ČMIČAK na oku: 7 činjenica koje morate znati (LEČENJE)

cmicak

U NARODNOM JEZIKU POZNAT KAO ČMIČAK, a u medicini kao hordeolum, lokalna je infekcija očnog kapka, usled koje se javlja bolni, crveni čvorić uz rub očnog kapka. Infekciju izazivaju bakterije i može da se javi u osnovi trepavice (spoljašnji hordeolum) ili unutar jedne od malih lojnih žlezda očnog kapka (unutrašnji čmičak).

Evo i 7 stvari koje biste morali da znate o čmičku:

 • U prve znakove spadaju bol, crvenilo, otok i osetljivost.
 • Čmičak najčešće ne izaziva probleme sa vidom.
 • Uzrok čmička je bakterijska infekcija stafilokokom.
 • Čmičak je zarazan.
 • U većini slučajeva čmičak spontano prolazi.
 • Nikada nemojte da pokušavate da „iscedite“ čmičak.
 • Čmičak mogu da prate i drugi problemi sa okom.

U nastavku članka ćemo govoriti detaljnije o simptomima, uzrocima i metodama za lečenje čmička.

cmicak na oku

Premda je neprijatan i neverovatno čest, čmičak nije razlog za brigu.Ovaj čvorić je često crven i bolan, a izgleda kao čir ili bubuljica. Premda se čmičak uglavnom formira na spoljašnjem delu očnog kapka, postoje i oni koji nastaju na unutrašnjoj strani.

1. Prvi znakovi su bol, crvenilo, otok i osetljivost

Pošto se pojave simptomi, na zahvaćenom oku će se formirati mala bubuljica. Ova pojava je obično praćena otokom oka. Ponekad je otečena samo zahvaćena regija, dok u drugim slučajevima otok može da se proširi na čitav očni kapak.Može se javiti na gornjem kapku, ispod oka i unutar oka.

2. Čmičak najčešće ne izaziva probleme sa vidom

Čmičak ne bi trebalo da utiče na vašu sposobnost da vidite, bilo na blizinu ili na daljinu.

Uzrok čmička je bakterijska infekcija stafilokokom

Ove bakterije se nalaze u nosu i lako se prenose na oko, ako najpre trljamo nos, a potom oko.

3. Čmičak je zarazan, ali…

ČMIČAK NA GORNJEM KAPKU

Skoro svako u organizmu ima bakterije koje izazivaju čmičak na oku. Svi mi, u nekom uzrastu, imamo potencijal da dobijemo čmičak i bez spoljašnje kontaminacije.

Ipak, ukoliko imate čmičak na oku, ne biste želeli da bakterija koju imate u njemu dođe u dodir sa tuđim okom. Ovakav kontakt može da dovede do toga da i druga osoba dobije čmičak ili neku drugu infekciju. Zbog toga održavajte čistoću ruku i očiju i ne delite jastučnice, posteljinu, rukavicu za kupanje ili peškire sa drugima.

Saznajte više>>> Sve što bi trebalo da znate o čmičku


4. U većini slučajeva čmičak spontano prolazi

Proces sazrevanja, odnosno ozdravljenja možete da ubrzate toplim oblogama, koje ćete stavljati 10 – 15 minuta, 3 – 4 puta dnevno, nekoliko dana zaredom.

Tople obloge će umanjiti bol i pomoći da se na čmičku formira vrh, slično kao kod bubuljice. U najvećem broju slučajeva čmičak nakon toga puca, ocedi se i zaceli bez ikakve dalje intervencije.

5. Nikada nemojte da pokušavate da „iscedite“ čmičak

CMICAK NA DONJEM KAPKU

Čmičak ne smete da cedite kao bubuljicu. Pustite ga da sam pukne.

Čmičak koji se formirao sa unutrašnje strane očnog kapka (interni, ili unutrašnji hordeolum) možda neće sam sam da pukne i spontano se zaleči. Pošto unutrašnji čmičak može da bude ozbiljniji problem za lečenje, vaš očni lekar mora da ga otvori i drenira.Zato ako imate unutrašnji čmičak obavezno idite kod lekara.

Ukoliko vam se čmičak na oku često javlja, lekar će vam možda prepisati antibiotičku mast da bi sprečio ponovno izbijanje. Takođe, oftamolog može da vam preporuči da koristite vlažne jastučiće za čišćenje očnih kapaka, koji služe za svakodnevnu higijenu očnih kapaka i smanjuju rizik od pojave čmička na očnom kapku ili blefaritisa (upala ivice očnog kapka).

6. Čmičak mogu da prate i drugi problemi sa okom

Uz čmičak, možete da primetite da vam iz zahvaćenog oka curi tečnost, da imate pojačanu osetljivost na svetlost i osećaj kao da imate nešto u oku (očni lekari to nazivaju „osećajem stranog tela“).


Simptomi

unutrašnji čmičak u oku

Kod pacijenta će se javiti bolan, crveni otok na očnom kapku, usled čega oko može da suzi i pocrveni. Ponekad čmičak liči na bubuljicu.

Čmičak se veoma retko istovremeno javlja na oba oka. Obično se javlja čmičak na samo jednom oku. Međutim, moguće je da na istom oku postoji više od jednog čmička, a ponekad i na oba oka.

U simptome čmička spadaju:

 • čvorić na očnom kapku
 • otok očnog kapka
 • bol
 • crvenilo
 • osetljivost
 • stvaranje kraste na ivicama očnog kapka
 • osećaj pečenja
 • spuštanje kapka
 • svrab oka
 • zamagljen vid
 • lučenje sluzi iz oka
 • osetljivost na svetlost
 • suzenje oka
 • neprijatan osećaj prilikom treptanja
 • osećaj da je u oku strani predmet

Ukoliko čmičak traje duže od 1 nedelje, problem sa vidom se pojačava, otok postaje naročito bolan, dolazi do krvarenja, širenja na druge delove lica, očni kapak ili oko pocrvene, trebalo bi da se obratite lekaru.


Čmičak može da se javi u dva oblika:

Eksterni hordeolum (spoljašnji čmičak)

Spoljašnji čmičak formira se duž spoljašnjeg ruba očnog kapka. Može da poprimi žutu boju, bude ispunjen gnojem i bolan na dodir. Nastaje kao posledica infekcije nečega od navedenog:

 • folikula trepavice – malog otvora u koži iz koga izrasta trepavica
 • lojne žlezde (Cajsove žlezde) – žlezde koja proizvodi loj i spojena je sa folikulom trepavice; loj podmazuje trepavice i sprečava njihovo isušivanje
 • apokrine žlezde (Molove žlezde) – žlezde koja sprečava isušivanje trepavica; ovo je znojna žlezda koja ispušta svoj sadržaj u folikul trepavice

Interni hordeolum (unutrašnji čmičak)

unutrasnji cmicak

Otok nastaje na unutrašnjoj strani očnog kapka. Obično je interni hordeolum bolniji od eksternog. Zovu ga još i unutrašnjim čmičkom i najčešće nastaje usled infekcije Meibomovih žlezda. Ove žlezde su zadužene za lučenje sekreta, koji je deo filma koji prekriva oko.

Kod pacijenta mogu da se jave i pečenje u oku, stvaranje krasta na rubovima očnih kapaka, spuštanje očnog kapka, svrab očne jabučice, osetljivost na svetlost, suzenje, osećaj da je nešto upalo u oko i nelagoda prilikom treptanja.


Faktori rizika

Nabrojani faktori mogu da povećaju stepen rizika za formiranje čmička:

 • upotreba kozmetičkih proizvoda kojima je istekao rok trajanja
 • odlazak na spavanje sa šminkom
 • propuštanje da se dezinfikuju očna sočiva pre nego što se stave
 • menjanje očnih sočiva rukama koje nisu dobro oprane
 • kod adolescenata se čmičak javlja mnogi češće, mada mogu da ga imaju osobe svih starosnih dobi
 • loša ishrana
 • uskraćivanje sna

Ukoliko član porodice ima čmičak, ostali ukućani ne smeju da dele rukavice za umivanje ili peškire za lice, ako žele da smanje rizik od prenošenja infekcije.

Ponekad se čmičak javlja kao komplikacija blefaritisa, zapaljenja očnog kapka. Blefaritis je često prouzrokovan bakterijskom infekcijom, ali ponekad može da bude i komplikacija rozacee, zapaljenskog kožnog oboljenja koje uglavnom zahvata kožu lica.


Lečenje

cmicak lecenje

Čmičak u najvećem broju slučajeva prolazi spontano, bez potrebe za lečenjem. Što pre pukne, to će se i simptomi brže povući.

Prvi znaci upozorenja

Ne zaboravite da čmičak obično iskače kao posledica taloženja bakterija, pa:

 • nemojte dirati, cediti, trljati, stiskati ili pokušavati da iscedite čmičak. Tako možete proširiti infekciju, oštetiti suzne kanale ili same oči
 • pripazite na higijenu kože oko čmička kako biste sprečili infekciju
 • pre primene bilo kakvih lekova, razgovarajte sa doktorom. Oči su usko povezane sa limfnim sistemom i cirkulacijom, pa sigurno ne biste želeli da ozbiljnije ugrozite svoje zdravlje i vid.

Evo kako izlečiti čmičak ?

Koristite antibiotske masti

U apoteci možete nabaviti antibiotske masti za čmičak, za koje vam ne treba recept. Ove masti se nanose u maloj količini, unutar kapka, što može biti teško za mazanje, pa budite pažljivi i strpljivi.Pomoću njih ćete najbrže i najefikasnije izlečiti čmičak.

Nemojte koristiti steroide za lečenje čmička, pošto oni izazivaju nuspojave. Pažljivo pročitajte uputsvo za upotrebu svakog proizvoda, pošto su neki namenjeni za unutrašnju, a neki za spoljnu upotrebu.


Kako se još leči čmičak ?

Popijte lek protiv bolova

Gotovo bilo koji lek protiv bolova će poslužiti u ovom slučaju iako direktno ne leči čmičak smanjiće bol, ibuprofen i acetaminofen su najbolje opcije.Pratite uputstvo za upotrebu kako ne biste prekoračili dozvoljenu dozu. Ako čmičak na očnom kapku izaziva jak bol i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima, idite kod doktora.


Mnogi ne preporučuju lečenje čmička jer će on sam proći kad se organizam izbori sa infekcijom.Ipak možete sebi značajno olakšati nekim metodama…

Masirajte kožu kako biste poboljšali cirkulaciju

Masaža vam može pomoći da poboljšate cirkulaciju i podstaknete sušenje čmička. Ako se odlučite na ovaj korak, budite nežni i obavezno operite ruke pre i posle masaže. Kada se čmičak isuši, pazite na higijenu i ne dirajte oči. Ukoliko masiranje izaziva bol, prestanite.


Kako se leči čmičak prirodnim putem ?

Postoji neki prirodni lekovi za ublažavanje simptoma i lečenje čmička na kapku, ali imajte na umu da, ukoliko se crvenilo i upala, prošire na druge delove lica, ili traju previše dugo, treba da odete na pregled kod lekara. A ako tražite dobar prirodni lek evo nekih brzih rešenja za čmičak na očnom kapku:

Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva, koja pomažu u borbi protiv infekcije koja je izazvala čmičak. Operite ruke i namažite kokosovo ulje na očni kapak, kako biste ublažili otok i bol.


Tvrdo kuvano jaje za lečenje čmička

jaja

Neki ljudi tvrde da nanošenje oljuštenog, tvrdo kuvanog jaja, umotanog u čarapu, pomaže u ubijanju bakterija sa čmička.Jaje za lečenje čmička je stari narodni lek.Vredi pokušati!

Trebaće vam:

 • 1 tvdo kuvano jaje

Šta treba da uradite:

 • stavite jaje na čmičak
 • držite tako 10-15 minuta

Koliko često treba da ponavljate:

Ponavljajte dva puta dnevno.

Zašto ovo deluje:

Sama toplota iz jajeta će pozitivno uticati na čmičak tako što će smanjiti otok. Proteini i toplota iz jajeta pomažu u bržem oporavku.


Aloe vera

aloe vera

Za prirodno lečenje čmička možete koristiti i aloe veru.Namažite gel aloe vere vatom na čmičak. Na ovaj način ćete smanjiti bol i otok, a čmičak će brže nestati.


Krompir

krompir

Još jedan prirodni lek za čmičak je sirovi krompir.Pošto služi za zatezanje i skupljenje kože, krompir može ublažiti i upalu, kao i otok. Kada smanjite otok, poboljšaćete i cirkulaciju, što automatski znači i brži oporavak. Sve što treba da uradite jeste da izrendate krompir, umotat ga u gazu i nežno naslonite na kapak. Ovako će čmičak mnogo brže proći.


Pazite na higijenu

Loša higijena je jedan od glavnih uzročnika problema sa očima. Ako primetite da se formira čmičak ili vam se stalno dešava da ih imate, trebali biste da obratite pažnju na higijenu kože oko očiju. Ukoliko budete redovno čistili, prljavština i bakterije se neće gomilati.


Kamilica i zeleni čaj

kamilica caj

Dobar lek mogu biti i kesice čaja, posebno onog od kamilice.Nakon pijenja šolje čaja od kamilice ili zelenog čaja, sačuvajte kesice u frižideru. Kada se ohlade, možete ih staviti direktno na očni kapak. Antioksidanti iz čaja se brzo bore protiv infekcije, što pomaže u bržem izlečenju čmička.


Šargarepe

Topla pulpa od šargarepe može vam pomoći da se brže rešite čmička na očnom kapku, kao i svih neprijatnih simptoma. Prokuvajte litru vode i dodajte par iseckanih šargarepa. Neka se kuvaju 20-ak minuta, dok ne omekšaju, pa ih nanesite na zatvorene oči i ostavite da deluju 10 minuta.


Topli oblog

Stavljanje toplog obloga smanjiće upalu na koži. Topli oblog je potrebno stavljati nekoliko puta dnevno za najbolje rezultate. Neki pacijenti misle da i hladni oblog ima sličan efekat, ali, treba znati da toplota ubrzava proces oporavka.


Peršun

persun

Sveži listovi peršuna, nacepkani u šolju ključale vode, smanjiće upalu i osetljivost očnog kapka. Kada napravite čaj od listova peršuna, umočite krpu u njega, pa stavite na oko, kao topli oblog, i držite dok se ne ohladi. Ponavljajte postupak svakog jutra, i uveče pre odlaska na spavanje.


Nemojte se šminkati i stavljati sočiva

cmicak na oku lek

Ako imate čmičak na očnom kapku, nemojte se šminkati. Šminka može iziritirati oko još više i usporiti proces oporavka. Takođe, može se desiti da bakterije pređu na šminku i četkice, i da tako infekcija pređe i na drugo oko.

Redovno perite četke za šminkanje. Bacite senke i druge proizvode za oči koji su stariji od tri meseca.

Ako nosite sočiva, pređite na naočare dok imate čmičak. Bakterije se mogu proširiti sa čmička na sočiva i tako preneti infekciju i u drugo oko.


Komplikacije

Premda su veoma retke, komplikacije mogu ponekad da se jave.

U njih spadaju:

Meibomova cista (halacion) – Ovo je cista male žlezde koja se nalazi na očnom kapku. Ove žlezde luče lubrikant, koji se zove sebum (loj), po rubovima očnog kapka. Uporan čmičak na unutrašnjoj strani očnog kapka može na kraju da preraste u Meibomovu cisti, ili halacion, posebno kada je žlezda začepljena. Ova vrsta ciste se lako i delotvorno leči.

Preseptalni (periorbitalni) celulitis – Ovo oboljenje može da nastane kada se infekcija proširi na tkivo oko oka. Slojevi kože oko oka postaju upaljeni i crveni, usled čega očni kapci crvene i otiču. Ovo oboljenje se leči antibioticima.

Mada komplikacije mogu da se jave, kao što smo već rekli, u većini slučajeva čmičak prolazi uz minimalnu intervenciju.


Halacion – čvorić koji nije čmičak

Često ga mešaju sa čmičkom, međutim, halacion je uvećana, zapušena lojna žlezda očnog kapka. To je hronično zapaljenje Meibomovih žlezda, koje nastaje kada usled začepljenja odvodnog kanala žlezde, sekret ne može da se izlučuje, zadržava se i izaziva reaktivno zapaljenje u samoj žlezdi i njenoj okolini. Halacion liči na čmičak prvih nekoliko dana, a potom se pretvara u bezbolni, tvrdi, zaobljeni čvorić (obično veličine bibera).

Većina halaciona se razvija dalje od ruba očnog kapka, za razliku od čmička.

Premda se za halacion koristi isti način lečenja kao i kod čmička, ovaj čvorić može da bude prisutan i nekoliko meseci. Ukoliko je halacion prisutan i nakon nekoliko meseci, vaš očni lekar može da ga drenira ili da ubrizga steroid u ovaj čvorić da bi ubrzao izlečenje.


Drugi česti čvorići na očnom kapku

Milije

Milije (jednina milijum, lat. milium), poznate i kao „mlečne akne“ ili „masna zrna“, zapravo su sićušne bele ciste, koje se javljaju na spoljašnjem sloju kože (epidermu/pokožici) očnog kapka, ali i oko očiju i nosa. Nastaju kada mrtve ćelije kože ne mogu normalno da se oljušte, pa ostanu zarobljene u osnovi znojne žlezde ili folikula dlake, formirajući ispupčenu kvržicu veličine glave čiode, koja liči na beli mitiser (zatvoreni komedon).

Milije se najčešće javljaju kod novorođenčadi, ali mogu da ih imaju i odrasle osobe. Kod beba, milije nestaju spontano za oko 1 – 2 nedelje, ali odraslim osobama je potreban medicinski tretman.

Omiljeni metod uklanjanja dosadne epitelne ciste je jednostavan hirurški rez (ne mora da se ušiva) koji će izvesti vaš dermatolog.

Ksantelazme

Ksantelazme su podvrsta ksantoma, kožnog oboljenja koje karakterišu potkožne papule (kožni mehurići), nodule (čvorići) i plakovi (pločaste izbočine) žućkaste boje (xanthos = žut), na očnim kapcima ili oko njih.

Ksantelazme obično izgledaju kao lezije u obliku diska, ravne površine i dobro definisanih ivica, čija veličina može da se kreće od nekoliko milimetara pa i do 7,5cm u posebno teškim slučajevima.

Nastaju usled taloženja nekih masti, kao što je holesterol, ispod površine kože i često se pripisuju povišenom nivou lipida u krvotoku, na primer povišenom nivou holesterola. Izraslina nije kancerozna, ali povišeni nivo lipida povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, pa bi ovakve slučajeve trebalo da ispita lekar.

Ksantelazme su nesimptomatične (ne ispoljavaju nikakve simptome), ali lekar može da ih ukloni zbog estetskih razloga.


Nekoliko reči na kraju

 • Čmičak može da bude bolan, ali obično prolazi bez medicinske intervencije.
 • Ako je čmičak prisutan duže od 1 nedelje ili utiče na vid, trebalo bi da tražite medicinsku pomoć.
 • Čmičak može da bude spoljašnji ili unutrašnji.
 • U kućne lekove protiv čmička spadaju tople obloge i analgetici.