Kamen u krajnicima i grlu (uzrok, simptomi i 6 načina za lečenje)

KAMEN U KRAJNICIMA se stvara kada ostaci hrane, mrtve ćelije i druge nečistoće ostanu zarobljene u tkivu u krajnicima.Tada dolazi do formiranja kamenca. Kamenac na krajnicima (tonzilolit) može dosta iritirati krajnike i grlo.

Osobe kod kojih se stvori kamen u grlu ponekad i ne znaju da ga imaju. Najveći problem je obično to što dolazi do neprijatnog zadaha iz usta, jer se na samom kamencu razmnožava mnogo bakterija.

Prema jednoj studiji iz 2007. godine, ove bezopasne izrasline su veoma česte. U čak šest posto slučajeva se otkrivaju na skeneru koji se radi iz sasvim drugih razloga.

Krajnici su dva mala organa koji se nalaze na zadnjem delu grla.Oni sprečavaju infektivne mikroorganizme da prodru dublje u pluća i grlo. Oni uspešno zarobljavaju bakterije, viruse i gljivice i zatim “uče” imuni sistem kako da se izbori sa ovakvim patogenim mikroorganizmima.

 


Uzroci

Sada kad znamo šta je kamen na krajnicima, da vidimo šta ga izaziva.

Mogući uzroci pojave kamenca na krajnicima su:

 • loša oralna higijena
 • hronične infekcije sinusa
 • uvećani krajnici

Ko spada u rizičnu grupu za dobijanje kamena na krajnicima?

Ako imate krajnike, prisutan je i rizik od formiranja kamena na njima, jer se oni mogu javiti kod svakoga, pa čak i kod potpuno zdravih osoba. Ipak, kamen u krajnicima se naječšće javlja kod ljudi sa hroničnom i/ili rekurentnom upalom krajnika.


Kamen u krajnicima simptomi

 

Simptomi kamena na krajnicima su:

 • Veoma neprijatan zadah iz usta kada se kamen pojavi. Kamen u krajnicima je prikladno okruženje za razmnožavanje anaerobnih bakterija, koje proizvode sulfide neprijatnog mirisa.
 • Osećaj da se nešto zaglavilo na zadnjem delu grla.
 • Pritisak ili bol u ušima.
 • Otok i crvenilo na krajnicima.

Kamen u krajnicima izgleda kao mala bela ili žućkasta mrlja na zadnjem delu grla. Veći kamen je lako vidljiv. Ponekad veliki kamen doslovno štrči iz krajnika.


Da li je kamen na krajnicima opasan?

 

Kamen na krajnicima je obično bezazlen, iako izaziva neprijatan osećaj.

To ukazuje na problem sa oralnom higijenom. Osobe koje ne peru zube redovno imaju veći rizik od dobijanja kamenca na krajnicima. Bakterije koje izazivaju pojavu kamenca izazivaju i karijes, oboljenja desni i različite infekcije usne duplje.

Ako se lečenje na preduzme na vreme, kamen u grlu postaje mesto na kom se razmnožavaju bakterije. Ovaj kamen ima iste karakteristike kao plak na zubima koji izaziva karijes i oboljenja desni.


Konvencionalni načini za lečenje

 

Konvencionalno lečenje zavisi od veličine kamenca i simptoma koje izaziva. Ako nema nikakvih simptoma, tretman nije ni potreban.

Neki lekari prepisuju antibiotike, ali to ne leči uzrok kamena, a antibiotici mogu izazvati različite neželjene efekte. Hirurško uklanjanje kamena se radi samo kada je kamen veoma velik i izaziva problematične simptome. Operacija se može raditi sa lokalnom ili opštom anestezijom.

Kamen sa krajnika je moguće ukloniti i laserom. Laserska kriptoliza je zahvat koji praktično preoblikuje krajnike i tako stvara manje mesta na kojima se kamen može formirati. Često se radi i koblacija krajnika. To podrazumeva upotrebu radiotalasa kojim se slani rastvor pretvara u jone koji lako prodiru kroz tkivo. Kao i laserska kriptoliza, ova tehnika menja tkivo u krajnicima i ne izaziva bolove niti peckanje.

Nijedna od ovih tehnika uklanjanja kamena nije garancija da se kamen opet neće javiti. Čak i vađenje krajnika (tonzilektomija) nije potpuna garancija da se kamenac neće opet javiti, jer u retkim slučajevima i krajnici ponovo rastu. Osim toga, uklanjanje krajnika se preporučuje samo u slučajevima težih i hroničnih slučajeva kamena u krajnicima, kada nijedan drugi tretman ne da rezultata.


Prirodni načini uklanjanja kamenca sa krajnika

Kada je reč o uklanjanju kamena na krajnicima na prirodan način, postoji nekoliko metoda uz pomoć kojih to možete postići.

 1. Jabukovo sirće

jabukovo sirce

Jabukovo sirće je odličan prirodni lek za mnoštvo oboljenja. Tu spada i kamenac u krajnicima. Ako želite da uklonite kamen sa krajnika, razmutite jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta u jednoj čaši tople vode. Ispirajte usta ovom mešavinom tri puta dnevno. Jabukovo sirće će razbiti kamenac. Samo ispiranje usta će ukloniti kamen sa krajnika.


 1. Beli luk

Žvakanje belog luka vam može pomoći da uništite bakterije koje se skupljaju na krajnicima. Tako ćete sprečiti pojavu infekcija i drugih simptoma kamena, npr. neprijatnog zadaha iz usta. Beli luk uspešno ubija čak i najotpornije bakterije. Ako imate kamen u krajnicima, svakodnevno pojedite po jedan ili više čenova belog luka kako biste ubili sve bakterije koje se skupljaju oko kamena i izazivaju probleme. Pre nego što pojedete beli luk, presecite ga ili ga izgnječite kako biste poboljšali dejstvo alicina. Alicin je aktivna komponenta u belom luku i ima jaka antimikrobna svojstva.


 1. Štapić za uši

 

Običan štapić za uši je lak i jednostavan način da uklonite kamen sa krajnika, samo morate da budete jako pažljivi. Pokvasite štapić i njime lagano pritiskajte tkivo oko kamena kako bi on otpao. Kada radite ovo, nagnite se tako da kada kamenčić spadne ode u usta, a ne u grlo. Kada kamen konačno spadne, ispljunite ga i dobro isperite grlo slanom vodom kako biste isprali sve tragove kamenčića. Ako kamen ne mrda, nemojte previše pritiskati tkivo, jer su krajnici osetljivi i lako ćete ih iritirati.


 1. Budite strpljivi i kašljite

uporan kasalj

Ako pokušavate da se otarasite kamena sa krajnika, sve što treba da radite jeste da čekate, posebno ako nemate nikakve simptome. Obično je dovoljno da se jače iskašljete i kamen će sam nestati. Kada kašljem uspete da skinete kamen, ispljunite ga i dobro isperite grlo kako biste uklonili sve preostale bakterije. Ako znate da imate kamen na krajniku, “energičnije” (ali ne i agresivno) kašljanje pomaže da kamen spadne sa krajnika.


 1. Pravilna oralna higijena

pasta

Ako želite da sprečite pojavu kamenca na krajnicima, potrebno je da vodite računa o oralnoj higijeni. Pošto se kamen na krajnicima može stvoriti od mikroskopskih parčića hrane i druge prljavštine, najbolje je da nakon svakog obroka perete zube i čistite ih koncem. Ako vam u ustima ne ostanu ostaci hrane, to znatno smanjuje mogućnost formiranja kamenca na krajnicima.


 1. Slana voda

kako zaustaviti kasalj kod odraslih

Redovno ispiranje usta i grla slanom vodom je odličan način da sprečite pojavu kamena u krajnicima i da ga uklonite ako ga već imate. Razmutite kafeinu kašičicu soli u čaši tople vode i time ispirajte grlo svakog dana. Na taj način ćete detoksikovati usnu duplju i očistiti je od svih ostataka hrane koji mogu obrazovati kamen na krajnicima.


Mere opreza

Kamen u krajnicima retko kad izaziva komplikacije, ali povremeno postaje toliko velik da može izazvati oticanje krajnika.

Potražite lekarsku pomoć u sledećim slučajevima:

 • zbog kamena su vam krajnici otekli, crveni su i bolni
 • uklonili ste kamen sami i osećate bol koji ne prolazi
 • imate simptome kamena na krajnicima, ali ih uopšte ne vidite
 • ne možete nikako da uklonite kamen

Ako uzimate neke lekove ili imate zdravstvenih problema, pitajte lekara za savet pre nego što počnete da uzimate nove suplemente.