Blefaritis – upala očnog kapka (lečenje, terapija, prirodni lekovi)

BLEFARITIS je stručan izraz za upalu očnog kapka.Uzrok blefaritisa su uglavnom problemi sa lojnim žlezdama u kapcima, mada i alergije, infekcije oka i sistemske bolesti takođe mogu izazvati blefaritis.

Da li vam se dešava da se buditesa lepljivim očnim kapcima i krasticama na trepavicama? Da li imate hroničnu iritaciju i crvenilo kapaka i očiju? Da li ste nedavno imali čmičak? Mislite li da je reč o konjuktivitisu? Moguće je da je uzrok zapravo blefaritis.

Upala očnog kapka se uglavnom može kontrolisati adekvatnom higijenom i redovnim čišćenjem kapka. Ponekad je neophodno uzimati i lekove.

upala ocnog kapka


Šta je blefaritis?

Blefaritis je medicinski izraz za upalu očnih kapaka. Reč blefaritis je izvedena iz grčke reči blepharos što znači kapak i -itis, što je nastavak kojim se označava upalni proces. Upala je proces kod koga bela krvna zrnca reaguju kako bi nas zaštitila od stranih supstanci, povrede ili infekcije. Znaci upale očnog kapka su otok, crvenilo, toplota i bol.

Blefaritis je upala oka koja izaziva crvenilo, svrab i stvaranje perutavih ljuspica na trepavicama. Reč je o čestom problemu koji ima nekoliko mogućih uzroka. Može se javiti kod svakoga, bez obzira na pol i godine. Mada je blefaritis veoma neprijatan i iritantan, obično nije zarazan niti izaziva trajne probleme sa vidom. Ovo oboljenje je relativno teško potpuno izlečiti i ono se često ponovo vraća. Angularni blefaritis je upala spoljnih ivica kapaka. Mnoge osobe imaju blefaritis na oba oka.


Različiti tipovi blefaritisa

upala kapka

Uzrok većine slučajeva blefaritisa je problem sa funkcionisanjem lojnih žlezda u kapcima, mada i alergije, infekcije oka i neke sistemske bolesti takođe mogu izazvati upalu očnog kapka. Najčešće vrste blefaritisa su alergijski, seboreični i infektivni blefaritis, kao i blefaritis povezan sa disfunkcijom lojnih žlezda u kapcima.


Uzrok

upala očnog kapka

Šta izaziva blefaritis?

Blefaritis zahvata ivicu kapka, na mestu gde rastu trepavice i gde se nalaze male lojne žlezde. Ponekad dolazi i do upale kože na spoljnoj ivici ili i na unutrašnjoj ivici koja dolazi u kontakt sa očnom jabučicom.

Većinu slučajeva upala kapka čini posteriorni blefaritis, koji se javlja zbog upale Meibomovih žlezda (malih lojnih žlezda). U svakom očnom kapku se nalazi oko 40 ovih žlezda. Njihovi otvori se nalaze iza trepavica. Kada dođe do poremećaja funkcije ovih žlezda, javljaju se upala, iritacija i svrab ivica kapaka. Blefaritis se ponekad javlja i kod osoba sa rozaceom.

Anteriorni blefaritis se javlja zbog upale ivice kapka oko trepavica. Seboreični blefaritis je sličan perutanju koje se javlja na vlasištu i reč je o vrsti seboreičnog dermatitisa, čestog oboljenja kože koje izaziva perutave pečate na koži, crvenilo i upornu perut. Seboreja se može javiti na mestima na kojima se luči mnogo loja: licu, nosu, obrvama, ušima, kapcima i grudima.

Alergije koje se javljaju zbog maskare, rastvora za kontaktna sočiva, sprejeva, životinja i environmetalnih zagađivača i hemijskih sredstava takođe mogu izazvati blefaritis.

U retkim slučajevima, upala očnog kapka se može javiti zbog primarne infekcije kapka stafilokokom ili nekom drugom bakterijom, kao i zbog infekcije trepavica vašima ili demodeksom.


Da li je blefaritis zarazan?

Pošto blefaritis obično nije infektivan, to znači da nije ni zarazan u većini slučajeva.


Koji su znaci i simptomi blefaritisa?

peckanje u ocima i crvene oci

Znaci i simptomi blefaritisa se obično javljaju na oba oka i to i na gornjem i na donjem kapku. Javljaju se kod osoba svih životnih dobi. Simptomi blefaritisa su obično vezani za kapak ili oko i uključuju:

 • svrab ili iritaciju kapaka
 • blaže oštećenje tkiva
 • suvoću očiju
 • peckanje
 • osećaj da je u oko upao pesak
 • osećaj da se u oku nalazi strano telo
 • pojava krastica na kapku
 • neprijatan osećaj kada se stave kontaktna sočiva
 • osetljivost na svetlo

Znaci blefaritisa (koje mogu primetiti i drugi ljudi, ne samo osoba sa infekcijom) su:

 • crvene ivice kapaka
 • otečeni kapci
 • zadebljali kapci
 • perutanje kože oko očiju i na kapku
 • slepljeni kapci po buđenju
 • kapci izgledaju kao da su masni i perutavi
 • krastice na trepavicama po buđenju
 • curenje suza iz oka
 • abnormalan rast trepavica
 • opadanje trepavica
 • blagi ožiljci na ivicama trepavica
 • ulceracija na ivicama kapaka
 • suvi i perutavi delovi kože oko kapka
 • seboreja (perut) na trepavicama i obrvama

Mnogi ljudi simptome i znake blefaritisa često pogrešno smatraju posledicom rekurentnog konjuktivitisa ili suvih očiju. Međutim, kod ova dva stanja obično pomažu kapi za oči, što kod upala očnog kapka nije slučaj.


Kako se postavlja dijagnoza blefaritisa?

oftamolog

Blefaritis se obično dijagnostikuje na osnovu lične anamneze i fizičkog pregleda. Uzimanje anamneze podrazumeva ispitivanje o simptomima i pregled zdravstvenih problema koji su možda izazvali ili pogoršali probleme sa očima.

Fizički pregled podrazumeva pregled kapaka, ivica kapaka, otvora lojnih žlezda, lučenja suza i prednjeg dela očne jabučice. Vrsta blefaritisa se određuje na odnosu tog pregleda, a u skladu sa tim se prepisuje i terapija. Ako je to potrebno, lekar će uzeti bris sa površine oka kako bi se on analizirao u laboratoriji. U nekim slučajevima je potrebno da odete i kod alergologa.


Koje su moguće komplikacije blefaritisa?

Blefaritis jako retko izaziva ozbiljne komplikacije. Međutim, ponekad dolazi do sledećih problema:

 • Čmičak: čmičak je o bakterijskoj infekciji koja izaziva začepljenje lojnih žlezda. Rezultat bolan čvorić na ivici kapka ili unutar kapka.
 • Halacion: halacion se javlja kada dođe do blokade jedne ili više lojnih žlezda i kada one postanu uvećane. Ponekad se razvija i više halaciona i mogu se javiti na jednom ili oba kapka.
 • Hronični konjuktivitis: blefaritis ponekad izaziva rekurentni ili hronični konjuktivitis.
 • Ulceracija rožnjače: hronična iritacija zbog upale kapaka može izazvati pojavu čira (ulkusa) na rožnjači.

Blefaritis generalno ne utiče na vid, mada iritacija ponekad izaziva zamućen vid.

Obavezno se javite oftalmologu ako dobijete ove simptome (mada se oni ne javljaju zbog blefaritisa)

 • promene u vidu
 • osetljivost očnog kapka koja dovodi do otoka, crvenila i krvarenja
 • jak bol u jednom ili oba oka
 • simptomi se pogoršavaju ili traju duže od dve nedelje

Koji lekari leče blefaritis?

Ako dobijete blefaritis, obratite se svom lekaru opšte prakse. On će vas verovatno poslati kod oftalmologa.


Blefaritis lečenje i terapija

Najvažnije za lečenje blefaritisa je svakodnevno čišćenje kapka.

 • Čišćenje nakupljene prljavštine i loja: stavite na oko toplu i vlažnu oblogu i držite je pet do deset minuta. Radite ovo dva do četiri puta na dan. Ako želite da držite oblogu nešto duže, stavite preko obloge malu bočicu sa toplom vodom. Svaki put stavljajte čistu gazu ili vatu.
 • Mehaničko čišćenje prljavštine: kada skinete toplu oblogu, uzmite štapić za uši i potopite ga u rastvor za čišćenje kapka (može se kupiti u apotekama bez recepta). Nežno protrljajte ivicu kapka. Nemojte jako trljati.

Nemojte koristiti šminku za oči jer će vam dosta otežati čišćenje kapaka. Ako nosite kontaktna sočiva, nemojte ih koristiti dok upala kapka ne prođe. Ostali metodi za lečenje blefaritisa će zavisiti od vrste upale očnog kapka. Veoma je važno da održavate kapak potpuno čistim.

Terapija

Antibiotici (doksiciklin, tetraciklin, eritromicin, azitromicin) se prepisuju samo po potrebi, kada je uzrok blefaritisa bakterijska infekcija.

Ako se blefaritis javio zbog alergije, veoma je važno identifikovati alergen i smanjiti izlaganje tom alergenu. Po potrebi se mogu koristiti kapi za oči ili oralni antihistaminici. Ako ste sigurni da se blefaritis javio zbog alergije, izbegavanje alergena će verovatno sprečiti pojavu ovakvih problema u budućnosti. Suplementi omega-3 masnih kiselina, kao i lečenje intenzivnom pulsirajućom svetlošću je efikasno kod lečenja hroničnog ili težeg blefaritisa.


Upala očnog kapka lečenje prirodnim putem

Tople obloge

Možda najbolji lek za blefaritis jesu tople obloge. Uz pomoć toplih obloga ćete lakše ukloniti krastice koje se stvaraju duž ivice kapka.

Takođe, tople obloge stimulišu cirkulaciju u samom kapku što ubrzava oporavak.

Potopite čistu gazu ili pamučnu tkaninu u toplu vodu. Iscedite suvišnu vodu i stavite oblogu na kapak i držite je 15 minuta. Ponavljajte postupak tri puta na dan.

To će stimulisati drenažu i ublažiti upalu. Ako vam ovo ne pomogne, pokušajte da prvo očistite kapak vatom.

Ponavljajte postupak svakog dana dok se upala kapka ne povuče.


Crni čaj

caj kesice

Kesice crnog čaja su odličan prirodni lek za upalu očnog kapka jer imaju antiinflamatorna svojstva. Takođe, one deluju i antibakterijski.

Crni čaj je bogat taninima i polifenolima, te sprečava razvoj bakterija. Zato kesice crnog čaja mogu relativno brzo izlečiti vaše tegobe.

Uzmite kesicu crnog čaja i stavite je u ključalu vodu. Ostavite je par minuta i izvadite se se ohladi. Iscedite suvičnu vodu i stavite na upaljeni kapak.

Ostavite je desetak minuta, a zatim je bacite.


Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje je izvanredan lek za upalu očnog kapka. Ono sadrži mnogo hranljivih sastojaka i ima antiinflamatorna svojstva.

Kokosovo ulje je odlično za mnoga oboljenja kože, uključujući i dermatitis, psorijazu i rozaceu. Podjednako je efikasno i za lečenje simptoma blefaritisa.

Da biste koristili kokosovo ulje, potrebno je da ga malo zagrejete. Zatim uzmite vatu i umočite je u ulje kako biste ga naneli na kapke. Ostavite da stoji oko 15 minuta, a zatim isperite. Svakodnevno nanosite kokosovo ulje na kapak i uskoro ćete primetiti poboljšanje.


Koliko dugo traje blefaritis?

Ako se blefaritis javi zbog alergijske reakcije na maskaru ili neki drugi proizvod (rastvori za kontaktna sočiva, sprejevi, životinjska dlaka, environmentalni toksini), on brzo nestaje kada prestane izlaganje alergenu.

Blefaritis se najčešće javlja zbog upale Meibomovih tarzalnih žlezda ili upale ivice kapka, oko trepavica. Ovakve vrste blefaritisa su obično hronične i, ako se ne leče, mogu trajati i godinama, iako su simptomi blagi. Adekvatna higijena može ubkažiti znake i simptome.


Koja je prognoza kod blefaritisa?

Adekvatna higijena (redovno čišćenje upaljenog mesta) vam može pomoći u ublažavanju simptoma blefaritisa i sprečavanju komplikacija. Nega oka je obično sasvim dovoljan tretman. Ovakvu rutinu biste trebali stalno da praktikujete kako biste izbegli ponovnu pojavu upale, jer blefaritis obično postaje hroničan. Naravno, jedna epizoda ne znači da imate hroničnu upalu. Blefaritis ne predstavlja opasnost za vid.

Ako se upala očnog kapka javi zbog akni ili rozacee, lečenje tog problema će ublažiti i simptome blefaritisa. Kod osoba koje nekoliko puta dobiju upalu, bolest gotovo nikada ne nestaje u potpunosti. Čak i nakon uspešnog tretmana se može vratiti. Zato je jako važno da vodite računa o higijeni kako biste kontrolisali ovo stanje.


Da li se blefaritis može sprečiti?

Upala očnog kapka se obično ne može sprečiti. Ovo oboljenje se uglavnom može kontrolisati adekvatnom higijenom i redovnim čišćenjem kapka. To podrazumeva često umivanje i pranje kose, upotrebu toplih obloga i čišćenje kapka vatom ili nekom mekom tkaninom. Upala očnog kapka najčešće nije zarazna. Ako se ne leči, blefaritis može trajati i godinama, a simptomi ponekad postaju intenzivniji da bi se onda umirili i ti ciklusi se ponavljaju.