Šarlah kod dece i odraslih (simptomi, prenošenje, lečenje)

sarlah

ŠARLAH je bakterijska infekcija koju izaziva beta-hemolitički streptokok iz grupe A. Ova infekcija dovodi do pojave osipa i groznice.Ova vrsta streptokoka stvara eritrogeni toksin koji izaziva šarlah.inkubacija traje 12 sati do 7 dana nakon infekcije.

Faktori rizika za prenošenje šarlaha su boravak u većoj masi ljudi, starost do 15 godina i česta upotreba zajedničkog ili tuđeg posuđa, peškira i sličnih stvari.

Osoba sa šarlahom je zarazna od 12 sati nakon izlaganja bakteriji (čak i ako nema simptoma) i tokom akutne faze, kada se javljaju osipi povišena temperatura. Dvanaest sati nakon potpunog povlačenja svih simptoma osoba više nije zarazna.

Znaci i simptomi šarlaha i kod dece i kod odraslih uključuju temperaturu od 38°C ili višu, osip grube teksture, izrazito crven jezik i druge nespecifične simptome (mučnina, povraćanje, glavobolja, otečene limfne žlezde, bolovi u telu).

Preliminarna dijagnoza se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, posebno ako je prisutan i osip. Međutim, obično je potrebno izolovati streptokok iz grla kako bi se dijagnoza potvrdila.

Lečenje šarlaha se sprovodi antibioticima na koje streptokok nije otporan.

Moguće komplikacije koje može izazvati šarlah kod dece su reumatska groznica i problemi sa bubrezima. Ostale ozbiljne komplikacije koje izaziva šarlah kod beba, uključujući i smrt, se jako retko javljaju.

Prognoza kod šarlaha je dobra ako se na vreme pristupi lečenju. Antibiotici obično sprečavaju komplikacije. Međutim, ako se komplikacije jave, prognoza je obično lošija i zavisi od toga koja se komplikacija javila.

Rizik od šarlaha je moguće smanjiti čestim pranjem ruku i nekorišćenjem tuđeg pribora za jelo i ličnu higijenu. Ne postoji vakcina protiv šarlaha.


Šta je šarlah?

sarlah kod odraslih

Šarlah je infekcija koja se može razviti kod dece i odraslih osoba koje imaju streptokokne infekcije u grlu. Za bolest šarlah je karakterističan crveni osip na telu, koji najčešće prate povišena temperatura i bolno grlo. Streptokoke u grlu lako prerastaju u šarlah.

Šarlah se najčešće javlja kod dece stare između 5 i 15 godina. Nekada je ovo bila česta i ozbiljna dečija bolest, ali je danas prilično retka. Antibiotici ublažavaju nelagodu koju izazivaju simptomi i učestalost ovog oboljenja. Još uvek niko ne zna zbog čega se šarlah danas ređe javlja, jer su streptokokne infekcije grla i dalje prilično česta pojava posebno kod dece.


Koji su simptomi šarlaha?

sarlah simptomi

Znaci i simptomi šarlaha uključuju crveno i bolno grlo, visoku temperaturu (višu od 38°C), kao i crveni osip po celom telu, a obično i crven jezik. Kod nekih pacijenata se javlja bela skrama na jeziku ili grlu, kao i otečene limfne žlezde, glavobolje, bol u stomaku i neprijatan osećaj koji rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u celom telu.

Klasična klinička slika šarlaha podrazumeva papule na koži koja izgleda kao da je pokrivena opekotinama od sunca.


Kako prepoznati šarlah?

šarlah simptomi slike

Obično nije teško prepoznati šarlah.Ova bolest je karakteristična po svetlocrvenom osipu koji prekriva veći deo tela.

Ovaj crveni osip je dosta nalik težim opekotinama od sunca.Obično se prvo javlja na vratu i licu, a zatim se širi na grudi, leđa i ostatak tela. Pošto je ispupčen, dosta podseća na šmirglu.Takođe šarlah se može prepoznati po tome što se bično uz osip javlja i svrab, a na pritisak koža pobeli. Kada osip prođe, koža oko prstiju na rukama i nogama i na preponama se može perutati neko vreme.


Ostali simptomi šarlaha

sarlah simptomi kod dece

Osip je najčešći simptom šarlaha, ali postoje i drugi simptomi.

 • Crvene linije: u pregibima kože osip obično formira crvenkaste trake. One se najčešće javljaju oko pazuha, lakata, kolena, vrata i prepona.
 • Crvenilo u licu: lice je obično crveno, osim dela oko usta, koji je bled.
 • Crven jezik: čim se infekcija javi, jezik je izrazito crven.

Ostali mogući znaci i simptomi šarlaha su:

 • veoma crveno i bolno grlo
 • visoka temperatura i drhtavica
 • otečene limfne žlezde na vratu
 • beličasta skrama na krajnicima i grlu
 • glavobolje i bol u celom telu
 • mučnina, povraćanje i bol u stomaku
 • otežano gutanje

Svi simptomi šarlaha su isti kod beba, dece i odraslih osoba.

Pošto su simptomi šarlaha dosta slični simptomima nekih drugih oboljenja, obavezno se obratite svom lekaru ili pedijatru. On će vas pregledati i poslati na potrebne testove.


Kako se prenosi šarlah?

sarlah prenosenje

Šarlah se prenosi lako kašljanjem i kijanjem ako se nađete u blizini inficirane osobe. To znači da se deca lako mogu zaraziti i ako dodirnu nešto što na sebi ima kapi pljuvačke inficirane osobe i zatim dodiruju usta, nos ili oči.Prenošenje šarlah je takođe lako ako se koristi čaša ili pribor za jelo koji je koristila inficirana osoba. Šarlah se prenosi i kontaktom “koža na kožu”.


Inkubacija

Koji je period inkubacije kod šarlaha?

Period inkubacije kod šarlaha varira od 12 sati do sedam dana. Ako imate bolest šarlah, možete zaraziti druge ljude i tokom perioda inkubacije i tokom akutne faze bolesti. Primarna infekcija streptokokom je infektivni faktor. Osip nije zarazan.


Faktori rizika za šarlah

Šarlah se najčešće javlja kod dece stare između 5 i 15 godina. Šarlah možete lako dobiti ako se nađete blizu osobe koja ima ovu bolest.Isti slučaj je i kod odraslih.


Šarlah i kupanje

Postoje mnoge predrasude vezane za kupanje dece koja imaju šarlah.

Da li je kupanje preporučljivo osobama kod kojih je dijagnostikovan šarlah ?

Da. Kupanje u kadi pomaže kod svraba, a čak i ako ga ne oseća, dete može slobodno da se okupa.


Šarlah u trudnoći

dijareja u trudnoci

Ne postoje dokazi koji ukazuju da šarlah može posebno naškoditi ženama u trudnoći. Ali, ako imate infekciju tokom porođaja, postoji rizik da će i beba dobiti šarlah.

Šarlah u trudnoći se leči onim antibioticima koji su bezbedni po bebu i majku.Više o antibioticima za lečenje šarlaha u nastavku…


Šta izaziva ovu bolest?

Beta-hemolitičke streptokoke iz grupe A su uzročnik šarlaha. Reč je o gram-pozitivnim bakterijama elipsastog oblika koje, kada inficiraju ljudski organizam, stvaraju eritrogeni toksin (crvene boje). Ovaj toksin je odgovoran za pojavu crvenog osipa na koži. Čak 80 posto dece do desete godine razvije zaštitna antitela na ezgotoksin streptokoka i ta antitela deluju kao doživotna zaštita. Ove bakterije mogu izazvati i druge bolesti (impetigo, perutanje kože, miozitis, reumatsku groznicu, nekrotizirajući fasciitis).


Moguće komplikacije šarlaha

U većini slučajeva, osip i drugi simptomi šarlaha kod odraslih i dece nestaju nakon dve nedelje. Ako se ne leči, šarlah može izazvati ozbiljne posledice. Tu spadaju:

 • reumatska groznica
 • bolesti bubrega
 • infekcije uha
 • infekcije na koži
 • apscesi u grlu
 • pneumonija
 • artritis

Ove komplikacije se lako mogu izbeći ako se šarlah odmah leči.


Postavljanje dijagnoze šarlaha

Pedijatar će verovatno prvo pregledati dete kako bi utvrdio da li su prisutni simptomi šarlaha. To podrazumeva pregled jezika, grla i krajnika. Takođe, lekar će pogledati i da li su prisutni uvećani limfni čvorovi i kako osip izgleda i kakve je teksture.

Ako posumnja na šarlah, lekar će detetu uzeti bris iz grla i poslati ga na analizu.  Bris se analizira u laboratoriji i određuje se da li je prisutan streptokok.


Lečenje šarlaha

lekovi

Šarlah se mora lečiti antibioticima. Antibiotici ubijaju bakterije i pomažu imunom sistemu da se lakše izbori sa bakterijam koje izazivaju infekciju. Obavezno dajte detetu sve lekove onako kako je prepisano. Završavanje terapije je važno za sprečavanje vraćanja infekcije. Možete detetu dati i druge lekove da mu skinete temperaturu.

Lekar će vam preporučiti lekove za ublažavanje bolova. Sladoled, kockice leda i topla supa se takođe preporučuju za ublažavanje iritacije u grlu. Ispiranje grla slanom vodom i korišćenje ovlaživača vazduha takođe mogu ublažiti simptome. Veoma je važno da dajete detetu dovoljno vode kako biste sprečili dehidrataciju.

Dete se može vratiti u školu kada počne da uzima antibiotike i kada mu se temperature potpuno povuče.

Trenutno ne postoji vakcina za šarlah.

Uzimajte antibiotike koji su vam prepisani. Pošto je šarlah bakterijska infekcija, dobro reaguje na terapiju antibioticima. Antibiotike uvek treba da pijete tačno onako kako vam je rečeno ili kako piše u uputstvu, da bi delovali. Lekar će vam preporučiti kombinaciju koja će biti najbolja za vaš specifičan slučaj, a neki od lekova koje možete dobiti su:

 • Amoxicilin: tri doze, od 30-50 mg/kg dnevno, u periodu od deset dana.
 • Azithromycin: 500 miligrama oralno se uzima prvog dana, a zatim u naredna četiri dana 250 miligrama dnevno.
 • Keflex: odrasli i deca iznad 12 godina treba da piju 500 miligrama, četiri puta na dan, 10 dana uzastopno. Deci se daje sirup u dozama od 25-50 mg/kg dnevno, podeljeno tokom dana na 2-3 doze.

Budite spremni za nuspojave antibiotika. Svaki deseti pacijent ima problema sa nuspojavama od antibiotika. Srećom, sve one su uglavnom blage, i prolaze čim završite sa lečenjem. U većini slučajeva, nuspojave se odnose na sistem organa za varenje i tu spadaju sledeći simptomi:

 • mučnina
 • povraćanje
 • dijareja
 • naduvavanje stomaka, problemi sa varenjem
 • bol u stomaku
 • gubitak apetita

Pažljivo osluškujte promene u organizmu i znakove poboljšanja. Kroz dva dana od kako ste počeli terapiju antibioticima, trebali biste da osetite značajno poboljšanje nekih simptoma poput bola u grlu i temperature. Trebalo bi da počnete da se osećate malo bolje, i da vam se vrati apetit. Osip će potrajati još malo, ali tokom narednih dana ili nedelja bi trebao skroz da se povuče. Kako se koža bude oporavljala, tako će se perutati i ljuštiti, što je potpuno normalno, pa nemojte paničiti kada to počne da se dešava.

Ako ne primetite poboljšanje nakon 2-3 dana, javite se lekaru, jer to može značiti da ne reagujete na lekove ili da imate dodatne komplikacije.


Prevencija šarlaha

Adekvatna higijena je najbolji način da se šarlah spreči. Naučite svoju decu da rade sledeće stvari:

 • pranje ruku pre jela i nakon upotrebe toaleta
 • pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja
 • nikako ne pijte iz tuđe čaše i ne jedite tuđim priborom

Kako se mogu ublažiti simptomi šarlaha ?

Šarlah se mora lečiti antibioticima. Ipak, postoji nekoliko stvari uz pomoć kojih možete ublažiti simptome koji se javljaju kod šarlaha. Evo šta možete da pokušate:

 • pijte tople čajeve ili jedite supu kako biste umirili bolno grlo
 • ako vam je jedenje bolno, jedite mekšu hranu
 • ako imate jake bolove, uzmite acetaminofen ili ibuprofen
 • isecite nokte kako se ne biste češali
 • koristite kreme protiv svraba
 • pijte više vode kako biste kvasili grlo i sprečili dehidrataciju
 • koristite septolete za grlo
 • klonite se iritanasa, npr. duvanskog dima
 • ispirajte usta slanom vodom da ublažite bol
 • koristite ovlaživač vazduha da vas suv vazduh ne bi dodatno iritirao

Kućno lečenje

Mirovanje

spavanje

Mirovanje je veoma važno za brže ozdravljenje i oporavak.Odmarajte što više možete. Istraživanja su pokazala da manjak sna sprečava imuni sistem da funkcioniše kako treba, što otežava borbu protiv infekcije. Dovoljno sna će obezbediti imunom sistemu snagu koja mu je potrebna za pravilan rad i odgovor na infekciju. Očekujte da će vas bolest svakako izmoriti pa ćete hteti da odmarate. Čak i ako imate obaveze, odložite sve što možete, kako biste dali svom telu dovoljno vremena da se oporavi i zaceli.


Hidratacija

hidratacija

Hidratacija je važna. Kod šarlaha je dehidracija čest problem, zbog toga što se tokom ove bolesti dešava da izbacujete puno tečnosti, a da toga niste ni svesni. Temperatura, gutanje, povraćanje- sve to vodi u dehidraciju ako ne nadoknađujete tečnost. Voda je ključna za pravilno funkcionisanje organizma, a kada ste bolesni, tada je potreba tela za vodom još veća. Zbog bolesti verovatno nećete moći da podnosite veće količine odjednom, ali manji a češći gutljaji tokom dana bi trebali da budu ok.


Ishrana

Jedite manje porcije. Šarlah često izaziva povraćanje, zbog čega nije preporučljivo jesti veće obroke. A pošto će vas i grlo boleti, najbolje bi bilo da jedete meku hranu u manjim količinama. Glavni cilj je sprečavanje nastavka povraćanja. Ako ne uspevate da zadržite hranu u stomaku, pitajte doktora da vam prepiše lek protiv mičnine, poput zofrana ili Phenergan-a. U mekšu hranu koja će sprečiti povraćanje spadaju:

 • žele
 • supa i čorba
 • ceđeni sok
 • puding
 • pirinač

Vitamin C

c vitamin

Povećajte unos vitamina C. ispitivanja su pokazala da C vitamin pojačava imunitet i pomaže telu da se izbori sa infekcijom. Vitamin C možete dobiti u ceđenom soku od narandže, drugog citrusnog voća ili kroz suplemente. Preporučljiva doza za odrasle, kada su u pitanju suplementi je 500 miligrama, jednom dnevno, tokom trajanja bolesti. Kod dece, doza zavisi od težine i drugih faktora. Razgovarajte sa doktorom, kako biste znali koliko tačno smete da im date.


Koja je prognoza kod šarlaha? Da li šarlah ima dugoročne efekte?

Prognoza kod šarlaha, kada se leči antibioticima, je obično dobra. Pacijenti se obično potpuno oporave i simptomi se sa kože povlače u roku od nekoliko nedelja. Ako se šarlah ne leči, prognoza je znatno lošija. Pre nego što su antibiotici ušli u masovnu upotrebu, mortalitet je bio oko 15-20 procenata. Danas je mortalitet niži od 1% zbog ranog prepoznavanja i ranog tretmana antibioticima. Adekvatna dijagnoza i tretman gotovo potpuno eliminišu rizik od dugoročnih komplikacija.

Ako se komplikacije jave iz bilo kog razloga, obično uključuju oštećenje bubrega, hepatitis, vaskulitis, septikemiju, kongestivni srčani zastoj, pa čak i fatalan ishod.