Istegnuće mišića (prva pomoć i lečenje)

ISTEGNUTI misic

Snažna (iznenadna) mišićna kontrakcija ili udarac u mišić – dovode do prekida mišićnih vlakana ili njihovih omotača, dolazi do krvarenja, stvara se krvni izliv (hematom) u mišiću. Povreda mišića i nastanak hematoma – smanjuju sposobnost kontrakcije i snagu mišića.

Povreda mišića nastaje zbog:
eksplozivnih pokreta (iznenadni brzi ili protiv velikog otpora)
krutosti (neelastičnosti) mišića – skraćen mišić
nezagrejanosti mišića

Povrede mišića nastaju iznenada i sportista tačno oseća mesto povrede. Glavni znak povrede mišića je bol kao ubod noža. Sportista navodi slabost povređenog dela, pokretljivost je ograničena i bolna, a u nekim slučajevima i nemoguća.

Koji su znaci povrede mišića?
iznenadni oštar bol kao „ubod nožem”
-utisak istegnutosti mišića
-osećaj kidanje mišića
slabost povređenog mišića
bol pri istezanju
-pojava udubljenja na mestu povrede
kontrakcija mišića otežana ili neizvodljiva
-pojava krvnog podliva (modrice) je siguran znak da se radi o kidanju mišića

Šta je istegnuće mišića?

Istegnuće je posledica istezanja mišića preko granice elastičnosti mišićnih struktura. Istegnuće mišića predstavlja oštećenje (pucanje) do 5% mišićnih vlakana. Ovo je blago oštećenje koje zahteva 7-14 dana mirovanja.
Sva istegnuća mišića neophodno je adekvatno lečiti i ispoštovati period mirovanja, jer se često minimalna povreda mišića može iskomplikovati u tešku povredu, koja zahteva dugotrajno lečenje.

U tegobama dominira bol, koji se umereno pojačava pri kontrakciji ili istezanju mišića, bez promene u snazi mišića. Tegobe su blage i vrlo brzo se takve povrede saniraju, a  sportisti se vraćaju svojim sportskim obavezama bez komplikacija.

Lečenje ove povrede: mirovanje nekoliko dana, krioterapija(lediranje),  primena elastičnog zavoja, kinezitejpinga i primena mera fizikalnog tretmana. Posle povrede pri povratku u sport treba nositi steznik koji daje podršku povređenom mišiću.

Šta je rascep (pucanje) mišića?

Kada se na mišić u maksimalnoj kontrakciji, deluje silom snažnog istezanja ili udarca (ekscentrična kontrakcija) – dolazi do cepanja mišićnog tkiva i rascepa mišića. Ove povrede su često lokalizovane na mišićno tetivnim prelazima. Kod pucanja mišića najvažnije je sprečiti nastanak hematoma u mišiću. Uzrok ove povrede je obično pogrešno doziranje u treningu i preopterećenje mišića. U trenutku povređivanja sportista oseti oštar bol i nemogućnost pokreta (!!!) Ultrazvučni pregled mišića je od velikog značaja u proceni veličine rupturei praćenja oporavka (zarastanja).

Ožiljak koji se formira na mestu povrede smanjuje snagu mišića i sposobnost kontrakcije, a povećana je mogućnost ponovnog pucanja mišića.

Cilj lečenja je formiranje što kvalitetnijeg ožiljka. Kreće se sa masažama i metodama fizikalne terapije, nastavlja se kineziterapija – u cilju postizanja maksimalne elastičnosti i podizanja snage mišića. Ovo je jedna od najneprijatnijih povreda sportista i postupak izlečenja mora da bude do kraja ispoštovan da ne bi došlo do ponovnog povređivanja i formiranja neelastičnog ožiljka sa priraslicama – što u mnogome smanjuje sposobnost mišića.

Kako smanjiti rizik od povrede mišića?

Obavezno zagrevanje pre sportske aktivnosti. Ono povećava cirkulaciju u mišiću, podiže temperaturu, metaboličke procese i elastičnost mišića. Ovim se mišić priprema za fizičke napore i značajno se smanjuje rizik od nastanak povrede mišića.
– Trening završiti cool down-om, što pomaže mišićima da se brže oslobode štetnih metaboličkih produkata nastalih tokom fizičke aktivnosti. U ovu fazu treninga treba uključiti obavezno istezanje mišića!
– Voditi računa o snazi i elastičnosti mišića. Mišić koji je dobro prethodno pripremljen, spreman je da izdrži napore treninga i takmičenja. Slabija snaga mišića dovodi do poremećaja koordinacije, što može dovesti do povrede mišića.

Takođe, nedovoljno elastičan mišić je sklon povredama!