Evo kako izgledaju i kako se leče GLJIVICE NA RUKAMA i između prstiju

gljivice na ruci

Svrab i crvenilo ruku, pucanje i ljuštenje kože izmedju prstiju su često simptomi gljivične infekcije ruku.Kako se leče gljivice na rukama i koji prirodni lekovi mogu pomoći saznajte u ovom članku…

Tinea manum je gljivična infekcija ruku koju izazivaju dermatofiti, vrsta gljivica. Ova infekcija je površinska i ograničena na gornje slojeve kože, kao i ostale dermatofitne infekcije.

U odnosu na druge gljivične infekcije, koje se javljaju na stopalima i noktima, gljivice na rukama su ređe.

Dermatofitne infekcije su karakteristične po tome što se javljaju pečati okruglog i ovalnog oblika po koži, mada ovo nije toliko izraženo kod gljivičnih infekcija ruku.

Ipak, tinea manum je slična drugim dermatofitnim infekcijama kao što su tinea corporis (trihofitija) i tinea pedis (atletsko stopalo).

Najčešće se javljaju gljivice na prstima koje izazivaju crvenilo, svrab i pucanje kože na prstima i između prstiju.

Kako se javljaju gljivične infekcije ruku?

Spoljni slojevi kože se sastoje od mrtvih ćeija kože i proteina po imenu keratin. To spoljni sloj kože čini grubljim i vodootpornim, i on štiti unutrašnjost tela.

Zdrava koža može da se odupre uglavnom svim mikrobima i brzo se zaceljuje kada je povređena. Međutim, ako koža nije zdrava i ako se jave povrede koje se sporo zaceljuju, mogu se javiti različite infekcije.

Rizik od infekcija je još veći kada je odbrambeni sistem organizma oslabljen i ne može da se brzo izbori sa infekcijama.

Gljivice na prstima izazivaju pucanje i ljuštenje kože između prstiju što omogućava razmnožavanje bakterija i jačanje infekcije a crvenilo i svrab postaju jači.

Dermatofite su vrste gljivica koje izazivaju površinske infekcije u gornjim slojevima kože.

Dermatofite imaju posebne enzime, po imenu keratinaza, koji vare proteine iz kože i omogućuju gljivicama da se nastane na površini kože.

Tako nastaju kolonije gljivica na koži.

Gljivice na rukama su zarazne i mogu se prenositi sa osobe na osobu (antropofilne), sa životinja na ljude (zoofilne) i sa tla na ljude (geofilne).

Najčešći način prenosa gljivica na ruke jeste dodirivanje sa dermatofitnom infekcijom na drugom mestu na telu.

Neprestano češanje mesta gde se javio osip dovodi do prenosa gljivica na ruke.

Lecenje

  • Krema, mast ili otopina koja sadrži antimikotike ili fungicide (protugljivični lijekovi) izravnim nanošenjem na kožu brz su i lagan način borbe s gljivicama na stopalima i nogama. Među tim lijekovima su Canesten, Canespor i Plymicol, no najbolje je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.
  • Kupanje u blagoj otopini hipermangana prije nanošenja antimikotika.
  • Higijena stopala izrazito je bitna tijekom liječenja, a naglasak je na održavanju stopala suhima.
  • Zdrava prehrana, jačanje imuniteta i izbjegavanje stresa faktori su koji itekako pospješuju postupak liječenja.

Prirodno liječenje gljivica na nogama i stopalima

Prirodne su metode dodatno, ali ne i jedino oružje u borbi protiv gljivica, uz već navedeni postupak liječenja.

  • Soda bikarbona i ocat – Umočite stopala u ovu mješavinu budući da soda bikarbona sprječava rast gljivica, a ocat ih ubija.
  • Limunov sok – Limunska kiselina sa svojim antiseptičkim i antifungalnim svojstvima zaustavlja širenje infekcije. Nanesite sok na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje oko pola sata i isperite toplom vodom.