternativa za penicilin.

Makrolidi

Ova klasa antibiotika (eritromicin, azitromicin i klaritromicin) se preporučuje kod osoba koje imaju alergiju na penicilin.