Zadebljani, žuti i tvrdi nokti na nogama i rukama

Zadebljani nokti na nogama nisu lepi, a ne samo to! Ako zapustite simptome, mogu da se zakomplikuju. Ne želite to, zar ne? Evo zašto nastaju i kako rešiti ovaj problem.

Nokti na nogama prirodno se zgusnu, nabiju i postanu tvrđi kako starite. Međutim, zadebljani nokti na nogama se mogu javiti u bilo kojim godinama. Kada se  javljaju kod mlađih ljudi, to je najčešće zbog infekcije ili povrede.

Ako su zadebljani nokti na nogama uzrokovani gljivicama na nogama, nokat može da se pretvori u žutu ili smeđu boju pre nego što zadeblja. Gljivične infekcije često imaju neprijatan miris i mogu uzrokovati skupljanje tečnosti ispod nokta.

Dok je velika trauma nokta očigledan uzrok zadebljanja, to je češće rezultat ponavljajućeg pritiska na nokat tokom svakodnevnih aktivnosti. Stalno udaranje nokta u cipelu uzrokuje, čak i njegovo odvajanje od prsta.

Isto tako, zadebljani nokti na nogama, vrlo često će se javiti i kod sportista, trkača na duge staze, maratonaca ili kod fudbalera, ali nemojte misliti da su obični šetači izuzeti.

Šansa da se javi zadebljani nokti na nogama povećava se kada se povećava i kilometraža, patike su kratke ili pešačke staze su sa strmim nagibima i menjaju biomehaniku svakodnevnog kretanja.

Koji simptomi prate debeli nokti na nogama?

Zadebljani nokti na nogama mogu biti znak ozbiljnijeg stanja – mogu da ukazuju na gljivične infekcije, takođe poznate kao onihomikoza. Ako se ne leče, zadebljani nokti na nogama mogu postati veoma bolni. Brz i tretman na vreme je ključ za lečenje gljivica noktiju. Gljivične infekcije mogu da dovedu do pojave atletskog stoplala i mogu se teško izlečiti, a u nekim situacijama je potrebno i više meseci lečenja.

Simptomi zadebljana noktiju na nogama uključuju:

nokti na nogama koji menjaju boju – u žutu boju, smeđu ili čak na kraju mogu biti zeleni
javlja se smrad nogu i neprijatan miris koji dolazi od noktiju
nokti na nogama koji su podignuti od mesa
nokti na nogama koje se razdvajaju, listaju ili postaju krhki
nokti na nogama izgledaju deformisano
nokti na nogama sa prljavštinom i drugim krhotinama ispod njih

U ranim fazama infekcije možda nećete primetiti neprijatnost ili bilo koju promenu. Kako se simptomi razvijaju i šire, vaši nokti na nogama mogu postati bolni i da vas remete u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Šta uzrokuje zadebljanje nokta na nogama

Svaka promena na nokatnoj ploči, noktu ili korenu nokta može na kraju dovesti do zadebljanja noktiju na nogama. Ova šteta može biti privremena ili trajna, u zavisnosti od uzroka.

Možemo dodati i to da se zadebljani nokti dešavaju i s godinama, kao što smo spomenuli u uvodu. Iako mogu nastati i usled nekog udarca, mogu biti i drugi faktori kao što su promene u metabolizmu i smanjenje protoka krvi.

Kao što je već spomenuto, gljivice na noktima su glavni uzrok zadebljanja noktiju na nogama, ali i bakterijske infekcije, koje često prate urasle nokte na nogama, mogu imati isti učinak.

Trauma, uzrokovana padom čekića ili nekog drugog teškog predmeta na nožni prst ili neprimetnim pritiskom cipele – sve to može dovesti do toga da se jave zadebljani nokti na nogama.