Bolovi u bubrezima – uzroci (simptomi) LEČENJE

bol u bubrezima

BOL U BUBREGU se u zavisnosti od uzroka može javiti sa leve ili desne strane, a ponekad se javlja sa obe strane leđa.

Povreda bubrega može izazvati gorepomenute simptome, a blaga oštećenja inicijalno ne pokazuju nikakve simptome. ozbiljna laceracija bubrega može izazvati izuzetno visok pritisak i puls, i osoba može pasti u šok.

Bol u bubregu je simptom koji se može javiti zbog problema ili bolesti bubrega ili povezanih organa, uključujući uretru ili bešiku.

kako bole bubrezi


Bol bubrega simptomi

Simptomi koji se vezuju za bol u bubregu (renalni bol) su diskomfort (akutni ili hronični), tup bol i oštar bol u leđima (u predelu između najnižeg rebra i zadnjice). U zavisnosti od uzroka bola, on se može širiti prema preponama ili stomaku.

Kod nekih osoba se mogu javiti znaci i simptomi poput:

 • povišene temperature
 • bola prilikom mokrenja
 • krvi u urinu
 • mučnine
 • povraćanja
 • vrtoglavice
 • zatvora ili dijareje
 • osipa
 • zamora
 • jeze

Drugi znaci i simptomi koji se mogu javiti ako nešto nije u redu sa bubrezima su:

 • metalni ukus u ustima
 • loš zadah
 • pojava otoka i gubljenje daha

Bubrezi su dva organa čije su glavne funkcije uklanjanje otpadnih proizvoda i viška tečnosti iz tela i stvaranje hormona koji regulišu krvni pritisak, proizvodnju crvenih krvnih ćelija, regulaciju kiseline i utiču na metabolizam kalcijuma, natrijuma, kalijuma i drugih elektrolita.

Gde se nalaze bubrezi?

upala bubrega

Bubrezi su parni organi oblika zrna pasulja (oko 11 cm x 7 cm x 3 cm) koji se nalaze nasuprot leđnim mišićima u predelu gornjeg abdomena. Smešteni su suprotno jedan od drugog na levoj i desnoj strani tela; desni bubreg, međutim, sedi malo niže od levog da bi se prilagodio veličini jetre.

U zavisnosti od glavnog uzroka, bubrežni bol može da se desi sa leve ili desne strane, pa tako pacijent može da doživi bol u desnom bubregu ili bol u levom bubregu.

Ponekad se može javiti bol na obe strane leđa; traumatska povreda bubrega (laceracija bubrega) može uzrokovati gore navedene simptome, ali blago oštećenje na početku nema simptome. Teške bubrežne laceracije mogu izazvati abnormalni krvni pritisak i puls, kao i šok.

Kako boli bubreg?

simptomi infekcije bubrega

Simptomi koji se odnose na bubrežni bol su neugodnost (akutna ili hronična), blaži bol ili oštar bol koji se javlja u leđima između približno najnižeg rebra i zadnjice. U zavisnosti od uzroka bolova, može zračiti niz bočni deo tela do prepona ili prema predelu stomaka. Neki pojedinci mogu razviti simptome i znake kao što su:

 • Groznica
 • Bolno uriniranje (disurija)
 • Krv u urinu
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Vrtoglavica
 • Zatvor ili dijareja
 • Osip
 • Umor
 • Drhtavica.

Ostali znaci i simptomi koji se mogu javiti ako je bubrežna funkcija sve više ugrožena su:

 • metalni ukus u ustima,
 • loš zadah,
 • otok i kratak dah.

Bol u predelu bubrega je simptom koji se može desiti zbog problema ili oboljenja bubrega ili njegovih povezanih struktura, uključujući uretere ili bešiku. Međutim, druge bolesti mogu imitirati bol bubrega, ali zapravo nisu zbog bubrega, kao na primer:

 • povrede mišića leđa (bolovi u leđima u visini bubrega),
 • kičmeni problemi (fraktura, apscesi),
 • bol rebara,
 • pleuritis,
 • herpes zoster,
 • aneurizma abdominalne aorte,
 • – ginekološki problemi (bolovi u bubrezima i jajnicima; bolesti bubrega gde se bol proširuje na jajnike, ili jaka i ozbiljna upala jajnika ili polno prenosiva infekcija koja uzrokuje da se bol proširi na bubrege, pri čemu polno prenosiva infekcija može da se proširi i na bubrege – pri čemu se javlja upala bubrega) i mnogi drugi uzroci.

Bolovi bubrega i bolovi u leđima teško mogu da se razlikuju, ali bol u bubrezima je obično dublje i više u predelu leđa ispod rebara, dok mišićni bol sa povredom leđa ima tendenciju da bude niže u predelu leđa.

Uzroci za bol u predelu bubrega su uglavnom infekcije urinarnog trakta i kamenje u bubregu. Međutim, postoje mnogi drugi uzroci bubrežnog bola, uključujući prodorne i tupe traume koje mogu dovesti do “laceracije bubrega” (cepanje tkiva).

Iako se bubrežni bol često pojavljuje na jednoj strani leđa, može se pojaviti sa obe strane istovremeno i može zračiti prema stomaku ili preponama.

Bol koji se iznenada desi, koji je izuzetno oštar, ozbiljan, i može se pogoršavati i smanjivati u talasima često dolazi zbog bubrežnih kamenca u ureterima bubrega. Bol uzrokovan bubrežnim kamenjem naziva se renalna kolika.


Saznajte više> Bol u bubregu zbog kamena


Dakle, možemo reći da bol u predelu bubrega često može da bude veoma jak i intenzivan, a obično se širi i na okolne delove tela. Neretko se javljaju bolovi u leđima u visini bubrega, u donjem delu stomaka, pa zatim bolovi u slabinama i zatim se bol spušta niz nogu.

Možete da doživite bol u desnom bubregu ili bol u levom bubregu, zavisi koji bubreg je oboleo.

Bol bubrega može da bude blag, gotovo kao nelagodnost ili blaži pritisak u bubrezima, dok može da bude vrlo jak, intenzivan i da traje dugo.

Bubrežne kolike su naročito jaki bolovi u bubregu, to je zapravo vrsta bolova koju dobijate kada urinarni kamen blokira deo urinarnog trakta. Urinarni trakt obuhvata bubrege, uretere, bešiku i uretru.

Kamen može da nastane bilo gde u urinarnom traktu. Formira se kada se minerali poput kalcijuma i mokraćne kiseline ”zaglavljuju” zajedno u urinu i stvaraju tvrde kristale. Kamen može biti manji od zrna peska ili veliki kao loptica za golf. Kada kamen naraste dovoljno, može postati vrlo bolan.

Mali kamen ne mora izazvati nikakve simptome. Veći kamenci mogu izazvati bubrežne kolike, naročito ako blokiraju ureter. Ovo je cevčica koja putuje od bubrega do bešike.

Simptomi renalne ili bubrežne kolike uključuju:

– intenzivan bol duž tela između rebara i kuka, ili u donjem delu stomaka

– bol koji se širi na leđa ili prepone

– mučnina ili povraćanje

Bol u slučaju bubrežnih kolika često dolazi u talasima. Ovi talasi mogu trajati od 20 do 60 minuta.

Ostali simptomi kamena u urinarnom traktu uključuju:

kamen u bubregu uzrok

– bol kada urinirate

– krv u urinu, a urin može biti roze, crvene ili braon boje

– zamućen ili urin neprijatnog mirisa

– šljunak – sitni komadići kamenja u urinu

– hitna potreba za mokrenjem

– mokrenje manje ili više nego obično

– groznica i drhtavica (ako imate infekciju).

Bolovi u bubrezima bez temperature se najčešće odnose na kamen u bubregu, budući da infekcija i upala obično dovode do povišene telesne temperature.

Mnogi uzroci bolesti bubrega koji dovode do bolova u bubregu su posledica stečenih bolesti koje mogu akutno ili hronično uticati na funkciju bubrega. Ostale bolesti su prisutne pri rođenju. Neki ljudi mogu biti rođeni sa abnormalnošću koja je genetski određena, a koja utiče na bubrege.

Dakle, koji sve procesi mogu uzrokovati bolove u bubrezima:

– Infekcije mokraćnih puteva

– Bubrežne infekcije

– Bubrežni kamen (nefrolitijaza i/ili ureterolitijaza)

– Rak bubrega

– Sve što kompresuje bubreg (na primer, veliki tumor)

– Glomerulonefritis

– Krvni ugrušci u bubrezima (tromboza bubrežnih vena)

– Policistična bolest bubrega (urođena)

– Urođene malformacije u renalnom sistemu koje rezultuju potpunom ili parcijalnom blokadom protoka urina

– Lekovi ili toksini koji štete bubrežnom tkivu (na primer, izlaganje pesticidima ili hronična upotreba lekova kao što je ibuprofen)

– Bol u bubrezima tokom trudnoće

– Bubrežno krvarenje kao što je penetrirajuća trauma ili tupa trauma (“bubrežna laceracija”)

– Poslednji stadijum bolesti bubrega.

Osim infekcija, koje su obično praćene povišenom temperaturom, svi ostali navedeni uzroci mogu da izazovu bolove u bubrezima bez temperature.


Bol bubrega u trudnoći

Bol u bubrezima u trudnoći treba prijaviti lekaru. Usled hormonalnih i fizičkih promena u telu žene, u trudnoći je veća verovatnoća da žena dobije urinarnu infekciju, a i rastuća materica može da pritiska bubrege i tako izazove bol.

Bol ili probadanje u bubregu tokom trudnoće, koji može da prati i nelagodnost i bol u donjem delu leđa, oko struka ili donjeg abdomena – uglavnom je uzrokovan zbog dva razloga, odnosno infekcije urinarnog trakta ili infekcije bubrega.

Prepoznavanje simptoma svakog od ovih stanja je veoma bitno, tako da se može blagovremeno tretirati, pošto oba ova stanja mogu inače biti fatalni za majku, kao i za nerođenu bebu.

Da biste detaljno saznali šta uzrokuje bol bubrega u trudnoći i kako se može lečiti, u nastavku su neke korisne informacije o uzrocima, simptomima i lečenju infekcije urinarnog trakta, kao i infekcije bubrega.

Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta je jedan od glavnih uzroka bola u predelu bubrega tokom trudnoće. Takođe nazvane i infekcija bešike, urinarne infekcije pogađaju mnoge trudnice između šeste i dvadesete nedelje trudnoće. Trudnice postaju podložne takvoj infekciji zbog različitih promena koje se odvijaju u urinarnom traktu.

Kako trudnoća napreduje, materica raste u veličini. Ova rastuća veličina materice ponekad može otežati prolazak urina iz bešike, što dovodi do bakterijske infekcije.

Simptomi infekcije urinarnog trakta uključuju neugodnost dok se urinira, prekomerno mokrenje, krv u urinu, promenu u boji urina, bol u okolini bešike, bol prilikom seksualnog odnosa, grčenje i bol u donjem delu abdominalne regije.

Povezano>  Urinarne infekcije simptomi i lečenje

Lečenje:

Da bi se otkrila urinarna infekcija, sprovodi se analiza urina i urinokultura. Lečenje urinarnih infekcija tokom trudnoće podrazumeva upotrebu antibiotika. Antibiotici pomažu u eliminaciji bakterija iz urinarnog trakta.

Pored lekova, za sprečavanje takve infekcije, žene bi trebalo da piju najmanje dva litra vode svakodnevno, da izbegavaju da jedu industrijske proizvode, hranu bogatu kofeinom i šećerom, treba da uzimaju cink, beta-karoten i dodatak vitamina C svakodnevno, piju sok od brusnice, održavaju higijenu, nose donje rublje od pamuka i potpuno isprazne bešiku dok mokre.

Infekcija bubrega

bubrezna cista lecenje

Ako se infekcija urinarnog trakta ne tretira na vreme, ona može dovesti do razvoja bubrežne infekcije, poznate i kao pijelonefritis.

Teške bubrežne bolove, uzrokovane infekcijom bubrega, inicijalno prate simptomi kao što su groznica, povraćanje, drhtavica, povećano mokrenje, bol tokom uriniranja i krv u urinu. Infekcija bubrega proizvodi i bol u leđima, koji se oseća oko struka. Ovaj bol može biti toliko ozbiljan da može trudnoću učiniti disfunkcionalnom.

Infekcije bubrega izazivaju ekstremni zamor kod žene i ona se iznenada može osećati tako umorno da ne može da nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Lečenje:

Kada se infekcija bubrega otkrije kao uzrok bola u predelu bubrega, trudnica se hospitalizuje i daju joj se antibiotici i intravenski fluidi. Infekcija bubrega, ako se proširi na krvotok žene, može biti opasna po život. Takođe može povećati rizik od prevremenog porođaja, kao i rođenje bebe sa malom porođajnom težinom. Da bi se izbegle sve ove medicinske komplikacije tokom trudnoće, savetuje se pravovremeni tretman infekcije urinarnog trakta u trudnoći.


Kada treba otići kod lekara?

Ako osetite bol u bubregu, ne odlažite posetu doktoru. Bol u bubregu obično otkriva problem sa radom ovog organa, ali postoji još bolesti koje imitiraju bol u bubregu, gde lekar tačnom dijagnozom otkriva uzrok bola. Akutna jaka bol u bubregu, zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Znaci koji upozoravaju na bolest bubrega i mogu izazvati bol su sledeći:

 • prisustvo krvi ili proteina u mokraći
 • češće mokrenje, pogotovo noću i/ili otežano mokrenje
 • oticanje šaka i stopala i/ili naduvanost oko očiju

Pored toga, ukoliko osoba ima šećernu bolest ili neki nasledni problem koji može izazvati disfunkcionalnost bubrega, morala bi redovno da ide na kontrole kod lekara.


Koji testovi se obavljaju za dijagnozu bubrežnih oboljenja?

Lekar će tražiti porodičnu istoriju bolesti i obaviće pregled. Prvi testovi se obično odnose na vađenje krvi, urinokulturu, proveru kreanitina u bubrezima, i u prikladno vreme, utvrđivanje trudnoće. Ukoliko ste imali povredu leđa, lekar može posumnjati na laceraciju bubrega.