Ekcem kod dece – uzroci, simptomi i prevencija

EKCEM je karakteristično oboljenje kod koga koža tela ili skalpa svrbi i crveni, pa izaziva potrebu za čestim češanjem. U proseku, od ovog kožnog oboljenja pati jedno od petoro dece i jedna od deset odraslih osoba.

Ekcem je zapravo zapaljenski proces sa iritacijom i upalom koja se javlja na zahvaćenoj koži. Ovo oboljenje dovodi do formiranja neprijatnih, tečnošću ispunjenih, čvorića na koži. Kada se češu, ovi čvorići su vlažni i iz njih curi tečnost.

EKCEM NIJE ZARAZAN, što znači da vaše dete može slobodno da se druži sa svojom braćom i sestrama ili prijateljima.

Da biste saznali više o uzrocima i simptomima ovog kožnog oboljenja, kao i o načinu lečenja ekcema i ponovnom uspostavljanju samopouzdanja, nastavite da čitate ovaj članak.

ekcem kod dece uzrok

Najčešći oblik ekcema je atopijski dermatitis koji liči na alergiju. Ovaj oblik ekcema se češće javlja kod dece nego kod odraslih osoba.

U druge oblike ekcema spadaju:

 • kontaktni dermatitis – akutna upala kože izazvana nadražajnim sredstvom ili alergenom
 • ekcem šaka – nastaje kao intenzivna reakcija imunog sistema na štetne faktore u okruženju
 • dishidroza, odnosno dishidrotični ekcem – oblik ekcema koji karakterišu sitni plikovi na dlanovima i tabanima
 • zastojni dermatitis – upala kože koja se najčešće javlja na potkolenicama usled hronično slabe cirkulacije krvi
 • neurodermatitis – hronična zapaljenska bolest kože koja se češće javlja kod osoba sklonih alergijama
 • numularni ekcem, odnosno diskoidni dermatitis – upala kože koju karakterišu promene na koži u obliku diska, odnosno ploča sa jasno izraženim znakovima ekcema

Premda većina ovih oblika ekcema kod dece izaziva i crvenilo i svrab kože, oni mogu da se manifestuju i kao plikovi i površine kože koja se ljušti.


Ekcem kod dece uzrok

Tačan uzrok ekcema kod dece i danas je nepoznat. Međutim, lekari će vam reći da samo oboljenje nije alergija, ali često jeste posledica neke alergije, uključujući i alergije na hranu. Premda naučnici ne mogu da pronađu vezu između alergije na hranu i atopijskog dermatitisa, prema istraživanjima, oko 37% dece sa ekcemom ima neku alergiju na hranu.

Takođe, ako u vašoj porodici, pored alergija, postoje i slučajevi polenske groznice ili astme, sve su prilike da će i vaše dete zbog genetike možda patiti od ovog oboljenja. U nastavku ćemo navesti neke od uzroka ekcema kod dece:

 1. genetski poremećaj
 2. atopijski dermatitis – kožno oboljenje poznato i kao dečji ekcem
 3. faktori životnog okruženja (toplota, hladnoća, vlažnost vazduha)
 4. alergeni poput prašine, polena, životinjske peruti i prehrambenih alergena
 5. astma
 6. nepovoljni klimatski uslovi poput toplote i vlažnosti vazduha
 7. emocionalni stres

Ekcem kod dece znakovi i simptomi

ekcem kod dece simptomi

Prema istraživanjima, oko 10 – 20% beba i dece pati od ekcema. Simptomi ekcema kod dece su najvidljiviji tokom prvih pet godina života. Nakon toga ekcem kod dece se obično drastično povlači ili nestaje u potpunosti.

Ovo su neki znakovi i simptomi ekcema kod dece na koje bi trebalo da obratite pažnju, kako biste znali da li je u pitanju ekcem:

 1. suva, crvena koža koja svrbi
 2. sitni čvorići na obrazima, čelu ili skalpu
 3. osip koji se širi na udove
 4. crvene, krastave i otvorene lezije, koje mogu da se vide na bilo kom delu tela
 5. kružni i veoma uzdignuti ljuspasti osipi, koji često svrbe
 6. često češanje da bi se ublažio osećaj svraba

Ekcem kod dece obično nestaje sa odrastanjem.Ekcem kod dece se javlja često i na početku puberteta, tokom hormonskih promena u tinejdžerskom uzrastu.


Prevencija ekcema kod dece

ekcem kod dece

Najbolje je da proverite simptome i sprečite ekcem u početnom stadijumu. Ako se kod vašeg deteta ovo oboljenje javi usled alergena i faktora životne sredine, dobro je da se ovakvi okidači izbegavaju, ako već znate da su oni krivci.

Vodite računa da vaše dete čuvate od:

 1. polena
 2. životinjske peruti
 3. proizvoda za negu kože koji ne odgovaraju tipu kože deteta
 4. okidača u hrani (ponekad dete može da bude alergično na neke namirnice koje izazivaju osip)
 5. okidača u odeći (neki odevni predmeti ne odgovaraju osetljivoj koži deteta)
 6. čestog znojenja usled preteranog naprezanja
 7. sapuna, posebno mirišljavih, koji mogu da budu jedan od okidača koji izazivaju izbijanje ekcema – kupujte blage sapune za kupanje sa sastojcima koji smiruju kožu

Dijagnostikovanje ekcema kod dece

Simptomi ekcema se razlikuju od deteta do deteta, što donekle otežava dijagnostikovanje ovog oboljenja kod kuće. U stvari, lekari mogu da pogrešno da ga dijagnostikuju kao drugo kožno oboljenje, poput psorijaze ili seboreičnog dermatitisa (temenjača). Ne postoje neki specifični testovi za dijagnostikovanje ekcema.

Dijagnostikovanje obično počinje istorijom bolesti i anamnezom deteta, kako bi se prikupili podaci o bilo kakvim alergijama, kao i porodičnom istorijom bolesti. Lekar će postavljati pitanja o okruženju u kome dete živi, kako bi ustanovio šta izaziva izbijanje ekcema. Ponekad, lekar može da traži da u ishrani deteta izostavite alergene, kao što su mleko, jaja, soja, kikiriki i orašasti plodovi, kako bi utvrdio da li je osip posledica neke od ovih namirnica.

Pored toga, lekar će ispitati osip, i potražiti znakove zadebljanja kože. Moguće je da pita i koliko dugo osip traje. Radi daljih ispitivanja, lekar može da vas uputi na analizu krvi ili alergo testove kao što su epikutani test (kontaktni način testiranja) i ubodni test.


Lečenje ekcema kod dece

Lekar može da prepiše kreme i masti za lokalnu primenu, zajedno sa antibioticima, u zavisnosti od težine oboljenja. U neke od načina za lečenje ekcema kod dece spadaju:

 1. topički kortikosteroidi (lekovi sa lokalnim antiupalnim delovanjem, kao što su kortizon ili steroidne kreme)
 2. nesteroidne masti koje se koriste uporedo sa topičkim steroidima
 3. antihistaminici (radi ublažavanja svraba)
 4. UV svetlost (primenjuje se kod teških oblika ekcema kod dece pod nadzorom dermatologa)

Postoje brojne kreme i ovlaživači koji se koriste za lečenje ekcema. Međutim, kako je u pitanju individualno oboljenje, ne postoji jedan lek koji deluje u svim slučajevima. Umesto da tražite najbolju kremu protiv ekcema kod dece, tražite kremu koja je najbolja za vaše dete, imajući u vidu simptome.

Napomena: Kreme i masti koje se koriste, trebalo bi da prepiše lekar. Ne bi trebalo da kupujete medikamente u slobodnoj prodaji za koje recept  nije potreban. Takođe, topičke kreme koje su preporučene jednom detetu, ne smeju da se koriste za drugo dete, bez obzira na sličnost oboljenja.


Prirodni lekovi protiv ekcema kod dece:

Primena steroidnih i drugih topičkih krema je neophodna za lečenje kožnog osipa. Pored terapije, upotreba nekih kućnih preparata od lekovitog bilja može da ublaži simptome, posebno svrab, i da spreči izbijanje ekcema kod dece.


Probiotici /jogurt

jogurt probiotik

Probiotici su sjajni za zdravlje kože. Takođe, potrebne su vam dobre bakterije da biste sprečili štetne da se prenamnožavaju i pogoršavaju stanje. Jogurt je izvrstan probiotik. Pored toga, hladi organizam i sprečava izbijanje osipa.

1 – 2 šolje jogurta svakodnevno, mogu da prijaju koži

Osim toga, jogurt možete da nanesete na zahvaćene površine kože, kako biste ublažili svrab ili osećaj pečenja.


Povezano> 10 simptoma ekcema i 5 načina za lečenje


Kurkuma

kurkuma

Kurkuma ima antibakterijska svojstva i spada u najbolje biljne lekove protiv kožnih infekcija.

Pomešajte kurkumu sa kokosovim, maslinovim ili jojobinim uljem i napravite pastu.

Nanesite je na inficirane delove kože da biste osetili olakšanje.


Ulja

kokosovo ulje

Jedan od simptoma ekcema je i suva koža, zbog čega se javljaju svrab i nadraženost. Dakle, što više ovlaživanja je neophodno. Ovo su neka biljna ulja koja možete da koristite da biste ublažili svrab kod dece.

Laneno ulje ima antiupalno dejstvo i bogato je omega 3 masnim kiselinama, što ga čini izvrsnim ovlaživačem. Nanesite ga nežno na šake, stopala, lice i druge površine zahvaćene osipom kod vašeg deteta, kako biste držali ekcem pod kontrolom.

Ulje susama je bogato vitaminom E, koji pomaže kod održavanja vlažnosti kože. Nanesite ulje na kožu, a potom pospite malo kurkume u prahu i ostavite da deluje 1 sat pre nego što operete. Dok ulje održava vlažnost kože, kurkuma se bori protiv bakterija.

Kokosovo ulje ima antifungalna i lekovita svojstva koja pomažu u borbi protiv ekcema, koji izaziva pojavu kvasaca na koži. Redovnim korišćenjem kokosovog ulja koža će biti vlažna, a sprečiće se i širenje infekcije na druge delove tela.

Ulje jojobe je još jedan čudesni biljni lek protiv ekcema. Ne deluju sva ulja na ekcem, čija ozbiljnost može da se razlikuje od osobe do osobe. Ako kod vas ne deluje kokosovo ulje, probajte ulje jojobe, koje više liči na tečni vosak. Takođe, molekularna struktura ulja je slična molekularnoj strukturi prirodnog kožnog seruma, usled čega lako prodire u kožu.


Sprej od morske vode ili slanog rastvora

slana voda

U slučaju ekcema kod dece sa osipom koji luči tečnost, koža je već vlažna, pa ovlaživanje neće pomoći. Bolja mogućnost je isušivanje kože. Domaći sprej od morske vode može da isuši kožu i ublaži curenje tečnosti. Ako ne živite pored mora, evo kako možete sami da napravite slani rastvor u spreju.

 • U šolju prokuvane ili destilovane vode dodajte 1 kašiku morske soli i dobro promešajte.
 • Dodajte prstohvat ljuspica magnezijum hlorida ili Epsom soli u ovu mešavinu. Nakapajte i nekoliko kapi eteričnog ulja, kao što je lavandino.

Čuvajte rastvor u staklenoj tegli ili bočici za raspršivanje i prskajte kožu u pravilnim intervalima. Možete da upotrebite i komadić vate potopljen u rastvor, za tretman zahvaćenih površina kože.


Ekstrakt semena grožđa

Seme grožđa je bogato antioksidantima i ima antiupalna i antibakterijska svojstva, što je korisno kod ublažavanja crvenila i svraba kože. Ovaj ekstrakt može da se koristi interno ili da se nanosi na kožu, u zavisnosti od preporuke travara, a u skladu sa stanjem.


List borovnice

List borovnice takođe ima antiupalna svojstva i može da se nanosi na osipe da bi koža zacelila. Ako nemate pristup listu borovnice, možete da pronađete losione ili kreme napravljene od ekstrakta. Osim što ublažava upalu, lišće može da spreči sekundarnu infekciju prouzrokovanu bakterijama.


Sandalovina

Sandalovina ima umirujuće dejstvo na kožu. Upotrebite vodu ili ulje da biste napravili pastu od sandalovine i naneli je na osip radi olakšanja. Mešanjem sandalovine sa prstohvatom kamfora, može da ublaži i svrab, mada kamfor nije preporučljiv za bebe i mlađu decu.


Kupke sa magnezijumom

Mada potapanje u vodu nije baš najpametnije kod dece sa ekcemom, nekoj deci može da koristi kupka sa magnezijumom. Dodavanjem pune kašike ljuspica magnezijum hlorida i morske soli u kupku za dete, može da ubrza ozdravljenje kože. Ako kupanje ne pomaže, upotrebite ulje magnezijuma.


Aloja vera

aloe vera

Jedan od najboljih biljnih lekova za zdravlje kože, aloja vera (obična aloja) ima umirujuće dejstvo i dobra je za regeneraciju kože. Nanesite gel aloje vere na zahvaćena mesta i dobićete najbolje rezultate.


Ovsena kaša

ovsena kasa

Vitamin E je esencijalna hranljiva materija, koja nam je neophodna za zdravlje kože. Ovsena kaša je bogata ovim vitaminom i može da leči kožu zahvaćenu ekcemom. Ispecite ovas i sameljite ga u prah. Pomešajte sa nekim eteričnim uljem i nanesite na zahvaćene površine kože da biste ubrzali izlečenje i ublažili upalu.

Drugi biljni lekovi koji sadrže vitamin E su muskatni oraščić, lekoviti melem i čaj od kamilice. Možete da pokušate da detetu dajete hranu na bazi želatina i ulje od jetre bakalara, kako biste ublažili simptome ekcema.


Neki važni saveti za roditelje

Kao roditelj, morate da se postarate o nekim stvarima da bi se vaše dete oslobodilo ekcema na delotvorniji način.

Od presudne važnosti je lična higijena deteta. Vodite računa da svakodnevno obezbedite dobar režim higijene i nege kože.

 1. Odeću bi trebalo da perete blagim deterdžentima da se stanje ne bi pogoršalo zbog jakih hemikalija.
 2. Pazite na znakove upozorenja, kao što su povišena telesna temperatura, toplina oko zahvaćenih površina i čvorići i plikovi ispunjeni gnojem. Ova stanja moraju odmah da se prijave lekaru.
 3. Ako želite da se vaše dete brže oslobodi ekcema, praktikujete zdrave životne navike i dobru higijenu. Potrebu za češanjem morate da suzbijete, jer će tako dete biti potpuno izlečeno. Posavetujete se sa vašim lekarom o svemu što je specifično za vaše dete.

Uz ove mere opreza, trebalo bi detetu da obezbedite zdravu ishranu, koja se sastoji od povrća i voća koje je dobro za kožu. Osim 8 uobičajenih alergena (kikiriki, soja, jaja, mleko, riba, ljuskari, orašasti plodovi i pšenica), izbegavajte sve namirnice na koje bi vaše dete moglo da bude alergično, kako biste sprečili izbijanje osipa.

Neke osobe se žale da pojedino voće, kao što su jagode, pomorandže i povrće poput paradajza, pogoršavaju stanje. Vaš alergolog će vam pomoći da utvrdite na šta je vaše dete alergično i koje namirnice mu ne izazivaju alergiju.

Premda je ekcem kod dece ponekad teško sprečiti, uvek možete da se trudite da ga držite pod kontrolom i olakšate život svom detetu.
[icegram campaigns=”7419″]