Crvene fleke i osip na koži (sa i bez svraba) svi mogući uzroci

CRVENE FLEKE I OSIP na koži se mogu javiti u vidu malih, crvenih tačkica, klasičnog osipa ili “pečata” na koži. U zavisnosti od uzroka, može se javiti i svrab, ali to nije uvek slučaj. Takođe, osip može biti ispupčen ili te fleke mogu biti sasvim ravne.

Ako je uzrok pojave ovakvih fleka ujed insekata, obično se javlja i otok. Ponekad se na koži javljaju svetlije tačkice nalik na mladeže.

Postoji gotovo bezbroj uzroka koji mogu izazvati crvene tačkica i fleka po koži. Najčešći uzroci su kožna oboljenja poput ekcema, alergija, herpes zostera, osipa zbog vrućina i ujeda insekata. Sve nabrojane stvari izazivaju crvenilo, osip i svrab. Crvene fleke na koži uz koje se ne javlja i svrab obično nastaju zbog akni, čireva i pilarne keratoze.

Male, crvene tačke se mogu javiti na bilo kom delu tela. Akne i bubuljice se obično javljaju na grudima, leđima i licu. Sa druge strane, angiomi se obično javljaju na leđima, stomaku, rukama i nogama.

U ovom tekstu ćemo opisati najčešće uzroke pojave ispupčenih ili ravnih crvenih tačkica i fleka na koži.


Simptomi crvenih fleka na koži

Crvene fleke na koži mogu biti ravne ili ispupčene (kao osip) i veličina im varira od veoma male pa do nekoliko milimetara u prečniku. Ako su osip i fleke na koži rezultat alergijske reakcije, verovatno će se javiti is vrab. Međutim, mnoge crvene fleke ne svrbe i ne dovode do pojave drugih simptoma.

Ostali simptomi koji mogu pratiti pojavu crvenih tačkica na koži su:

 • pojava mnogo malih, crvenih čvorića (osip)
 • ispupčeni čvorići puni gnoja zbog infekcije (papule)
 • ravni čvorići (makule) koji mogu, ali i ne moraju da svrbe
 • jak svrab

Crvene fleke na koži koje ne svrbe

crvene fleke po kozi

Ovakva vrsta fleka je česta pojava. Osim što su vizuelno primetne, ne izazivaju svrab i bol. Najčešći uzroci za takve crvene fleke po koži su:

 • Folikularna keratoza (pilarna keratoza): javlja se u vidu malih, crvenih grudvica koje su bezbolne i ne svrbe. Osip se pogoršava kada je vazduh jako suv.
 • Petehije: reč je o sasvim ravnim flekama koje ne svrbe. One su obično simptom nekog oboljenja.
 • Rozacea: ova upalna bolest kože se javlja u vidu crvenih čvorića koji podsećaju na akne i bubuljice. Glavni simptom je crvenilo po licu, najčešće na nosu i obrazima.

Crvene fleke na koži koje svrbe

Pošto su crvene tačke i fleke na koži često posledica infekcije ili iritacije, obično se javlja i svrab. Najčešći uzroci pojave crvenih fleka na koži koje svrbe su:

 • Ekcem: intenzivan svrab na koži koji se javlja uz osip u vidu čvorića različitih veličina.
 • Koprivnjača: ovaj osip se javlja u vidu velikih čvorova koji su više nalik na plikove nego na fleke. Svrab koji se javlja zbog koprivnjače je veoma jak.
 • Ujedi insekata: histamin koji luči organizam izaziva upalu, a ona se manifestuje u vidu svraba i osipa na koži nalik na ujed komarca. Svrab i crvenilo su najčešće lokalizovani na mestu osipa.
 • Varičela (ovčije boginje): crveni pečati na koži i svrab se javljaju gotovo svuda po telu. Ove crvene fleke se pretvaraju u plikove, a zatim u krastice.
 • Varičela: javlja se u obliku malih crvenih čvorića koji peckaju i svrbe.
 • Alergije: alergijske reakcije se uglavnom javljaju na koži u vidu osipa i svraba.

Male crvene fleke na koži

Ponekad se male, crvene fleke javljaju zbog pucanja malih kapilara ispod kože. Ovakve fleke se zovu petehije. Ponekad se javljaju samo jedna ili dve crvenkaste fleke, a ponekad ih ima mnogo. Ostali mogući uzroci pojave crvenih fleka su tzv. čeri angiomi, koji mogu biti različine veličine (od veličine glave čiode pa do nekoliko milimetara u prečniku), kao i folikularna keratoza (pilarna keratoza), koja izaziva pojavu mnoštva crvenih čvorića na koži.


Uzroci crvenih fleka na koži

Da pogledamo malo bolje zbog čega sve mogu da se pojave crvene fleke na koži.

Petehije

Petenhije su malene crvene tačkice koje se javljaju na koži zbog pucanja kapilara i potkožnog krvarenja. Obično se javljaju u grupama i ravne su. Ove tačkice se mogu javiti na licu, vratu i grudima, i obično su posledica dužeg naprezanja (kašlja, povraćanja, porođaja, dizanja teških stvari). Petehije se mgu javiti i zbog upotrebe nekih lekova ili kao simptom nekog oboljenja (šarlaha, streptokoka u grlu, mononukleoze).


Folikularna keratoza

Folikularna keratoza izaziva pojavu crvenih tačkica na koži koje ne svrbe niti bole. Ove tačkice se najčešće javljaju na gornjem delu ruku, obrazima i zadnjici. Nema klasičnog leka za ovo oboljenje, ali lekari najčešće preporučuju upotrebu proizvoda za kožu koji ne dovode do isušivanja.


Akne

Akne su čest kožni problem koji dovodi do pojave malih ili velikih čvorova na koži. Upaljeni čvorići puni gnoja se najčešće javljaju na licu, leđima i grudima. Veći, ispupčeni čvorovi se zovu i papule i obično imaju beli vrh u sredini.

Esencijalno ulje čajevca je odličan način da se prirodnim putem rešite akni tako što ćete uništiti bakterije koje ih izazivaju i ublažite upalu.


Ekcem (atopijski dermatitis)

Ekcem izaziva pojavu crvenila i čvorića različite veličine, a sve to prati nesnosan svrab. Ekcem obično izgleda kao crveni osip i plikovi koji se pretvaraju u kraste.

Hladno ceđeno kokosovo ulje umiruje kožu i ublažava crvenilo i svrab.I hamamelis je poznat lek koji ublažava crvenilo i svrab.


Psorijaza

Psorijaza je inflamatorno oboljenje kože koje dovodi do pojave svraba, crvenila i perutanja. Psorijaza gutata je vrsta psorijaze koja izaziva pojavu roze ili svetlocrvenih čvorića na koži. Psorijaza obično izaziva jak svrab, a češanje samo pogoršava stvar i može dovesti do infekcije. Crvene tačkice na koži su toliko brojne da ponekad formiraju velike fleke.Kreme sa kapsaicinom odlično ublažavaju simptome psorijaze.


Koprivnjača

Određene reakcije na koži dovode do koprivnjače, velikih čvorova u vidu osipa koji jako svrbi. Ti čvorovi se pretvaraju u plikove. Najčešće se javlja iznenada, a ponekad je potrebno nekoliko nedelja da se osip potpuno povuče. U zavisnosti od toga koliko su čvorovi na koži veliki, obično izazivaju iritaciju, bol i otoke.

Najbolji lek za koprivnjaču je esencijalno ulje lavande ili kamilice razblaženo u kokosovom ulju. Uz ovaj tretman, koprivnjača se povlači za samo nekoliko dana.


Angiomi

Svetle, crvene, ispupčene tačkice na koži mogu biti vrsta mladeža, a poznatiji su kao čeri angiomi. Oni se javljaju zbog širenja krvnih sudova koji obrazuju mladež. Nije poznato šta tačno izaziva pojavu angioma, ali se zasigurno zna da je reč o benignim izraslinama i češće se javljaju kod starijih osoba.


Osip zbog vrućine

Svrab i crvenkasti osip mogu biti simptomi osipa zbog vrućine. On se može javiti bilo gde na telu i javlja se u obliku crvenkastih fleka koje svrbe. Ovakav osip se javlja zbog znoja koji ostaje “zarobljen” u porama, što izaziva pojavu svraba i osipa.

Ovaj osip se lako leči kupkama od ovsene kaše.Ovaj prirodni melem ublažava svrab.


Purpura (pelioza)

Ljubičaste ili tamnocrvene fleke na koži mogu biti simptom purpure.Purpura obično izaziva pojavu većih fleka na koži, a uzrok tih fleka je pucanje malih krvnih sudova.

Postoji mnoštvo različitih uzroka purpure, i ona se leči u odnosu na to šta joj je uzrok.


Čirevi

Potkožne infekcije obično izazivaju pojavu velikog, bolnog čvora punog gnoja. On se prvo javlja kao mali čvor, ne veći od urna graška. Kako infekcija napreduje, čir postaje sve veći i crveniji. Potom se formira beli vrh, koji na kraju puca.

Redovno stavljanje toplih obloga na čir podstiče drenažu i oporavak.


Rozacea

rozacea slike

Još jedan moguć uzrok pojave crvenih fleka na koži bez svraba je hronično inflamatorno oboljenje kože po imenu rozacea. Rozacea obično izaziva crvenilo, pustule i zadebljale, crvene pečate na koži. Rozacea se obično javlja na licu i mnogi čvorići se javljaju u klasterima, te tako dolazi do pojave veći pečata.

Najbolji prirodni lek za rozaceu je med.


Ujed insekata

Ujed većine insekata izaziva pojavu većeg čvorića na koži, koji obično prate crvenilo i svrab. Ujed insekata obično izaziva iznenadan i oštar bol na mestu gde se kasnije javlja otok. Ponekad je potrebno i do nedelju dana da svrab i crvenilo ostanu.

Klasteri crvenih čvorića koji jako svrbe i izgledaju kao ujedi komaraca mogu biti posledica ujeda stenica.Stenice izazivaju pojavu malih, crvenih tačkica koji se ponekad pretvaraju u veću alergijsku rekaciju.U tom slučaju, izmešajte kašiku sode bikarbone sa malo vode i tom pastom namažite mesto ujeda. Soda bikarbona odlično ublažava neprijatan osećaj na koži i ubrzava oporavak.


Alergije na koži

Alergija na određene iritanse može izazvati kontaktni dermatitis, čiji su glavni simptomi svrab, osip i crvenilo. Simptomi alergija su pečati na koži, svrab i osećaj peckanja. Kada se javi reakcija, obično koža postaje jako suva, a zatim se javljaju crvenkasti plikovi.

Najbolji način da sprečite ovaj problem je da izbegavate kontakt sa supstancom koja vam izaziva ovakvu reakciju. Hladne obloge i kupka od ovsa vam mogu ublažiti crvenilo, svrab i otok, a možete pokušati i sa terapijom esencijalnim uljima.


Šarlah

Šarlah je bakterijska infekcija koja izaziva niz simptoma, uključujući i crvenilo, osip i svrab. Kada se javi osip, tekstura kože je nalik na šmirglu. Ostali simptomi su suvo grlo, jarko crven jezik, otečeni limfni čvorovi, uvećani krajnici i iscrpljenost.

Ako imate šarlah, lekar će vam prepisati antibiotike kako biste se brže izlečili i sprečili komplikacije.


Varičela (ovčije boginje)

Osip koji se prvo javlja u vidu malih crvenih tačkica koje se postepeno širi po celom telu može biti prvi simptom ovčijih boginja. Ovaj osip se obično prvo javlja na licu i gornjem delu tela. Osim osipa, glavni simptom varičele je intenzivan svrab.

Ovčije boginje su veoma zarazna virusna infekcija koja se lako prenosi direktnim kontaktom. Kada neko preleži ovčije boginje, virus ostaje u telu i može se kasnije manifestovati kao herpes zoster.


Herpes zoster

Prvi simptom herpes zostera nisu crvene fleke na koži, već zamor i osećaj peckanja ispod kože. Nakon nekoliko dana se javlja crveni osip, najčešće na gornjem delu tela, koji se zatim pretvara u plikove i kraste. Herpes zoster se obično javlja kao “traka” i to samo na jednoj strani tela.

Glavni prirodni lekovi za herpes zoster su medi esencijalna ulja za ublažavanje svraba.


Folikulitis

Zapušeni folikuli dlake mogu da se pretvore u crvene tačkice koje izazivaju svrab. U zavisnosti od tipa kože, oni se mogu javiti u grupama ili ravnomernije raspoređeni, a najčešće su osetljivi i bolni na dodir. Folikulitis je čest uzrok pojave crvenih bubuljica na koži nakon brijanja.


Ostali mogući uzroci pojave crvenih tačkica na koži

Postoje još neki mogući uzroci ovog problema.

Intertrigo

Intertrigo izaziva upalu kože, koja se manifestuje kao crveni osip koji svrbi. Intertrigo se najčešće javlja u pregibima kože (ispod dojki, ispod pazuha).


Šuga

Šugu izaziva šugavac i glavni simptom je pojava mnoštva crvenih fleka i bubuljica koje svrbe. Šuga se lako prenosi i mogu je dobiti i ljudi koji vode računa o higijeni i žive u higijenskim uslovima. 


Gljivične infekcije kože (lišajevi)

 

Lišajevi su gljivične infekcije koje izazivaju pojavu svraba i crvenih pečata tamnije ivice. Ponekad se gljivične infekcije manifestuju kao mnoštvo plikova koji svrbe. Ovakve infekcije se leče antimikoticima.Možete i sami napraviti kremu protiv gljivica od esencijalnog ulja čajevca i kokosovog ulja ili aloje.


Sifilis

Sifilis je polno prenosiva infekcija koja može izazvati pojavu crvenkasto-braonkastih ranica na koži. Ostali simptomi su otečene limfne žlezde i bolovi u mišićima. Veoma je važno lečiti sifilis čim se postavi dijagnoza kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i dalje širenje infekcije.