Bolesti jetre od alkohola i čišćenje jetre

bolesti jetre od alkohola

Verovatno je informacija da postoji jedan organ u ljudskom organizmu, koji čak i pored procentualno velikog oštećenja može da bude regenerisan, skoro svima poznata.

Zapravo se smatra da čak i ako je više od 50 procenata jetre oštećeno, uz adekvatnu ishranu i unošenje propisanih namirnica, taj organ može da bude u relativno kratkom roku regenerisan.

masna jetra simptomi

Jetra i alkohol

Iako može da se regeneriše, ne treba preterivati u unosu neškodljivih namirnica, a posebno je loša kombinacija jetra i alkohol.

Naravno da ima i mnogih drugih namirnica, koje imaju negativan uticaj na zdravlje ovog organa, tako da njih treba pažljivo unositi, naročito ukoliko postoji određeno oštećenje tog organa.


Bolesti jetre od alkohola

Alkoholna masna jetra

Preterani unos alkohola u dužem vremenskom periodu može da dovede do različitih oboljenja, ali i do značajnog oštećenja jetre. Naravno da ne postoji tačno definisano koliko alkohola i u kom periodu je potrebno uneti da bi se određeno oboljenje javio.

Kada su u pitanju bolesti jetre od alkohola, svakako je najčešća ciroza, ali i takozvani alkoholni hepatitis, odnosno žutica, te neretko masna jetra.

Alkoholna bolest jetre

Da bi bila dijagnostikovana takozvana alkoholna bolest jetre, potrebno je imati u vidu da u njenom razvoju postoje tri faze.

Prva faza je takozvana masna jetra, posle čega dolazi do pojave alkoholnog hepatitisa i na kraju do najtežeg stadijuma, a to je ciroza jetre.

Postoje brojni faktori koji dovode do pojave ovog oboljenja, mada podaci pokazuju da upravo svakodnevno unošenje alkohola i to u dužem vremenskom periodu dovodi do njegove pojave.

Slično> Najbolji recepti za čišćenje jetre od alkohola, toksina, masnoće…


Alkoholni hepatitis

hepatitis c

Takozvana žutica predstavlja drugu fazu u okviru alkoholne bolesti jetre, a težina simptoma varira od pacijenta do pacijenta.

Iako postoje i mnogi drugi načini lečenja, odnosno čišćenja jetre u ovom stadijumu, obično se kao prvi i osnovni način da alkoholni hepatitis ne preraste u cirozu jetre navodi uzdržavanje od alkohola.

Naravno da pacijent mora biti pod lekarskim nadzorom i na određenom režimu ishrane, a svakako je preporuka da ne konzumira alkohol.

Saznajte više> Ciroza jetre: Koji su simptomi i kako je prepoznati (lečenje, ishrana, prognoza, smrtnost)


Alkoholna ciroza jetre

U zavisnosti od toga u kojoj je fazi, alkoholna ciroza jetre može biti i opasna po život. U pitanju je treći stadijum alkoholne bolesti jetre, koji je ujedno poslednji i najteži.

Ovde je izuzetno važno naglasiti da pacijent kod koga je dijagnostikovana alkoholna ciroza jetre mora biti podvrgnut propisanom medicinskom tretmanu.

Povezano> Funkcija, karakteristike i bolesti jetre


Čišćenje jetre od alkohola

Mada postoje brojni prirodni recepti za čišćenje jetre od alkohola, činjenica je da je izuzetno značajno da pacijent potpuno apstinira od alkohola, a ukoliko mu je dijagnostikovano bilo koje od oboljenja, koje je vezano za alkoholnu bolest jetre.

Podrazumeva se da treba pažljivo pristupiti čišćenju ovog organa, a mahom se preporučuje da pacijent to čini uz nadzor medicinskog stručnjaka.

Najčešća je preporuka koristiti suvo grožđe za čišćenje jetre od alkohola, ali je vrlo važno da se odaberu namirnice koje su organske, to jest koje nisu tretirane pesticidima, da bi celokupni tretman imao što bolji efekat.

Preporuka je da dva puta u toku godine bude primenjivan taj tretman, a u trajanju od mesec dana i to samo jednom u toku sedmice.

Dakle, ukupno pola šolje, odnosno oko 125 grama suvog grožđa bi trebalo ujutru potopiti u vodu i ostaviti petnaestak minuta da odstoji. U međuvremenu bi trebalo prokuvati 250 mililitara vode i ohladiti je. Zatim u tako pripremljenu vodu treba dodati prethodno isprano suvo grožđe i ostaviti da ukupno 24 časa odstoji.

Sutradan ujutru i to na prazan želudac bi trebalo pojesti suvo grožđe i popiti tečnost koja je preostala. Vrlo je važno da pacijent posle toga leži oko 2 sata, a da u predelu gde se nalazi jetra drži toplu oblogu.

Još jednom napominjemo da se oko primene navedenog tretmana prethodno treba konsultovati sa medicinskim stručnjakom, koji je upoznat sa trenutnim zdravstvenim stanjem tog pacijenta.

Saznajte> Obnavljanje i regeneracija jetre: Surutka, sikavica i 8 namirnica koje su najbolje za jetru


Kako da vodite računa o jetri – pet prirodnih lekova

Da li ste zabrinuti za zdravlje svoje jetre? Imate li simptome bolesti jetre? Pripremite ovih pet prirodnih eliksira zdravlja i uverite se u njihovo dejstvo.

Jetra je jedan od najvažnijih vitalnih organa. Ona deluje na zdravlje svih drugih sistema, i od ključne je važnosti za prevenciju mnogih bolesti. Jako je važno da pravilno brinete o svojoj jetri.

Jetra filtrira toksine koji se nalaze u našoj krvi, i izbacuje ih iz organizma. Ona takođe pomaže u varenju masti, jača metabolizam, i važan je deo mnogih hormonskih procesa.

Uprkos svemu ovome, i jetra je podložna mnogim problemima koji zahtevaju negu. Baš zbog napora koje čini, i jetra ponekad može da „zabušava“ i tako ugrozi vaše opšte zdravlje.

Zbog toga je dobro koristiti neke prirodne lekove koji pomažu jetri da se pročisti i ostane u formi.

U ovom članku, podelićemo sa vama pet interesantnih opcija koje možete testirati jer se lako uklapaju u vašu ishranu. Isprobajte ih sve!


 1. Čaj od sikavice

kako se pravi caj od sikavice

Skavica je biljni lek koji neguje jetru i štiti je od hroničnih bolesti kao što su:

 • ciroza
 • bolest masne jetre
 • hepatitis

Glavni sastojak sikavice, silimarin, pomaže u varenju masti i formiranju novih jetrenih ćelija.

Sastojci

 • 1 kafena kašika sikavice (5 grama)
 • 1 šolja vode (250 mililitara)

Prirpema

 • dodajte kašičicu sikavice u šolju ključale vode
 • sačekajte 10-ak minuta da se čaj prohladi, pa ga procedite

Način konzumiranja

 • popijte jednu šolju čaja tokom prepodneva, barem tri puta nedeljno

>>> Čaj od sikavice za jetru (+tablete, tinktura i sva lekovita svojstva koja ima biljka sikavica)


 1. Čaj od aričoke

caj od articoke

Artičoke, se koriste u narodnoj medicini za jačanje zdravlja jetre. Njihovi nutrijenti pročišćavaju krv, eliminišu višak masnih naslaga i kontrolišu nivo holesterola.

Pored toga, imaju antiupalna i diuretska svojstva koja sprečavaju hronične bolesti izazvane stalnim upalnim procesima u telu.

Sastojci

 • 1 artičoka
 • 2 šolje vode (500 mililitara)

Priprema

 • isecite artičoke na što sitnije delove i prokuvajte ih u vodi
 • kada voda proključa, smanjite vatru i ostavite tako oko 3 minuta
 • poklopite i sačekajte da se prohladi, oko 15-20 minuta

Način konzumiranja

 • popijte jednu šolju čaja od artičoke prepodne, i jednu popodne
 • ponavljajte ovaj postupak tri nedelje uzastopno

 1. Čaj od kurkume

kurkuma

Ovaj začin sa antioksidantima i antiupalnim svojstvima jedan je od najboljih prirodnih rešenja za prevenciju bolesti jetre.

Jedinjenja iz kurkume lepe se za toksine koji se zadržavaju u jetri, i zahvaljujući tome, lakše se izbacuju iz tela. Ovaj začin je u isto veme odličan za prevenciju masne jetre i snižavanje holesterola.

Sastojci

 • ½ kašikice kurkume (2 grama)
 • 1 šolje vode (250 mililitara)

Priprema

 • dodajte pola kašikice kurkume u jednu šolju vrele vode i sačekajte oko 5 minuta

Način konzumiranja

 • pijuckajte čaj 2-3 puta dnevno
 • ponavljajte ovaj postupak barem tri puta nedeljno

 1. Smuti od cvekle i limuna

ciscenje jetre od alkohola prirodnim putem

Ako spojite alkalna svojstva limuna sa antioksidantima iz cvekle, dobijate jedan efektan lek koji štiti jetru od toksina i alkohola. Njegova jedinjenja služe procesu varnja i smanjuju rizik od upalnih stanja i metaboličkih problema.

Sastojci

 • 1 veća cvekla
 • sok od jednog limuna
 • pola šolje vode (100 mililitara)

Priprema

 • operite cveklu, oljuštite koru i iseckajte na parčiće
 • stavite cveklu u blender ili sokovnik i sjedinite sa limunovim sokom i pola šolje vode
 • kada izmiksate piće, odmah ga poslužite

Način konzumiranja

 • popijte smuti ujutru pre doručka, 2-3 puta nedeljno

 1. Čaj od koprive i plantana

caj od koprive za sta je dobar

Čaj od koprive i plantana sšaja lekovita svojstva koja pročišćavaju jetru i na taj način sprečavaju hronična oboljenja poput masne jetre. Njihovi antioksidanti razlažu masti i stvaraju zaštitnu barijeru od štetnih efekata koje uzrokuju toksini.

Sastojci

 • 1 supena kašika koprive (15 grama)
 • 1 supena kašika plantana (15 grama)
 • 2 šolje vode (500 mililitara)

Priprema

 • dodajte sastojke u tiganj i prokuvajte ih na slabijoj vatri, oko 5 minuta
 • sklonite tiganj sa šporeta i ostavite 10 minuta da se prohladi, pre ceđenja

Način konzumiranja

 • popijte jednu šolju čaja tokom prepodneva, i jednu posle ručka
 • pijte čaj 3 puta nedeljno

Da li brinete o zdravlju svoje jetre? Imate li simptome bolesti jetre? Pripremite ovih pet prirodnih lekova i uverite se u njihovo dejstvo na vaše celokupno zdravstveno stanje.

Ukoliko pijete neke lekove ili imate stalne tegobe, razgovarajte sa lekaom pre nego što počnete da primenjujete ove prirodne metode za čišćenje jetre od alkohola.