Limfadenopatija (uvećane limfne žlezde) na vratu, preponama, abdomenu…

DETALNO OBJAŠNJENO LIMFADENOPATIJA ILI OTICANJE LIMFNIH ČVOROVA Kada su suočeni sa infekcijom ili oboljenjem, limfni čvorovi akumuliraju ostatke, kao što su bakterije i mrtve ili obolele ćelije. Stoga oticanje limfnih čvorova znači da postoji neki problem u organizmu.

Šta je limfadenopatija ?

Limfni čvorovi su male žlezde koje filtriraju limfu, bistru tečnost koja cirkuliše kroz limfni sistem. Uvećani limfni čvorovi ili limfadenopatija nastaju kao odgovor na infekcije i tumore.

Limfna tečnost cirkuliše kroz limfni sistem, koji je napravljen od kanala koji su slični krvnim sudovima i prolaze kroz vaše telo. Limfni čvorovi su žlezde koje čuvaju bela krvna zrnca. Bele krvne ćelije su odgovorne za ubijanje invazivnih organizama.

OTICANJE LIMFNIH CVOROVA

Limfni čvorovi deluju kao vojni kontrolni punkt. Kada bakterije, virusi i abnormalne ili obolele ćelije prolaze kroz limfne kanale, one se zaustavljaju u limfnim čvorovima.

Limfni čvorovi se nalaze u celom telu. Mogu se naći ispod kože u mnogim područjima, uključujući:

 • u pazuhu
 • ispod vilice
 • na obe strane vrata
 • na obe strane prepona
 • iznad ključne kosti.

LIMFNI SISTEM

Oticanje limfnih čvorova potiče od infekcije u području gde se oni nalaze. Na primer, limfni čvorovi u vratu mogu postati otečeni kao odgovor na infekciju u gornjem respiratornom traktu, kao što je obična prehlada.


Povezano>  Kvržica na vratu: Šta je uzrok i da li treba da se zabrinem ?


Uzrok

Limfni čvorovi postaju otečeni u odgovoru na bolest, infekciju ili stres. Uvećani limfni čvorovi kod odraslih (kao i kod dece) su jedan znak da vaš limfni sistem radi na oslobađanju tela od ”napadača”. Ukoliko je uvećan limfni čvor na samo jednom delu tela, to je lokalizovana limfadenopatija. Generalizovana limfadenopatija znači da su uvećani limfni čvorovi na dva ili više dela tela.

uvecani limfni cvorovi na vratu

Oticanje limfnih žlezda na glavi i vratu obično uzrokuju bolesti kao što su:

 • infekcija uha
 • prehlada ili gripa
 • sinusna infekcija
 • HIV infekcija
 • inficirani zub
 • mononukleoza
 • infekcija kože
 • streptokoke u grlu.

Ozbiljniji uslovi, kao što su poremećaji imunološkog sistema ili kanceri, mogu dovesti do oticanja limfnih čvorova na celom telu. Poremećaji imunološkog sistema koji uzrokuju da se limfni čvorovi uvećaju uključuju lupus i reumatoidni artritis.

Svi oblici raka koji se šire u telu mogu dovesti do oticanja limfnih čvorova. Kada se rak iz jedne oblasti širi do limfnih čvorova, šansa za preživljavanje se smanjuje. Limfom, koji je rak limfnog sistema, takođe uzrokuje uvećanje limfnih čvorova.


Saznajte više> Zašto su uvećani limfni čvorovi na vratu i šta preduzeti


Neki lekovi i alergijske reakcije na lekove mogu uzrokovati oticanje limfnih čvorova. Lekovi protiv moždanih napada i antimalarijski lekovi mogu takođe uzrokovati pojavu limfnih čvorova.

Polno prenosive infekcije, kao što su sifilis ili gonoreja, mogu dovesti do oticanja limfnih čvorova u predelu prepona.

limfni cvorovi na preponi

Termin aksilarna limfadenopatija označava uvećane limfne čvorove ispod pazuha, i u tom slučaju je obavezno uraditi detaljan pregled dojki, jer može da ukazuje na tumor dojke. Mnogi drugi tipovi raka, kao i limfom i leukemija, mogu prouzrokovati proširenje ovih limfnih čvorova. Ovi limfni čvorovi takođe mogu postati reaktivni i uvećani zbog traume ili infekcije ruke na istoj strani.

Drugi uzroci otečenih limfnih čvorova uključuju:

 • bolest mačjeg ogreba
 • infekcije uha
 • gingivitis
 • Hodžkinova bolest
 • leukemija
 • metastazirani kancer
 • rana u ustima
 • ne-Hodgkinov limfom
 • male boginje
 • tonzilitis
 • toksoplazmoza
 • tuberkuloza.

Takođe je važno napomenuti da oticanje limfnih čvorova nije uvek znak osnovne bolesti. Ponekad mogu biti normalni. Na primer, mali (manji od 1 centimetar), ravni limfni čvorovi ispod vilice (submandibularni limfni čvorovi) kod zdrave dece i mladih odraslih ili manji limfni čvorovi u preponama, do 2 cm prečnika, kod mladih osoba može biti normalno stanje.


Saznajte Limfni sistem: 4 važne činjenice koje morate znati


U mnogim slučajevima, definitivan uzrok otečenih limfnih čvorova ne može se odrediti ni nakon ispitivanja i testiranja.

limfne zlezde na vratu

Kada je u pitanju limfadenopatija kod dece, skoro svako dete će u određenom trenutku imati uvećane limfne čvorove. To je zato što se uvećane limfne žlezde kod dece često javljaju usled virusnih ili bakterijskih infekcija poput prehlade, gripa ili streptokoka u grlu. Takođe, ukoliko prečnik limfnog čvora nije veći od 1 cm, kod dece to može biti normalno stanje ili tzv. fiziološka limfadenopatija.

Uvećani limfni čvorovi su često blizu izvora infekcije, tako da njihova lokacija može pomoći u otkrivanju uzroka. Na primer, beba sa infekcijom skalpa može imati uvećane limfne čvorove na zadnjem delu vrata. Otečeni limfni čvorovi oko vilice mogu biti znak infekcije u zubima ili u ustima. Limfadenopatija može takođe uticati na limfne čvorove po celom telu. Ovo je uobičajeno kod nekih virusnih bolesti, kao što su infektivna mononukleoza ili boginje.


Simptomi

hipertireoza lecenje

Otečeni limfni čvor može biti manji od veličine graška ili veličine višnje. Uvećani limfni čvorovi mogu biti bolni na dodir, ili mogu boleti kada pravite određene pokrete.

Otečeni limfni čvorovi ispod vilice ili sa obe strane vrata mogu da se povrede kada okrenete glavu na određeni način ili kada žvaćete hranu. Često se mogu osećati jednostavno kada prođete rukom preko vrata ispod vilice. Oni mogu biti osetljivi.

Otečeni limfni čvorovi u preponama mogu izazvati bol prilikom hodanja ili savijanja.

Ostali simptomi koji mogu biti prisutni zajedno sa otečenim limfnim čvorovima su:

 • kašalj
 • umor
 • groznica
 • drhtavica
 • curenje iz nosa
 • znojenje.

Ukoliko doživite bilo koji od ovih simptoma, ili ako imate bolne otečene limfne čvorove i nikakve druge simptome, konsultujte se sa svojim lekarom. Limfni čvorovi koji su otekli, ali nisu osetljivi mogu biti znaci ozbiljnog problema, kao što je rak.

U nekim slučajevima, otečeni limfni čvor će postati manji, dok drugi simptomi nestaju. Ako je limfni čvor otečan i bolan ili ako otok traje više od nekoliko dana, posetite svog doktora.


Limfadenopatija na vratu

 knedla u grlu anksioznost

Limfadenopatija na vratu može da ukazuje na neku infekciju, inflamaciju ili kancer. Uvećani limfni čvorovi na vratu mogu predstavljati infekciju oko tog područja, kao što je infekcija zuba ili apsces zuba, infekcija grla, virusna bolest ili infekcija gornjih respiratornih organa. Većina uzroka otečenih limfnih čvorova u ovoj oblasti su benigne prirode. Međutim, ponekad, oticanje ovih limfnih čvorova može takođe ukazati na kancer u predelu glave i vrata.

Najčešći uzrok za oticanje limfnih čvorova vrata su virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, kao što je obična prehlada, zatim grip, upala grla i krajnika i dr. Limfadenopatija na vratu može da bude posledica i drugih virusnih ili bakterijskih upala u telu. Uvećani limfni čvorovi na vratu mogu da ukazuju i na karcinom ili na metastazu karcinoma. Kancer pluća i kancer dojke mogu da izazovu i uvećanje limfnih čvorova na vratu, tako da bi svakako trebalo isključiti ove bolesti kao uzrok.


Limfadenopatija pluća

STA JE LIMFA

Limfadenopatija pluća, tj. uvećani limfni čvorovi na plućima mogu da izazovu simptome poput bola u grudima, kašlja i otežanog disanja, budući da često mogu da pritiskaju pluća. Kancer limfom može da vrši invaziju na tkiva pluća, stoga limfadenopatija pluća može da ukazuje na ovo stanje.

Limfadenopatija pluća može da ukazuje i na karcinom pluća, tuberkulozu, sarkoidozu ili metastaze karcinoma drugih organa.

Pored ovih ozbiljnih uzroka, oticanje limfnih čvorova pluća može da bude posledica i pušenja i prekomernog konzumiranja alkohola.


Uvećani limfni čvorovi u abdomenu

 limfni sistem bolesti

Uvećani limfni čvorovi u abdomenu mogu da ukazuju na upalu organa u abdomenu ili u maloj karlici (kod žena). Kada su u pitanju uvećani limfni čvorovi u preponama, to može biti normalno kod mladih ljudi. Međutim, oni mogu takođe rezultirati iz nekih polno prenosivih bolesti, lokalnih infekcija, infekcija donjih ekstremiteta (uključujući stopala i prste na nogama) ili genitalnih karcinoma.


Lečenje limfadenopatije

Lečenje limfadenopatije treba obavljati na osnovu glavnog uzroka koji stoji iza ovog stanja. Otečeni limfni čvorovi mogu postati manji sami bez ikakvog tretmana. U nekim slučajevima, lekar će možda želeti da ih prati bez lečenja.

U slučaju infekcija, možda će vam biti propisani antibiotici ili antivirusni lekovi da biste eliminisali stanje koje izaziva otečene limfne čvorove. Vaš lekar može takođe da vam prepiše lekove kao što su aspirin i ibuprofen (Advil), za borbu protiv bolova i upale.

Uvećani limfni čvorovi uzrokovani rakom ne mogu se smanjivati do normalne veličine dok se ne leči kancer. Tretman lečenja može uključivati uklanjanje tumora ili bilo koji pogođeni limfni čvor. Može uključiti i hemoterapiju za smanjivanje tumora.

Vaš lekar će razmotriti koja opcija lečenja je najbolja za vas.

Možda postoje neke komplikacije povezane sa uvećanim limfnim čvorovima. Ako je oticanje limfnih čvorova povezano sa infekcijom koja se ne leči, onda može doći do apscesa (šupljine koja sadrži gnoj), što može zahtevati privremenu drenažu i antibiotike. Koža ispod kojih se uvećava limfni čvor može takođe da se inficira.

U drugim slučajevima, limfni čvor može postati veoma veliki i pritiskati druge obližnje strukture u telu. To bi moglo biti ozbiljan i izuzetan problem koji može zahtevati hitnu medicinsku ili hiruršku intervenciju. Na primer, limfni čvor ispod pazuha (aksilarni) može pritiskati krvne sudove i nerve koji snabdevaju ruku. Uvećani limfni čvorovi unutar abdomena mogu kompresovati creva i prouzrokovati opstrukciju creva.