Mučnina i bol u stomaku (želucu) SVI MOGUĆI UZROCI

mucnina i bol u stomaku

MUČNINA I BOL U STOMAKU su veoma neprijatni simptomi koje je svako od nas nekada osetio. Problemi sa varenjem su čest krivac za grčeve i bol u stomaku i nagon za povraćanjem. Kamen u bubregu, upala slepog creva, pa čak i stres i anksioznost mogu izazvati mučninu i bolove u želucu.

Obično je teško utvrditi šta je uzrok ovakvih simptoma. Različita gastrointestinalna oboljenja imaju gotovo istovetne simptome: glavobolju, gasove, podrigivanje, opstipaciju ili dijareju uz nezaobilazne bolove u stomaku. Svako od tih oboljenja može izazvati mučninu u želucu.

Kod žena i menstrualni ciklus i problemi sa reproduktivnim organima mogu izazvati oštar, probadajuć bol u stomaku i mučninu.

Postoji dosta načina da ublažite ove simptome prirodnim putem. Čaj od đumbira i kamilice umiruju iritirani želudac i mučninu. Tople obloge uspešno ublažavaju grčeve i bol.

U ovom tekstu ćemo videti koji su sve mogući uzroci za bol u stomaku i mučninu.


Mučnina i povraćanje

povracanje

Mada su tesno povezani, mučnina i povraćanje nisu ista stvar.

Mučnina je neprijatan osećaj u stomaku koji stvara nagon za povraćanjem. Mučnina se gotovo uvek javlja pre povraćanja i nestaje nakon njega.

Povraćanje je čin izbacivanja sadržaja stomaka kroz usta.


Simptomi vezani za mučninu i bol u stomaku

mucnina

Grčevi, bol i mučnina su obično propaćeni i drugim simptomima. Ako dobro pratite ove simptome, lakše ćete identifikovati moguć uzrok problema.

Uz mučninu i bolove u stomaku se često javljaju sledeći simptomi:

 • Proliv sa mučninom, grčevima u stomaku i bolovima koji prolaze nakon defekacije.
 • Visoka temperatura, drhtavica i mučnina u slučajevima gastrointestinalne infekcije.
 • Nakupljanje gasova u stomaku, što izaziva bol i nadutost.
 • Bol u stomaku nakon jela.
 • Grčevi u donjem stomaku.
 • Gorući bol u stomaku i osećaj da se nešto zaglavilo u grlu.
 • Podrigivanje koje ublažava bol u stomaku i nagon za povraćanjem.
 • Bol na levoj ili desnoj strani koji se širi u leđa.
 • Oštar bol u desnom delu stomaka koji se javlja iznenada (kod problema sa žučnom kesom.

Najčešći uzroci bola u stomaku i mučnine

Da pogledamo malo bolje zbog čega se sve može javiti mučnina i bol u stomaku.

Gastroenteritis (stomačni grip)

trovanje hranom ili stomacni virus

Gastroenteritis je čest uzrok oštrih bolova u stomaku i mučnine. Infekcija i iritacija želuca i/ili creva je jedan od najčešćih uzroka grčeva, bolova i mučnine.

Bakterije, virusi i paraziti su glavni uzroci simptoma gastroenteritisa. U slučajevima težeg gastroenteritisa se obično javljaju i povraćanje, glavobolja, visoka temperatura i drhtavica.

Virusne infekcije, odnosno rotavirus i norovirus, izazivaju i napade dijareje.

Najopasnija potencijalna komplikacija gastroenteritisa je dehidratacija. To znači da će se pored dijareje, mučnine i bola u stomaku verovatno javiti tamna mokraća i umor.

Infekcije pantljičarom ili drugim crevnim parazitima takođe izazvaju bol u stomaku i druge simptome gastroenteritisa.

Povezano> Stomačni virus kod dece i odraslih (simptomi, lečenje, ishrana)


Trovanje hranom

Konzumacija zagađene hrane ili pića može rezultirati infekcijama želuca koje dovode do jake mučnine i bolova. Trovanje hranom obično izaziva i povraćanje i proliv, jer telo pokušava da brzo izbaci bakterije i otrove koji one luče.

Trovanje izazvano salmonelom obično izaziva napade jakih bolova ispod rebara. Te bolove najčešće prate jaka mučnina u stomaku i povraćanje. Eksplozivna dijareja je takođe gotovo nezaobilazan simptom trovanja hranom.

Bolovi i mučnina u želucu obično traju najviše do sedam dana. U nekim slučajevima se mogu javiti i krvava dijareja, sluz u stolici i leukociti u stolici.

 Više> Trovanje hranom: 5 simptoma i lečenje


Zatvor stolice

Skupljanje tvrde i suve stolice u crevima može dovesti do hroničnih bolova u stomaku zbog kojih se daljejavlja osećaj mučnine.

Mada zatvor stolice može biti simptom drugih probavnih problema, ona sama po sebi može izazvati jak bol u stomaku i mučninu.

Opstipacija se obično javlja zbog nepravilne ishrane ili nekog oboljenja (npr. sindroma iritabilnih creva). Ponekad je sindrom iritabilnih creva glavni krivac za hronične bolove i mučninu. Međutim, i opstipacija sama po sebi izaziva mučninu, povraćanje i bolove u stomaku.

Oštri bolovi u stomaku koji se javljaju tokom opstipacije mogu zapravo biti posledica gasova.

 Saznajte više>Zatvor stolice kod odraslih i dece: Ako imate problem sa zatvorom evo šta je je pomoć


Loše varenje i gorušica

gorusica simptomi

Ako osećate jak, gorući bol u stomaku i mučninu, pogotovo nakon jela, moguće je da vas muči gorušica.

Gorući bol u stomaku nakon obroka je i čest simptom lošeg varenja (dispepsije). Taj bol se javlja u  gornjem delu stomaka. Mučninu nakon obroka obično prate i vraćanje kiseline u grlo i bol u grudima.


Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu

cir na zelucu

Čir na želucu je moguć uzrok čestih bolova ispod rebara i nagona za povraćanjem.

Ponekad su bolovi toliko jaki da bude iz dubokog sna. Ako patite od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, verovatno vas često prati mučnina i bol u želucu. Kod osoba sa čirom se često javlja i povraćanje.


Gastritis

gastritis sta jesti

Zbog gastritisa se često javlja bol u želucu i mučnina .

Simptomi gastritisa se ne javljaju kod svakoga. Kada se jave, obično podrazumevaju gorušicu i bol u želucu. Često se javljaju i mučnina, nadutost i podrigivanje nakon obroka.

Simptomi gastritisa su slični simptomima drugih probavnih oboljenja: gastroenteritisa, sindroma iritabilnih creva i gorušice.

>>> Gastritis: 8 simptoma za prepoznavanje (lečenje, ishrana prirodni lekovi, čaj)


Intolerancija na hranu

Intolerancija na određene namirnice može biti razlog što se javljaju mučnina i bol u stomaku.

Intolerancija na hranu podrazumeva reakciju organizma na konzumaciju određenih namirnica. Pošto probavni organi ne mogu brzo i lako da razlože hranu, javljaju se grčevi, bol i mučnina. Intolerancija na hranu obično izaziva i gasove, povraćanje, glavobolje, masnu solicu i dijareju.

Hrana koja najčešće izaziva intoleranciju je hrana koja sadrži laktozu i gluten.


Probavna oboljenja koja izazivaju hroničnu mučninu i bol u stomaku

Neka hronična oboljenja probavnih organa mogu izazvati česte napade mučnine, bolova i gasova.

Sindrom iritabilnih creva

Sindrom iritabilnih creva obično izaziva grčeve i mučninu, a ovi simptomi se često javljaju i nestaju.

Najčešći simtpom je bol u donjem delu stomaka. U mnogim slučajevima se javljaju grčevi nakon jela, što izaziva veliku nelagodnost. Sindrom iritabilnih creva izaziva bolne grčeve, kao i dijareju ili opstipaciju.

Smatra se da se mučnina zbog sindroma iritabilnog sindroma kod žena javlja zato što žene češće odlažu pražnjenje creva u odnosu na muškarce.


Celijakija

celijakija simptomi

Celijakija ili celijačna bolest je autoimuna bolest koja podrazumeva težu intoleranciju na gluten. Kada osoba sa celijakijom pojede nešto što sadrži gluten, javljaju se bol, jaka nadutost u stomaku i mučnina.

Čak 70 posto pacijenata sa celijakijom ima česte probleme sa bolovima u stomaku različitog intenziteta koje obično prate dijareja i mučnina. Osobe sa celijakijom često imaju i glabovolje, bol u zglobovima i trnce u šakama i stopalima.

Celijakija može izazvati i svetlu stolicu i nadutost.

>>> Celijakija kod dece i odraslih (simptomi, kako je otkriti, dijagnostika, ishrana)


Mučnina i bol u stomaku koji se javljaju zbog lekova

lekovi

Bol u stomaku i mučnina mogu biti nuspojave nekih lekova. Na primer, postoje lekovi koji iritiraju želudac i izazivaju gasove, dijareju, opstipaciju i povraćanje.

Lekovi koji najčešće izazivaju ovakve simptome su:

 • Aspirin: duža upotreba aspirina može oštetiti sluzokožu u želucu i dovesti do pojave čira. To izaziva bol u gornjem delu stomaka, osećaj peckanja u grudima i iritaciju želuca.
 • Antibiotici:ako morate da uzimate antibiotike kako biste izlečili neku infekciju, verovatno ćete nekoliko dana imati problema sa varenjem. Antibiotici mogu izazvati jaku dijareju, gasove i povraćanje.
 • Opijati protiv bolova:ovi jaki lekovi mogu izazvati grčeve u stomaku, mučninu i opstipaciju.
 • Suplementi gvožđa: ako pijete suplemente gvožđa da biste ublažili simtpe anemije, moguće je da će vam to iritirati želudac. Suplementi gvožđa mogu izazvati tup bol u stomaku, mučninu, opstipaciju i metalni ukus u ustima.

Upalne bolesti creva

Upalne bolesti creva podrazumevaju upalu u crevima i njihovi simptomi uključuju grčeve i mučninu.

Kronova bolest može izazvati mučninu i povraćanje. U zavisnosti od toga koji je deo creva zahvaćen ovom bolešću, javljaju se i grčevi i tup bol u donjem delu stomaka.

Kronova bolest dijagnoza

Ulcerozni kolitisje još jedna vrsta inflamatornih bolesti creva koja izaziva grčeve i mučninu. Ulcerozni kolitis je stanje koje izaziva grčeve pre ili tokom defekacije. Moguće komplikacije ulceroznog kolitisa su slab apetit, krvava dijareja i problemi sa spavanjem.

Divertikulitis

Divertikulitis je oboljenje probavnog trakta. On se javlja kada se divertikule, mali “džepovi”, formiraju u crevima i kada dođe do njihove infekcije. Divertikulitis izaziva jake bolove u stomaku, mučninu, visoku temperaturu, gasove, nadutost, tvrd stomak i dijareju ili opstipaciju.

Divertikulitis može izazvati hroničan bol u stomaku koji ne prolazi nekoliko dana.   Stomak je obično osetlijv na dodir i često se javljaju i mučnina i povraćanje.


Grčevi u stomaku i mučnina: uzroci koji se javljaju samo kod žena

Ako ste žensko, sigurno znate da mnoštvo stvari vezanih za vaš reproduktivni sistem može izazvati grčeve i bol u donjem delu stomaka i mučninu.

Menstrualni grčevi

bol u donjem delu stomaka

Hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa mogu rezultirati blažim ili jačim grčevima u stomaku pre ili tokom menstruacije.

Čak 60 odsto odraslih žena ima problem sa grčevima tokom menstruacije. Ovakvi bolovi i grčevi se javljaju u prvih par dana mesečnog krvarenja. Tada se mogu javiti i mučnina, nadutost u stomaku i zamor.

Mittelschmerz (mitelšmerc)

Mitelšmerc je nemačka reč kojom se označava bol u vreme ovulacije. Iznenadan bol u karlici je jedan od mogućih simptoma ovulacije.

U zavisnosti od toga koji jajnik oslobađa jajnu ćeliju, bol se može javiti na levoj ili desnoj strani.

Endometrioza

Endometrioza može izazvati bolove pre menstruacije i koji traju nekoliko dana. Endometrioza je poremećaj koji se javlja kada tkivo koje normalno raste unutar materice počne da se javlja i van materice. Tokom menstruacije se često javljaju mučnina i povraćanje zbog jakih grčeva.

Dokazano je da postoji direktna veza između endometrioze i stomačnih grčeva i mučnine. Endometrioza obično izaziva i jak bol u stomaku. Mnoge žene se žale i na mučninu i povraćanje.

Žene sa endometriozom često pate od hroničnih bolova u stomaku i mučnine zbog toga što endometrioza pogoršava simptome sindroma iritabilnih creva, izaziva opstipaciju, dijareju i bol u rektumu.

Ciste na jajnicima

Ako imate ciste na jajnicima, verovatno često osećate bol u levoj ili desnoj strani stomaka.

Ciste često nestaju i ponovo se pojavljuju, a ne izazivaju nikakve primetne simptome. Veće ciste na jajnicima mogu izazvati tupe ili oštre bolove u donjem stomaku. Ako dođe do pucanja ciste, mogu se javiti i iznenadni, jaki grčevi u predelu karlice i mučnina.

Trudnoća

Promene u materici i hormonalne oscilacije tokom trudnoće čine mučninu i povraćanje čestim problemom.

Grčevi u stomaku, povraćanje i mučnina se javljaju kod čak 80 posto trudnica. To se najčešće javlja tokom prvog tromesečja.

Međutim, jaki i hronični grčevi u stomaku, vaginalno krvarenje, mučnina i povraćanje su dovoljan razlog da odete kod lekara.


Ostali mogući uzroci bola u stomaku, mučnine i povraćanja

Jaki grčevi i bolovi u stomaku koji se iznenada jave i prate ih mučnina i povraćanje mogu biti simptom problema sa bubrezima, žučnom kesom ili slepim crevom.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu izaziva nepodnošljiv bol u leđima i donjem stomaku, a često i nagon za povraćanjem.

Bol izazvan kamenom u bubrezima se javlja u leđima i slabinama i često se javlja “u talasima”. Kada kamen počne da se pomera, verovatno ćete osećati bolove u leđima, slabinama i preponama, a mogu se javiti i drugi simptomi. Jaki grčevi mogu biti toliko jaki da izazovu mučninu i povraćanje.

Mnogi ljudi opisuju bol zbog kamena u bubregu kao najjači bol koji su ikada osetili. Ostali mogući simptomi su krv u mokraći, groznica i umor.

 Napad žuči

Napad žuči zbog kamena u žučnoj kesi ili blokade žučnih kanala može izazvati jak bol u gornjem, desnom delu stomaka koji se javlja iznenada i dugo traje. Kada se desi napad žuči, mučnina i povraćanje su takođe česta pojava.

U slučajevima opstrukcije bilijarnih puteva se često javljaju i svetla stolica i tamna mokraća. Ako je bol jak, obično je jedina opcija uklanjanje žučne kese.

Upala slepog creva

Intenzivan bol u donjem delu stomaka praćen mučninom i povraćanjem može biti i simptom apendiktitisa, odnosno upale slepog creva.

Upala slepog creva se smatra urgentnim stanjem. Prvi simptomi upale slepog crava su obično tup bol i grčevi u predelu pupka i povraćanje. Kako se bol pojačava, tako se i širi u desni, donji deo stomaka.

Obično je stomak osetljiv na dodir i ispuštanje gasova je nemoguće.

Stres i anksioznost

U nekim slučajevima, stres i anksioznost mogu izazvati grčeve u stomaku, mučninu i povraćanje.

Stres i anksioznost mogu uticati na svaki naš organ, uključujući i sve probavne organe. To obično rezultira grčevima u stomaku, mučninom, povraćanjem i dijarejom.

Nađite način da prirodnim putem ublažite stres – tako ćete ublažiti i ostale tegobe.

Kako se leče mučnina, bol i grčevi u stomaku?

Postoje brojni prirodni načini lečenja mučnine i bolova u stomaku.

Prirodni načini lečenja bolova i grčeva u stomaku

Čaj od kamilice vam može dosta umiriti iritiran želudac i gasove. Kamilica ima antiinflamatorna svojstva i ublažava grčeve u stomaku.

kamilica caj

Stavite tople obloge na stomak kako biste umirili grčeve. Tople obloge deluju kao blag analgetik. Toplota je efikasna koliko i brufen kada je reč o ublažavanju bolova u stomaku.

Soda bikarbona i voda izmešajte pola kafene kašičice sode bikarbone u čaši vode i popijte nakon svakog obroka kako biste ublažili bol u stomaku koji se javlja zbog lošeg varenja. Koristite ovaj metod dve nedelje.

Prirodni načini ublažavanja mučnine

Postoji dosta prirodnih načina da ublažite mučninu.

 • Čaj od đumbira će vam ublažiti osećaj mučnine. Đumbir uspešno sprečava mučninu, bol u stomaku i loše varenje.
 • Dok god imate problem sa mučninom, jedite samo laku hranu. Tako ćete manje opteretiti želudac i ublažiti iritaciju.
 • Izbegavajte hranu koja ima jak miris.
 • Nemojte jesti masnu, prženu i slatku hranu.
 • Povećajte unos tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju ako povraćate ili imate proliv.

Kada posetiti lekara?

Bol u stomaku i mučnina su najčešće privremeni i prolaze za dan ili dva ako pijete odgovarajuće čajeve i dosta se odmarate.

Međutim, ako mučnina potraje, najbolje je da odete kod lekara kako biste utvrdili šta je uzrok problema.

Posetite lekara u sledećim slučajevima:

 • bol u stomaku je konstantan i traje duže od šest sati
 • često imate grčeve i mučninu nakon jela
 • bol je izazvao povraćanje tri ili više puta
 • bol se javlja u centru stomaka i širi se u donji stomak
 • bol u stomaku je veoma jak
 • bol se javio tokom trudnoće, posebno ako se javilo i vaginalno krvarenje