Bol ispod desnog rebarnog luka: Saznajte koji su uzroci i kada biste morali hitno kod lekara

bol ispod rebra desno

Bol ispod desnog rebarnog luka – uzroci, lečenje i dijagnostikovanje

Bol koji se javlja na desnoj strani ispod rebara može da bude tup, neznatan ili jak u zavisnosti od uzroka, a oštar bol u ovoj regiji može da bude zastrašujuć. Ukoliko osećate ovu vrstu bola, možda postoji jednostavno objašnjenje poput povrede. Međutim, on može da bude povezan i sa ozbiljnim zdravstvenim problemom.

bol ispod rebranog luka

Grudni koš štiti brojne vitalne organe, zato ne biste smeli da ignorišete bol. Detaljno ispitivanje je važno za određivanje tačnog uzroka.

Ukoliko znate zašto se javlja bol ispod desne strane rebarnog luka, to može da vam donese olakšanje umesto panike.

Na primer, kod nekih ljudi se bol ispod rebara sa desne strane javlja usled promene položaja tela. Neke osobe strahuju kada osete bol ispod desnog rebarnog luka da je u pitanju infarkt.

Mada ovo nije sasvim isključeno, veoma je retko da je bol usled problema sa srcem lokalizovan na ovom mestu.

organi u ljudskom telu

Svest o vrsti bola, kada do njega dođe, kao i da li je bol povezan sa kretnjama, jelom ili nekim namirnicama, može da pomogne lekaru prilikom pregleda i da mu olakša utvrđivanje uzroka.

Bol ispod desnog rebarnog luka može da se oseća kao tištanje, probadanje ili osećaj pečenja. Neke osobe ga opisuju kao osećaj da im nešto steže grudi, dok drugi kažu da prilikom udisanja osećaju oštar bol ispod grudnog koša, sa desne strane. Mada nije svaki bol ispod desnog rebarnog luka opasan po život, nije loše da prekontrolišete o čemu se radi, naročito ako ne prolazi.

jetra

Šta boli ispod desnog rebra ?

Uzroci bola ispod desne strane rebarnog luka

Uzrok bola ispod rebara sa desne strane može da bude isti kao i kod bola sa leve strane. Mnogo je onih koji donose zaključak na osnovu lokacije bola, ali to može da bude daleko od istine. U nastavku članka ćemo navesti brojne različite uzroke kako biste saznali šta boli ispod desnog rebra.

Povreda – Povrede rebara su česte i mogu da izazovu bol u grudima i rebrima. Ovaj bol može da bude blag ili jak, u zavisnosti od razmere povrede. Neke povrede rebra mogu da dovedu do ozbiljnih problema, kao što su kolaps plućnog krila ili oštećenje bubrega.

Trauma jetre – Tokom hirurških ili dijagnostičkih procedura, može da dođe do povrede trbušnog zida oštrim instrumentima.

Virusni hepatitis – Virusna upala jetre je posledica infekcije ovog organa.

Alkoholna bolest jetre – Ovo je prilično širok termin, kojim se opisuju brojni stadijumi bolesti jetre do koje dolazi usled prekomernog konzumiranja alkohola. Poslednji stadijum, ciroza jetre, obično nije bolan.

Bolest masne jetre – Nakupljanje masnoće u jetri može da se poveže sa gojaznošću, povišenim nivoom holesterola u krvi, hipertenzijom i dijabetes melitusom.

Apsces jetre – Ovo oboljenje je dosta retko i najčešće je prouzrokovano gastrointestinalnim, a nešto ređe sistemskim infekcijama, a njegova karakteristika su nakupljanje gnoja u jetri i moguća druga infekcija trbuha.

Rak jetre – Rak jetre, ili hepatocelularni karcinom, je maligni tumor. Može da nastane širenjem kancera sa nekog drugog mesta u organizmu. Ciste jetre, ili hepatične ciste, kesice u jetri ispunjene tečnošću, takođe se povezuju sa bolom ispod desnog rebarnog luka.

Intrahepatična holestaza – Holestaza, ili zastoj žuči, je bilo koje stanje kod koga je tok žuči iz jetre usporen ili blokiran. Kada je uzrok lociran u jetri, onda je reč o intrahepatičnoj holestazi.

Okluzija arterije hepatike – Ovo je samo drugo ime za zatvaranje ili suženje jetrene arterije, koje može da smanji priliv kiseonika u tkivo jetre i izazove bol ispod desnog rebarnog luka.

Žučna kesaŽučni kamenac, upala žučne kese i upala žučnih kanala mogu da prouzrokuju bol ispod desnog rebarnog luka.

Rak žučne kese – Poput raka jetre i ovo je maligni tumor, koji može da bude metastaza kancera koji se širi sa drugog mesta u organizmu.

Bubrežni kamenacVeliki bubrežni kamenci mogu da zastanu i da izazivaju oštar bol ispod desnog rebarnog luka. Osobe koje pate od bubrežnog kamenca, bol osećaju i na leđima.

Pijelonefritis – Ovo oboljenje je zapravo infekcija jednog ili oba bubrega, najčešće izazvana bakterijama koje ulaze u urinarni trakt. Krvarenje u bubregu usled jake traume ili hidronefroze, odnosno nakupljanja mokraće u bubregu, takođe može da bude uzrok bola ispod desnog rebarnog luka.

Policistična bolest bubrega – Ovo je najčešća nasledna bolest bubrega, koja se manifestuje ispunjenošću kore i srži bubrega cistama, malim kesicama punim tečnosti.

Problemi sa debelim crevom – Divertikulitis, ili upala džepova koji se formiraju ma zidu debelog creva (divertikuli); sindrom iritabilnog kolona, koji utiče na pražnjenje creva, formiranje polipa u debelom crevu i nakupljanje zarobljenih gasova; zapaljenske bolesti creva, ili hronične upale zida debelog creva, sve su to mogući uzroci bola ispod desnog rebarnog luka.

Fekalna impakcija – Kada dođe do zadržavanja formiranih, čvrstih i dehidratisanih fekalnih masa u debelom crevu, a pacijent ima težak oblik konstipacije, nastaje fekalna impakcija.

Kolorektalni kancer – Ovo je maligna izraslina u debelom crevu, najčešće zahvata donje delove kolona i rektum.

Gastrointestinalni problemi – Refluks kiseline i ulkusi mogu da dovedu do osećaja pečenje i bola. Ponekad se ova nelagoda javlja ispod desnog rebarnog luka.

Mišićnoskeletni problemi – Osteoporoza ili kostohondritis, odnosno upala hrskavice vezane za grudnu kost, povezuju se sa bolom ispod desnog rebarnog luka. Grudna hrskavica je struktura koja spaja svako pojedinačno rebro sa grudnom kosti (sternumom) i formira kostohondralni zglob.

Apendicitis (upala slepog creva) – Apendiks, ili crvuljak, deo je debelog creva i nalazi se na donjoj desnoj strani trbuha. Ako dođe do upale slepog creva, izaziva bol ispod desnog rebarnog luka.

Bolesti pluća – Postoje brojne bolesti pluća koje mogu da izazovu bol ispod desnog rebarnog luka. Bol je najjači prilikom udisanja. Jedan od primera je i pleuritis (zapaljenje plućne maramice), koji nastaje kada tečnost počne da se nakuplja između dva sloja tkiva koje oblaže pluća. Pleuritis može da bude posledica infekcije pluća, reumatoidnog artritisa ili čak preloma rebra.

Pneumonija (upala pluća) – Upala pluća obično dovodi do pojave oštrog, probadajućeg bola u grudima, koji se pojačava prilikom dubokog udisaja. U zavisnosti od toga koje je plućno krilo zahvaćeno, bol može da se javi ispod desnog ili levog rebranog luka.

Rak pluća – Ovo maligno oboljenje može da bude uzrok tištanja i bola u regiji grudnog koša ili ramena. Mada se to ne događa kod svih slučajeva raka pluća, neki pacijenti osećaju nelagodu ispod desnog rebarnog luka.

Tuberkuloza – Opasna bakterijska infekcija, poznata kao tuberkuloza, zarazna je i može da se prošiti na kičmu i mozak. U svetu, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, od tuberkuloze boluje više od 10 miliona ljudi. U Srbiji su regioni sa visokom stopom oboljevanja od tuberkuloze Kolubarski, Mačvanski i Raški, a i Beograd ima vrlo visoku stopu oboljevanja – na 100.000 stanovnika 14,5 obolelih. Srećom, tuberkuloza je izlečiva, a u našoj zemlji je postotak izlečenja 2015. godine iznosio 78%.

Peritonitis – Peritoneum, ili trbušna maramica, je dvoslojna kesa u kojoj je smeštena većina organa trbušne duplje. Kada dođe do njene upale, oboljenje se naziva peritonitis, ili upala trbušne maramice.

Herpes zoster – Infekcija nerva i površine kože, koju izaziva virus varičela-zoster (isti onaj koji izaziva i varičele, odnosno ovčje boginje), zove se herpes zoster. Svako ko je preležao ovčje boginje ima šanse da dobije i herpes zoster, jer ovaj virus ostaje pritajen u organizmu i aktivira se u određenim okolnostima, na primer, kada dođe do slabljenja imunog sistema.

Lečenje bola ispod desnog rebarnog luka

Dijagnostikovanje uzroka bola nije uvek brzo. Videli ste šta sve boli ispod desnog rebra.U nekim slučajevima potrebno je detaljno ispitivanje, kako bi lekar mogao precizno da odredi šta dovodi do bola u stomaku sa desne strane ispod rebara. Kada se postavi dijagnoza, lečenje može da podrazumeva mirovanje i određene lekove za ublažavanje bola.

Ukoliko ste osetili bol ispod desnog rebarnog luka usled povrede, mirovanje je presudno da bi mišići i meka tkiva mogli da zarastu. Kada su u pitanju medikamenti, u zavisnosti od uzroka, možete da dobijete lekove koji su namenjeni ublažavanju bola, snižavanju povišene telesne temperature, suzbijanju infekcije ili za lečenje gastrointestinalnih oboljenja. Postoje i situacije kada mirovanje i lekovi nisu dovoljni, pa su potrebne dodatne mere, kao što je operacija.

Dijagnostikovanje i kada bi trebalo da se javite lekaru

Nakon fizikalnog pregleda i anamneze, moguće je da vas upute na laboratorijska ispitivanja, hemijske analize i snimanja koja će prikazati strukture, prelome, uvećanja organa ili tumore.

Kod nekih osoba se javlja bol ispod desnog rebarnog luka koji ne traje dugo, a obično je povezan sa hranom. Prilagođavanje ishrane će sprečiti ponovnu pojavu bola. Postoje, naravno, i oni koji imaju ponavljajući (rekurentni), stalni ili jak bol ispod desnog rebarnog luka. Ukoliko osetite iznenadan, neobjašnjiv bol, trebalo bi da se javite lekaru.

Kada bol ispod desnog rebarnog luka počne da se širi na levu ruku, leđa ili vilicu, praćen je ubrzanim lupanjem srca, ubrzanim disanjem, osećajem stezanja ili teskobe, mučninom, povišenom telesnom temperaturom, drhtavicom, vrtoglavicom, ili veoma niskim krvnim pritiskom, većina lekara je saglasna da je to situacija u kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć.

Budući da grudni koš štiti brojne unutrašnje organe, obično se zabrinemo kada je bol lokalizovan u toj regiji. U najvećem broju slučajeva, bol ispod desnog rebarnog luka povezan je sa povredom ili faktorima načina života, kao što je konzumiranje začinjene i masne hrane. Ukoliko smatrate da je stanje ozbiljno, obavezno se javite lekaru.