Čaj od korena čička kao lek

caj od cicka

Čaj od korena čička (Bardanae radix) ima dobre rezultate protiv upale žučne kese, a postoje podaci da alkaloidi koje ima sprečavaju nastajanje malignih oboljenja. Izaziva znojenje i dobar je diuretik, te tako čisti organizam od toksina. Čaj od čička ulazi u sastav čajeva protiv reumatskih oboljenja, a od njega se mogu pripremati i melemi.

Način pripreme čaja: U hladnoj vodi
Tri supene kašike čaja potopiti u 6 decilitara hladne vode i ostaviti da odstoji dva sata pa procediti.  Po jednu šolju nezaslađenog čaja piti tri puta dnevno pre jela.

Čičak – opis biljke:

Familija glavočika (Asteraceae)

Čičak ima ljubičaste cvetove na dugačkoj stabljici. Listovi su dugački, ovalni i sa izraženim venama. Koren je svetlo smeđe boje. Obično raste pored puteva, jaraka i zapuštenih njiva. Može da se seje seme i u bašti. Koren je u prvoj godini rasta lekovit i može se koristiti u medicinske svrhe.

Čičak biljka je poznata i pod imenima čakalj, repuh, lopušina, lopuh, komodiljka. Neki je nazivaju i sikavica jer je veoma slična ali nije ista. Radi se o velikoj, dvogodišnjoj glavočiki, katkad visokoj i 1,5-2m, sa golemim tamnozelenim listovima i smeđim cvetnim glavicama, žive ljubičaste boje na rubovima. Ova biljka raste uz ruševine i puteve, a naročito voli mesta bogata amonijakom – uglavnom blizu puteva kojima prolazi stoka, te uz bunjišta…

U nekim literaturama se čičak pominjao kao lek protiv zmijskog ujeda, što naravno ne bi trebalo isprobavati. U 18. veku Englez J. Hill je čak preporučivao čičak kao lek protiv gihta ali je to bilo potpuno pogrešno.

Čičak je izvrsno sredstvo za čišćenje kože i uklanjanje čireva, a usput pospešuje izlučivanje mokraće i znoja. Naročito dobro leči mladalačke akne, lišajeve, kraste i opekotine.

Upotrebljivi delovi biljke su koren i listovi koje je najbolje skupljati u proleće