Buscopan lek (tablete) upotreba, doziranje, neželjena dejstva

buscopan lek

Buscopan lek sastav

Buscopan je lek koji sadrži aktivnu supstancu zvanu hioscin butilbromid.

Sastav: 1 obložena Buscopan tableta sadrži 10 mg hioscin-butilbromida, koji je aktivni sastojak ovog leka.

Pomoćne supstance su: kalcijum-hidrogenfosfat, kukuruzni skrob (osušeni i rastvorni), silicijum-dioksid, vinska kiselina, stearinska kiselina, povidon, saharoza, talk, arapska guma, titan-dioksid, makrogol 6000, karnauba vosak, beli vosak.

buscopan tablete

Buscopan tablete dejstvo:

Buscopan spada u antispazmodike (lekove koji ublažavaju mišićne spazme). Ovaj lek smanjuje grčeve u mišićima unutrašnjih organa (naročito urinarnih i digestivnih organa), pa se zato koristi za lečenje bolova koji potiču iz ovih organa. Efikasan je u lečenju umerenog do teškog stomačnog bola.

Dakle, Buscopan tablete se koriste za ublažavanje grčeva u stomaku, crevima i genito-urinarnom traktu, kao i za druge bolesti koje karakteriše spazam glatkih mišića u ovim područjima.

Generalno, ovaj lek se koristi za upravljanje simptomima sindroma iritabilnog creva, čestog stanja creva koje uzrokuje spazam i bol u crevima, kao i bolove u stomaku (želucu), upornu dijareju (ponekad naizmenično sa periodima konstipacije) i gasove (nadutost).

Druge upotrebe uključuju lečenje spazama u genito-urinarnom traktu. Injekcije Buscopan se takođe koriste za sprečavanje spazma mišića tokom dijagnostičkih procedura (kao što je ubacivanje endoskopa) ili za lečenje kratkotrajnih grčeva žučne kese (žučne kolike) ili cevi koje povezuju bubrege sa bešikom, nazvane ureteri (renalne kolike).

Korišćenje ovog leka uključuje smanjenje bolnih i uznemirujućih simptoma sindroma iritabilnog creva .

Buscopan se može koristiti u sledećim uslovima:

– Akutni gastrointestinalni spazam

– Akutni bilijarni spazam

– Akutni genitourinarni spazam

– Žučne i bubrežne kolike

– Gastroduodenalna endoskopija kao pomoć u dijagnozi.

Iz navedenih razloga se naročito koristi Buscopan za želudac, dok veliki broj žena koristi i Buscopan za menstrualne bolove – budući da kao antispazmodik deluje protiv grčeva materice koji izazivaju ove bolove.


Buscopan u trudnoći

Ne postoje adekvatne studije o upotrebi Buscopana tokom trudnoće i dojenja. Međutim, ne preporučuje se upotreba ovog leka tokom trudnoće, osim ako lekar ne proceni da koristi za majku nadmašuju moguće rizike za dete.

Izbegavajte dojenje dok koristite ovaj lek.


Buscopan za decu

Buscopan ne treba koristiti kod dece mlađe od 6 godina. Kod dece uzrasta od 6-12 godina se primenjuje manja doza ovog leka. U svakom slučaju, Buscopan treba koristiti sa oprezom kod dece i na osnovu preporuke lekara.


Doziranje

Buscopan lek se nalazi u obliku tableta (Buscopan 10 mg), kao i u obliku injekcija u dozi od 20 mg/ml. Injekcije se mogu administrirati u medicinskim ustanovama samo od strane obučenog medicinskog osoblja.

Uobičajena doza Buscopana je 20 mg (ili dve tablete Buscopan 10 mg), četiri puta dnevno.

Kod dece uzrasta od 6 do 12 godina, preporučena doza je 10 mg tri puta dnevno.

Ako i dalje osećate bol čak i nakon uzimanja 20 mg ovog leka, možete ponovo uzimati Buscopan nakon pola sata. Međutim, ne treba uzimati više od 20 mg četiri puta dnevno.

Tabletu progutajte u celosti sa čašom vode. Nemojte je gnječiti ili žvakati jer može smanjiti uticaj leka. Buscopan se može uzimati bez obzira na hranu.


Neželjena dejstva

 • Buscopan može izazvati sledeće neželjene efekte (nuspojave):
 • tahikardija (ubrzani otkucaji srca),
 • abnormalni vid (bol oko oka, crvenilo oko, zamućeni vid, gubitak vida),
 • konstipacija,
 • smanjeno znojenje,
 • suva usta,
 • teškoće uriniranja,
 • alergije i dr.

Obavestite svog doktora ako imate neželjene efekte.

Iako se većina neželjenih dejstava navedenih ispod ne događa vrlo često, ona mogu dovesti do ozbiljnih problema ako ne tražite medicinsku pomoć.

Proverite kod svog doktora što je pre moguće ako se desi neka od sledećih nuspojava:

 • teškoće uriniranja
 • kratak dah
 • kožni osip i svrab
 • promene vida.

Prekinite korišćenje ovog leka i odmah tražite medicinsku pomoć ako se dogodi sledeće:

– bolno crveno oko sa gubitkom vida

– simptomi teške alergijske reakcije (npr. koprivnjača, otežano disanje, otok lica, usta, jezika ili grla).

Neki ljudi mogu doživeti neželjene efekte koji nisu navedeni. Proverite kod svog doktora ako primetite bilo koji simptom koji vas brine dok koristite ovaj lek.