Sindrom karpalnog tunela (kanala) simptomi, terapija, operacija, oporavak

sindrom karpalnog tunela

SINDROM KARPALNOG TUNELA se javlja zbog iritacije medijalnog nerva u zglobu.Bilo koje stanje koje stvara dodatni pritisak na medijalni nerv može izazvati sindrom karpalnog kanala.

Simptomi ovog sindroma su trnci i obamrlostu šaci.Dijagnoza se postavlja u odnosu na simptome i rezultate pregleda.Lečenje sindroma karpalnog tunela će zavisiti od uzroka i intenziteta simptoma.


Šta je sindrom karpalnog tunela?

karpalni kanal

Carpus je reč izvedena iz grčke reči karpos, što znači “ručni zglob”. Ručni zglob je obložen fibroznim tkivom koje deluje kao potpora za zglob. Tesan prostor između tog fibroznog tkiva i kosti se zove karpalni tunel ili kanal. Kroz karpalni kanal na ruci prolazi medijalni nerv i on je zadužen za senzacije u prstima. Svako stanje koje izaziva otok ili promenu položaja tkiva u karpalnom tunelu može pritiskati i iritirati medijalni nerv. Takva iritacija izaziva osećaj obamrlosti i trnce u palcu i ostalim prstima i zove se sindrom karpalnog tunela ili kanala.


Karpalni tunel simptomi

bol u zglobu ruke

Koji su simptomi sindroma karpalnog tunela?

Kod osoba sa ovim sindromom obično se javljaju simptomi kao što su obamrlost i trnjenje u jednoj šaci na mestima gde se grana medijalni nerv (palac, mali i srednji prst i jedna strana domalog prsta). Ovaj osećaj je izraženiji noću i ponekad je toliko jak da budi ljude iz sna. Ovakvi simptomi sindroma karpalnog kanala se pogoršavaju noću obično zbog položaja pri spavanju i nakupljanja tečnosti oko zgloba, a do toga često dolazi kada ležimo.

Sindrom karpalnog tunela može biti privremeno stanje koje brzo nestaje, ali može postati i trajno i s vremenom se pogoršati.

Kako bolest napreduje, mogu se javiti i simptomi kao što su peckanje, grčevi i/ili slabost u šaci. Smanjuje se i snaga kojom osoba može da stisne ruku, tako da često dolazi i do ispadanja stvari iz te ruke. Povremeno se mogu javiti i oštri, jaki bolovi u podlaktici. Hronični sindrom karpalnog tunela može s vremenom dovesti i do atrofije mišića u šaci, posebno onih u blizini korena palca na dlanu.


Koja stanja i bolesti izazivaju sindrom karpalnog tunela?

sindrom karpalnog kanala uzrok

Kod većine pacijenata karpalni sindrom je idiopatski, odnosno ne može mu se utvrditi uzrok.

Svako stanje koje izaziva jači pritisak na medijalni nerv u zglobu može izazvati sindrom karpalnog tunela. Najčešća stanja koja su prisutna zajedno sa ovim sindromom, pa se zato smatraju i potencijalnim uzrocima, su gojaznost, trudnoća, hipotiroidizam, artritis, dijabetes i povrede.

Upala tetiva koja se javlja zbog čestog ponavljanja pokreta (npr. čestog kucanja na tastaturi) takođe može izazvati sindrom karpalnog tunela.

Sindrom karpalnog kanala se može javiti zbog čestog ponavljanja pokreta koji dovode do povreda izazvanih repeptitivnim stresom, mada oko ovoga još uvek postoje neslaganja. I neke retke bolesti mogu izazvati pojavu depozita nekih supstanci u karpalnom tunelu i oko njega, što dovodi do iritacije nerava. Te bolesti su amiloidoza, sarkoidoza, multipli mijelom i leukemija.


Kako se postavlja dijagnoza sindroma karpalnog tunela?

trnjenje ruke

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela se obično postavlja na osnovu simptoma i distribucije utrnulosti u šaci. Obično se pregledaju i vrat, rame, lakat i refleksi kako bi se isključila druga oboljenja koja imaju slične simptome. Pregleda se i zglob kako bi se utvrdilo da li su prisutni otok, upala, osetljivost, deformacija ili diskoloracija. Ponekad kuckanje po prednjem delu zgloba izaziva trnce u šaci i to se zove Tinelov znak sindroma karpalnog tunela. Simptomi se ponekad javljaju i kada lekar pacijentu savija zglob na dole (Falenov manevar).

Dijagnoza je obično jasna nakon ispitivanja provodljivosti nerava. Ovaj test meri brzinu električnih impulsa kroz nerv. Kod sindroma karpalnog tunela impuls se usporava kada ide kroz karpalni tunel. Ponekad se radi i elektromiogram (EMG), odnosno test mišića u ekstremitetima.

Testovi krvi se rade da bi se utvrdilo da li je prisutno neko oboljenje koje je možda indirektan uzrok sindroma karpalnog tunela. Ti testovi obično mere nivo tiroidnih hormona, šećer i proteine (pored klasičnog testa). Rendgenski snimak šake i zgloba se radi da bi se videlo da li su prisutne neke anomalije kostiju ili zglobova.


Lečenje i terapija

sindrom karpalnog kanala uzrok

Kako se leči sindrom karpalnog tunela?Da li je moguće sprečiti sindrom karpalnog tunela?

Koji tretman će vam lekar prepisati zavisi od intenziteta simptoma i uzroka problema (ako je moguće da se uzrok utvrdi).

Prvo se uvek preporučuje odmor, imobilizacija zgloba udlagom i hladne obloge. Ako zbog prirode posla imate problem sa sindromom karpalnog tunela, morate se potruditi da izmenite aktivnosti. Na primer, možete prilagoditi tastaturu i visinu stolice kako bi vam rad za računarom bio udobniji. Povremeno pravite pauzu i radite vežbe istezanja zgloba kako biste sprečili pojavu sindroma karpalnog tunela. Ako je neka bolest utvrđena kao uzrok, ona se leči. Prelom se leči imobilizacijom, a ponekad i operacijom. Gojaznim ljudima se preporučuje da smršaju. Reumatske bolesti se leče na osnovu tipa bolesti. Oticanje zgloba koje se javlja u trudnoći obično samo nestaje nakon porođaja.

Neki lekovi pomažu u lečenju ovog sindroma. Vitamin B6 (piridoksin) može ublažiti simptome sindroma karpalnog tunela, mada još uvek nije poznato zbog čega je ovaj vitamin delotvoran.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi takođe pomažu u ublažavanju upale i bolova. Moguće nuspojave ovih lekova su loše varenje, a uz dužu upotrebu i čir na želucu. Najbolje je da ove lekove uzimate sa hranom, a ako se pojave neki problematični simptomi, obratite se svom lekaru. Kortikosteroidi se mogu uzimati oralno ili u vidu injekcije. Oni uspešno ublažavaju bolove koji se javljaju zbog sindroma karpalnog tunela. Neželjena dejstva ovih lekova su minimalna, ali samo kada se uzimaju privremeno. Međutim, kortikosteroidi pogoršavaju stanje kod dijabetesa i treba ih izbegavati ako je prisutna i neka infekcija.

Većina osoba sa sindromom karpalnog tunela oseti poboljšanje uz ovakvu terapiju. Međutim, u nekim slučajevima hroničan pritisak na medijalni nerv rezultira trajnom ukočenošću i slabosti. Da bi se izbeglo trajno i zozbiljno oštećenje nerva i mišića, preporučuje se operacija. Operacija podrazumeva “popuštanje” snopa tkiva oko zgloba kako bi se smanjio pritisak na medijalni nerv.

Danas se ovakva operacija radi tankom cevi (artroskopom), a ređe klasičnim putem. Nakon toga je obično potrebna rehabilitacija. Simptomi se mogu ponovo javiti, ali je to redak slučaj.


Karpalni tunel – operacija

Bilo da ste već odlučili da li idete na operaciju ili još uvek samo razmišljate o tome, trebali biste da znate šta da očekujete kad je u pitanju operacija karpalnog kanala.

Kada lekari preporučuju operaciju?

Sindrom karpalnog tunela vremenom, slabi mišiće u ruci i zglobovima. Ako simptomi potraju previše dugo, sve će vam biti gore.

Ako vam se dešava bilo šta od ovoga, vaš doktor će vam preporučiti da odete na operaciju:

 • imate bolove, trnjenje, peckanje i podilaze vas žmarci oko šest meseci, i nije vam bolje
 • tretmani kortikosteroidima, nošenje ortopedskih proteza i promena svakodnevne rutine ne pomaže
 • sve vam je teže da hvatate predmete, držite i štipate

Koje vrste operacija karpalnog kanala postoje?

Postoje dve glavne vrste operacija za sindrom karpalnog tunela: otvorena i endoskopska. U oba slučaja, hirurg seče ligament oko karpalnog tunela kako bi rasteretio medijalni živac i ublažio simtome. Nakon operacije karpalnog kanala, ligament se vraća u prvobitno stanje, ali medijalni nerv ima više prostora da prolazi kroz njega.

 • Otvorena operacija podrazumeva veći rez: oko 5 centimetara od zgloba do dlana.
 • Ako se radi endoskopski, hirurg pravi jedan rez na zglobu i jedan na ruci. Oba reza su manja, oko centimetar i po svaki. Zatim, kroz njih ide mala kamera, koja mu pokazuje kuda treba da ide da bi presekao ligament.

Pošto su rane manje kod endoskopije, verovatno će  i oporavak nakon operacije karpalnog kanala biti brži i manje će vas boleti. Ali, oporavak se može razlikovati od osobe do osobe pa pitajte lekara koja bi vrsta operacije bila najbolja za vas.

Rezultati i rizici

Većina pacijenata nakon operacije karpalnog tunela oseća poboljšanje, u smislu da im se simptomi ne pojavljuju i ne vraćaju. Ako ste ozbiljniji slučaj, operacija karpalnog tunela će pomoći, ali nakon nje i dalje možete osećati utrnulost, peckanje ili bol s vremena na vreme.

Rizici postoje kod svake operacije. Za obe vrste operacije karpalnog tunela, to su:

 • krvarenje
 • oštećenje medijalnog živca, okolnih nerava i krvnih sudova
 • infekcija rane
 • ožiljak koji boli na dodir

Kakva je operacija?

Prvo ćete dobiti lokalnu anesteziju, da bi vam utrnuli ruka i zglob. Možda ćete dobiti i neki lek za smirenje. Nije običaj da se za ovu vrstu operacije daje generalna anestezija, koja podrazumeva da ćete spavati tokom zahvata.

Po završetku operacije karpalnog kanala, lekar će vam zašiti ranu i staviti veliki flaster na zglob. Ovo će vam zaštititi ranu i sprečiti vas da koristite zglob.

Hirurg i medicinske sestre će vas obilaziti i proveravati kako ste pre nego što dobijete otpusnu listu. Najverovatnije ćete istog dana moći da idete kući, vrlo retko se ostaje tokom noći.

Koliko dugo traje posle nakon operacije karpalnog kanala ?

Simptomi mogu proći istog dana kada ste operisani, ali potpuni oporavak traje duže. Očekujte da nakon operacije, karpalnog kanala osećate bol, imate otok i blagu ukočenost u ruci. Lekar će vam preporučiti neke lekove. Blagi bol je moguć u prvih par nedjelja, do par meseci nakon operacije.

Flaster ćete držati na rani nedelju do dve. Od fizijatra ili hirurga ćete dobiti neke vežbe koje treba da radite tokom ovog perioda, kako biste razmrdavali prste da se ne bi ukočili. Tokom prve dve nedelje ćete slabije koristiti operisanu ruku, da je ne biste preopteretili.

Vremenom ćete se vratiti normalnim aktivnostima kao što su:

 • vožnja (nekoliko dana posle operacije)
 • pisanje (kroz nedelju dana, ali očekujte da će vam trebati 4-6 nedelja da se osećate normalno)
 • hvatanje, štipanje, guranje (posle 6-8 nedelja, ali umereno. Biće potrebno da prođe 10-12 nedelja pre nego što vam se vrati snaga, a u ozbiljnim slučajevima, može potrajati i godinu dana)

Doktor će vam reći kada ćete moći da se vratite na posao i da li ćete biti ograničeni na neki način. Najverovatnije će to biti kada skinete flaster. Naučićete koje vežbe treba da radite da biste poboljšali pokretanje ruke i šake, što će ubrzati oporavak.

Nekim ljudima zglobovi nisu toliko snažni posle operacije. Ako i vi primetite nešto slično, okupaciona terapija će vam pomoći da povratite snagu.


Koje su moguće komplikacije sindroma karpalnog tunela?

Moguće komplikacije ovog sindroma su prilično retke, a uključuju atrofiju i slabost mišića u korenu palca. Ako se ne leči na vreme, ova komplikacija može postati trajna. To na kraju dovodi i do smanjene pokretljivosti prstiju.


Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

dijabetes u trudnoci

Zbog čega se javlja trnjenje prstiju i bol u trudnoći?

Ako su vam ruke utrnule, bole vas i peckaju a trenutno se u drugom stanju, verovatno imate sindrom karpalnog tunela.

Sindrom karpalnog tunela je čest u trudnoći. Nastaje kada se u tkivima u zglobu skupi tečnost (kad nastane edem). Ovaj otok pritiska jedan veći živac, koji se zove medijalni nerv, i koji se proteže skroz do šake i prstiju, zbog čega osećate trnjenje i peckanje. Takođe, možete primetiti da vam je stisak ruke slabiji i da teže pomerate prste.

Sindrom karpalnog tunela obično nastaje u drugom ili trećem tromesečju. Ako ste već imali ovaj sindrom dok ste bili trudni sa prvim detetom, verovatno će vam se ponoviti i u sledećoj trudnoći. Sindrom karpalnog tunela se može nastaviti ili pojaviti tokom prve nedelje od kako ste se porodili.

Sindrom karpalnog tunela može zahvatiti celu ruku, a najviše se oseća u šaci dominantne ruke, palcu i srednjem prstu. Može vas jako boleti ujutru kada se probudite, pošto su vam ruke bile skupljene tokom cele noći.

Ako je neko od vaših čanova porodice takođe imao sindrom karpalnog tunela, i ako ste skloni problemima sa kičmom, vratom i ramenima, postoje veće šanse da ga dobijete. Medijalni živac kreće od grudnog koša i odatle se proteže skroz do šake. Dakle, ako “naleti” na neki problem pre nego što stigne do ruke, poput slomljenog rebra, ključne kosti i slično, povećavaju vam se šanse da dobijete sindrom karpalnog tunela.

Ukoliko se suviše ugojite tokom trudnoće, možete oboleti od sindroma karpalnog tunela. To se može desiti ukoliko:

 • u stomaku nosite više od jednog deteta
 • bili ste gojazni i pre nego što ste zatrudneli
 • grudi su vam se značajno uvećale tokom trudnoće

Svi ovi faktori dodatno opterećuju ramena, rebra i ruke.

Sindrom karpalnog tunela jeste neprijatan, ali nije ozbiljna bolest. Verovatno će vas popustiti do trećeg meseca nakon porođaja jer će vam se do tad hormoni i nivo tečnosti u organizmu ponovo izbalansirati i vratiti u normalno stanje.


Koja je prognoza kod sindroma karpalnog tunela?

Prognoza je obično dobra, jer tretmani koje smo opisali uglavnom uspešno ublažavaju simptome. Ponekad je operacija neophodna i tada se javlja jedva osetna slabost u toj ruci.


Koji specijalisti leče sindrom karpalnog tunela?

Ako se obratite svom lekaru opšte prakse, on će vas verovatno poslati kod ortopeda, reumatologa ili neurologa.