Pormećaj hormona: 15 simptoma i saveta za lečenje

poremecaj hormona

Poremećaj hormona kod žena može se manifestovati kao umor, nadutost, promene u mestrualnom ciklusu, celulit, gojaznost i još što šta. Prepoznajte problem na vreme.

Hormonski disbalans nije privilegija samo žena. Dešava se i kod muškaraca.

O disbalansu hormona govorimo kada u organizmu imate više ili manje nekog hormona nego što je potrebno.

Hormoni igraju jako bitnu ulogu u našem organizmu. Oni putuju kroz krvotok i šalju signal tkivima i organima u našem telu šta treba da rade. Tako regulišu vitalne procese u našem telu kao što je recimo metabolizam, ali i reprodukcija.

Promene u hormonima javljaju se prirodno kako rastemo, razvijamo se, starimo. No,ponekad je uzrok hormonske neravnoteže u neadekvatnom radu endokrinih žlezda koje luče hormone.

Hormonska neravnoteža

utiče na zdravlje organizma, svakodnevno funkcionisanje tela i izgled, a ako se ne leči na vreme može biti uzrok za ozbiljna oboljenja.

Stanje hormona se pravilno određuje analizom lekara, ali mnoge žene kod kojih je dijagnostifikovan hormonski disbalans imale su sledeće simptome: depresija i anksioznost, neočekivana promena telesne težine, problemi sa varenjem, konstantan osećaj umora i problemi sa pamćenjem.

Lekari za hormonski disbalans prepisuju određene terapije, ali ovaj problem možete da sprečite i lečite i prirodnoim putem. Preporučuje se da izbegavate slatkiše, jedite zdrave masti, smanjite unos žitarica, mahunarki i voća koje sadrže puno šećera, jedite više hrane bogate vlaknima, potrudite se da imate kvalitetan san, smanjite unos kofeina i namirnica koje sadrže veštačke boje i hemikalije, nemojte uzimati lekove na svoju ruku, jer mogu da poremete hormone, a važno je da se što više opuštate i smanjite stres.