Šta izaziva trnjenje desne ili leve ruke i trnce u prstima

trnjenje ruku

Trnjenje može da bude bezazleno i bezopasno, ali ako se često ponavlja treba posetiti lekara, jer uzrok može da bude i neka ozbiljna bolest, kao što je dijabetes, multipla skleroza i moždani udar

Trnjenje se najčešće oseća u rukama, a razlog je taj što od svih delova tela prsti imaju najviše nervnih završetaka. Osećaj trnjenja se javlja kada se u regionu šake karpalni kanali sužavaju. Karpalni kanal, ili tunel, formira osam sitnih kostiju ručnog zgloba s donje strane, a gornju stranu zatvara čvrsto vezivno tkivo, koje se naziva i „poprečni karpalni ligament”.

Ako se ponavlja, trnjenje treba shvatiti kao alarm, odnosno upozorenje da je potrebno posetiti lekara, kome treba reći i ako ima drugih pratećih simptoma, poput bola, osipa, malaksalosti, poremećaja govora, vida i koordinacije.

Simptomi: Obično počinju tako što se trnjenje javlja najpre u srednjem prstu, pa se širi na kažiprst i palac, najčešće samo noću. U razvijenoj fazi trnjenje se proširuje na lakat, a može da se javlja sve do ramena. Ako ovi simptomi dugo traju, mogu da se smanje snaga šake, njene funkcije i osećaj za dodir i koordinaciju, pa predmeti ispadaju iz ruku, odnosno ne mogu da se hvataju sitniji predmeti. U toj fazi simptom trnjenja može da se oseća čitavog dana, kao i žarenje i pečenje.

Uzroci: Trnjenje u rukama mogu da izazovu sistemske bolesti kao što je reumatoidni artritis, ili šećerna bolest, kao i degenerativne promene vratnih pršljenova. Češće se javlja i kod određenih zanimanja, za koje je tipično dugotrajno ponavljanje istih pokreta, kao što je na primer rad na kompjuteru, ili kod sportista, dizanje tegova. Kod pušača je češća pojava trnjenja u rukama. Pušači rizikuju da obole od trnjenja u rukama.

Samopomoć: Ko pati od povremenog trnjenja u rukama, treba  da „štedi” šake i izbegava repetitivne poslove rukama. Pomažu i hladne obloge, držanje noću bolne ruke na jastuku i u povišenom položaju, vežbanje lopticom prstiju i šake zbog održavanja snage. Međutim, najvažnije je otići lekaru na vreme, u početnoj fazi bolesti, jer trnjenje pokazuje da naše telo reaguje na nešto, i da nešto nije u redu. To može da bude i slaba cirkulacija, pritisak na nervne završetke u predelu kičme, kada se tačna dijagnoza određuje rendgenom, magnetnom rezonancom ili nekom trećom dijagnostičkom metodom.

Dijagnoza: Kada lekar ustanovi jedan ili više uzroka trnjenja, može da preporuči fizikalnu terapiju, masažu, lekove, ali i hirurško lečenje.

Vitamini: Trnjenje u rukama može da izazove i nedostatak natrijuma, kalcijuma, kalijuma i vitamina B12. Antrfile-1

Karpalni kanal

Kroz karpalni kanal, koji formiraju sitne kosti ručnog zgloba, iz podlaktice u šaku ulazi živac medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom ovojnicom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Međutim, ovojnica je osetljiva na svaki dugotrajniji napor i nadražaje, kao i tetive mišića koje imaju „zadatak” da pokreću prste.

Kod žena je karpalni kanal fiziološki uži, što ima za posledicu da oboljevaju tri puta češće od sindroma trnjenja u rukama nego muškaraci.