Bol u stomaku: Prepoznajte uzrok na osnovu karakteristika i lokacije

bolovi u stomaku

BOL U STOMAKU mogu izazvati neke bezazlene stvari ali veoma često je uzrok neka ozbiljna bolest ili urgentno stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

U nastavku saznajte šta izaziva bol i da li je to razlog za brigu ili čak zahteva hitan odlazak lekaru.

prva pomoc

Stomak je deo tela ograničen donjim rebrima i dijafragmom sa gornje strane, karličnom kosti sa donje i slabinama sa strane. Mada se bol u stomaku može javiti iz bilo kog tkiva koje okružuje trbušnu duplju (npr. mišićni zid), termin “bol u stomaku” se obično koristi da se opišu bolovi koji potiču iz organa u trbušnoj duplji.

U stomaku se nalaze želudac, tanko i debelo crevo, jetra, žučna kesa, slezina i pankreas. Bol u stomaku može biti i blag i jak. Bol je obično nespecifičan i može ukazivati na mnoštvo različitih oboljenja.


Upoznajte se sa organima u ljudskom telu da bi prepoznali bol na osnovu lokacije

organi u ljudskom telu

Da bi shvatili šta je uzrok za bol u stomaku pogledajte gde se koji organ nalazi.

Povezno> Šta izaziva bol u donjem delu stomaka

12 najčešćih uzroka za bol sa desne strane stomaka


Šta izaziva bol u stomaku?

bol u stomaku uzrok

Bol u stomaku se može javiti zbog upale (upale slepog creva, kolitisa, divertikuloze), zbog istezanja organa ili nekog sličnog problema (opstrukcije creva, blokade žučnih puteva, oticanja jetre zbog hepatitisa) ili zbog dotoka nedovoljno krvi u neki organ.

Takođe, bol se ponekad javlja iz nejasnih razloga, tj. bez prisustva zapaljenja ili nedovoljnog dotoka krvi. To je slučaj kod sindroma iritabilnih creva. Ovakva vrsta bola se naziva funkcionalnim bolom, jer obično nema nikakvog vidljivog uzroka bola.


Kako se dijagnostikuje bol u stomaku?

Lekari određuju uzrok bola u stomaku u odnosu na:

 • karakteristike bolova
 • fizički pregled
 • rezultate testova i ispitivanja
 • rezultate endoskopije ili operacije

Dijagnoza: karakteristike bolova

jaki bolovi u stomaku

Uzrok bolova se određuje tako što pacijent detaljno opiše bolove koje ima: kada je počeo bol u stomaku i kako, gde se javlja i koliko obično traje. Treba napomenuti i šta sve pogoršava bolove, a šta ih ublažava, kao i da li su prisuni još neki simpotmi (povraćanje, dijareja, povišena temperatura, krvarenje).


Karakteristike bolova: kako počinje bol?

Kada se bol u stomaku javlja? Da li je stalno prisutan? Da li je jači ujutru ili uveče? Ako se javlja i prestaje, koliko traje? Da li se javlja nakon konzumacije nekih namirnica ili alkohola? Da li je prisutan tokom menstruacije?

Ova pitanja će vam lekar postaviti kako bi lakše odredio uzrok bolova. Na primer, bol koji se iznenada javlja može ukazivati na nešto što se iznenada dešava – prekid dotoka krvi u debelo crevo (ishemija) ili opstrukcija bilijarnog trakta zbog kamena u žučnoj kesi.

Saznajte> Gde se nalazi slepo crevo, kako boli i koji su simptomi upale

> Bol u stomaku i napad žuči


Karakteristike bolova: lokacija

Lekar će vas pitati da li se bol javlja u celom stomaku ili je ograničen na jedan manji deo i gde se tačno javlja.

Mesto na kom se bol javlja pomaže u dijagnozi nekih problema, npr. upale slepog creva, za koju je karakterističan bol u srednjem delu stomaka koji se širi ka donjem, desnom uglu stomaka, gde se nalazi slepo crevo.

Divertikuloza obično izaziva bolove na levoj strani. Bol koji se javlja zbog kamena u žuči se obično javlja u srednjem delu stomaka ili u desnom, gornjem delu, gde se nalazi žučna kesa.


Karakteristike bolova: obrazac

kako prepoznati upalu slepog creva

Kakav bol osećate? Da li je bol u stomaku blag, jak, oštar ili tup? Da li se bol širi u donji deo leđa, rame, prepone ili zadnjicu?

Prepoznavanje obrasca takođe može dosta pomoći u dijagnozi. Opstrukcija creva obično izaziva grčeve koji dolaze u talasima i postaju bolni, zbog kontrakcija mišića u crevima. Osećaj jakih grčeva ukazuje na jake kontrakcije creva.

Opstrukcija žučnih puteva obično izaziva neprestan bol u gornjem delu stomaka. Akutni pankreas izaziva jak, neprekidan bol u gornjem delu stomaka i leđa.


Karakteristike bola: trajanje

bolovi u trbuhu

I trajanje bolova može govoriti o uzroku. Ponekad sindrom iritabilnih creva izaziva bolove koji se javljaju i nestaju i to stanje može trajati mesecima, pa i godinama. Bol koji se javlja zbog kamena u žuči traje između pola sata i nekoliko sati. Bol u stomaku izazvan pankreatitisom traje po nekoliko dana.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i čir na dvanaestopalačnom crevu izazivaju periodične bolove. Postoje periodi, koji traju po par nedelja ili meseci, kada je bol jači, da bi se onda povukao na neko vreme.


Karakteristike bolova: šta pogoršava bol?

abdomen bolovi

Kada je bol u stomaku počeo i kako? Da li se pogoršava kada kašljete? Da li se pogoršava prilikom dubokog disanja?

Bolovi u trbuhu koji se javljaju zbog upale (slepog creva, žučne kese, pankreasa) se pogoršavaju kada kašljemo, kijamo ili dublje dišemo. Zato je obično mnogo lakše kada osoba legne.


Karakteristike bolova: šta ublažava bol?

simptomi slepog creva 590

Da li neka aktivnost (jedenje, ležanje na jednoj strani) ublažava bolove? Da li vam kretanje ublažava bolove? Da li povraćanje olakšava ili pogoršava stanje?

Bol u abdomenu koji se javlja zbog sindroma iritabilnih creva ili opstipacije se privremeno ublažava nakon defekacije i menja se zajedno sa promenom učestalosti stolice. Ako je reč o opstrukciji želuca ili tankog creva, povraćanje može ublažiti bolove. Jedenje ili uzimanje antacida privremeno ublažava bolove izazvane čirevima, jer hrana i antacidi neutrališu kiselinu koja iritira čir i izaziva bol.

Bol u stomaku koji budi iz dubokog sna se obično javlja sa nekim konkretnim razlogom.


Karakteristike bolova: ostali znakovi i simptomi

simptomi kancera debelog creva

Znaci i simptomi koji se javljaju pored bolova u stomaku ukazuju na uzrok problema. Ako se javlja povišena temperatura, verovatno je reč o upali. Dijareja i/ili rektalno krvarenje ukazuju na problem sa crevima. Temperatura i dijareja ukazuju na upalu u crevima, koja može biti i infektivna i neinfektivna (ulcerozni kolitis, Kronova bolest).

Slično>  Grčevi u stomaku 10 mogućih uzroka

> 10 razloga za bol oko pupka


Dijagnoza: fizički pregled

slepo crevo gde se nalazi

Pregled omogućuje lekaru da utvrdi uzrok bolova. Lekar će odrediti:

 • da li se iz stomaka čuje neki zvuk koji bi ukazivao na opstrukciju creva
 • da li su prisutni znaci upale
 • da li je stomak osetljiv na dodir
 • da li se pod rukom oseća nešto što bi mogao biti tumor, otečen organ ili čir na nekom organu
 • da li je prisutna krv u stolici

Dijagnoza: ispitivanja i testovi

Istorija bolesti i fizički pregled mogu biti dovoljni za određivanje uzroka bola u abdomenu, ali se svaki pacijent obično šalje na dodatne testove. Tu spadaju laboratorijski testovi, rendgen stomaka, radiografija, endoskopija i operacija.


Ispitivanja i testovi: laboratorijski testovi

KREATININ u krvi referentne vrednosti

Rutinski se gotovo uvek rade testovi krvi, enzimi jetre i pankreasa i test mokraće.

 • Povišen broj belih krvnih zrnaca uzkazuje na postojanje upale ili infekcije (upala slepog creva, pankreatitis, divertikulitis, kolitis).
 • Kod pankreatitisa su obično povišene amilaza i lipaza (enzimi koje luči pankreas).
 • Krv u mokraći je prisutna kod kamena u bubregu.
 • Ako je prisutna dijareja, bela krvna zrnca u stolici ukazuju na upalu bubrega.

Ispitivanja i testovi: rendgen stomaka

Običan rendgen stomaka obično pokazuje da li se u crevima nalaze nakupine tečnosti i vazduha, odnosno da li je prisutna opstrukcija creva. Ako dođe do pucanja čira, može se javiti vazdušni džep ucrevima.  Ponekad se na rendgenskom snimku vide i kalcifikati iz bubrega koji su stigli u uretru i tako izazvali bol u stomaku.


Ispitivanja i testovi: endoskopske procedure

bol u stomaku kod zena

Endoskopija je ispitivanje unutrašnjosti probavnih organa (najčešće jednjaka, želuca i delova creva) uz pomoć fleksibilne cevčice sa svetiljkom. Endoskopijom se mogu identifikovati čir, gastritis, rak želuca, pankreasa i creva i kolitis.


Dijagnoza: operacija

Ponekad je neophodno uraditi laparoskopiju ili klasičnu operaciju kako bi se utvrdio uzrok bolova. Laparoskopija je vrsta operacije kod koje se pravi mali rez u trbušnom zidu i zatim se u stomak ubacuje laparoskop i njime se gleda unutrašnjost određenog organa. Tako se mogu uraditi i brojne hirurške procedure bez pravljenja velikog reza.


Zašto je ponekad teško utvrditi uzrok bolova u stomaku?

doktor

Velik napredak moderne tehnologije je omogućio mnogo preciznije utvrđivanje uzroka bolova u stomaku, ali i dalje je ponekad nemoguće utvrditi problem. Postoji mnogorazloga zbog kojih dijagnoza može predstavljati problem.


Problemi sa dijagnozom: atipični simptomi

doktor bol u stomaku

Na primer, bol koji se javlja zbog apendiktitisa se može javiti u desnom, gornjem delu stomaka, kao i bol zbog divertikuloze. Starije osobe i osobe koje uzimaju kortikosteroide mogu osećati samo blag bol u stomaku  i osetljivost na mestu upale. Do toga dolazi zato što starije osobe imaju manje simptoma upale, dok kortikosteroidi ublažavaju upale.


Problemi sa dijagnozom: testovi ne pokazuju uvek ono što nas zanima

 • Na ultrazvuku se ponekad ne vide mali kamenčići u žučnoj kesi.
 • Na skeneru se ne vidi uvek rak pankreasa, posebno ako je tumor mali.
 • Na rendgenskom snimku se ponekad ne vidi perforacija ili opstrukcija creva.
 • Ultrazvuk i CT skener ponekad ne registruju upalu slepog creva ili čir.
 • Neki testovi krvi mogu imati sasvim normalan rezultat uprkos teškoj infekciji ili upali ako pacijent pije kortikosteroide.

Problemi sa dijagnozom: bolesti su slične

bol stomaka

 • Simptomi sindroma iritabilnih creva su slični simptomima opstrukcije creva, raka, čira, napada žuči i upale slepog creva.
 • Kronova bolest može imati simptome slične upali slepog creva.
 • Infekcija desnog bubrega ima simpome slične simptomima akutnog holeocistitisa.
 • Pucanje ciste na desnom jajniku ima slične simptome kao upala slepog creva, dok pucanje ciste na levom jajniku ima slične simptome kado divertikulitis.
 • Kamen u bubregu ima simptome slične upali slepog creva i divertikulitisu.

Problemi sa dijagnozom: bol se menja

dijagnoza doktor

Ponekad se upala proširi sa jednog na neki drugi organ i izazove drugačije bolove u stomaku.


Kako mogu da pomognem lekaru da odredi uzrok bolova?

Pre posete zapišite sve što želite da kažete lekaru. Ispričajte mu sve što mislite da je važno kako bi lakše utvrdio uzrok problema.

 • Koje lekove trenutno uzimate (uključujući i suplemente).
 • Da li ste alergični na neke lekove, hranu ili polen.
 • Da li imate neko hronično oboljenje (dijabetes, srčano oboljenje).
 • Da li ste nešto operisali (slepo crevo, kilu, žučnu kesu).
 • Da li ste išli na kolonoskopiju, laparoskopiju i slično.
 • Da li ste nekad ležali u bolnici.
 • Da li neki član vaše porodice trenutno ima slične simptome.
 • Da li neki član vaše porodice ima istoriju gastrointestinalnih oboljenja.
 • Da li i koliko često pijete alkohol i da li ste pušač.

Budite pripremljeni da kažete lekaru…

 doktorka

Naglasite lekaru sledeće stvari:

 • Kada je bol u trbuhu počeo.
 • Da li ste nekada ranije imali slične bolove.
 • Koliko često imate napade bolova.
 • Da li bol počinje postepeno ili iznenada.
 • Koliko je bol jak.
 • Šta izaziva bol i šta ga pogoršava.
 • Šta ublažava bol u stomaku.
 • Kakav bol u abdomenu osećate (tup, oštar, probadajuć…).
 • Da li se uz bolove javljaju i drugi simptomi (dijareja, povišena temperatura, preznojavanje, gubitak kilograma, opstipacija, povraćanje, rektalno krvarenje itd.).

Nakon posete lekaru

lekar lecenje

Ne očekujte da će lekar moći odmah da postavi tačnu dijagnozu. Najčešće je potrebno da nekoliko puta idete kod lekara i uradite dodatne testove kako bi se postavila tačna dijagnoza i šta izaziva bol u stomaku.Bolovi u stomaku koji se jave iznenada i prođu za nekoliko sati obično se javljaju zbog neispravne hrane.

Možda će vam lekar dati neke lekove i pre nego što se postavi tačna dijagnoza. U zavisnosti od toga kako reagujete na te lekove, možda će i to pomoći u utvrđivanju dijagnoze. Zato je važno da uzimate lekove onako kako vam je lekar to preporučio.

Ako vam se simptomi pogoršavaju, lekovi ne deluju ili se jave neke nuspojave, odmah obavestite svog lekara. Nikako nemojte uzimati lekove na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom. To važi i za dodatke ishrani.