Fibroadenom dojke (simptomi, lečenje, operacija, ishrana)

FIBROADENOM je medicinski termin kojim se opisuje mnoštvo različitih vrsta čvrstih, benignih lezija koje se obično javljaju kod žena koje nisu ušle u menopauzu.

Fibroadenomi se obično javljaju kao opipljivi čvorići u dojci koji mogu biti tvrdi, čvrsti i gumenaste strukture, veličine zrna graška, pa do veličine zrna grožđa. Ovakve kvržice u dojkama su obično bezbolne i lako se pomeraju pod kožom.

Fibroadenomi se stvara u zdravom tkivu u dojkama, obično u žlezdama koje su zadužene za stvaranje mleka. Okolno tkivo raste oko žlezda i tako se formira dobroćudni tumor ili čvor.


Fibroadenom simptomi

fibroadenom dojke simptomi

Koji su simptomi fibroadenoma u dojkama?

Fibroadenom dojke se obično oseća kao čvorić u grudima gumenaste teksture, mek na dodir i lako se pomera pod kožom.

U malom broju slučajeva simptomi fibroadenoma su bolovi i nelagoda u grudima.Fibroadenomi su obično bezbolni, ali su ponekad osetljivi ili čak i bolni, najčešće pred menstruaciju.

Kako fibroadenomi izgledaju?

 

Neki fibroadenomi su toliko mali da ne mogu da se osete pod prstima. Ako možete da ga napipate, onda je odvojen od okolnog tkiva. Ivice su obično jasno definisane i benigni tumor je prepoznatljivog oblika. Lako se pomera pod kožom i najčešće nije osetljiv na dodir (mada može da bude). Ovakvi tumori su čvrsti i gumenasti.


Vrste fibroadenoma u dojkama

fibroadenom iskustva

Prost fibroadenom

Fibroadenom dojke je uglavnom prečnika između jednog i tri centimetra. Takvi fibroadenomi se uglavnom zovu prosti fibroadenomi. Kada se pogledaju prod mikroskopom, prosti fibroadenomi su obično slični.

Ovakvi benigni tumori ne povećavaju rizik od raka dojke.

Složen fibroadenom

Neki fibroadenomi se nazivaju i složeni ili kompleksni. Kada se pogledaju pod mikroskopom, neke ćelije se razlikuju međusobno.

Ovakvi tumori veoma malo povećavaju rizik od raka dojke.

Džinovski i juvenilni fibroadenom

Fibroadenom dojke ponekad može narasti više od pet centimetara u prečniku i takvi fibroadenomi se zovu džinovski. Kada se fibroadenom dojke javi kod tinejdžerki, on se zove juvenilni fibroadenom.


Povezano: Rak dojke: 8 simptoma za rano prepoznavanje (+ metode za rano otkrivanje i lečenje)


Fibroadenom i trudnoća

dijabetes u trudnoci

Tokom trudnoće dolazi do značajnih hormonalnih promena, što može dovesti i do pojave dobroćudnih tumora dojki.

Ako je tumor već prisutan, tokom trudnoće obično dosta naraste. Rast žlezdanog tkiva u dojkama se javlja zbog pojačanog lučenja estrogena, a pored toga, dolazi i do pojačanog lučenja prolaktina kako bi se telo pripremilo za dojenje, te zato i grudi same po sebi rastu. Dakle, različiti fiziološki procesi izazivaju razmnožavanje ćelija u grudima tokom trudnoće. U gotovo četvrtini slučajeva, fibroadenomi u dojkama značajno porastu u trudnoći. Mada oni generalno nisu opasni i ne utiču ni na zdravlje majke niti bebe, najbolje je da uklonite fibroadenome pre planirane trudnoće.


Uzrok

 

Šta izaziva fibroadenom?

Uzrok fibroadenoma u dojci nije uzvek poznat. Hormoni, a posebno estrogen, verovatno igraju značajnu ulogu u razvoju tumora dojke. Uzimanje oralnih kontraceptiva pre dvadesete godine povećava rizik od razvoja fibroadenoma.

Ovi tumori mogu narasti, posebno tokom trudnoće. Nakon menopauze se smanjuju i potpuno nestaju. Fibroadenom dojke ponekad nestaje i sam od sebe.

Neke žene kažu da im je izbegavanje hrane i pića koje deluje kao stimulans (čaj, kafa, sokovi i pića sa kofeinom, čokolada) ublažilo simptome fibroadenoma. Mada ovo svakako možete pokušati, još uvek nijedna naučna studija nije dokazala da između ovakvih namirnica i fibroadenoma postoji bilo kakva veza.


Saznajte više> Kvržica u dojci u 9 od 10 slučajeva nije rak: Evo kako se prepoznaju one kancerogene


Postavljanje dijagnoze

 

Ako osetite čvor na dojci, obratite se svom lekaru ili ginekologu. On će vas verovatno poslati kod specijaliste kako biste uradili dodatne testove.

Detaljan pregled se sastoji od

 • pregleda dojki
 • ultrazvuka (upotrebe zvučnih talasa visoke frekvencije i time se dobija slika) i/ili mamografije (rendgena dojki)
 • biopsije i/ili aspiracije finom iglom

Fibroadenom dojke se kod mlađih žena lakše identifikuje. Ako ste u dvadesetim godinama ili i mlađi, fibroadenom se može dijagnostikovati samo ultrazvučnim pregledom i običnim pregledom. Ako lekar nije siguran o čemu je reč, predložiće biopsiju.

Žene mlađe od 40 godina se gotovo nikad ne šalju na mamografiju pošto je tkivo u njihovim grudima mnogo gušće, tako da su slike nejasne i mnogo je teže uočiti promene. Međutim, neke žene mlađe od 40 godine se ipak šalju na mamografiju.


Fibroadenom dojke lečenje

tumor dojke

Ako imate fibroadenom dojke, lečenje uglavnom nije potrebno. Lekar će vam verovatno reći da se javite samo ako primetite neke promene na postojećem fibroadenomu.

Fibroadenom u dojci retko kada raste. Neki postaju manji i s vremenom nestaju. Veoma se retko dešava da fibroadenomi postanu veći nakon nekog vremena. To se najčešće dešava tokom trudnoće, dojenja ili uzimanja hormonske terapije, a nakon nekog vremena se obično smanje.


Operacija fibroadenoma

 

Ako je u pitanju velik, složen ili juvenilni fibroadenom,može biti potrebna i operacija. Ako vam fibroadenom u dojci smeta, pitajte svog lekara da li može da vas uputi na operaciju.

Operacija fibroadenoma je rutinska i radi se pod opštom ili lokalnom anestezijom.

Obično se stavljaju konci koji se sami istope i ne moraju kasnije da se skidaju. Ako se koriste drugačiji konci, verovatno ćete morati da opet odete u bolnicu kako bi vam lekar uklonio konce.


Vakum asistirana biopsija dojke

Ovo je još jedna procedura kojom se uklanja fibroadenom. Obično se radi kod manjih fibroadenoma i pod lokalnom anestezijom. Ovo nije operacija u klasičnom smislu te reči.

Nakon ubrizgavanja lokalnog anestetika, na koži se pravi mali rez. Zatim se kroz njega ubacuje sonda. Uz pomoć ultrazvuka, sondom se isisava fibroadenom kroz ubačenu sondu.  Najveća prednost operacije je to što ne dobijate opštu anesteziju. Uklonjeno tkivo se šalje u laboratoriju na ispitivanje. Ova operacija može izazvati pojavu modrica i bolova nekoliko dana.

Operacija za uklanjanje fibroadenoma obično ne utiče na oblik grudi, ali se ponekad dešava da se grudi nakon operacije neznatno razlikuju.


Fibroadenom dojke i ishrana

Još uvek nema preporučenog načina ishrane za lečenje fibroadenoma, ali neke opšte preporuke ipak postoje.Kad je u pitanju ishrana kod fibroadenoma najbolje je da jedete više voća i povrća. Koristite više korijandera i muskatnog oraha. Pijte dosta zelenog čaja i svežih sokova od voća i povrća.

Evo 8 glavnih preporuka kad je u pitanju ishrana žena koje imaju fibroadenom:

 • Jedite više voća i povrća.
 • Vitamin E je takođe bitan za prevenciju fibroadenoma. Jedite više ribe i jezgrastog voća, posebno oraha.
 • Ubacite u ishranu više hrane koja sadrži vitamin C (citrusno voće, kupus, paprika).
 • Jedite više hrane koja je bogata karotenoidima. To je hrana žute i narandžaste boje – bundeve, dinje, šargarepe, pomorandže i sladak krompir.
 • Ubacite u ishranu više namirnica siromašnih masnoćama (obrano mleko i proizvodi od obranog mleka).
 • Jedite namirnice koja sadrži dosta vlakana (integralne žitarice, zeleno povrće, voće).
 • Izbegavajte masnu i prženu hranu, kofein, meso i žumanca.
 • Nemojte jesti proizvode koji sadrže beli šećer.

Ishrana siromašna jodom može izazvati rak dojke. Ako nemate dovoljno joda u organizmu, tkivo u dojkama postaje osetljivije na estrogen, što može izazvati fibroadenome.

Stres i manjak sna loše utiču na fibroadenome. Krenite na jogu kako biste savladali anksioznost i stres.

 • Nemojte koristiti pilule za kontracepciju – one povećavaju rizik od fibroadenoma.
 • Mnoge ciste i benigni tumori dojke su povezani sa povišenim nivoom estrogena i sniženim nivoom progesterona u organizmu.

Lečenje fibroadenoma dojke prirodnim putem

Postoji nekoliko načina za lečenje fibroadenoma prirodnim putem.

Mladi zeleni orasi su odlični za prirodno lečenje fibroadenoma. Reč je o alkoholatima koje sadrže i koji se koriste za lečenje mnogih oboljenja, uključujući i bolesti štitne žlezde, probavnog trakta i bolesti zglobova.

Mladi zeleni orasi su odličan izvor joda, a nedostatak joda može dovesti do mastopatije, mioma i adenoma. Uzmite flašu od tamnog stakla od pola litre. Ubacite u nju zelene orahe (do trećine flaše), prelijte je rakijom ili votkom i ostavite da stoji 20-25 dana. Zatim svakodnevno uzimajte po jednu kašiku ove tinkture, najbolje pre jela.


Fibroadenom lečenje biljem

Za lečenje fibroadenoma biljem koriste se biljke koje ublažavaju bolove i otoke zbog fibroadenoma a to su pre svega list maslačka i hajdučka trava.

Ulje žutog noćurka je odlično za ublažavanje problema sa fibroadenomima. Preporučena doza je oko 2-3 grama svakog dana tokom šest meseci.Ovaj biljni lek možete potražiti u apotekama.


Čaj za fibroadenom

cajevi za cirkulaciju

Uz konsultaciju sa svojim lekarom, možete isprobati sledeće čajeve:

Čaj od gorkog pelina

Tri kašičice gorkog pelina prelijte sa 200 mililitara ključale vode, pokrijte šolju i ostavite da stoji dva sata. Popijte čaj nakon svakog obroka (tri puta na dan).Ovaj prirodni lek treba koristiti samo nedelju dana. Napravite pauzu nedelju dana, a zatim ponovite tretman.

Čaj od kukuruzne svile, hajdučke trave i kleke

Napravite čaj od kukuruzne svile, hajdučke trave i kleke. Prelijte ovaj čaj vodom, kuvajte oko 10 minuta i zatim ostavite da stoji oko 40 minuta. Tri puta dnevno nakon obroka popijte po pola šolje ovog čaja.Lečenje traje 10 dana.


Iskustva

Informišite se o fibroadenomu!

Kod većine žena, fibroadenomi ne povećavaju rizik od raka dojke.

Ako vam je postavljena dijagnoza složenog fibroadenoma, verovatno ste zabrinuti zbog povećanog rizika od raka dojke.Iskustva pokazuju, da to ne znači da ćete ga i dobiti.

Bez obzira na ovakva iskustva redovno idite na kontrole i preventivne preglede i obavezno se javite svom lekaru ako primetite bilo kakve promene na grudima, bez obzira na to kada vam je postavljena dijagnoza fibroadenoma.