Nimulid lek protiv bolova (tablete, gel)

nimulid lek

Nimulid lek za šta se koristi (Nimulid tablete 100 mg)

Nimulid lek je nesteroidni antiinflamatorni lek, propisan za bolna inflamatorna stanja, bol u leđima, dismenoreju, postoperativni bol, osteoartritis i groznicu (povišenu telesnu temperaturu). Aktivni sastojak ovog leka je nimesulid.

Osnovni mehanizam delovanja Nimulida je blokada enzima pod nazivom ciklooksigenaza, koji je ključan u procesu nastanka prostaglandina, koji su u zdravom organizmu korisni i imaju niz korisnih efekata; dok je nastanak prostaglandina u nekim bolestima veoma štetan i utiče na pogoršanje toka i kliničke slike bolesti.

nimulid za zubobolju

Nimesulid, kao aktivni sastojak Nimulida, ciljano blokira enzim ciklooksigenazu, tip 2, koji učestvuje u produkciji štetnih prostaglandina tokom zapaljenja, infekcija, povreda i dr. Pored toga, on povećava sintezu ili blokira neke druge enzime i hemijske posrednike koji su važni u zapaljenskoj reakciji, tokom razvoja povišene telesne temperature ili za nastanak bola.


Kada se Nimulid ne sme uzimati (kontraindikacije)?

Nimulid je kontraindikovan kod pacijenata sa gastrointestinalnim krvarenjem, čirom, teškim bolestima bubrega i jetre, poremećajima krvarenja i preosetljivosti.

Nimulid lek nam dolazi u obliku: Nimulid tablete 100 mg i Nimulid gel.

Budući da Nimulid deluje protiv bolova i povišene telesne temperature, može da se koristi:

– Nimulid za zubobolju

– Nimulid protiv bolova, uključujući bolove u leđima

– Nimulid za menstrualne bolove

– Nimulid za glavobolju (Nimulid za glavu)

– Nimulid za temperaturu.


Nimulid u trudnoći

Nimulid ne treba koristiti u trudnoći, a ne treba da ga koriste ni žene koje planiraju da zatrudne. Nimulid naročito ne sme da se koristi u trećem trimestru trudnoće! Nije poznato da li se Nimulid izlučuje u majčino mleko, pa je upotreba ovog leka kontraindikovana i tokom dojenja.


Upotreba i doziranje

Kada su u pitanju Nimulid tablete, treba koristiti najmanju efikasnu dozu u što kraćem vremenskom periodu, kako bi se izbegli neželjeni efekti. Maksimalna dužina terapije treba da bude ograničena na 15 dana.

Uobičajena doza je 100 mg dvaput dnevno, posle obroka.

Deca (od 12-18 god): 5 mg/kg telesne težine u 2 ili 3 podeljene doze.

Kako se uzima Nimulid (upotreba)?

Nimulid tableta se uzima oralnim putem, posle obroka.

Ne sme se prekoračiti dnevna doza ovog leka!


Nimulid gel

nimulid transgel

Nimulid gel ili Nimulid transgel (mast) nam dolazi u tubi od 30 g, pri čemu svaki gram ovog gela sadrži 10 mg aktivne materije, nimesulid. Nimulid transgel je namenjen za odrasle i decu stariju od 12 godina. Primenjuje se u terapiji zapaljenja i bola nakon povreda tetiva i zglobova.

Nimulid gel se primenjuje lokalno (nanosi se spolja na kožu) u svrhu smanjenja bola kod uganuća zglobova i kod upala tetiva posle različitih povreda. Nimulid mast se sme nanositi samo na neoštećenu kožu, i namenjena je isključivo za spoljašnju primenu.

Kako se koristi Nimulid transgel?

Nakon istiskivanja gela iz tube (4-5 cm gela) treba ga ravnomerno naneti na obolelu površinu i blago utrljati u kožu, a nakon utrljavanja sačekajte da se površina kože osuši (da se ne isprlja odeća). Ako lekar ne propiše drugačije, Nimulid gel treba nanositi 2-3 puta dnevno i ne treba ga, bez prekida, koristiti duže od 7 do 15 dana. Moguće nuspojave su u vidu lokalnog nadražaja, crvenila, osipa, perutanja kože i svraba, a takođe može doći do prolaznog obezbojavanja kože ili do prebojavanja odeće.


Nuspojave

Gastrointestinalni trakt: nelagodnost u stomaku, gorušica, grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja.

Centralni nervni sistem: glavobolja, vrtoglavica i pospanost.

Genitourinarni trakt: krv u urinu, smanjenje uriniranja i insuficijencija bubrega.