Polipi u nosu (simptomi, lečenje, operacija, oporavak)

POLIPI U NOSU su mesnate izrasline koje se javljaju na mukoznim membranama u nosu i u paranazalnim sinusima. Ove izrasline nisu maligne.

Polipi mogu biti različite veličine i boje (najčešće su žućkasti ili roze) i po obliku su slični suzama. Kako rastu, mogu podsećati na grožđe.

Polipi se mogu javiti u samo jednoj ili obe nozdrve i mogu rasti zasebno ili u klasterima.Veliki polipi i klasteri polipa dovode do problema sa disanjem i loše utiču na čulo mirisa. Ponekad blokiraju sinuse i izazivaju redovne infekcije.

Smatra se da do 40% populacije ima polipe u nosu, a čak do tri ili četiri puta se češće javljaju kod muškaraca. Najčešće se javljaju kod mlađih osoba i ljudi u srednjem dobu.

Osobe koje imaju astmu, česte infekcije sinusa i alergije su u rizičnoj grupi za dobijanje polipa. Takođe, deca sa cističnom fibrozom imaju veći rizik od dobijanja polipa.

nosni polipi


Najvažnije o polipima u nosu

Evo nekoliiko najvažnijh činjenica o polipima u nosu. O svemu tome ćemo detaljnije pisati u nastavku teksta.

 • Nosni polipi se češće javljaju kod muškaraca nego kod žena.
 • Najčešće ne izazivaju nikakve simptome, što znatno otežava utvrđivanje njihove učestalosti.
 • Ponekad polip izaziva opstruktivnu apneju.
 • Polipi u nosu se mogu javiti kod svakoga, bez obzira na pol i uzrast.

Polipi u nosu simptomi

nosni polipi simptomi

Osobe koje imaju polipe u nosu obično imaju i hroničnu upalu mukoznih membrana u disajnim putevima i sinusa.

Ako su prisutni veliki polipi ili mnoštvo polipa na jednom mestu, javlja se opstrukcija nosnih puteva i sinusa.

Ako je prisutan jedan manji polip u nosu, simptomi se često ne javljaju. Ako se jave, podrazumevaju nešto od sledećeg:

 • curenje iz nosa, koje može biti hronično i osoba se oseća kao da je stalno prehlađena
 • neprestano zapušen nos, što otežava disanje i izaziva i probleme sa spavanjem
 • curenje iz nosa u grlo (osećaj da je nos zapušen i da se sadržaj sliva u grlo)
 • slabljenje čula mirisa
 • slabljenje čula ukusa
 • bol u licu
 • glavobolje
 • hrkanje
 • svrab oko očiju
 • opstruktivna sleep apneja (u težim slučajevima); reč je o potencijalno ozbiljnom stanju, kada pacijent prestaje da diše u snu
 • dupli vid (u težim slučajevima); veća je verovatnoća da će se javiti ako je uzrok polipa alergijski gljivični sinusitis ili cistična fibroza

Faktori rizika za polipe u nosu

polip u nosu

Faktori rizika su:

 • Osetljivost na aspirin: osobe koje su alergične na aspirin i druge nesteroidne antiinflamatorne lekove su sklonije polipima u nosu.
 • Astma.
 • Gljivični alergijski sinusitis (alergija na gljivice).
 • Rinitis i rinosinusitis: upala nosnih puteva i sinusa, koja najčešće traje 12 nedelja ili i duže. Tu spada i polenska groznica.
 • Cistična fibroza: hronična bolest koja pogađa pluća, jetru, pankreas i creva.
 • Čarg-Štrausov sindrom (alergijska granulomatoza): redak oblik vaskulitisa, tj. upale krvnih sudova.
 • Godine: nosni polipi se mogu javiti kod svakoga, ali se češće javljaju kod mlađih osoba.
 • Genetika: osobe koje imaju bliske krvne srodnike sa ovakvim problemom imaju i veći rizik od pojave polipa.

Uzroci polipa u nosu

nosni polip uzrok

Tačan uzrok pojave nazalnih polipa nije utvrđen. U mnogim slučajevima, nosni polipi se javljaju zbog nealergijske astme, ali ima i dosta slučajeva kada se polipi jave kod osoba koje nemaju nikakvu alergiju.

Nosni polipi nemaju nikakve veze sa polipima na debelom crevu niti na materici.

Tačan mehanizam stvaranja polipa nije poznat, ali se stručnjaci uglavnom slažu da su polipi posledica upale i otoka u nosu i sinusima i da sami po sebi ne predstavljaju bolest.

Neki stručnjaci veruju da upala u nosu dovodi do nakupljanja tečnosti između ćelija koje čine moukoznu membranu u nosu. Na kraju gravitacija vuče na dole teže ćelije i tako se javljaju polipi. Drugi pak smatraju da su mogući uzroci polipa bakterijske i virusne infekcije, alergije ili imuni odgovor organizma na gljivice.

Nazalni polipi se mogu javiti blizu otvora sinusa ili čak i u samim sinusima.


Postavljanje dijagnoze

nazalni polipi

Vaš lekar će verovatno postaviti dijagnozu kada vas pregleda i kada mu ispričate koje simptome imate. Polipi su obično lako vidljivi.

Po potrebi, lekar će vas poslati na neki od sledećih testova:

 • Endoskopija nosa: u nos se ubacuje uska cev sa malom kamerom ili uveličavajućim sočivom i tako se nos pregleda.
 • Kompjuterizovana tomografija: polipi se lakše lociraju, a vide se i druge anomalije povezane sa hroničnom upalom. Lekar će moći da identifikuje i druge probleme ako ih ima.
 • Alergotest: ako vaš lekar sumnja da su se polipi javili kao posledica alergijske reakcije, možda će vam predložiti da uradite alergotest.
 • Test na cističnu fibrozu: ako se polipi jave kod deteta, lekar će možda želeti da proveri da li je prisutna cistična fibroza.

Lečenje polipa u nosu

Lečenje nosnih polipa podrazumeva razne metode a koja će biti primenjena zavisi od veličine i broja polipa.Za lečenje se koriste steroidi, lekovi, prirodni lekovi, lekovito bilje a u nekim slučajevima je neophodna i operacija.

Polipi u nosu se najčešće leče na sledeće načine:

 1. Steroidi

Lekar vam može prepisati sprej ili kapi za nos koji sadrži steroide, što će smanjiti polipe i ublažiti upalu. Taj metod se obično prepisuje pacijentima koji imaju jedan ili više malih polipa u nosu. Moguća neželjena dejstva ovih lekova su suvo grlo, jake glavobolje i krvarenje iz nosa.

 1. Kortikosteroidi za oralnu upotrebu

U slučaju da je prisutan velik polip ili jaka upala, pored kapi za nos lekar vam može prepisati i steroide za oralnu upotrebu. Mada ove tablete odlično smanjuju polipe u nosu, prisutan je velik rizik od ozbiljnih nuspojava, npr. naglog gojenja, tako da nije preporučljivo piti ovakve lekove duže vreme.

 1. Drugi lekovi

Ostali lekovi se daju za lečenje drugih oboljenja koja pogoršavaju upalu. Tu se misli na antihistaminike (leče alergije), antibiotike (protiv bakterijskih infekcija) i antimikotike (protiv alergija izazvanih gljivicama).


Operacija polipa u nosu

operacija polipa

Operacija se radi samo kada su polipi jako veliki ili kada nijedna druga metoda za lečenje ne deluje.

Polipektomija

U pitanju je operacij za uklanjanje polipa. Pacijentu se daje lokalna ili opšta anestezija. U nos i sinuse se ubacuje tanka cev sa kamerom.

Zatim se polipi uklanjaju uz pomoć mikroteleskopa i hirurških instrumenata. Ponekad se uklanjaju i mali delovi kosti iz nosa kako bi se nosni prolazi proširili.

Nakon operacije se pacijentu prepisuje kortikosteroidni rastvor za nos kako bi se sprečila ponovna pojava polipa. Neki lekari preporučuju upotrebu slanog rastvora za ubrzanje oporavka nakon operacije.


Oporavak nakon operacije polipa u nosu

U proseku, potrebno je oko dve nedelje za oporavak nakon operacije. Ako se pridržavate lekarskih saveta, uskoro ćete moći da se vratite normalnim aktivnostima. Većina pacijenata brzo nakon operacije počne lakše da diše.  Veoma je važno da poštujete sve što vam lekar kaže i da idete na redovne kontrole. Lekar će vam verovatno zakazati nekoliko kontrola, možda i svake druge nedelje dok se potpuno ne oporavite. Na kontrolama će vam lekar ukloniti i kraste ostale nakon operacije. Time se sprečava pojava ožiljaka. Pravilna nega će vam omogućiti brz i lak oporavak.


Lečenje polipa u nosu prirodnim putem

Ako su simptomi polipa u nosu povezani sa nekom alergijskom reakcijom, izbegavanje alergena će vam dosta pomoći u lečenju.

Za lečenje polipa prirodnim putem se obično preporučuju esencijalno ulje čajevca i druge prirodne metode, ali za sada nema naučnih dokaza da su te metode i efikasne.

Problem sa zapušenim nosem se mogu rešiti uz pomoć inhalacije.

Vitamin D može ublažiti simptome, ali samo kada se uzimaju visoke, terapeutske doze. Zašto i koliko je to efikasno još uvek nije potvrđeno.


Prirodni lekovi

Kurkuma

kurkuma

Pošto je prirodni antibiotik, kurkuma ima i antiinflamatorna svojstva, što je čini odličnim lekom za polipe u nosu. Svakog dana ujutru i uveče popijte šolju toplog mleka sa kurkumom. To će vam pomoći u lečenju polipa u nosu.


Beli luk

Antigljivična i antibakterijska svojstva čine beli luk čudesnim lekom za mnoga oboljenja. Beli luk stimuliše žlezde u nosu i izbacivanje sluzi iz nosa, a istovremeno uništava mnoge infekcije koje mogu biti uzrok polipa. Dovoljno je samo da svakodnevno pojedete dva do tri čena svežeg belog luka.


Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca je jako aromatično ulje sa antibakterijskim, antigljivičnim i antiinflamatornim svojstvima. Ono pomaže u ublažavanju otoka koji se javljaju zbog polipa u nosu i može izlečiti polipe ako se redovno upotrebljava. Umočite malo vate u razblaženo ulje (izmešajte ga sa nekim drugim uljem, npr. kokosovim) i nanesite po unutrašnjosti nosa.


Pomorandže

Bogate vitaminom C, pomorandže pomažu u jačanju imunog sistema i on se znatno lakše bori sa svakom infekcijom koja napada respiratorni trakt. U narandžama se nalaze i bioflavonoidi koji pomažu u održavanju zdravih tkiva u nosu i sprečavaju rast polipa u nosu. Ubacite u ishranu više pomorandži i drugog citrusnog voća.


Ren

Za lečenje polipa biljem ren kao lek ne zvuči previše primamljivo, ali je zato efikasan. Pošto sadrži mnogo sumpora, deluje antibakterijski, olakšava probleme sa zapušenim nosem i polipima. Ako vam je miris rena previše jak, uzimajte ga sa medom dva puta dnevno.


Inhalacija vodenom parom

inhalacija za sinuse

Za lečenje biljem možete koristiti i nanu.Ubacite nekoliko listića nane ili malo esencijalnog ulja nane u kipuću vodu i koristite je za inhalaciju. To će vam znatno otvoriti disajne puteve i lakše ćete disati.

To će takođe pomoći u odvajanju polipa od same sluznice i njihovom izbacivanju.


Vlaga

Veoma je važno da mukozne membrane u nosu budu neprestano vlažne, a to ćete lako postići uz pomoć ovlaživača vazduha. To je veoma bitno ako živite na mestu gde je vazduh veoma suv.


Zdrava ishrana

Jedna od najvažnijih, a najjednostavnijih metoda lečenja polipa u nosu jeste zdrava ishrana. Izbacivanje kofeina, alkohola, aditiva i konzervanasa iz ishrane ublažava probleme sa polipima u nosu.

Ishranom bogatom voćem i povrćem možete dodatno ojačati imuni sistem i telo će se tako samo lakše izboriti sa polipima. Voće koje se preporučuje za jačanje imuniteta su pomorandže, limun, jagode i grožđe.

Jedite i više paradajza, karfiola i brokolija – ovo povrće je takođe efikasno u jačanju imunog sistema.

Bundeve i zeleno povrće je bogato beta-karotenom. Beta-karoten je prekurzor vitamina A, održava mukozne membrane zdravim i sprečava stvaranje polipa u nosu.

Prirodne lekove za polipe u nosu verovatno već imate u kuhinji i lako ih je napraviti. Isprobajte različite metode lečenja i obratite pažnju na efekat. Uskoro ćete sami utvrditi koji vam metod najviše odgovara. Mada ovi prirodni lekovi pomažu u ublažvanju simptoma polipa u nosu, najbolje je da se obratite svom lekaru ako problem potraje.


Komplikacije

Ponekad velik polip ili klaster polipa može blokirati normalan protok vazduha i drenažu tečnosti iz sinusa i nosne šupljine, što može izazvati sledeće komplikacije:

 • Hronične i česte infekcije sinusa.
 • Opstruktivna apneja u snu.
 • Struktura samog lica se može promeniti, što dovodi do problema sa vidom. Ponekad se oči mogu doslovno malo razmaći (to se često dešava osobama koje pate od cistične fibroze).

Prevencija polipa u nosu

Vlažnost: ako vam je vazduh u kući ili na poslu veoma suv, kupite ovlaživač vazduha.

Higijena: redovno i temeljno pranje ruku smanjuje rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, tako da je manje verovatno i da ćete dobiti upalu sinusa i nosnica.

Iritansi: izbegavajte iritanse, alergene, hemikalije i zagađenje (koje izaziva upalu). To će smanjiti rizik od pojave polipa u nosu.

Lečite astmu i alergije: pacijenti koji slušaju savete svog lekara vezano za alergije i/ili astmu imaju manji rizik od dobijanja polipa u nosu.

Ispiranje nosa: redovno ispiranje nosa slanim rastvorom podstiče izbacivanje mukusa, iritanasa i alergena.