Ginekomastija (uvećane grudi kod muškaraca) uzrok, simptomi, lečenje

ginekomastija

GINEKOMASTIJA je uvećanje žlezdanog tkiva u muškim grudima.Ovo stanje se može javiti u dobi do dve godine i pubertetu kod normalno razvijenih dečaka.

Ginekomastija se javlja zbog disbalansa hormona u telu, kada dođe do povišenog nivoa estrogena (ženskog hormona) u odnosu na androgene hormone (muški hormoni).

Uzroci ginekomastije su obično upotreba nekih lekova i droga:

 • kortikosteroida i anaboličkih steroida
 • antibiotika
 • biljnih lekova (dong kvaj, ulje čajevca, lavanda)
 • opijata
 • estrogena (uključujući i onaj u proizvodima od soje)
 • lekova protiv gorušice
 • anksiolitika (lekovi za lečenje anksioznosti)

Ovaj problem se vezuje i za određena oboljenja i stanja:

 • hipertireozu
 • hroničnu bubrežnu insuficijenciju
 • cirozu jetre
 • nizak nivo testosterona
 • gojaznost

Za lečenje se koriste lekovi i operacija.

ginekomastija simptomi


Šta je ginekomastija (uvećane grudi kod muškaraca)?

Ginekomastija je uvećanje žlezdanog tkiva u muškim grudima. Ona se može javiti tokom prvih godina života, puberteta i srednjih godina. Ginekomastija nije isto što i pseudoginekomastija (lipomastija). Lipomastija je prisustvo masnih naslaga u grudima kod gojaznih muškaraca.

Ginekomastija se javlja zbog nekontrolisanog rasta žlezdanog tkiva u grudima, koje je kod muškaraca prisutno u veoma maloj meri. Ovo je najčešći problem sa muškim grudima.


Ginekomastija simptomi

ginekomastija slike

Koji su znaci i simptomi ginekomastije?

Glavni simptom ginekomastije je uvećanje grudi kod muškaraca. Kao što je već pomenuto, ginekomastija se odnosi na uvećanje žlezdanog, a ne masnog tkiva. Ono je obično simetrično (kada se posmatra u odnosu na bradavice) i grudi su na dodir obično gumenaste i čvrste. Ginekomastija se obično javlja na obe strane grudi, ali je u nekim slučajevima i unilateralna. Dakle, uvećanje grudi može biti izraženije na jednoj strani, ali je to nije uvek slučaj. Ponekad se javlja osetljivost grudi na dodir, a bolovi se gotovo nikad ne javljaju.

Veoma je važno razlikovati ginekomastiju od raka dojke kod muškaraca. Čak jedan procenat svih slučajeva raka dojke čine slučajevi zabeleženi kod muškaraca. Karcinom se obično javlja na samo jednoj strani, ne mora nužno biti u blizini bradavice, javlja se kao zadebljači čvorić i izaziva pojavu rupica na koži, povlačenje bradavice, iscedak iz bradavice i uvećanje aksilarnih limfnih čvorova (limfnih čvorova ispod pazuha).

Iako ginekomastija nije ozbiljan zdravstveni problem, mnogim muškarcima ovo teško pada i zbog toga piju lekove ili čak, idu na operaciju.


Ko može dobiti ginekomastiju?

ginekomastija u pubertetu

Ginekomastija se može javiti kod svakog muškarca. I bebe mogu dobiti ginekomastiju.

Faktori rizika su:

 • Starenje, jer ono podrazumeva smanjeno lučenje testosterona, što je ponekad uzrok problema.
 • Rizik od pojave uvećanja žlezdanog tkiva kod muškaraca je povezano i sa nekim oboljenjima i stanjima (npr. cirozom jetre), tako da su faktori rizika za te bolesti istovremeno i faktori rizika za ginekomastiju.
 • Određeni lekovi mogu povećati rizik od ginekomastije.

Velike grudi kod muškaraca

Ginekomastija predstavlja uvećanje žlezdanog tkiva u muškim grudima zbog hormonalnog disbalansa, ali uvećane grudi kod muškaraca mogu biti i simptom pseudoginekomastije, nakupljanja masnoća u grudima.

Ginekomastija se često javlja u pubertetu i obično je privremena.

Ginekomastija se leči lekovima a ponekad se radi i operacija.


Šta izaziva ginekomastiju u pubertetu i koliko ona traje?

ginekomastija kod muskaraca

Ginekomastija se javlja zbog disbalansa hormona kod koga je nivo estrogena (ženskog hormona) značajno povišen u odnosu na relativni nivo androgena (muških hormona). Ginekomastija koja se javlja kod zdravih beba i dečaka u pubertetu se sama povlači. Takva pojava se zove fiziološka ginekomastija.

Svi ljudi, bez obzira na pol, luče i ženske i muške hormone. Nivo ovih hormona tokom puberteta značajno oscilira i često se menja, što može rezultirati privremenim stanjem kod kog je nivo estrogena značajno povišen. Naučna istraživanja vezana za ginekomastiju kod zdravih adolescenata daju neusaglašene rezultate i učestalost varira od 4 posto pa do neverovatnih 69 posto. Ove razlike su verovatno razultat varijacija koje se smatraju normalnim i različitih starosnih dobi ispitanika.

Ginekomastija u pubertetu koja se javlja zbog ovakvih hormonalnih promena obično nestaje u roku od šest meseci do dve godine. Povremeno se ginekomastija razvija u pubertetu i traje duže od dve godine.


Koja oboljenja i stanja izazivaju ginekomastiju?

Brojna stanja mogu za posledicu imati ginekomastiju.

 • Pothranjenost i oporavak od pothranjenosti mogu izazvati takve hormonalne promene da se na kraju javi ginekomastija. Slično tome, ciroza jetre menja normalan metabolizam hormona i može izazvati ginekomastiju.
 • Poremećaji i oboljenja muških polnih organa mogu rezultirati smanjenim lučenjem testosterona i pojačanim lučenjem estrogena, što izaziva ginekomastiju. Tu spadaju i neki genestki poremećaji (Klinefelterov sindrom), kao i povrede, infekcije, starenje i problemi sa cirkulacijom. Karcinom jajnika može dovesti do lučenja hormona koji izazivaju ginekomastiju.
 • Ostala oboljenja koja se najčešće povezuju sa hormonalnim promenama i ginekomastijom su hronična bubrežna insuficijencija i hipertiroidizam. U veoma retkim slučajevima, i drugi oblici raka mogu dovesti do pojačanog lučenja hormona koji su zaslužni za ginekomastiju.

Koji lekovi izazivaju ginekomastiju?

lekovi

Ginekomastija se može javiti i kao nuspojava određenih lekova. Lekovi koji najčešće izazivaju ginekomastiju su:

 • spironolakton, diuretik koji ima antiandrogenu aktivnost
 • blokatori kalcijumovih kanala, koji se koriste za lečenje hipertenzije
 • AKE inhibitori, koji se takođe koriste za lečenje hipertenzije
 • neki antibiotici (izoniazid, ketokonazol, metronidazol)
 • lekovi za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu (ranitidin, cimetidin, omeprazol)
 • antiandrogena i estrogenska terapija za lečenje raka prostate
 • metildopa (koristi se za snižavanje povišenog pritiska i kao simpatolitik)
 • visoko aktivna antiretrovirusna terapija (HAART), kojom se leče HIV i SIDA. Ovakvi lekovi uzrokuju redistribuciju masnoća, što može dovesti do pseudoginekomastije i prave ginekomastije
 • digitoksin (srčani glikozid)
 • dijazepam (Bensedin)
 • alohola i droga (heroin, kokain)
 • esencijalno ulje čajevca ili lavande, koji su česti sastojci kozmetičkih proizvoda, se sve češće povezuju sa ginekomastijom

Najbolje je da se konsultujete sa lekarom ako primetite neobičan rast grudi .


Kako da znam da li imam ginekomastiju (postavljanje dijagnoze)?

Definicija ginekomastije je prisustvo žlezdanog tkiva većeg od pola centimetra u prečniku kod muškaraca. Kao što je već pomenuto, ginekomastija je prisustvo pravog žlezdanog tkiva u grudima, obično oko bradavica. Masne naslage na grudima se ne smatraju pravom ginekomastijom.

U većini slučajeva, ginekomastija se može dijagnostikovati običnim pregledom. Potrebno je pažljivo analizirati ličnu anamnezu pacijenta, uključujući i upotrebu lekova i droga. Ako postoji sumnja da je prisutan karcinom, lekar upućuje pacijenta na mamografiju. Dodatni testovi se rade kako bi se utvrdio uzrok ginekomastije. Tu spadaju testovi funkcije jetre, bubrega i štitne žlezde. Merenje nivoa hormona u krvi se radi u većini slučajeva.


Koji lekovi i hirurške procedure se koriste za lečenje ginekomastije?

Ginekomastija kod beba i dečaka u pubertetu obično nestaje u roku od šest meseci, tako da se ne preporučuje nikakav specifičan tretman. Ako se ginekomastija javi kod starijih muškaraca, preporučuje se promena terapije, odnosno lečenje oboljenja koje je izazvalo ginekomastiju.

Trenutno postoje neki lekovi usmereni na lečenje ginekomastije same po sebi, ali još uvek nema dovoljno podataka o njihovoj efikasnosti i u mnogim zemljama uopšte nisu odobreni i ne mogu se naći u prodaji. Lekovi koji se koriste za lečenje ginekomastije su:

 • testosteron, koji je efikasan kod starijih muškaraca sa smanjenim lučenjem testosterona, ali nema efekta kod muškaraca koji imaju normalan nivo ovog hormona
 • za lečenje ginekomastije se preporučuje Klomifen, i obično ga je potrebno uzimati i do šest meseci
 • selektivni modulatori receptora za estrogen (SERM), a najčešće tamoksifen, smanjuje grudi kod ginekomastije, ali ne može potpuno da ukloni svo želzdano tkivo i koristi se samo za lečenje teške i bolne ginekomastije
 • danazol je sintetički derivat testosterona koji smanjuje sintezu estrogena u testisima; on deluje kao inhibitor lučenja luteinskog i folikulostimulišućeg hormona, supstanci koje luči hipofiza i koji stimulišu lučenje polnih hormona; ovaj lek se retko koristi za lečenje ginekomastije

Lekovi su efikasniji ako se odmah počne sa terpijom, jer nakon dvanaest meseci ostaju ožiljci. Kada dođe do stvaranja ožiljačnog tkiva, lekovi su manje efikasni i tada je operacija jedina alternativa. Redukcijska mamoplastika (operacija smanjivanja grudi) se koristi u najtežim slučajevima, kod dugoročne ginekomastije kao i u slučajevima kad lekovi nisu efikasni.

Ginekomastija gotovo nikad ne izaziva trajne probleme.


Koliko je potrebno da ginekomastija prođe?

Mada se ginekomastija najčešće brzo povlači sama, u retkim slučajevima ostaje trajna i tada je neophodan tretman. Ginekomastija koja je prisutna duže od godinu dana često izaziva stvaranje fibroznog tkiva, što dosta otežava ili sasvim onemogućuje efikasno lečenje lekovima.

Ako je ginekomastija duže vreme prisutna, kod pacijenta se mogu javiti i psihološki problemi.


Kako smanjiti grudi kod muškaraca prirodnim putem

Postoji puno jednostavnih, prirodnih rešenja koja mogu pomoći u slučaju ginekomastije i smanjiti grudi kod muškaraca prirodnim putem. Takođe, treba znati da se vremenom, problem u mnogim slučajevima povlači sam od sebe.

Evo nekih prirodnih rešenja koja mogu smanjiti velike grudi kod muškaraca.

Cink

Namirnice bogate cinkom pomažu u lečenju ginekomastije, pogotovo kada je izazvana nižim nivoom testosterona. Otkriveno je da cink prirodno povećava testosteron. Nizak nivo testosterona je jedan od čestih uzročnika ginekomastije.

Jeidte hranu bogatu cinkom, kao što su ostrige, žitarice sa dodatim cinkom, indijski orah, jastog, jogurt, suvo grožđe i leblebije. Možete uzimati i suplemente sa cinkom.


Vežbanje

vezbe

Vežbanje može pomoći da se smanje velike grudi kod muškaraca jer balansira hormone. Plus, određene vežbe pomažu u izgradnji mišića grudi i torzoa.

Redovnim treniranjem, smanjićete masti u organizmu, koje mogu doprinositi pseudoginekomastiji. Pseudoginekomastija izaziva feminizaciju muških grudi zbog taloženja masti.

Uključite kardiovaskularne vežbe, podizanje tegova, i eliptične vežbe u trening. Plivanje, pogotovo grudnim stilom je dobro za smanjivanje masti. Džogiranje i šetanje su dobre vrste vežbanja koje doprinose sagorevanju kalorija i masti.


Riblje ulje

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za muškarce kod kojih se javila ginekomastija pošto pomažu u proizvodnji testosterona. Plus, ove masne kiseline smanjuju nivo hormona estrogena, jednog od krivaca za rast muških grudi.

Uzimajte suplemente ribljeg ulja, ili uzimajte omega-3 suplemente. Razgovarajte sa lekarom kako biste znali tačno koliko treba da pijete. Pored toga, jedite ribu poput lososa, tunjevine i bakalara, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama.


Čaj od maslačka

caj od maslacka leci rak

Još jedna biljka koja pomaže u lečenju ginekomastije je maslačak. Ova biljka ima diuretski efekat, što znači da pomaže u izbacivanju vode, štetnih toksina i viška estrogena iz organizma. Takođe, pomaže u razgradnji ugljenih hidrata, što u prevodu znači- manje taloženje masti u telu.

Ako želite smanjiti grudi prirodnim putem pijte čaj od maslačka.Dodajte jednu kašikicu sušenog maslačka u šolju vrele vode. Pokrijte i ostavite da se krčka 10 minuta. Procedite i pijte ovaj aj 2-3 puta dnevno, nekoliko nedelja. Takođe, možete koristiti tinkturu od maslačka ili suplemente, nakon konsultacije sa izabranim doktorom.


Može li se ginekomastija sprečiti?

Ginekomastija se javlja zbog hormonalnih oscilacija koje se javljaju tokom odrastanja i starenja, te se stoga ne može sprečiti. Ginekomastija koja se javlja zbog drugih oboljenja se može sprečiti onoliko koliko se može sprečiti i izlečiti oboljenje koje ju je izazvalo.


Da li ginekomastija ima veze sa rakom dojke kod muškaraca?

Muškarci sa ginekomastijom imaju pet puta veći rizik od raka dojke u odnosu na muškarce koji nikada nisu imali ovakav problem. Smatra se da ginekomastija nije sama po sebi prekancerozno stanje, već da pre hormonalne promene (skok nivoa estrogena i snižen nivo androgena) koje izazivaju ginekomastiju istovremeno povećavaju i rizik od raka dojke.