Da li je svetla ili bela stolica razlog za brigu? Da, a evo i zašto…

svetla stolica

BELA ILI POTPUNO SVETLA STOLICA je ozbiljan znak da nešto ne valja sa vašim bilijarnim traktom. Bilijarni trakt se sastoji od organa i kanala koji stvaraju, skladište i prenose žuč.

Problemi sa žučnom kesom, žučnim kanalima, pankreasom ili jetrom dovode do pojave svetle stolice boje gline (neki je opisuju kao siva stolica, neki kao bleda, svetla ili bela). U svakom slučaju stolica svetlije boje se obično javlja kada nema dovoljno žuči u probavnom traktu.

Virusne infekcije, probavni problemi i parazitske infekcije su još neki od mogućih uzroka svetle stolice. To je zato što ova oboljenja utiču na varenje i dovode do toga da u stolicu ne stiže dovoljno žuči (aholična stolica).

Ako se ovaj problem javlja tek povremeno, verovatno nemate razloga za brigu. Međutim, ako je kod vas bela ili svetla stolica česta pojava, posetite svog lekara.

bela stolica


Šta nam bela ili svetla stolica govori o zdrvlju?

Boja i tekstura stolice nam mogu reći mnogo toga o zdravlju. Izrazito svetla stolica znači da nešto ne valja sa probavnim traktom.

Žuč se stvara u jetri, a skladišti u žučnoj kesi i ona je neophodna za razlaganje masnoća iz hrane. Žuč je žuto-zelene boje i ona stolici daje karakterističnu smeđu boju. Svetla stolica je znak da negde u bilijarnom traktu postoji blokada i žuč ne može da stigne do tankog creva.

Bela stolica se može javiti i kod beba ako je prisutno urođeno suženje žučnih puteva.


Simptomi koji se javljaju zajedno sa svetlom stolicom

boja stolice

Pošto svetla stolica ukazuje na problem sa probavnim traktom, obično se javljaju i drugi simptomi. Neki od ovih simptoma se obično javljaju i pre pojave svetle stolice.

Simptomi koji se obično javljaju uz svetlu stolicu su:

 • bol na desnoj strani stomaka, gde se nalaze jetra i žučna kesa
 • groznica i mučnina ako je prisutna neka infekcija
 • žutica, zato što bilirubin iz žuči odlazi u krvotok
 • tamna mokraća
 • retko svrab po celom telu

Da li je svetla stolica razlog za brigu?

Da. Normalna boja stolice je smeđa i svetla stolica boje gline se ne smatra normalnom pojavom.

Nedovoljno žuči u crevima dovodi do pojave svetle stolice, što je jako velik problem. Ponekad neki lekovi za dijareju mogu dovesti do svetle stolice, ali se stanje vraća u normalu čim se prekine sa terapijom. 


Uzrok

Zbog čega se javlja svetla stolica?

Da pogledamo detaljnije moguće uzroke sive ili svetle stolice.

Pankreatitis (upala pankreasa)

hronicni pankreatitis

Upala pankreasa utiče na bilijarni sistem i jedan je od glavnih uzroka zbog koga se javlja svetla ili siva stolica.

Pankreatitis obično izaziva malapsorpciju nutrijenata.Zbog toga se povremeno javlja svetla stolica ali i drugi simptomi. Pankreatitis obično izaziva i sledeće probleme:

 • napadi jakih grčeva i bolova u stomaku nakon jela
 • osetljivost u gornjem delu stomaka i bol ispod rebara
 • bolovi se iz stomaka šire u grudi i leđa
 • mučnina
 • masna stolica

Povezano> Upala pankreasa (gušterače) simptomi, lečenje, dijeta


Hepatitis

hepatitis c

Hepatitis je bolest jetre i svaka vrsta hepatitisa može dovesti do svetle stolice.

Postoji nekoliko različitih oblika hepatitisa. To su virusni hepatitis, hepatitis A, B i C i alkoholičarski hepatitis.

Kako virusni hepatitis napreduje i utiče na jetru, javljaju se svetlija stolica i tamnija mokraća. Uz to se obično javlja i bol u gornjem delu stomaka.

Da biste sprečili oboljenja jetre, izbegavajte sve loše navike koje mogu uništiti jetru. Pazite da stalno budete dobro hidrirani kako biste lakše eliminisali toksine iz probavnog trakta.


Oboljenja i poremećaji žučne kese i svetla stolica

simptomi zuci

Svetla stolica se obično javlja zbog problema sa žučnom kesom i njenom funkcijom. Da pogledamo koji to poremećaji žuči mogu biti krivci za svetlu stolicu.

Kamen u žuči

Kamen u žuči je jedan od najčešćih uzroka svetle stolice kod odraslih, kada dođe do blokade bilijarnih puteva.

Kamen u žuči izaziva dosta simptoma, a između ostalog i belu stolicu. Ako kamenac ispadne iz žučne kese i zaglavi se u kanalu, to ometa normalan dotok žuči u creva i javlja se svetla stolica.

Jabukovo sirće i sok od jabuke su odlični lekovi za kamen u žuči. To vam može pomoći da na prirodan način izbacite kamenac. U slučaju da je kamenac nešto veći, lekar će vam verovatno preporučiti operaciju.

Opstrukcija bilijarnih puteva

Još jedan simptom problema sa žučnom kesom je opstrukcija bilijarnih puteva.

Blokadu žučnih puteva, pored kamenca, mogu izazvati i upala, ciste i uvećani limfni čvorovi.

Žutica i bela stolica su česta pojava kod opstrukcije bilijarnih puteva. Međutim, pošto je svetla stolica čest simptom kod mnogih problema sa žučnom kesom i žučnim putevima, dijagnoza opstrukcije se ne može postaviti samo na osnovu toga.

Holecistitis (upala žučne kese)

Upala žučne kese se može javiti zbog brojnih problema i može dovesti do pojave svetle stolice.

Holecistitis se može javiti ako žuč ostane zarobljena u žučnoj kesi. Oslim blokade, mogući uzroci holecistitisa su trudnoća, naglo mršavljenje i dijabetes.

Simptomi su svetla stolica i jak, oštar bol u gornjem delu stomaka.

Saznajte više> Upala žučne kese (akutna i hronična) simptomi, ishrana, lečenje

Sužavanje žučnih puteva

Suženje bilijarnih puteva može ometati oticanje probavnih sokova i dovesti do pojave svetle stolice.

Sužavanje žučnih puteva se može javiti zbog oštećenja samih kanala ili zbog pankreatitisa. Ovo suženje najčešće dovodi do svetle stolice, kao i do bolova u stomaku i svraba.


Stanja nevezana za bilijarni trakt zbog kojih se može javiti svetla i siva stolica

Nisu svi mogući uzroci svetle stolice vezani za jetru, žučnu kesu ili pankreas. Ponekad je svetla stolica komplikacija drugih oboljenja.

Virusna dijareja ili gastroenteritis

Stolica boje gline može biti komplikacija virusne dijareje ili gastritisa. Infekcija probavnih organa može izazvati jako neprijatne probavne probleme, uključujući i svetlu dijareju.

Gastroenteritis izazvan rotavirusom može rezultirati svetlom i masnom stolicom. Ostali simptomi su:

 • eksplozivna vodenasta dijareja
 • dijareja nakon jela
 • bol u stomaku i grčevi
 • glavobolje
 • dehidratacija zbog vodenaste stolice i povraćanja

Da biste ublažili simprome gastritisa (stomačnog gripa), pijte čaj od đumbira koji deluje inflamatorno. Ovaj čaj umiruje iritiran želudac i pomaže da se brže oporavite.


Mononukleoza

mononukleoza kod odraslih

Infekcija izazvana Epštajn-Barovim virusom (infektivna mononukleoza) je jedan od mogućih uzroka svetle stolice.

Ova infekcija obično izaziva simptome slične upali žučne kese. To može biti uzrok pojave svetle stolice i tamne mokraće. Jedan od razloga je to što Epštajn-Barov virus napada jetru.

Ostali mogući simptomi mononukleoze su:

 • uvećani limfni čvorovi u vratu
 • povišena temperatura
 • umor
 • bolno i suvo grlo
 • osip po telu

Srpasta anemija

Jedan od mogućih uzroka zbog kojih se javlja svetla boja stolice jeste srpasta anemija. Ovo oboljenje dovodi do toga da crvena krvna zrnca deluju kao srp, odnosno srpasti mesec.

Zbog oblika crvenih krvnih zrnaca, srpasta anemija dovodi do malog broja eritrocita i drugih simptoma anemije. Srpasta anemija povećava rizik od pojave kamena u žučnoj kesi.


Celijakija

kako otkriti celijakiju

Veoma svetla stolica ponekad ukazuje i na abnormalnu reakciju imunog sistema na gluten. Većina osoba sa celijakijom ima velike probleme sa probavnim traktom kada jede pšenicu, ječam, raž ili neki proizvod koji ih sadrži.

Celijačna bolest je jedan od mogućih uzroka svetle stolice. Pošto celijakija izaziva malapsorpciju nutrijenata u crevima, moguća je pojava veoma svetle stolice. Stolica ponekad deluje penasto i ima izražen neprijatan miris.


Parazitske infekcije

pantljicara kod coveka

Ako ste iznenada dobili dijareju koja je pritom i veoma svetle boje, to je možda simptom parazitske infekcije u crevima.

Paraziti poput pantljičare, metilja i glisti mogu izazvati brojne neprijatne simptome.

Jedan od najčešćih uzročnika svetle stolice je Giardia lamblia, odnosno gijardijaza, infekcija tankog creva. Ova vrsta parazitske infekcije izaziva svetlu dijareju, vodenastu stolicu, jake grčeve i nadutost u stomaku.


Lekovi koji mogu izazvati svetlu stolicu

lekovi

Svetla stolica nije uvek simptom nekog oboljenja. U nekim slučajevima, lekovi mogu biti jedini krivac zbog kojih se javlja bela ili siva stolica.

Velike doze lekova protiv dijareje mogu izazvati pojavu svetle, gotovo bele stolice. Najčešće su to lekovi koji sadrže bizmut subsalicilat.


Može li karcinom izazvati svetlu stolicu?

Neke vrsta karcinoma mogu biti uzročnik svetle stolice ako se jave na bilo kom organu u bilijarnom traktu.

Rak pankreasa može izazvati svetlu stolicu i gotovo sve simptome koji se vezuju za napad žuči. Tu spadaju i hronični svrab, tamna mokraća i žutica.

Neki tumori u gornjem delu stomaka mogu pritiskati bilijarne kanale i tako izazvati opstrukciju. Ove vrste tumora takođe mogu dovesti do bele stolice.


Bela stolica kod dece

Ponekad se bela stolica može javiti kod baba i dece. Holestatska oštećenja jetre mogu izazvati svetlu stolicu kod dece.


Aholična stolica kod beba

Aholična stolica je stanje kod koga u stolici nema žuči i ona izgleda sasvim bela. Aholična stolica se ponekad javlja kod beba. To je obično indikacija blokade bilijarnih puteva ili problema sa lučenjem žuči.


Ostali mogući uzroci svetle stolice

Postoje još neki mogući uzroci svetle stolice, ali se oni veoma retko javljaju.

Manjak enzima G6PD

Reč je o genetskom poremećaju kod koga organizam ne sintetiše dovoljno ovog enzima. To dovodi do svetle stolice kod beba i mora se lečiti čitavog života.

Holedohalne ciste

Ciste na žučnim kanalima mogu ometati normalan protok žuči i izazvati svetlu stolicu. Ovo je veoma retka pojava. Ako se jave, holedohalne ciste mogu izazvati simptome problema sa žučnom kesom.


Kako sprečiti svetlu stolicu?

Najbolji način da sprečite aholičnu stolicu jeste da vodite računa o zdravlju svog probavnog trakta. Glavni uzroci svetle stolice su oboljenja bilijarnog i probavnog trakta.

Određene namirnice mogu dosta pogoršati simptome oboljenja žučne kese i jetre. Smanjite ili potpuno izbacite hranu koja sadrži zasićene masnoće, prženu hranu, masno meso, mesne prerađevine i mleko.

Potrudite se da jedete zdraviju i raznovrsnu hranu koja sadrži mnogo vlakana i malo holesterola.


Lečenje

Lečenje će zavisiti od uzroka. Ako predovno imate svetlu stolicu, lekar će vas najverovatnije poslati na određene testove kako bi utvrdio da li su funkcije jetre u redu.

Ako patite od malapsorpcije nutrijenata, promena načina ishrane ili upotreba suplemenata vam može dosta pomoći.

Ako su prisutna blokada ili suženje žučnih puteva, lekar će vas verovatno poslati na operaciju. Operacijom se dotok žuči u tanko crevo vraća u normalu.

Kada posetiti lekara?

Pošto je svetla stolica najčešće simptom ozbiljnih oboljenja, obavezno se obratite svom lekaru. Svetla stolica zahteva postavljanje dijagnoze uzroka i njegovo lečenje.Ako ste prvi put primetili svetlu stolicu i sledeći put bude normalne boje onda nemate razloga za brigu, ali ako se to događa sve češće potrebno je otići kod lekara.