Vanmaterična trudnoća: 7 simptoma na osnovu kojih je možete prepoznati (+ test, operacija, oporavak)

vanmatericna trudnoca

VANMATERIČNA TRUDNOĆA nije toliko česta pojava – dešava se u jednom od 40 slučajeva. Mada je spontani pobačaj najčešća komplikacija u ranoj trudnoći, neka ispitivanja ukazuju na to da je u poslednjih nekoliko godina došlo do povećanja učestalosti vanmateričnih trudnoća. Smatra se da su mogući uzroci polno prenosive bolesti, kao i sve vrste veštačke oplodnje.

Vanmaterična trudnoća se javlja kada oplođena jajna ćelija ne može da se spusti u matericu, već ostane zaglavljena u jajovodu, jajniku, grliću materice, miometrijumu ili abdominalnoj šupljini. Vanmaterična trudnoća se najčešće javlja u jajovodu.

Kada embrion počne da raste van materice, javljaju se simptomi kao što su neprijatan osećaj i jak bol, kao i unutrašnje krvarenje koje može rezultirati i fatalnim ishodom. Mada danas žene sve ređe umiru zbog vanmaterične trudnoće, ovakav problem je direktan uzrok smrti u 6 posto slučajeva kada se u obzir uzmu sve smrti čiji je direktan uzrok vezan za porođaj ili trudnoću.

Ako smatrate da se kod vas javljaju simtpomi vanmaterične trudnoće, odmah potražite lekarsku pomoć. Lečenje podrazumeva uklanjanje embriona i oštećenog tkiva. Trudnoća se nikako ne može nastaviti. Prirodni tretmani vam samo mogu pomoći da ubrzate oporavak.

U nastavku saznajte šta je tačno vanmaterična trudnoća, kako je prepoznati, koji su prvi simptomi, šta treba preduzeti i koje su posledice…

VANMATERICNA TRUDNOCA PRVI SIMPTOMI


Šta je vanmaterična trudnoća?

Vanmaterična trudnoća se javlja kada oplođena jajna ćelija ne ode u matericu, već ostane da se razvija van nje. To se najčešće dešava u jajovodu.

Oplođeno jajašce se ponekad usađuje u grlić materice, jajnik ili abdominalnu šupljinu. Kada oplođena jajna ćelija počne da raste, javljaju se prvi simptomi vanmaterične trudnoće.

Embrion nikako ne može da se razvija normalno van materice i, ako se ne leči, vanmaterična trudnoća može rezultirati i smrću.


Vanmaterična trudnoća simptomi

vanmatericna trudnoca simptomi

Ovo su znaci i simptomi vanmaterične trudnoće

Od slučaja do slučaja zavisi kada će se pojaviti prvi simptomi vanmaterične trudnoće. Ako uradite test na trudnoću, rezultat će biti pozitivan, a možda ćete imati i tipične simptome trudnoće – izostanak menstruacije, osetljive grudi i jutarnju mučninu.

Kako oplođena jajna ćelija raste van materice, znaci i simptomi vanmaterične trudnoće postaju sve primetniji i uključuju:

 • bol u karlici
 • lakše krvarenje
 • abnormalno vaginalno krvarenje
 • bol u stomaku
 • jako krvarenje sa bolovima
 • jaku vrtoglavicu
 • nesvesticu
 • jake bolove u stomaku
 • šok

Ako se kod vas javljaju ovi simptomi i sumnjate na vanmateričnu trudnoću, odmah idite kod ginekologa, jer teže unutrašnje krvarenje može izazvati i smrt.


Mnoge žene su zabrinute i pitaju se kako otkriti vanmateričnu trudnoću.U nastavku navodimo simptoma pomoću kojih ćete je lakše prepoznati…

7 simptoma vanmaterične trudnoće

Često se dešava da vanmaterična trudnoća nastane već par dana nakon začeća i prvi simptomi mogu biti veoma blagi. Ako se nastavi, prvi simptomi vanmaterične trudnoće su isti kao i znaci „obične“ trudnoće poput mučnine, bolova u grudima i zamora. Ako se trudnoća nastavi, postoji rizik od pucanja jajovoda, kod kog su simptomi prilično jaki. Neki mogu podsećati na simptome gastroenteritisa, pobačaja ili pucanja slepog creva. Ovo je pregled 7 ozbiljnijih simptoma vanmaterične trudnoće pomoću kojih je možete prepoznati:

 1. Vanmaterična trudnoća i menstruacija

Krvarenje iz vagine jedno je od prvih znakova vanmaterične trudnoće često žene misle da je to menstruacija. A kako trudnoća bude sve više napredovala, rastući embrion može oštetiti jajovod ili drugo mesto na kom se nalazi i samo pojačati krvarenje. Krv može biti crvene, braon ili crne boje, i malo razvodnjena. Važno je da ne pomešate ovo krvarenje sa redovnom menstruacijom. Krvarenje van uobičajenog vremena, duže a blaže krvarenje ili iznenadno, obilno krvarenje odmah treba prijaviti ginekologu jer ako ste trudni nije u pitanju menstruacija. Ponekad žena može upasti u šok od jakog unutrašnjeg krvarenja.


 1. Bol u stomaku i karlici

bol u stomaku kod zena

Bol u donjem delu stomaka i karlici, pogotovo sa samo jedne strane, je simptom vanmaterične trudnoće. Bol može biti tup ili oštar i pojačavati se ako se krećete, praznite creva ili kašljete – ukratko, prilikom bilo koje aktivnosti koja opterećuje abdomen. Možete imati i osećaj naduvavanja stomaka i težine dok ste u ležećem položaju. Ovi simptomi vanmaterične trudnoće su posebno primetni kod žena koje su već imale decu. Ako deo oko implanta pukne, osećaćete jak bol i grčeve.


 1. Vanmaterična trudnoća i bolovi u ledjima

bol u ledjima

Bolovi u ledjima i to u donjem deluje normalan simptom rane trudnoće, ali bol u bočnom delu leđa može ukazivati na vanmateričnu trudnoću.


 1. Bol u ramenima ili vratu

bolovi u ramenu

Bol u vratima ili vrhu ramena, čest je simptom koji ukazuje na vanmateričnu trudnoću, ili pobačaj. Bol se u ovom delu tela javlja zbog unutrašnjeg krvarenja koje iritira dijafragmu. Ova vrsta bola nije slična onoj koja se može javiti od lošeg držanja. Ova bol se javlja iznenada i često je praćena osećajem nelagodnosti, bola u stomaku, ili vaginalnim krvarenjem.


 1. Pritisak u rektumu i promena u radu creva

peckanje pri mokrenju

Intenzivni pritisak u rektumu ili stomaku, od kog vam se može činiti da su gasovi, ne treba ignorisati. Često se dešava da unutrašnje krvarenje koje je izazvano trudnoćom pritiska ove delove tela. Bol prilikom mokrenja ili pražnjenja creva, kao i promena u radu creva mogu biti simptomi vanmaterične trudnoće.


 1. Iznenadni pad pritiska

Iznenadni pad krvnog pritiska, praćen vlažnom kožom i znojanjem je znak šoka, izazvan jakim unutrašnjim krvarenjem, zbog pucanja jajovoda ili opterećenja mesta na kom se javila trudnoća. Ako se ovo desi, pacijentu je neophodna hitna lekarska nega.


 1. Vrtoglavica i padanje u nesvest

vrtoglavica

Vrtoglavica i osećaj kao da ćete pasti u nesvest su posledica niskog pritiska, koji izaziva vanmaterična trudnoća. Ovo su sve simptomi šoka i ne smete ih zanemarivati.


Uzroci i faktori rizika

Najčešća vrsta vanmaterične trudnoće je ona koja se razvija u jajovodima. Do toga dolazi kada oplođeno jajašce ne može da se spusti do materice. Uzrok tome je obično neki problem unutar jajovoda. Malformacija jajovoda, upala ili fibrozno tkivo mogu sprečiti spuštanje oplođene jajne ćelije u matericu.

Faktori rizika

Veoma je važno da znate da više od polovine žena koje su imale vanmateričnu trudnoću nisu imale nikakve faktore rizika. Sa vanmateričnom trudnoćom se obično povezuju sledeći faktori rizika:

 • Pušenje pre trudnoće povećava rizik od vanmaterične trudnoće. Smatra se da pušenje povećava ovaj rizik tako što izaziva stvaranje fibroznog tkiva i disfunkciju jajovoda.
 • Gonoreja ili hlamidija, bez obzira na to da li su bile prisutne tokom trudnoće ili ranije. Polno prenosive bolesti izazivaju upalu i infekciju u reproduktivnom sistemu, gde spadaju i jajovodi.
 • Zapaljenska bolest male karlice i infekcije u karlici.
 • Endometrioza.
 • In vitro oplodnja i slični tretmani. Procenjuje se da čak 2-5 posto trudnoća proizašlih iz in vitro tretmana bude zapravo vanmaterična trudnoća.
 • Ako imate spiralu ili dijafragmu i ostanete u drugom stanju, veoma je verovatno da će to biti vanmaterična trudnoća.
 • Ako ste imali podvezivanje jajovoda, i tada će se raditi o vanmateričnoj trudnoći.
 • Neke hirurške procedure kojima se leče oštećeni jajovodi povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće.
 • Ako ste imali jednu vanmateričnu trudnoću, velika je šansa da ćete imati još jednu.
 • Više od 35 godina.

Smanjite rizik

Mada nema načina da se vanmaterična trudnoća spreči, možete smanjiti rizik od nje tako što ćete prestati da pušite, na vreme lečiti polno prenosive bolesti, praktikovati siguran seks i ograničiti broj seksualnih partnera.


Vanmaterična trudnoća test dijagnoza i lečenje

vanmatericna trudnoca test

Ne postoji jedinstven test pomoću koga se sa sigurnošću može otkriti vanmaterična trudnoća. Da bi se postavila dijagnoza vanmaterične trudnoće, lekar će morati da uradi ne samo jedan test već nekoliko testova:

 • pregled karlice
 • test na trudnoću
 • ultrazvuk
 • testove krvi kako bi se utvrdilo koliki je gubitak krvi, da li je prisutna anemija i koju krvnu grupu imate u slučaju da vam je neophodna transfuzija krvi

Lečenje vanmaterične trudnoće podrazumeva uklanjanje embriona. Oplođeno jajašce ne može normalno da se razvija van materice. Intenzitet simptoma i stadijum u kom je trudnoća otkrivena će odrediti i način uklanjanja embriona i tkiva. Opcije su:

 • Injekcija metotreksata. Ovaj lek zaustavlja rast ćelija i razlaže okolno tkivo. Ovaj tretman je prikladan samo u najranijim fazama.
 • Laparoskopska operacija. Tokom ove operacije se pravi mali rez i kroz nejga se ubacuje cev sa kamerom. Tako se locira i uklanja emrion koji raste van materice. U zavisnosti od oštećenje, jajovod se oporavlja ili potpuno uklanja.
 • Hitna operacija. U slučajevima kada su prisutni teški simptomi, mora se uraditi hitna operacija. Teško unutrašnje krvarenje može prouzrokovati smrt, tako da se naprsli jajovod i okolno tkivo moraju ukloniti.

Oporavak

Kako se oporaviti od vanmaterične trudnoće?

Nakon vanmaterične trudnoće je potrebno dosta vremena za oporavak i fizički i mentalno. Pokušajte sa prirodnim načinima lečenja i emotivnih i fizičkih simptoma.

Depresija

Vanmaterična trudnoća dovodi do velikih oscilacija u nivou hormona, što lako dovodi do depresije i osećaja besa, tuge, straha i krivice. Efikasan prirodni tretman za depresiju je upotreba esencijalnih ulja i nekih suplemenata.

Na primer, upotreba esencijalnog ulja lavande za masažu ili u ovlaživaču vazduha dosta umiruje i ublažava stres i anksioznost. Jedna mala pilot studija je pokazala da mešavina esencijalnih ulja ruže i lavande uspešno ublažava anksioznost i depresiju kod žena koje suse tek porodile.

I folna kiselina i vitamina B12 uspešno ublažavaju simptome depresije. Vitamin B12 je veoma važan za prirodno lučenje serotonina i ublažavanje simptoma depresije.

Samo jedan miligram vitamina B12 na dan vam može ublažiti depresiju. Takođe, preporučuje se i svakodnevno uzimanje po 800 mikrograma folne kiseline.


Fizički oporavak

 1. Slušajte preporuke svog lekara

prognoze

Za oporavak od vanmaterične trudnoće je potrebno vreme. Ako ste imali operaciju, poštujte sve savete svog lekara vezano za negu rane, odmarajte se i pijte dovoljno tečnosti. Veoma je važno da poštujete preporuke vezane za uzdržavanje od seksualnog odnosa, upotrebu tampona i ispiranje.

 1. Izbegavajte alkohol

Ako se vanmaterična trudnoća leči metotreksatom, nikako se ne sme piti alkohol, jer jetra metaboliše obe supstance. Lek može ostati prisutan u organizmu duže od tri meseca nakon upotrebe. Pijenje alkohola za to vreme može da vam pogorša stanje i da značajno ošteti jetru.

 1. Folna kiselina

Ako ste dobili metotreksat, veoma je važno da povratite optimalan nivo folne kiseline u organizmu. Metotreksat smanjuje nivo ovog esencijalnog nutrijenta u organizmu. Manjak folne kiseline izaziva umor, loš imunitet, loše varenje, anemiju i česte promene raspoloženja. Nizak nivo folne kiseline u telu je povezan sa depresijom. Kao što smo već rekli, za ublažavanje depresije se preporučuje po 800 mikrograma folne kiseline na dan.

Hrana bogata folnom kiselinom – goveđa džigerica, spanać, crni pasulj, špargle, brokoli, zelena salata i avokado – vam može pomoći da na prirodan način dobijete dovoljne količine folne kiseline.

 1. Izlečite ožiljke

Ako ste imali operaciju, pokušajte da uklonite ožiljke, Zdrava ishrana, osam do deset čaša vode na dan i upotreba hidrirajućih ulja će vam ublažiti vidljivost ožiljaka nakon operaicje.

Nekoliko različitih biljnih ulja vam može dosta pomoći, a među njima se ističu kokosovo ulje i ulje avokada.

Kokosovo ulje je sjajno za kožu. Masne kiseline u ovom ulju oporavljaju oštećenu kožu. Pošto kokosovo ulje deluje antibakterijski, antigljivično i antivirusno, to ga čini sjajnom opcijom za uklanjanje ožiljaka nakon operacije.

Ulje avokada je još jedno sjajno prirodno ulje za lečenje rana. Dokazano je da ono stimuliše stvaranje kolagena i smanjuje broj inflamatornih ćelija u rani, a istovremeno hidrira oštećenu kožu.

 1. Vežbajte

setnja

Sa vežbanje možete početi kada vam lekar to odobri. Ako ste operisani, nemojte se baviti težim fizičkim aktivnostima četiri do osam nedelja nakon operacije. Čak i tada nemojte dizati tegove, posebno ako ste imali neku agresivniju operaciju.

Čim se dovoljno oporavite, počnite sa lakšim vežbama istezanja, tai čijem, jogom, pilatesom, šetnjom i plivanjem. Vežbanje je fantastičan način da se fizički oporavite i da ublažite anksioznost i depresiju.


Mere opreza

Ako se ne reaguje na vreme, vanmaterična trudnoća može biti opasna po život. Kako oplođena jajna ćelija raste, na kraju može da pukne, ošteti okolna tkiva i izazove jako unutrašnje krvarenje.

Ako sumnjate na vanmateričnu trudnoću ili se javljaju bilo kakvi čudni simptomi, odmah potražite lekarsku pomoć.


Nekoliko reči na kraju

 • Vanmaterična trudnoća nije toliko česta pojava – dešava se u jednom od 40 slučajeva trudnoće.
 • Ona se javlja kada oplođeno jajašce ne ode u matericu, već počne da se razvija van nje.
 • Pošto embion ne može da preživi van materice, mora se uraditi operacija.
 • Ako se odmah ne pristupi lečenju, vanmaterična trudnoća može izazvati teško unutrašnje krvarenje i smrt.