Čir na koži (lečenje, simptomi, uzrok)

ČIR NA KOŽI ili absces je nakupina gnoja ispod kože.Bakterije koje izazivaju čireve se lako prenose i kožne infekcije se lako “zarade” preko kontakta sa tečnošću iz čira.

Simptomi i znaci čireva su:

 • crveni, tvrd čvor
 • osetljiva i otečena koža oko čira
 • čir se s vremenom povećava
 • na vrhu je prisutan beličast gnoj, koji na kraju sam spontano počne da curi i čir se čisti

Antibiotici obično nisu dovoljni za lečenje čira. Glavni lek za čir jesu tople obloge i drenaža, ali tek kada on postane mek i spreman za čišćenje. Većinu čireva je lako izlečiti i bez lekarske pomoći.

Ako imate povišenu temperaturu ili neku hroničnu bolest, npr. karcinom ili dijabetes, ili pijete lekove koji utiču na imuni sistem, najbolje je da odete kod lekara ako dobijete čir na koži.

Čirevi se najčešće pojavljuju na zadnjici, ispod pazuha, na ledjima, stomaku, vratu dojci…Postoji mnogo načina da smanjite rizik od pojave čira, ali to ne znači i da ćete sasvim sigurno sprečiti ovakav problem, čak ni uz adekvatnu higijenu i negu kože.

 


Kako izgleda čir i koji su simptomi čireva?

Čir je lokalizovana infekcija na koži koja počinje kao crvenilo i blag bol na dodir. Zatim koža postaje tvrda i veoma bolna. Na kraju sredina postaje mekša i puna gnoja (koji se sastoji uglavnom od belih krvnih zrnaca, čiji je posao da se izbore sa infekcijom). U gnoju se pored belih krvnih zrnaca nalaze i bakterije i proteini. Gnoj formira “glavu” koja se može otvoriti hirurškim putem ili se spontano drenira preko površine kože. Gnoj koji je “zarobljen” ispod površine kože se zove absces. Takvu pojavu češće zovemo čir na koži. Čir se može javiti bilo gde na telu – na grudima, zadnjici, rukama i nogama, preponama i drugim mestima.

 

Postoji nekoliko različitih vrsta čireva.

 • Čirevi i karbunkuli: reč je o čiru koji se javlja zbog infekcije bakterijom Staphylococcus aureus. Karbunkuli mogu imati jednu ili više rupica i neretko izazivaju povišenu temperaturu. Čir je uglavnom infekcija u korenu dlake. Karbunkuli su veliki čirevi koji obuhvataju nekoliko folikula dlake i znatno su veći od običnih čireva. Karbunkul obično izaziva velik, zadebljali čvor koji se oseća na dodir. Stanje koje podrazumeva čestu pojavu čireva se zove furunkuloza ili karbunkuloza.
 • Cistične akne: ova vrsta čireva se javlja zbog infekcije i/ili zapušenog lojnog kanala. Cistične akne se javljaju dublje u tkivu kože u odnosu na upalu kože zbog akni, koja se javlja površinski. Cistične akne se najčešće javljaju na licu i gotovo uvek se javljaju kod tinejdžera.
 • Pilonidalne ciste: Reč je o jedinstvenoj vrsti čireva koja se javlja na zadnjici u brazdi između glutealnih mišića. Pilonidalne ciste se prvo javljaju kao infekcija malog dela kože iz kojeg raste dlaka (folikul dlake). Upala se lako širi zbog česte iritacije i javlja se tvrd, bolan i osetljiv čvor koji gotovo da onemogućuje normalno sedenje. Ovakvi čirevi se često javljaju kod osoba koje često putuju i mnogo sede.

Šta izaziva pojavu čireva?

 

Postoji mnogo mogućih uzroka čireva. Neki čirevi se javljaju zbog uraslih dlaka. Drugi se javljaju zbog stranih materija koje dospevaju pod kožu i ostaju tu zarobljene. Ponekad se čir javi zbog zapušenih znojnih žlezda u kojima se razvija infekcija. U mnogim slučajevima je nemoguće odrediti šta je tačan uzrok.

Koža je vitalni deo imune odbrane organizma od svih materijala i patogenih bakterija kojima nije mesto u ljudskom telu. Svaka pukotina na koži, svaka ogrebotina ili rupica nastala zbog ujeda insekta, se može razviti u čir ako dođe do bakterijske infekcije.


Povezano> Gnojni čir na preponama izazivaju opasne bakterije: Evo kako ga lečiti


Čirevi i bubuljice

Bubuljice su čest problem i slične su čirevima. Bubuljice se najčešće javljaju na licu, leđima i grudima. Ponekad su pune gnoja (kao i čir), ali tu su i mrtve ćelije kože i loj. Kao i čirevi, bubuljice se javljaju u porama, otvorima u koži u kojima se nalaze folikuli dlake. Čir je obično izrazito crven i mnogo bolniji nego bubuljice. Mada je u nekim slučajevima teško razlikovati čir i bubuljicu i mada se javljaju zbog sličnih inflamatornih procesa u folikulu dlake, čirevi su obično veći i oni su posledica težih infekcija.


Dal li su čirevi zarazni?

Bakterije koje se nalaze u samom čiru su zarazne i najlakše se prenose direktnim kontaktom sa zaraženim delovima kože.


Koji su faktori rizika za pojavu čira?

Čir na koži se može javiti kod svakoga. Osobe koje već imaju određena oboljenja i koje piju lekove koji slabe imuni sistem (prirodnu odbranu ljudskog tela od stranih materijala i mikroba) imaju veći rizik od dobijanja čira. Bolesti povezane sa slabim imunim sistemom su dijabetes i zatajenje bubrega. Oboljenja kod kojih postoji nedovoljno stvaranje antitela (npr. hipogamaglobulinemija) takođe povećavaju rizik od dobijanja čira.

Mnogi lekovi negativno utiču na imunitet i povećavaju rizik od pojave čira i drugih infekcija. Tu spadaju lekovi koji sadrže kortizon (prednizon) i prednizolon, kao i lekovi koji se koriste za lečenje kancera.


Postavljanje dijagnoze

 

Dijagnoza čira se lako postavlja na osnovu pregleda, dovoljni su karakteristični simptomi. Testovi krvi i specijalizovani laboratorijski testovi nisu neophodni za postavljanje dijagnoze. Ako se infekcija iz čira proširi na dublja tkiva ili ako je čir veoma velik, lekar će možda uzeti bris kako bi identifikovao koja vrsta bakterija je izazvala infekciju. Tako se bira i najefikasniji antibiotik.


Kako se leči čir?

 

U većini slučajeva, dovoljno je da koristite prirodne lekove. Idealno bi bilo da počnete tretman čim primetite čir na koži, jer ćete tako sprečiti mnoge komplikacije.

Glavni lek za čir jeste topla obloga. Najbolje je da je držite po 20 minuta nekoliko puta na dan. Toplota će poboljšati cirkulaciju na problematičnom mestu, što omogućuje telu da se lakše izbori sa infekcijom. Tako na mesto infekcije stiže više antitela i crvenih krvnih zrnaca.

Ako se čir pojavio zbog brijanja, najbolje je da se ne brijete na tom mestu sve dok se čir ne zaleči da biste izbegli širenje bakterija.

Sve dok je čir mali i čvrst, ceđenje nije ni od kakve pomoći, čak ni ako se javlja i jak bol. Kada se formira “glava”, odnosno mala pustula puna gnoja bele boje na vrhu čira, onda se može raditi i cedjenje čira. Kada se čir očisti, obično prolaze i bolovi. Većina malih čireva, pogotovo oni koji se formiraju oko dlaka, se brzo povlači nakon lečenja toplim oblogama. Međutim, ako je u pitanju veliki gnojni čir, najbolje je da odete kod lekara. Lekar će vam drenirati čir. Veći čirevi obično sadrže nekoliko “džepova” gnoja koji moraju da se otvore i očiste, zato je najbolje da se cedjenje prepusti medicinskom osoblju.

Antibiotici se koriste za lečenje svih propratnih bakterijskih infekcija, posebno ako se javila infekcija u blizini čira. Ipak, oni nisu neophodni svaki put. Antibiotici teško prodiru u sam čir i često ga ne mogu izlečiti bez dodatne drenaže.

Kada se koriste antibiotici, lekar će vam preporučiti odgovarajući lek u zavisnosti od infekcije i rezultata testova koji se rade da bi se utvrdilo koja bakterija je izazvala infekciju. Lekovi koji se najčešće koriste za lečenje čireva uključuju topikalne preparate: klindamicin, mupirocin i cefaleksin.


Čir na koži prirodno lečenje

Crni luk

crni luk

Crni luk ima antibiotska i antiseptička svojstva i zato je veoma efikasan za lečenje čireva. Potrebno je da uzmete deblji režanj crnog luka i stavite ga direktno na čir. Zalepite preko njega gazu kako ne bi klizio. Ponavljajte postupak 3-4 puta na dan i čir će uskoro nestati.


Jaja

Belanca su odličan način da za lečenje čira na koži. Uzmite jedno jaje, skuvajte ga i oljuštite ga. Skinite belance i stavite ga na čir. Pokrijte ga čistom gazom i fiksirajte flasterom.


Palenta

Palenta odlično upija vlagu i efikasna je u lečenju čireva. Napravite malo palente (sa oko 150 ml vode) tako da dobijete gustu smesu. Namažite čir ovom pastom i pokrijte je gazom. Ponavljajte proces po nekoliko puta dnevno dok se gnoj potpuno ne izdrenira.


Beli luk

garlic isolated

Beli luk se takođe koristi za lečenje čireva. Napravite pastu od svežeg belog luka. Nanesite ovaj prirodni lek direktno na čir.

Drugi metod: zagrejte jedan čen belog luka na ringli i stavite ga na čir. Ostavite ga da deluje 10-15 minuta. Najbolje je da ovaj postupak za lečenje čira na koži ponavljate nekoliko puta na dan.

Najbolje je da uz ove metode svakodnevno i pojedete po dva ili tri čena belog luka kako biste ojačali imunitet.


Šta izaziva čir ispod pazuha?

 

Bakterije stafilokoke su najčešći uzročnici pojave čira ispod pazuha. Čir nastaje kada bakterije inficiraju koren dlake ispod pazuha. Često trenje može oštetiti folikul dlake. I tesna odeća i veštački materijali takođe lako oštećuju folikule dlake ispod pazuha.

Znoj, prljavština i toplota ispod pazuha su plodno tle za razmnožavanje stafilokoka. Kada bakterije nađu put do oštećenog folikula dlake, javljaju se bolni čirevi ispod pazuha.

Često brijanje ispod pazuha može dovesti do uraslih dlaka. Urasle dlačice su jedan od glavnih uzroka pojave čireva ispod pazuha.

Mada još uvek nema dovoljno dokaza da je to zaista tako, smatra se i da česta upotreba dezodoranasa i antiperspiranata može pogoršati stanje kad se javi čir ispod pazuha.

Kako lečiti čir ispod pazuha prirodnim putem?

Mada mnogi ljudi preferiraju upotrebu antibiotika, postoji dosta prirodnih lekova za lečenje čira ispod pazuha.

 • Kurkuma ima antibakterijska i antiinflamatorna sovjstva i njena lekovitost je vekovima dobro poznata. Uzmite koren kurkume i spalite ga. Pepeo izmešajte sa vodom tako da napravite pastu. Nanesite pastu na čir ispod pazuha. Svakodnevna upotreba ovakve paste će ubrzati drenažu čira i ublažiti bolove i upalu.
 • Možete izmešati i kurkumu u prahu sa malo meda. Svakodnevno jedite ovu mešavinu da biste ojačali imunitet.
 • Presecite crni luk na pola i stavite ga na čir. Zavežite ga zavojem kako se ne bi mrdao. Dva ili tri puta na dan stavite svež luk na čir sve dok čir ne pukne i dok gnoj ne iscuri. Umesto crnog luka možete iscediti i sok iz luka i mazati ga na čir.
 • Med je takođe prirodni antiseptik i može pomoći u lečenju čira. On ubrzava drenažu i to bez ikakvih poteškoća. Uzmite malo domaćeg meda i namažite ga na čir. Ponavljajte postupak nekoliko puta na dan. Čir ispod pazuha će nestati nakon nekoliko dana.

Saznajte više> Kvržice ispod pazuha: 12 mogućih uzroka za njihovu pojavu (+ sve što bi trebalo da znate o njima)


Šta izaziva čir na leđima?

Čir na ledjima se javlja zbog bakterijskih infekcija, a najčešći uzročnik su stafilokoke. Postoji mnoštvo faktora koji povećavaju rizik od bakterijskih infekcija koje mogu da izazovu čir na leđima. Tu spada sledeće:

 • Problemi sa kožom: urasle dlačice, akne, ranice koje se javljaju zbog posekotina i ogrebotina, druga oštećenja kože. Bilo kakav problem sa oštećenom kožom može dovesti do pojave čira na ledjima.
 • Dijabetes: osobe koje imaju dijabetes imaju i veći rizik od pojave čireva na bilo kom delu tela, posebno ako se leče injekcijama insulina.
 • Nepravilna i neredovna lična higijena.
 • Izlaganje masnim i štetnim supstancama.
 • Rekurentne infekcije kože.

Lečenje čira na leđima

 • Mali čir na ledjima obično prolazi sam od sebe, bez tretmana. Najbolje je da pokrijete čir gazom koju ste prethodno umočili u toplu vodu i da ga držite pola sata. Radite ovo tri puta na dan.
 • Veći čirevi se obično leče drenažom gnoja. Takav zahvat se obično radi u ambulanti i koriste se samo špric i igla. Ponekad je potrebno napraviti manji rez da bi se čir očistio. Kada se gnoj očisti, koža se brzo oporavlja.
 • Antibiotici se preporučuju za uništavanje bakterija koje su izazvale infekciju i sprečavaju njenu ponovnu pojavu. Rekurentne infekcije se obično tako leče.

Čir na licu

Svi čirevi se javljaju zbog bakterija, i to najčešće stafilokoka. Stafilokoke obično žive na koži, ali kod mnogih ljudi ne izazivaju nikakav problem. Bilo kakva ogrebotina ili pukotina na koži (npr. zbog brijanja, ujeda insekta ili urasle dlačice) stvara mogućnost da bakterije prodru u telo. Ponekad nije jasno ni kako bakterije dospeju pod kožu.

Kako infekcija napreduje, čir na licu postaje sve širi i širi. Bubuljice nikad nisu ni blizu toliko velike kao većina čireva na licu.

Kako se leči čir na licu?

Toplim oblogama možete ublažiti bolove i ubrzati drenažu čira na licu. Lekovi protiv bolova koji se dobijaju bez recepta (brufen, acetaminofen) takođe ublažavaju bolove.

Ako imate čir na licu veći od pet centimetara u prečniku, ako je veoma bolan, ne povlači se sam nakon dve nedelje i/ili ako imate povišenu temperaturu, obavezno idite kod lekara. Verovatno će vam biti potrebni antibiotici da izlečite infekciju. Samo antibiotici retko kad leče čir i obično je potrebno uraditi cedjenje.

Lekar će napraviti mali rez i očistiti čir ili ga drenirati sterilnom iglom. Verovatno ćete pre toga dobiti lokalnu anesteziju kako bi procedura bila potpuno bezbolna.


Kada je potrebno potražiti lekarsku pomoć zbog čira?

lekar

Mada čirevi na koži obično nestaju sami od sebe i prognoza je uvek dobra, u retkim situacijama je ipak potrebno da odete kod lekara. Ponekad su čirevi uporni i dugo ne prolaze ili se rašire na druga mesta na koži i izazovu veću infekciju.

Ako zbog čira na koži dobijete povišenu temperaturu, odmah idite kod lekara. Jako crvenilo na koži oko čira je simptom širenja infekcije. Ako se na čiru ne pojavljuje beli vrh ili ako se javi još čireva i drugi simptomi, najbolje je da idete kod lekara. Ako vaša beba ima čir, odvedite je kod pedijatra. Čirevi na licu, kičmi, preponama i rektumu su takođe dovoljan razlog da se obratite lekaru.

Pilonidalne ciste, čirevi koji se javljaju na zadnjici, su poseban slučaj. Oni gotovo uvek zahtevaju stručnu pomoć, drenažu i stavljanje gaze na otvoreni čir kako bi se on pravilno izdrenirao. I na kraju, svaki bolni čir na koži koji ne prolazi par dana je takođe razlog da odete kod lekara.


Moguće komplikacije

 

Komplikacije uključuju pojavu većeg čira, pogoršavanje ili širenje infekcije na druge delove kože ili meka tkiva (celulitis), a u retkim slučajevima, i širenje infekcije na druge delove tela preko krvi. Ponekad je uzročnik čira neki mikroorganizam koji izaziva ozbiljnije infekcije, npr. meticilin rezistetni Staphylococcus aureus (MRSA), i tada je prisutan veći rizik od infekcije dubljih tkiva.

Ponovna pojava infekcije je takođe česta komplikacija, i kod nekih vrsta čireva se često javlja. Opetovana pojava čireva je česta kod gnojnog hidradenitisa (hidradenitis suppurativa) i može se javiti zbog drugih uzroka koji izazivaju zapušene lojne žlezde.