Očni pritisak (simptomi, kako nastaje, vrednosti, lečenje)

OČNI PRITISAK ili okularna hipertenzija su izrazi koji se odnose na pritisak u oku (intraokularni pritisak) koji je veći nego što je normalno. Ako se ne leči, povišen pritisak u oku može izazvati glaukom i trajni gubitak vida.

Međutim, kod nekih ljudi kod kojih je dijagnostifikovan očni pritisak uopšte ne dolazi do oštećenja očiju niti vida.

Okularna hipertenzija se javlja 10-15 puta češće nego primarni glaukom otvorenog ugla, najčešći tip glaukoma.

Glaukom je složena bolest na koju utiče mnogo faktora, i ima mnoštvo karakteristika, uključujući oštećenje optičkog nerva i gubitak vida. Mada je kod glaukoma najčešće prisutan povišen očni pritisak, čak i osobe sa normalnim očnim pritiskom mogu dobiti glaukom.

Ne postoji neka određene vrednosti očnog pritiska koje uvek izazivaju glaukom. Takođe, ne postoji ni dovoljno nizak očni pritisak koji potpuno isključuje mogućnost dobijanja glaukoma. Zato su rana dijagnoza i pravovremeno lečenje glaukoma od krucijalnog značaja za sprečavanje gubitka vida.

ocni pritisak simptomi


Simptomi očnog pritiska

Kod većine osoba koje imaju visok očni pritisak ne primećuju se nikakvi simptomi.Zato je jako važno da redovno idete na kontrole kod oftalmologa kako biste isključili mogućnost oštećenja optičkog nerva zbog visokog pritiska.

Kako da znate da li imate očni pritisak?

Sami nikako ne možete znati da li imate očni pritisak jer se nikada nejavljaju klasični simptomi (bol u oku, crvenilo oka). Tokom običnog pregleda, vaš lekar će izmeriti očni pritisak.

Ako zamislite svoje oko kao loptu na koju utiče pritisak, razumećete i zašto je toliko važno da ga redovno kontrolišete.Visok očni pritisak stvara velik pritisak na unutrašnjost oka, što oštećuje osetljiv očni živac i tako izaziva glaukom.Ako sumnjate da imate povišen očni pritisak bez obzira što se nisu pojavili simptomi dobro je da odete kod lekara.


Merenje očnog pritiska

oftamolog

Jedinica mere za očni pritisk je milimetar živinog stuba (mmHg). Normalan očni pritisak je između 12 i 22 mmHg, i svaka vrednost veća od toga se smatra povišenim očnim pritiskom. Ako imate povišen očni pritisak, ali ne i glaukom, to stanje se zove okularna hipertenzija ili očni pritisak.

Povišen očni pritisak ne izaziva uvek glaukom, ali predstavlja ogroman faktor rizika. Osobe koje imaju očni pritisak bi trebale da redovno idu na kontrolne preglede kod očnog lekara kako bi se glaukom dijagnostikovao na vreme ako se pojavi.


Povišen očni pritisak i vid

crveno oko

Osobe sa povišenim očnim pritiskom se smatraju predisponiranim za glaukom, što znači da povišen očni pritisak može izazvati glaukom. Sam izraz “predisponiran za glaukom” se odnosi na osobe koje imaju velike šanse da dobiju glaukom. Na primer, oštećenje optičkog nerva ili jaka genetska predispozicija za glaukom znači povećani rizik od pojave te bolesti.

Slepilo zbog glaukoma se javlja kada je očni pritisak toliko visok da dolazi do oštećenja optičkog nerva. To oštećenje je nepopravljivo. Obično se prvo javlja problem sa perifernim vidom. Promene u vidu su obično postepene da ih osoba ne primećuje sve dok ne dođe do značajnijeg gubitka vida.

Ako se glaukom ne leči, s vremenom dolazi i do postepenog trajnog gubitka centralnog vida. Nažalost, glaukom se obično tek tada dijagnostikuje. Dobre vesti su da je glaukom moguće kontrolisati ako se primeti na vreme. Uz pravilnu terapiju i hiruršku intervenciju, mnoge osobe sa glaukomom ne gube vid.


Uzrok

svrab ociju

Kako nastaje očni pritisak?

Mada očna oboljenja mogu izazvati bol u oku i probleme sa vidom, ona retko kada izazivaju povećan očni pritisak. Čak i glaukom, koji se javlja zbog pritiska u oku, ne izaziva osećaj pritiska.

Konjuktivitis i alergije često izazivaju bolove, ali ne i pritisak. Bol se obično oseća kao ubadanje i peckanje. Pritisak iza oka se više oseća kao “punoća” ili rastezanje unutar oka.

U nastavku ćemo videti kako nastaje očni pritisak i kako se on leči.

Neka oboljenja mogu izazvati pritisak u oku:

 • problemi sa sinusima
 • glavobolje
 • Grejvs-Bazedovljeva bolest
 • oštećenje optičkog nerva
 • bol u zubima

Šta još izaziva povišen očni pritisak?

Faktori povezani sa hipertenzijom u očima su isti oni koji izazivaju glaukom. Tu spadaju:

 • Prekomerno lučenje očne vodice: očna vodica je bistra tečnost koju luči cilijarno telo, tkivo koje se nalazi iza irisa (šarenice). Očna vodica ide kroz zenicu i puni prednju očnu komoru, prostor između irisa i rožnjače.Ova vodica izlazi iz oka kroz tzv. trabekularnu mrežu, koja se nalazi iza prednje očne komore, na mestu gde se šarenica i rožnjača spajaju. Ako cilijarno telo stvara previše očne vodice, pritisak u oku se povećava i tako dolazi do pritiska u oku.
 • Nepravilna drenaža očne vodice: ako se očna vodica presporo drenira iz oka, to narušava normalnu ravnotežu lučenja i izbacivanja ove tečnosti, te se tako javlja očni pritisak.
 • Neki lekovi mogu imati  neželjena dejstva i tako izazvati očni pritisak kod nekih ljudi. Sterodini lekovi koji se koriste za lečenje astme i drugih oboljenja povećavaju rizik od očnog pritiska.
  Čak i kapi za oči sa steroidima koje se koriste nakon laserske operacije oka mogu izazvati povišen očni pritisak. Ako pijete steroide iz bilo kog razloga, obratite se svom lekaru i tražite uput za oftalmologa kako biste redovno išli na kontrole i proveravali očni pritisak.
 • Povreda oka: povreda oka može uticati na lučenje i drenažu očne vodice, što može izazvati hipertenziju.Ponekad se to dešava mesecima ili čak i godinama nakon povrede. Najbolje je da pomenete svom lekaru opšte prakse da ste imali povredu oka.
 • Ostala očna oboljenja: očni pritisak je povezan sa brojnim drugim bolestima oka, uključujući okularni pseudoeksfolijativni sindrom, sindrom disperzije pigmenta i arkus kornealis.

Ako imate bilo koji od ovih problema, vaš oftalmolog će vam verovatno preporučiti češće kontrole i češće merenje očnog pritiska.

Takođe, starosna dob i genetska predispozicija igraju značajnu ulogu u pojavi očnog pritiska i glaukoma. Mada se očni pritisak može javiti kod svakoga, najčešće se javlja kod osoba starijih od 40 godina i osoba koje imaju genetsku predispoziciju za okularnu hipertenziju i glaukom.

Kod osoba koje imaju istanjenu rožnjaču se takođe javlja veći rizik od očnog pritiska i glaukoma.

 • Osobe starije od 40 godina takođe imaju veći rizik i od očnog pritiska i od primarnog glaukoma otvorenog ugla.
 • Povišen pritisak kod mlađih osoba je takođe faktor rizika. Mlađe osobe sa očnim pritiskom imaju velik rizik od oštećenja očnog nerva.

Lečenje očnog pritiska

kapi za konjuktivitis bez recepta

Ako vam je lekar rekao da imate očni pritisak, verovatno ćete prvo dobiti kapi za oči kako biste ga kontrolisali.

Pošto ovi lekovi imaju i neka neželjena dejstva, oftalmolozi obično preporučuju da redovno dolazite na kontrole i da reagujete ako se pojave drugi simptomi razvoja glaukoma.

U nekim slučajevima (ako su kapi za oči neefikasne), lekar će vam verovatno preporučiti neki drugi metod za lečenje, možda čak i operaciju.

Zbog povećanog rizika od pojave glaukoma, osobe koje imaju očni pritisak bi morale da idu često na oftalmološke preglede, kako bi se na vreme reagovalo u slučaju pojavek omplikacije.

Drenažni implanti

Drenažni implanti se koriste za lečenje visokog očnog pritiska kod dece i osoba sa uznapredovalim glaukomom. Tokom ove procedure se u oko ubacuje mala cev koja drenira tečnost. Kada se tečnost izvuče, pritisak u oku se smanjuje.

Operacija glaukoma

Operacija podrazumeva ili laserski tretman ili pravljenje malog reza na oku kako bi se smanjio intraokularni pritisak. Koju će vam operaciju lekar preporučiti zavisi od tipa i intenziteta glaukoma i zdravlja očiju. Operacija pomaže u slučajevima kada lekovi nisu efikasni

Laserska operacija oka

Trabekuloplastika je vrsta laserske operacije kojom se otvaraju blokirani drenažni kanali u oku i tako se drenira suvišna tečnost. Nakon operacije se pritisak povremeno proverava kako bi se lekar uverio da je zahvat bio uspešan.

Druga vrsta laserske operacije je iridotomija. Ova vrsta operacije se koristi kod osoba koje imaju veoma uske drenažne kanale u oku. Tokom ove procedure, u gornjem delu irisa se pravi mala rupa kako bi se omogućila drenaža tečnosti.

Ako laserska iridotomija ne daje rezultata, može se uraditi periferna iridotomija. Ova operacija podrazumeva uklanjanje malog dela irisa kako bi se poboljšala drenaža. Ova vrsta operacije se radi u jako retkim slučajevima.


Kako sniziti očni pritisak bez kapi za oči?

ocni pritisak vrednosti

Kapi za oči se uvek prepisuju kao prvi tretman za snižavanje pritiska u očima, ali ponekad uopšte ne daju rezultata.

Snizite nivo insulina: gojazne osobe, dijabetičari i osobe sa povišenim pritiskom lako postaju rezistentne na insulin, što dovodi do toga da telo luči još više insulina. Povišen nivo insulina se dovodi u vezu sa povišenim očnim pritiskom.

Da biste rešili ovaj problem, najbolje je da izbegavate namirnicek oje mogu da izazovu brz i nagli skok insulina. To su: šećer (u svim oblicima), žitarice (uključujući i integralne), hleb, testa, pirinač i krompir.


Očni pritisak prirodno lečenje

Uzimajte omega-3 masne kiseline: dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je vrsta omega-3 masne kiseline koja je veoma važna za normalnu funkciju mrežnjače i ona sprečava nakupljanje pritiska u očima.

 • DHA i druge omega-3 masne kiseline se nalaze u masnoj ribi – lososu, tunjevini ,sadrini i haringi. Najbolje je da dva do tri puta nedeljno jedete ribu.
 • Ako ne volite ribu, možete uzimati kapsule ribljeg ulja ili druge suplemente ometa-3 masnih kiselina. Potrebno je da svakodnevno uzimate po 3.000-4.000 mg suplemenata ribljeg ulja ili 200 mg suplemenata DHA.

Za prirodno lečenje očnog pritiska jedite više hrane bogate luteinom i zeaksantinom: lutein i zeaksantin su karotenoidi koji deluju kao antioksidansi i štite organizam od slobodnih radikala. Slobodni radikali slabe imuni sistem, što može dovesti do infekcije i oštećenja optičkih nerava.

 • Lutein i zeaksantin pomažu u snižavanju očnog pritiska tako što snižavaju oksidativno oštećenje optičkog nerva. To je veoma važno, jer svaki problem sa ovim nervima povećava pritisak u očima.
 • Najbolji izvori luteina i zeaksantina su kelj, spanać, raštan, prokelj, brokoli i sirova žumanca. Potrudite se da češće jedete ove namirnice.

Trepćite na svake 3-4 sekunde: ljudi obično retko trepću dok rade za kompjuterom, gledaju TV ili igraju igrice. To dosta opterećuje oči.

 • Učinite svestan napor da trepnete na svake 2-3 sekunde kako biste opustili oči.
 • Tako ćete ublažiti pritisak u očima.

Upoznajte se sa faktorima rizika za očni pritisak: problem sa očnim pritiskom se može javiti kod svakoga, ali se on najčešće javlja kod sledećih osoba:

 • osoba starijih od 40 godina
 • osoba koje imaju genetski predispoziciju za očni pritisak i glaukom
 • osobama sa tanjim centralnim delom rožnjače

Koja je prognoza kod očnog pritiska?

Prognoza je obično dobra.Uz pravilnu negu i lekove (ukoliko su potrebni), očni pritisak se retko razvija u glaukom i vid ostaje normalan.Ako se očni pritisak ne kontroliše, javljaju se promene na optičkom nervu, što može dovesti do primarnog glaukoma.