Bol u glavi i vratu svi mogući uzroci

bol u vratu i glavi

KADA IMATE BOL U GLAVI VRATU, možete se zapitati šta nije u redu. Lako je razumeti pojavu glavobolje kada ste pod stresom ili bol u vratu zbog načina na koji ste spavali, ali zašto biste u isto vreme imali bol u vratu i glavi?

Pored klasičnog bola, možete da osetite i napetost u vratu i pritisak u glavi.

Istražićemo koji su potencijalni uzroci za bol u glavi i vratu kako bi se bolje razumelo zašto se ovi simptomi javljaju.

bol u glavi i vratu

Mogući uzroci za bol u glavi i vratu

Uobičajene glavobolje

Glavobolja i bol u vratu se najčešće javljaju kada su deo većih poremećaja glavobolje, kao što su tenzioni tip glavobolje ili migrene, dok nekad mogu nastati zbog problema sa vratom. Migrena je tipično težak bol na jednoj strani glave sa mučninom i zamućenim vidom.

Nasuprot tome, tenzioni tip glavobolje je blago-umereni pritiskajući bol na mišićima na obe strane glave i vrata koji su osetljivi na dodir. Napetost u vratu i pritisak u glavi mogu da budu posledica ovog tenzionog tipa glavobolje.

Stvarni uzrok za ove uslove ostaje nejasan, ali povećana osetljivost nerava koji su osetljivi na bol može igrati ulogu. Dnevni stresori i emocionalna napetost su najčešći pokretači. Manje uobičajeni okidači uključuju: alkohol, promene u vremenu, nedosledne oblike spavanja i menstruaciju.


Trauma i glavobolje

Trauma je još jedan razlog zbog kojeg se ovi simptomi, kao što su bol u glavi i vratu, javljaju zajedno. Trauma često dovodi do povrede mišića, zglobova ili nerava u vratu ili glavi. Takve povrede su obično uzrokovane sportskim ili automobilskim nesrećama.

Povreda vratne kičme zbog naglog pokreta glave se obično javlja u automobilskim nesrećama. Ovo može prouzrokovati zapaljenje u vratnim zglobovima, što rezultira cervikogenim glavoboljama na zadnjoj strani glave.

Vratni mišići oko ovih zglobova mogu da razviju osetljive i miofascijalne tačke-okidače, što izaziva bol uglavnom na zadnjem delu glave. Takođe, u nekim zanimanjima postoji povećan rizik od povreda vrata, što može dovesti do tenzionog tipa glavobolja.


Klaster glavobolja, fibromijalgija i neuralgija

Neki drugi uslovi za razmatranje uključuju klaster glavobolju, koja se javlja uglavnom kod muškaraca i uzrokuje teške bolove u slepoočnicama i očima, ali i na vratu.

Fibromijalgija, uglavnom kod žena, ima karakteristične mišićne tačke na celom telu ili prvenstveno oko vilice. Nervi u vratu mogu biti odgovorni za telesnu neuralgiju ili cervikalnu radikulopatiju koja ima slične simptome. Infekcije koje uzrokuju meningitis i krvarenje vratnih arterija ili krvarenje unutar moždanih membrana, obično usled traume, mogu izazvati disekciju karotidne i vertebralne arterije ili subarahnoidnu hemoragiju, što takođe uzrokuje bol u glavi i vratu.

Ovo svakako nisu jedini razlozi za bol u vratu i glavi, ali su među najčešćim. Obratite se lekaru kako biste dobili tačnu dijagnozu.


Bolovi u vratu i potiljku

 

Bolovi u vratu i poiljku su uobičajeni skup simptoma. Cervikalna kičma je kompleksna struktura koju čine sedam vratnih pršljenova, ligamenti, mišići i osetljivi nervi. Kako se mišići vratne kičme prikače na lobanju, problemi na vratu mogu uzrokovati glavobolje u zadnjem delu glave.

Većina uzroka za bolove u vratu i potiljku nije ozbiljna, mada neki mogu biti. Bilo koji bol koji zrači u ruku ili rame, bol koji ne prolazi u roku od nekoliko dana ili gubitak senzacije ili snage – treba prijaviti lekaru.


Naprezanje mišića

Naprezanje mišića se može desiti bilo kojim brzim, neugodnim pokretom kada mišići nisu pripremljeni za to. Udar od automobilske nesreće ili sportske povrede je uobičajeni način za naprezanje mišića. Kod ovakve povrede, mišić može biti otcepljen ili puknut, uzrokujući bol, upalu i otok. Treba ga tretirati ledom, ibuprofenom i nežnim istezanjem u prvih 72 sata. Verovatno će biti potrebne posebne vežbe za rehabilitaciju mišića koji su povređeni i osigurati da se hronični problemi ne razvijaju.


Loš položaj tela

Mnogi mladi provode veći deo svog dana na računaru ili za stolom. Loš položaj može izazvati ogromnu količinu stresa na ligamentima, površinama zgloba i na mišićima koji su potrebni da drže glavu gore. Vremenom, mišići će razviti tačke-okidače, postati slabi i kruti i izgubiti fleksibilnost. Ovo sve dovodi do bolova u vratu i potiljku.


Artritis

Bol u vratu se često može povezati sa osteoartritisom, što predstavlja raspadanje strukture kičme. Koštani izrasline nazvane osteofiti mogu vršiti pritisak na nerve ili druga mekša tkiva, izazivajući lokalni ili zračni bol. Osteoartritis se često može sprečiti održavanjem jake, zdravije kičme.


Diskus hernija

Diskus hernija se javlja uobičajeno u vratnom delu kičme zbog intenzivne količine kretanja i stresa koji nosi. Kada je disk ”gurnut” izvan normalnih granica, može izazvati upalnu iritaciju osetljivih nervnih korenova ili vršiti direktni pritisak na nerv. Ovo će izazvati lokalni ili zračni bol.


Rak

Kada bolovi u vratu i potiljku postanu uporni i ne reaguju na konzervativnu negu, lekar bi trebalo da isključi mogućnost tumora. Tumori se mogu razviti unutar kostiju cervikalne kičme i uzrokuju razne bolne simptome.


Bol u vratu i vrtoglavica

Cervikalna vrtoglavica ili cervikogena vrtoglavica, je senzacija vezana za vrat, u kojoj se osoba oseća kao da se vrti ili da se vrti sve oko nje. Loš položaj vrata, poremećaji vrata ili traume vratne kičme uzrokuju ovo stanje. Cervikalna vrtoglavica često rezultira usled povrede glave koja ometa poravnanje glave i vrata, ili povrede vratne kičme zbog naglog pokreta glave.

Ova vrtoglavica najčešće se javlja nakon pomeranja vrata, a takođe može uticati na vaš osećaj ravnoteže i koncentracije.

Bol u vratu i vrtoglavica – uzroci:

Postoji niz potencijalnih uzroka za cervikalni vertigo, iako se ovo stanje još uvek istražuje. Blokada arterija u vratu od otvrdnjavanja (ateroskleroza) ili oštećenja ovih arterija (disekcija) su uzroci. U ovim slučajevima je vrtoglavica izazvana poremećajem protoka krvi u unutrašnjem uhu ili u nižem regionu mozga koji se zove moždano stablo. Artritis, operacija i trauma vrata takođe mogu blokirati protok krvi u ovim važnim regionima, što dovodi do ove vrste vrtoglavice.

Cervikalna spondiloza (napredni osteoartritis vrata) može biti još jedan potencijalni uzrok vrtoglavice povezane sa bolom u vratu. Ovo stanje uzrokuje da se pršljenovi i diskusi vrata troše i oštećuju tokom vremena. To se naziva degeneracija, a može vršiti pritisak na kičmenu moždinu ili kičmeni živac i blokirati protok krvi u mozak i unutrašnje uho. Diskus hernija može učiniti isto bez spondiloze.

Mišići i zglobovi u vratu imaju receptore koji šalju signale o pokretu glave i orijentaciji na mozak i vestibularni aparat – ili delove unutrašnjeg uha koji su odgovorni za ravnotežu. Ovaj sistem takođe radi sa većom mrežom u telu kako bi održao ravnotežu i koordinaciju mišića. Kada ovaj sistem deluje nepravilno, receptori ne mogu da komuniciraju mozgu i izazivaju vrtoglavicu i druge senzorne disfunkcije.


Cervikalna glavobolja

Jaki bolovi u glavi možda ne potiču iz same glave. Cervikalna glavobolja može da imitira migrene, tako da je možda teško razlikovati cervikalnu glavobolju od glavobolje usled migrene. Primarna razlika je u tome što je glavobolja usled migrene ukorenjena u mozgu, a cervikalna glavobolja je ukorenjena u vratnom delu kičme (vratu) ili bazi lobanje.

Neke glavobolje su izazvane naprezanjem očiju, stresom, umorom ili traumom. Ako osećate glavobolju i ovi svakodnevni bolovi u glavi vas već dugo muče – možda ćete moći da izolujete uzrok. Cervikalne glavobolje su različite jer su uzrokovane problemima sa živcima, kostima ili mišićima u vratu. Iako možda osećate bol u glavi, on ne počinje tamo. Umesto toga, bol koji osećate upućuje na bol sa druge lokacije u vašem telu.

Koji su simptomi cervikalne glavobolje?

Osim bola u glavi, simptomi cervikalne glavobolje mogu uključivati:

  • bol sa jedne strane glave ili lica
  • kruti vrat
  • bol oko očiju
  • bol prilikom kašlja ili kijanja
  • glavobolja sa određenim položajem vrata ili kretanjem.

Cervikalna glavobolja takođe može izazvati simptome slične glavoboljama od migrene, kao što su osetljivost na svetlost, osetljivost na buku, zamućeni vid i uznemiren stomak.

Šta uzrokuje cervikalnu glavobolju?

Pošto cervikalne glavobolje proističu iz problema u vratu, različiti uslovi mogu izazvati ovu vrstu bolova. To uključuje degenerativne uslove kao što su osteoartritis, prolapsirani disk u vratu ili povreda vratnog dela kičme usled iznenadnog pokreta glave. Padanje ili bavljenje sportom takođe može uzrokovati povrede vrata i izazvati ove glavobolje.

Cervikalna glavobolja se može takođe desiti zbog vašeg držanja dok sedite ili stojite na poslu. Ako ste vozač, stolar, frizer ili neko ko sedi za stolom, možete nesvesno da gurate bradu napred, što pomera glavu ispred vašeg tela. Ovo se naziva cervikalna protrakcija. Sedenje ili stajanje u ovoj poziciji u dužem vremenskom periodu može dovesti do pritiska ili stresa na vrat i bazu lobanje, što izaziva cervikalnu glavobolju.

Spavanje u neugodnom položaju takođe može izazvati ovu vrstu glavobolje. Ovo se može desiti ako spavate u stolici ili dok sedite u krevetu. Još jedan uzrok cervikalne glavobolje je komprimovani ili zategnut nerv u vratu ili blizu njega.

Lečenje

Pošto zapaljenje i drugi problemi sa živcima, mišićima, tetivama ili zglobovima mogu uzrokovati bol u glavi i vratu, vaš lekar može preporučiti oralne lekove bez recepta ili propisati oralne lekove za ublažavanje bola. Ovi lekovi uključuju:

  • aspirin ili ibuprofen
  • acetaminofen (Tilenol)
  • mišićno relaksantno sredstvo za olakšanje stezanja mišića i smanjenje grčeva
  • kortikosteroid.

Svakako da je najbolje utvrditi tačan uzrok za ovakve bolove i lečiti ga, jer u suprotnom dugotrajna upotreba analgetika na svoju ruku koji smanjuju bolove može da dovede do kompleksnijeg stanja, hronične dnevne glavobolje.

Fizikalna terapija

Vaš lekar može takođe preporučiti fizikalnu terapiju za jačanje mišića u vratu i poboljšanje pokretljivosti zglobova. Vaš lekar takođe može da preporuči alternativne terapije kako bi se smanjio nervni, zglobni ili mišićni bol u vratu. Ovo uključuje masažnu terapiju, kičmenu manipulaciju kroz kiropraktiku, kognitivnu terapiju ponašanja, akupunkturu i tehnike relaksacije. Ostale opcije za upravljanje bolom uključuju:

– izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju bol

– nanošenje leda ili toplote 10 do 15 minuta, nekoliko puta dnevno

– koristeći kragnu za vrat dok spavate u uspravnom položaju kako bi se sprečilo savijanje vrata napred

– praktikovanje dobrog držanja prilikom sedenja, stajanja ili vožnje (stojite ili sedite visoko sa ramenima unazad, a ne da naginjete glavu predaleko napred).

Hirurgija ili injekcija

U retkim slučajevima potrebna je operacija kičme kako bi se smanjila npr. cervikalna glavobolja zbog nervne kompresije.

Vaš doktor može takođe dijagnostikovati (i lečiti) cervikalnu glavobolju sa nervnim blokom. Ovo podrazumeva ubrizgavanje agensa i/ili kortikosteroida u ili blizu nerva na zadnjem delu glave. Ako se vaša glavobolja zaustavi posle ove procedure, to potvrđuje problem sa živcima u vratu ili blizu vašeg vrata. Ponekad doktori koriste testove za snimanje kako bi slikali unutrašnjost vrata da bi proverili probleme sa zglobovima ili mekim tkivom. Ovi testovi mogu uključiti rendgen, CT ili magnetnu rezonancu.