Dijabetesno stopalo – simptomi, lečenje, pitanja i odgovori

dijabeticko stopalo

DIJABETESNO STOPALO je posledica loše kontrolisanog dijabetesa, infekcije stopala kod dijabetičara mogu biti veoma opasne, pa čak i smrtonosne.

Osobe sa dijabetesom su sklone problemima sa stopalima. Oni se javljaju zbog hronično povišenog nivoa šećera u krvi. Postoje dve glavne vrste problema sa stopalima, a obe mogu imati ozbiljne komplikacije.

Dijabetes je bolest kod koje telo ne može da proizvodi insulin ili ne može da ga efikasno iskorišćava. Insulin je hormon koji je odgovoran za apsorpciju šećera u ćelijama i njegovo iskorišćavanje za stvaranje energije. Kada se taj proces ne odvija kako treba, nivo šećera u krvi postaje jako visok.

Ako je nivo šećera u krvi povišen duže vreme, mogu se javiti ozbiljni problemi u različitim delovima tela, uključujući i rane na stopalima koje ne zarastaju i dijabetesno stopalo.

U nastavku članka su odgovori na mnoga pitanja vezana za dijabetesno stopalo…

dijabetesno stopalo


Šta je dijabetesno stopalo ?

Dva glavna problema sa stopalima koja se javljaju kod dijabetičara su:

Dijabetičarska neuropatija

S vremenom, dijabetes izaziva oštećenje nerava, što značajno smanjuje senzaciju u ekstremitetima.

Ponekad je teško osetiti i iritaciju stopala ili primetiti da obuća smeta koži i da se tare o nju. Taj nedostatak osećaja u stopalama dovodi do povećanog rizika od posekotina, čireva i plikova.

Periferna vaskularna bolest

Dijabetes dovodi do promena u krvnim sudovima, uključujući i arterije. Kod periferne vaskularne bolesti, masne naslage u krvnim sudovima blokiraju oticanje  krvi iz srca i mozga. Te blokade se često javljaju i u krvnim sudovima u ekstremitetima i tako smanjuju dotok krvi u šake i stopala.

Smanjen dotok krvi može izazvati bol, infekcije i rane koje teško zarastaju. Teže infekcije mogu dovesti do gangrene, kada je amputacija jedini lek.


Simptomi dijabetesnog stopala

dijabetesno stopalo lek

Hroničan bol može biti simptom istegnuća, iščašenja, modrica, neudobne obuće ili infekcije.

Crvenilo može biti znak infekcije, pogotovo ako se javi oko ranice, ili iritacije zbog tesne obuće.

Oticanje stopala i nogu može biti simptom infekcije, upale, neudobne obuće i loše venske cirkulacije.

Ostali simptomi loše cirkulacije su:

 • bol u nogama ili zadnjici koji se pojačava prilikom hodanja i ublažava prilikom odmora (intermitentna klaudikacija)
 • na donjem delu nogu više ne rastu dlačice
 • tvrda, sjajna koža na nogama

Lokalizovana toplota može biti znak infekcije ili upale, najčešće zbog ranica koje sporo zarastaju.

Bilo kakva pukotina na koži je razlog za brigu i može se javiti zbog iritacije, povrede i infekcije. Žuljevi mogu biti simptom hronične traume stopala. Gljivice na stopalu (atletsko stopalo) i urasli nokti mogu izazvati veoma ozbiljne bakterijske infekcije.

Pojava gnoja je jasan znak infekcije. Hroničan krvav iscedak je takođe znak ozbiljnijih problema.

Problem sa normalnim hodom može ukazivati na oboljenje zgloba i ozbiljnu infekciju.

Povišena temperatura i drhtavica u kombinaciji sa ranom na stopalu su simptom veoma ozbiljnih infekcija koje mogu izazvati gangrenu.

Crvenilo koje se širi iz rane je znak progresivne infekcije.

Trajna obamrlost u stopalima i nogama je znak ozbiljnijeg oštećenja nerava zbog dijabetesa, što povećava rizik od problema kakav je i dijabetesno stopalo.


Kada potražiti lekarsku pomoć zbog dijabetesnog stopala?

rana na nozi koja ne zarasta

Zapišite sve simptome koje imate i izložite ih svom lekaru. Navodimo spisak stvari zbog kojih bi bilo najbolje da odmah odete kod lekara. Ako je to moguće, učinite to najkasnije tri dana od pojave simptoma.

 • Bilo kakva povreda nogu ili stopala, koliko god minorna bila, zahteva pomoć stručnjaka. Čak i najblaže povrede mogu rezultirati ozbiljnom infekcijom.
 • Hroničan blag ili umeren bol u stopalima ili nogama je znak da se nešto dešava. Konstantan bol nikada nije normalan.
 • Ako primetite bilo kakvu novu ranicu, plik ili čir, obratite se lekaru jer se sve može pretvoriti u mnogo gori problem. Lekar će vam reći kako da izlečite te rane.
 • Bilo kakvo crvenilo, otok i toplota na stopalima ili nogama su često rani znak infekcije i upale. Ako na vreme rešavate taj problem, sprečićete dijabetsno stopalo.
 • Bol, crvenilo i otok oko nokta na nozi može značiti urastao nokat – glavni uzrok za dijabetesno stopalo, gangrene i amputacije. Pravovremenim tretmanom se ovakve stvari mogu sprečiti.
 • Hronična utrnulost u stopalima i nogama je čest simptom dijabetičarske neuropatije (oštećenje nerava) ili problema sa cirkulacijom u nogama. Oba stanja predstavljaju faktore rizika za dijabetesno stopalo.
 • Hroničan svrab stopala je obično simptom gljivičnih infekcija i suve kože. I jedno i drugo može izazvati bakterijske infekcije i dijabetesno stopalo.
 • Žuljeve je najbolje operisati. Ne preporučuje se da sami bilo šta pokušavate.

Testovi za dijabetesno stopalo

dijabetičko stopalo pitanja i odgovori

Lekar će pregledati vašu ličnu anamnezu, a zatim i vas. Možda ćete morati da uradite i dodatne testove i odete kod specijaliste.

 • Lična anamneza i fizički pregled: lekar će vas prvo pitati koje simptome imate i onda će vas pregledati. Pregled obično podrazumeva i merenje pulsa, pritiska i temperature, ispitivanje senzacije u nogama i stopalima i ispitivanje cirkulacije. Ako je prisutna rana ili čir na stopalu, možda će lekar pogledati koliko je ona duboka. Ponekad je potrebno manje isecanje rane i čišćenje da bi se utvrdilo koliko je ona ozbiljna.
 • Laboratorijski testovi: možda ćete morati da uradite i test krvi kako bi se preko broja krvnih zrnaca odredilo da li je prisutna infekcija i koliko je ozbiljna. Veoma nizak ili veoma visok broj belih krvnih zrnaca može ukazivati na ozbiljnu infekciju. Lekar će vam sigurno prekontrolisati i nivo šećera u krvi. U zavisnosti od težine problema, možda će biti potrebno da uradite testove funkcije bubrega, biohemiju, testove enzima jetre i srčanih enzima kako bi se proverilo da li drugi organi funkcionišu kako treba i da li mogu da se izbore sa infekcijom.
 • Rendgen: lekr će vam možda predložiti da uradite rendgenski snimak noge i stopala da bi se videlo da li je prisutno oštećenje kosti, artritis, oštećenje zbog infekcije i da li ima stranih tela u mekom tkivu. Gas u mekom tkivu je indikator gangrene – veoma ozbiljne, ponekad i smrtonosne infekcije koja obično zahteva amputaciju noge.
 • Ultrazvuk: dopler krvnih sudova se ponekad radi da bi se videlo kako krv cirkuliše kroz vene i arterije u donjim ekstremitetima. Ovaj test nije bolan i podrazumeva samo pomeranje neinvazivne sonde preko krvnih sudova u donjim ekstremitetima.

Lečenje dijabetesnog stopala

 • Antibiotici: ako lekar smatra da je čir ili rana na nozi inficirana ili da postoji velik rizik od infekcije (npr. zbog ujeda mačke), prepisaće vam antibiotike. Veoma je važno da ih popijete do kraja onako kako vam je lekar prepisao. Već nakon par dana, ili čak i prvog dana, će se javiti poboljšanje. Ako je prisutna neka teža infekcija koja može dovesti do gangrene, moraćete da ostanete u bolnici i da antibiotike primate intravenski. Manje ozbiljne infekcije zahtevaju lečenje antibioticima za oralnu primenu. Ponekad se pre početka takve terapije daje injekcija ili intravenska doza antibiotika u bolnici.
 • Lečenje rane: u većim bolnicama postoje centri za saniranje rana koje je teže lečiti. U takvim centrima rade specijalisti za upravo takve slučajeve. Tretman obično podrazumeva debridment (čišćenje rane), poboljšanje cirkulacije i antibiotike. Ponekad je potrebna kombinacija ovih tretmana.
 • Specijalisti za stopala ili ortopedski hirurzi: ako se javi i neki problem sa kostima, uraslim noktom, čukljevima, žuljevima, ravnim stopalima, osteofitama (“petni trn”) ili artritis, lekar opšte prakse će vas poslati kod specijaliste. Specijalisti operišu ovakve probleme kada je to moguće i prepisuju odgovarajuće medicinske uloške koji ublažavaju problem.

Nega dijabetesnog stopala

dijabeticko stopalo nega

 • Pitajte svog lekara šta sami možete da uradite kako biste izlečili dijabetsno stopalo.  Obavezno pratite sva uputstva svog lekara. Ako se stanje ne popravlja u nekom razumnom roku, opet idite kod lekara.
 • Ako ste dobili antibiotike, obavezno ih popijte do kraja. Ako ne ispoštujete terapiju do poslednjeg dana, to može dovesti do otpornosti bakterija na antibiotike.
 • Manje bolova, manji otok, crvenilo i drenaža su obično znaci poboljšanja. Smanjivanje ranice ili čira je takođe dobar znak. Ako nemate temperaturu, i to je znak poboljšanja. Nakon dva do tri dana bi trebalo da dođe do povlačenja simptoma. Ako simptomi dijabetesnog stopala ne prolaze onako kako se očekuje, javite se svom lekaru.
 • Redovno kontrolišite šećer tokom celog lečenja infekcije. Kontrola šećera u krvi ne samo da je važna za lečenje postojećeg čira, već i za sprečavanje takvih problema ubuduće. Ako vam šećer naglo opadne ili skoči, obratite se lekaru.

Prirodni lekovi za dijabetesno stopalo

Prirodni načini za lečenje dijabetesnog stopala podrazumevaju kombinaciju antioksidanasa, vitamina i organskih sastojaka koji ubrzavaju oporavak i leče infekciju. Kofein, aloja vera, psilijum, med i američki žen šen su veoma efikasni u lečenju ovakvih problema.

Kofein

kafa

Jedan od glavnih problema koji je uzrok za dijabetesno stopalo je to što u stopala ne stiže dovoljno krvi, a samim tim i imune ćelije koje se bore protiv takvih infekcija ne mogu da zaštite organizam. Korein stimuliše centralni nervni sistem i povećava pritisak i dotok krvi u sve delove tela, što poboljšava stanje kod cirkulatornih problema sa stopalima, i istovremeno poboljšava imuni odgovor organizma na infekcije u tom delu tela.


Aloja

aloe vera

Aloja je odličan prirodni lek za mnoga oboljenja, najviše zato što deluje antiinflamatorno i kao analgetik. Kada se gel od aloje namaže na mesto na kom se javlja upala i čir, on ublažava bolove i istovremeno leči infekciju zahvaljujući antiseptičkim svojstvima. Ako želite da ojačate svoj imunitet, možete piti sok od aloje.


Med

med

Med je svakako najslađi metod za prirodno lečenje dijabetesnog stopala, pošto ima antibakterijska, antivirusna, antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Slobodno ga možete mazati na sva mesta na kojima imate infekcije. Med lako uništava sve patogene mikroorganizme i može sprečiti i dalje infekcije.


Hrana bogata magnezijumom

Disbalans osnovnih minerala u organizmu ponekad može izazvati dijabetesno stopalo. Manjak magnezijuma pogoršava simptome dijabetesa i pošto slabi imuni sistem, infekcije se lakše razvijaju. Najbolji izvori magnezijuma su spanać, crni pasulj, bundevino seme, crna čokolada, avokado i banane.


Dijabetesno stopalo prevencija

dijabetes i fizicka aktivnost

Dijabetes može izazvati ozbiljne probleme sa stopalima, a dijabetesno stopalo ponekad rezultira i amputacijom stopala ili noge, pojavom deformiteta i infekcija. Većina ovakvih problema se može sprečiti.

Kontrolisanje nivoa šećera u krvi uz pomoć preporučene terapije je najbolji način da sprečite dijabetesno stopalo. Više brige o sebi i redovne posete lekaru će vam pomoći da sprečite mnogobrojne komplikacije dijabetesa.