Prvi simptomi upale slepog creva

kako prepoznati upalu slepog creva

Komplikacije sa crvuljkom uzrokuju različite simptome. Ako se ne dijagnostikuje na vreme, često dolazi do gangrene, pucanja i sepse. To nije beskoristan organ, kako se uglavnom misli

Iznenadni bolovi u gornjem delu trbuha, i to pre svega u predelu želuca, retko navode na pomisao da se radi o slepom crevu. Tek kada se posle nekoliko sati ili dana, bolovi premeste u donji desni deo trbuha, većina ljudi posumnja na upalu ovog zakržljalog organa.

– Slepo crevo, odnosno crvuljak, po definiciji nema neku posebnu funkciju. Ne učestvuje u procesu varenja i resorpcije kao drugi organi, ali s obzirom na to da je evolutivno opstalo do danas, možda to stanovište i nije sasvim tačno. Slepo crevo se uliva u početni deo debelog creva, a ako tokom života nema upala, na kraju atrofira. Kada je reč o upalama, one su izazvane pritiskom sadržaja debelog creva. Dešava se i da deo nesvarene hrane ili neformirane stolice iz debelog dospe u slepo crevo, dovede do zagušenja, a potom i reakcije tkiva u zidu, koje su ispoljene upalnim procesom – objašnjava dr Đuro Čutura, specijalista opšte hirurgije iz Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

slepo crevo simptomi

Koji su simptomi upale?

– Osim bolova, koji su sve intenzivniji kako upala napreduje, dolazi i do pojave mučnine, česte i meke stolice i povišene telesne temperature. Ukoliko se ništa ne preduzme, bolovi postaju nepodnošljivi, zatim naglo prestaju, a potom se iznenada ponovo javljaju zahvatajući veći deo trbuha. Ovi ponovljeni, još jači bolovi, ukazuju na nastanak gangrene i pucanje crvuljka. Nije pravilo da je bol uvek raširen po celoj trbušnoj duplji. Ukoliko se dogodi da okolni organi ograde mesto pucanja, bol je lokalizovan. Ukoliko se to ne desi, upala sa gnojnim procesom može da zahvati veći deo ili čak celu trbušnu duplju. Ako se upala proširi svuda, onda je reč o difuznom peritonitisu, koji se nekada prenosi i na okolne organe. Može doći i do generalizovane reakcije organizma, poznate kao sepsa.

* Šta se preduzima u ovakvim okolnostima?

– Ukoliko dođe do navedenih procesa, jedina opcija je hirurška intervencija. Sve navedeno je, zapravo savet kako da potencijalni pacijenti ili osobe koje su sa njima, na vreme prepoznaju siptome i obrate se lekaru. Jer, ukoliko je upala blažeg intenziteta, operativni zahvat je jednostavan a oporavak izuzetno brz. Ako dođe do razvoja težih faza, onda je i operacija i oporavak teži i neizvesniji.

simptomi za slepo crevo

Pucanje slepog creva može da izazove velike probleme?

– U debelom crevu postoji veliki broj različitih bakterija koje učestvuju u varenju hrane, ali one u normalnim okolnostima uvek ostaju tu, tako da je u principu trbušna duplja sterilna sredina. Ipak, ukoliko dođe do pucanja slepog creva, bakterije istog trenutka kreću napolje. U trbušnu duplju može da dospe i zanemarljiv broj bakterija, ali zahvaljujući odgovarajućoj toploti i vlažnosti, one počinju eksplozivno da se razmnožavaju. Pri tako brzom porastu broja bakterija dolazi i do njihovog raspadanja i oslobađanja jakih otrova. Oslobađaju se endotoksinima koji i pokreću generalizovanu infekciju, izazivajući sepsu. Endotoksini prelaze u krvotok kroz proširene krvne sudove, koji su takvi upravo zbog upale. Putem krvotoka rasejavaju se kroz ceo organizam. Ako tokom sepse dođe do sloma mehanizma odbrane, može doći i do najgoreg, smrtnog ishoda obolelog.

* Na koji način se dijagnostikuje upaljeno slepo crevo?

– Uspostavljanje dijagnoze može biti izuzetno lako, ali i teško. Zavisno od praga bola, svaki čovek je drugačije osetljiv na dešavanja u sopstvenom organizmu. Ukoliko je prag bola nizak, osoba reaguje na početku javljanja simptoma, što je važno za pravovremeno otkrivanje stanja u kome se slepo crevo nalazi. Kada je prag bola izuzetno visok, problem može da nastane ako upala pređe u složenije gangrenozno stanje. U svakom slučaju, osim uobičajenog pregleda, razgovor sa pacijentom i davanje preciznih odgovora, je od presudne važnosti. Antibiotici kao vid terapije nisu rešenje. Ako organizam sam ne uspe sa upalom da se izbori, ona u daljem toku dovodi do periapendikularnih infiltrata oko slepog creva, apcesa, pa čak i tumora. Zbog komplikovanja stanja, pacijent pre ili kasnije mora da se operiše. Zato, ukoliko postoji izražena sumnja na upalu, bolje je uraditi operaciju nego dopustiti da se razviju teški oblici. Dobar radiolog sa kvalitetnim ultrazvukom može izuzetno precizno da opiše upalu u ranom stadijumu.

IZVOR ZAŠTITNIH IMUNOGLOBULINA

Iako je zakržljali organ, slepo crevo nije beskorisno. Naziv nije dobilo zato što je bezvredno, kako nedovoljno upućeni misle, već zato što zbog svog skrajnutog položaja ne učestvuje u procesu varenja hrane. Nova saznanja pokazuju da se u slepom crevu nalaze folikuli u kojima se stvaraju imunoglobulini važni za imunitet, kaže profesor dr Mirjana Bogić, specijalista interne medicine i direktor Instituta za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije.

– Imunološku odbranu organizma od različitih stranih uticaja, odnosno antigena obezbeđuju različiti organi. Među njima značajnu ulogu ima limfni aparat digestivnog trakta, u čijem je sastavu, iako bez funkcije za varenje, i slepo crevo. Upravo u limfnim folikulima slepog creva i drugih organa za varenje stvaraju se zaštitni imunoglobulini, od kojih su posebno važni IgG i IgA – naglašava ovaj stručnjak.

Imunoglobulini su molekuli belančevina, poznati i kao antitela, sa osnovnom ulogom da nešto strano što dospe u organizam, presretnu i unište. Spajaju se sa antigenima koji su štetni za organizam, kao što su grinje, virusi, bakterije, paraziti, lekovi, polen i odstranjuju ih. Imunoglobulini omogućavaju odbranu digestivnoj flori od antigena koje unosimo hranom ili lekovima.

– S obzirom na to da ima veliki značaj u proizvodnji zaštitinih imunoglobulina, slepo crevo treba ukloniti samo onda ako postoji precizno uspostavljena dijagnoza upale. U protivnom, velika je šteta izvaditi ga, što se često dešava kada se kod žena zameni dijagnoza sa upalom desnog jajnika – upozorava dr Bogić.