Uvećani limfni čvorovi u preponama (uzroci i saveti za lečenje)

limfni cvorovi na preponama

Limfni čvorovi su (čvorići) u obliku pasulja, sačinjeni od tkiva koje ima presudnu ulogu u odbrani organizma od bolesti. Oni su deo limfnog sistema, koji je osnovni deo imunološkog sistema. Smešteni su u različitim regijama tela i učestvuju u filtriranju patogenih mikroorganizama, kao što su bakterije, virusi i drugi strani antigeni.

Limfni čvorovi i žlezde smešteni u naboru između unutrašnjeg dela butine i regije karlice (preponama), zovu se ingvinalni, odnosno bedreni limfni čvorovi. U normalnim fiziološkim okolnostima, ovi čvorovi nisu vidljivi niti su osetljivi na palpaciju (dodir). Međutim, oni mogu biti uvećani i postaju upaljeni kao odgovor na bilo kakvu patologiju ili bolest u i oko prepona i kod muškaraca i kod žena.

oticanje limfnih zlezda na preponama


Uvećani limfni čvorovi na prepona uzrok?

Do uvećanja limfnih čvorova u preponama može da dođe iz sledećih razloga:

 1. Lokalne ili sistemske infekcije
 • neke vrste bakterija mogu da izazovu infekciju kože ili rana (celulitis) u i oko regije prepona
 • polno prenosive infekcije, tj. sifilis, gonoreja, šankroid (meki šankr), herpes simpleks, venerični limfogranulom i hlamidija
 • infektivna mononukleoza izazvana Epštajn-Barovim virusom (EBV), koja može da izazove generalizovano uvećanje limfnih čvorova vrata, pazušnih jama i preponske regije
 • humani imunodeficijentni virusi (HIV1 i HIV2) koji izazivaju sindrom stečene imunodeficijencije (SIDA/AIDS) kod zaražene osobe
 • parazitarna infekcija koja se zove toksoplazmoza, koja nastaje usled direktnog kontakta sa mačjim fekalijama ili konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa
 • bubonička kuga koja se prenosi ujedom inficiranih buva, čime se pokreće kolonizacija bakterije jersinije pestis (lat. Yersinia pestis), a infekcija za posledicu ima bolove i uvećanje limfnih čvorova u preponskoj regiji
 • lajšmanijaza, protozoalna infekcija koja prvenstveno zahvata kožu i sluzokožu, a prenosi se ujedom inficirane ženke peščane muve i zahvata limfne žlezde smeštene u pazušnim jamama i na preponama

Slede najčešći uzroci za otok limfnih čvorova na preponama

Trauma ili povreda u preponskoj regiji

Traumu ili povredu nogu, stopala ili prepona možete da zadobijete prilikom sportskih aktivnosti. Posledica je uvećanje i otok limfnih čvorova.


Poremećaji imunog sistema

Određeni imunološki poremećaji, kao što su reumatoidni artritis, sarkoidoza ili sistemski eritemski lupus, mogu da dovedu do generalizovane limfadenopatije.


Torzija testisa

Torzija (uvrtanje) testisa nastaje kada dođe do obrtanja semenog snopa (ili semene vrpce) koji drži testis, a posledica je opstrukcija dotoka krvi, zbog čega nastaju bolovi, uvećanje testisa i oteceni limfni cvorovi na preponama.


Maligni tumori

Tvrdi, nepomični i gumasti limfni čvorovi, koji se ubrzano uvećavaju, obično ukazuju na malignitet. U različite vrste malignih tumora spadaju:

leukemija – rak koštane srži i limfnog sistema

limfom – rak koji počinje unutar limfnog sistema, a koji može da bude Hočkinov limfom i Nehočkinov limfom

drugi kanceri – maligni tumori koji potiču iz anusa, vulve ili testisa, takođe za posledicu mogu da imaju otečene limfne čvorove u preponskoj regiji

melanom kože – u II stadijumu melanom može da se proširi na okolne limfne čvorove i izazove njihovo oticanje i uvećanje


Lekovi i vakcine

Medikamenti – Mada je to retko, neželjeno dejstvo ili alergija na neke lekove može da se manifestuje kao generalizovana upala limfnih čvorova. U takve lekove spadaju antiepileptici, tj. fenitoin ili karbamazepin; antibakterijski lekovi poput penicilina; antimalarici, kao što je pirimetamin; i lekovi koji se koriste za lečenje gihta, tj. alopurinol.

Vakcinacija – Limfni čvorovi mogu da se uvećaju kao odgovor na vakcine, kao što su MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeole) i vakcina protiv tifusa.


Hidrokela testisa

Kada dođe do nakupljanja serozne tečnosti oko testisa, nastaje hidrokela (vodena kila), što za posledicu ima bolove, osetljivost i oticanje limfnih čvorova na preponama kod muškaraca.


Šta bi trebalo da preduzmete u slučaju uvećanih limfnih čvorova prepona

Simptomatsko lečenje i kućni lekovi

Simptomatsko lečenje podrazumeva svaki oblik lečenja usmeren ka ublažavanju tegoba koje pacijent oseća, ne i lečenje uzroka simptoma.

Bol i nelagoda, koje izazivaju  uvećani limfni čvorovi na preponama, mogu da se ublaže na sledeće načine:

 • Tople obloge – Uzmite čistu krpu i potopite je u toplu vodu. Iscedite višak vode i držite krpu na zahvaćenoj površini 5 – 10 minuta.
 • Masaža limfnih čvorova – Masaža pomaže da se uklone toksini i nečistoće koji su se nakupili u limfnim čvorovima. Samim tim, otok se smanjuje.
 • Analgetici iz slobodne prodaje – Možete da uzimate analgetike, kao što su aspirin, ibuprofen, naproksen ili acetaminofen, kako biste ublažili bolove i upalu. Međutim, aspirin može da izazove ozbiljne probleme kod dece i tinejdžera, koji su se nedavno oporavili od ovčjih boginja ili simptoma sličnih gripu.
 • Jabukovo sirće – Pomešajte vodu i jabukovo sirće u jednakim količinama. Natopite čistu krpu ovim rastvorom i držite je na zahvaćenoj površini 5 minuta. Kasnije isperite toplom vodom. Otok se povlači zato što dolazi do neutralizacije kisele sredine, neophodne za kolonizaciju patogena, i stvaranja zdrave pH vrednosti.
 • Ricinusovo ulje – Utrljavanje i masaža uvećanih limfnih čvorova ricinusovim uljem, smanjuje otok, jer ovo ulje ima antiseptičko i antiupalno dejstvo.
 • Dovoljno sna – Za ubrzavanje oporavka od osnovne bolesti, potrebno vam je dovoljno mirovanja i sna.

Javite se lekaru radi pravilnog lečenja uzroka

Nije mudro da se u potpunosti oslanjate na kućne lekove i simptomatsko lečenje uvećanih limfnih čvorova prepona. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom ako primetite bolno ili bezbolno uvećanje bedrenih limfnih čvorova, za koje ne postoji poseban razlog, kao i kada je uvećanje traje duže od 2 nedelje. Ako imate i simptome poput znojenja, povišene telesne temperature, iznenadnog mršavljenja, osetljivosti i nelagode, odmah tražite pomoć lekara. Lekar će obaviti detaljno ispitivanje da bi dijagnostikovao oboljenje i pružio adekvatno i pravovremeno lečenje.

 • Uvećanje limfnih čvorova izazvano bakterijskom infekcijom leči se antibioticima, koji ciljaju na specifične patogene bakterije. Ukoliko se otok ne povuče, potrebna su dodatna ispitivanja.
 • Uvećani limfni čvorovi na preponama usled virusne infekcije, uglavnom se leče simptomatski, a otok obično prolazi spontano. Međutim, u slučaju HIV infekcije, potrebno je složenije lečenje.
 • U slučaju imunoloških problema, kao što su sistemski eritemski lupus ili reumatoidni artritis, moraćete da se podvrgnete detaljnim ispitivanjima i lečenju problema.
 • Ukoliko su limfni čvorovi uvećani zbog raka, onda je potrebna terapija protiv raka, što može da uključuju operaciju, zračenje ili hemoterapiju. Ponekad novo uvećanje može da ukazuje na povratak prethodno lečenog raka.