Čaj od sikavice za jetru (+ tablete, tinktura i sva lekovita svojstva koja ima biljka sikavica)

sikavica biljka

Biljka Sikavica (čičak) proslavila se u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezene, žutice, za čišćenje organizma i jetre od kandide i njenih otrova…
Sikavica (Silybum marianum), gujina trava, šarena badeljka, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, ošebalj, je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka. Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žičkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima.
Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Ta se biljka, poznata još u doba Hrista, primenjuje za lečenje jetre, ali je korisna i u nekim drugim slučajevima, a i odličan je antioksidans.
Silimarin se kao lekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, a najčešće kod bolesti jetre. Specifično je za nju da je jako bodljikava.
Kao lek se koristi zreli i osušeni plod, a korisni sastojci su silimarin, silibin, silikristin i ostali flavonoidi, a sadrži i masno ulje, sterole i proteine. Njegov se specifičan kompleks naziva silimarin, a izoliran je iz ploda 1968. godine.

– Sikavica je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.
– Jača organizam i krvne žile, zaustavlja krvavljenja, leči migrene, vrtoglavice, umor, sve vrste alergija, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.
– Koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde, kod upale slepog creva i psorijaze, a može i da normalizuje nivo holesterola u krvi.
– Poput estrogena stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja.
– 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.
– Nakon masnih i obilnih obroka može dobro doći jedna “mala” detoksikacija jetre čajem od sikavice.
– Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani  (dokazano pomaže kod mamurluka).

Na koji način sikavica štiti jetru

Sikavica je jedinstvena po tome da nema medicinski ekvivalent u liječenju jetre.

Kod trovanja smrtonosnom gljivom Amanita phalloides (zelenom pupavkom) ona je jedini lijek, i po tom pitanju nema osporavanja čak ni od strane farmaceutske industrije.