Sve što bi trebalo da znate o čmičku

Čmičak je zapaljenje očnog kapka, praćeno nakupljanjem manje količine gnoja. U najvećem broju slučajeva infekciju izaziva bakterija stafilokok.

Čmičak je poznat i kao hordeolum.

U najvećem broju slučajeva, čmičak prolazi nakon 1 nedelje i bez ikakve medicinske intervencije. Spoljašnji čmičak, odnosno onaj koji se formirao na spoljnjoj strani očnog kapka, može da požuti i ispušta gnoj. Unutrašnji čmičak, koji se formira na unutrašnjoj strani očnog kapka, obično je mnogo bolniji.

Stavljanjem toplih obloga, nežno, na čmičak, pomaže da se gnoj izluči brže, a ublažava bol i otok. Ponekad čmičak može ponovo da izbije.

U ovom članku ćemo se baviti simptomima čmička, dijagnostikovanjem, lečenjem (uključujući i kućne lekove), faktorima rizika i mogućim komplikacijama.


Ne pokušavajte sami da probušite čmičak

Tople obloge koje se nežno stavljaju na oko mogu da ublaže simptome. Voda ne sme da bude suviše topla. Posebna pažnja mora da se obrati kada se tople obloge stavljaju drugoj osobi, na primer, detetu.

Topla obloga se drži oko 5 – 10 minuta, 3 – 4 puta dnevno.

Tople obloge ne samo da ublažavaju nelagodu, već pospešuju i oceđivanje gnoja. Kada se gnoj ocedi, normalno je da se simptomi brzo povuku.

Analgetici, kao što su ibuprofen i paracetamol, mogu da budu korisni kada je čmičak izuzetno bolan.

U slučaju spoljašnjeg čmička koji je jako bolan, lekar može da ukloni trepavicu koja mu je najbliža i da iscedi gnoj drenažom pomoću tanke igle. Ovu proceduru sme da obavlja samo lekar. Ukoliko se stanje ne poboljšava, pacijent može da se obrati lekaru specijalisti, na primer, oftamologu.

Ukoliko je čmičak uporan, lekar može da prepiše lokalni antibiotik u obliku kreme ili kapi za oči. Ako se infekcija proširila van očnog kapka, mogu da se prepišu antibiotici za oralnu upotrebu.

Najbolje je da ne koristite šminku za oči, losione i da ne nosite kontaktna sočiva, sve dok se čmičak ne povuče u potpunosti.