Evo kako izgledaju i kako se leče GLJIVICE NA RUKAMA i između prstiju

gljivice na ruci

LAKO SE PRENOSE A TEŠKO LEČE ČAK I UZ NAJBOLJE KREME Gljivice na rukama su zarazna infekcija na koži koja se može javiti na dlanovima, između prstiju ili na laktovima.

Ako su vam se na rukama ili između prstiju pojavili čudni simptomi kao što je perutanje kože i svrab vrlo je verovatno da imate gljivični infekciju.Ovde ćemo detaljno objasniti kako se leče gljivice na rukama kod dece i odraslih a tu su i brojne slike tako da možete i sami da uporedite sa vašom kožom.

Ne brinite, niste jedini ovo je veoma čest problem o kome većina ne želi da priča.Iako je lečenje sporo uz malo upornosti možete se uspešno rešiti gljivica.

Ovaj ružan osip koji izazivaju gljivice obično jako svrbi i pretvara se u plikove. S vremenom možete primetiti da je gljivična infekcija dovela do diskoloracije kože na rukama i pojave tamnih pečata.

gljivice na rukama

Gljivične infekcije ruku se javljaju zbog dermatofita, vrste gljivica koje lako izazivaju kožne infekcije. Najčešće se ovakve gljivične infekcije šire i na nokte. Nokti često izgledaju zadebljalo i krune se.

Ista vrsta gljivica izaziva i atletsko stopalo, gljivičnu infekciju stopala. Infekcija se, zapravo, najčešće širi na ruke sa stopala.

Da biste uspešno izlečili ovakvu infekciju, koristite antigljivične kreme kao što su Canesten ili Exoderil koje se mogu kupiti bez recepta. Najbolji prirodni lekovi protiv gljivičnih infekcija ruku su esencijalno ulje čajevca, kokosovo ulje, jabukovo sirće, beli luk i aloja. Ovi prirodni sastojci uspešno uništavaju patogene gljivice i umiruju osip.

Da posle uklanjanja gljivica ne bi došlo do ponovne infekcije ovde ćemo opisati najčešće uzroke ovih gljivičnih infekcija i najbolje načine za lečenje.

Tinea Manuum

Šta su gljivične infekcije ruku (tinea manuum)?

Stručni termin za gljivične infekcije na šakama jeste tinea manuum.

Gljivična infekcija ruku se javlja zbog dermatofita. Reč je o čestim infekcijama koje se javljaju na stopalima (atletsko stopalo), preponama, bradi i šakama.

Gljivice na dlanovima i prstima su dosta ređe nego gljivice na stopalima. Međutim, ponekad se javljaju i ljudima sa ovakvim infekcijama je veoma neprijatno jer je infekcija primetna.

Čest je slučaj da se gljivice jave samo na jednoj ruci, mada se mogu javiti i na obe. Ove gljivične infekcije često zahvataju i nokte na rukama.

 gljivice na rukama simptomi

Kako izgledaju gljivice na rukama?

Gljivična infekcija je veoma neprijatna pojava. Zbog infekcije se javljaju simptomi kao što su: perutanje, crvenilo i ljuštenje kože.Gljivične infekcije poznate kao lišaj na ruci obično izazivaju pojavu crvenih “pečata” na rukama. Ovi krugovi obično imaju izraženu ivicu i izazivaju neizdržvi svrab.

Ponekad gljivična infekcija izaziva samo pojavu suve kože koja se peruta i jako svrbi. Ponekad se javljaju i plikovi puni čiste, lepljive tečnosti koja curi i na njenom mestu se stvara krasta. Ovakva vrsta infekcije pre izaziva peckanje nego svrab.

Postavljanje dijagnoze je ponekad prilično teško. Gljivične infekcije izgledom često podsećaju na psorijazu ili ekcem.  Ova upalna oboljenja kože takođe izazivaju pojavu pečata na koži, svrab izmedju prstiju na rukama crvenilo i perutanje. Perutanje kože, svrab i pucanje kože se mogu javiti i kod gljivičnih infekcija, psorijaze i ekcema, pa je često potrebno uzeti bris sa kože i uraditi analizu kako bi se utvrdilo o čemu je zapravo reč.

 gljivice na kozi ruku

Šta izaziva pojavu gljivica na rukama?

Da pogledamo koji su najčešći uzroci pojave gljivičnih infekcija na dlanovima i prstima.

Češanje zbog atletskog stopala može izazvati prenos gljivica na šake

Najčešći uzrok pojave gljivične infekcije na rukama jeste češanje stopala na kojima su prisutne gljivice.Gljivice na koži ruku se najčešće javljaju kod osoba koje imaju i atletsko stopalo.  

Gljivične infekcije su veoma zarazne. Većina osoba sa ovakvom infekcijom na rukama je tu infekciju “pokupila” češući stopala inficirana gljivicama. Zato se gljivična infekcija obično javlja na onoj ruci kojom se služimo.Počinju  na prstima ruku i najupornije su između prstiju gde ima više vlage od znoja.

Kontakt sa inficiranim ljudima, životinjama i objektima

Još jedan čest način prenosa gljivica jeste dodirivanje stvari na kojima se nalaze gljivice.

Gljivične infekcije se lako dobijaju od drugih ljudi, životinja i zemljišta. Moguće je dobiti gljivičnu infekciju i preko četki za kosu, nameštaja i odevnih predmeta.

Kod infekcija koje su dobijene od životinja ili sa zemlje obično se javlja izražena crvena ivica (kožni lišaj na ruci). Ako gljivična infekcija više izgleda kao suv komad kože koji svrbi, verovatno je dobijena od druge osobe.

Alergijske reakcije mogu izazvati gljivične infekcije ruku

Još jedan moguć način dobijanja ovakve infekcije jeste alergijska reakcija kože na gljivice.

Dermatofite mogu izazvati alergijske reakcije na delovima kože na kojima uopšte nema infekcije. Ponekad se osip na rukama javlja zbog alergijske reakcije na gljivice koje se nalaze na drugim delovima tela. Tako se javljaju crveni pečati na koži, kao i plikovi.

Gljivice na rukama izmedju prstiju


Kako sprečiti gljivične infekcije ruku?

Ponekad je potrebno i mesec dana da se infekcija sasvim povuče. Zato je najbolje ubuduće sprečiti ovakve infekcije.Da biste sprečili pojavu gljivičnica na rukama, evo šta treba da radite:

 • uvek perite ruke pre i nakon dodirivanja dela kože na kom se već nalazi gljivična infekcija
 • nemojte se češati ako imate gljivičnu infekciju na bilo kom delu tela
 • izbegavajte direktan kontakt sa osobama koje imaju neku infekciju
 • ako radite sa životinjama ili u bašti, nosite rukavice i nakon toga perite ruke
 • nemojte ni sa kim deliti svoj peškir

Često postavljana pitanja

lisaj na ruci
Lišaj na ruci

Evo i odgovora na najčešća pitanja o gljivicama na šakama i prstima ruku.

Koja je razlika između gljivične infekcije ruku i ekcema na rukama?

Često je teško razlikovati ekcem na rukama i gljivičnu infekciju ruku. Jedan od načina na koji lekari postavljaju dijagnozu jeste i uzimanje brisa.Neki dermatolozi kažu da često postoje i neki vidljivi znaci uz pomoć kojih se određuje dijagnoza gljivične infekcije ili ekcema. Na primer, kod gljivičnih infekcija se obično javlja izražena ivica na osipu i osip se javlja na samo jednoj ruci.Gljivice se najčešće javljaju na dlanovima, a ekcem na nadlanicama.

Da li se atletsko stopalo može proširiti i na ruke?

Da, i to se često dešava. Ovo je, zapravo, jedan od najčešćih prenosa gljivica na ruke – češanje stopala koje svrbi.

Da li su gljivične infekcije ruku zarazne?

Da. Tinea (gljivične infekcije kože) je veoma zarazna kožna bolest.

Šta izaziva gljivicno oboljenje izmedju prstiju na rukama i kako se leči ?

Gljivicno oboljenje izmedju prstiju na rukama izazivaju iste vrste gljivica koje izazivaju i atletsko stopalo na nogama i gljivična oboljenja kože.

Glavni simptom je crvenilo i svrab izmedju prstiju na rukama.Ponekad se javlja i jako perutanje i ljuštenje kože.

Gljivice izmedju prstiju na rukama pronalaze plodno tlo za razvoj s obzirom da je ovaj deo kože često vlažan zbog znoja.


Lečenje

mast za gljivice na rukama

Za lečenje možete nabaviti neku antigljivičnu mast ili kremu u apoteci.Sve se dobijaju bez recepta a najpoznatija je svakako Canesten.

Kako još možete lečiti gljivične infekcije ruku?

Možete da probate da koristite i neki prirodni lek. koji možda već imate kod kuće a takođe može biti efikasan.Da vidimo koji su najbolji prirodni načini za lečenje gljivica po rukama.


 1. Esencijalno ulje čajevca i kokosovo ulje protiv gljivica na rukama

ulje cajevca

Jedan od najboljih načina za lečenje gljivičnica na koži jeste korišćenje mešavine esencijalnog ulja čajevca i devičanskog kokosovog ulja, jer oba ulja imaju odlična antigljivična svojstva.Mešavina esencijalnog ulja čajevca i kokosovog ulja neće samo uništiti gljivice koje izazivaju osip, već pomaže i u umirivanju upaljene kože.Esencijalno ulje čajevca je izvanredan prirodni antimikotik i često se koristi kao prirodan lek protiv mnogih gljivičnih infekcija.  Dokazano je da je čajevac efikasan koliko i mnogi antimikotici.

Da biste napravili svoju kremu protiv gljivica, možete koristiti i kokosovo ulje. I kokosovo ulje je korisno za lečenje gljivica po rukama. Istraživanja pokazju da kokosovo ulje ima sličan efekat na gljivične infekcije kao ketokonazol, lek koji se koristi za ublažavanje simptoma gljivičnih infekcija ruku.

Kako koristiti kokosovo ulje i esencijalno ulje čajevca za gljivične infekcije ruku:

kokosovo ulje

 • izmešajte 2-3 kapi esencijalnog ulja čajevca i jednu supenu kašiku devičanskog kokosovog ulja
 • nanesite malo mešavine na ruke i utrljajte u mesta na kojima se javlja crvenilo i svrab
 • koristite ovaj metod 2-3 puta dnevno sve dok se simptomi infekcije potpuno ne povuku

Možete i kanuti kap ili dve nerazblaženog ulja čajevca na nokte ako ih je zahvatila infekcija. Mešavina ova dva ulja se može koristiti i kao prirodan lek za ekcem.


Ulje lavande protiv gljivica na koži ruku 

ulje lavande

Esencijalno ulje lavande je još jedno efikasno esencijalno ulje za lečenje gljivica na rukama.Naučno je dokazano da ovo ulje uspešno uništava dermatofite koje izazivaju gljivične infekcije na koži. Lavandino ulje se pokazalo efikasnim čak i kod infekcija koje ne reaguju na lekove.

Sve što treba da uradite da biste napravili lek protiv gljivica na rukama jeste da dve ili tri kapi lavandinog ulja izmešate sa jednom kašikom kokosovog ulja. Svakodnevno mažite ruke ovom mešavinom.


Beli luk protiv gljivičnih infekcija ruku

Beli luk ima veoma jaka antimikrobna svojstva i može se koristiti i protiv gljivica.Naučno je dokazano da beli luk uništava dermatofite. Ekstrakt belog luka je efikasan koliko i mnogi antimikotici.

Kako koristiti beli luk protiv gljivica na rukama?

Beli luk je prejak da bi se mazao na iritiranu kožu. Zato je najbolje da napravite kremu od belog luka i još nekog antigljivičnog sastojka. Evo i šta treba da uradite:

 • Izgnječite jedan čen belog luka i ostavite ga da stoji 5-10 minuta. Tako će se formirati više alicina (aktivnog sastojka u belom luku).
 • Izmešajte izgnječeni beli luk sa jednom kašikom kokosovog ulja ili gela od aloje.
 • Namažite mešavinom ruke
 • i ostavite 20 minuta, a zatim operite ruke toplom vodom.
 • Zatim namažite malo kokosovog ulja na ruke kako bi ulje hidriralo kožu.
 • Koristite ovaj metod dva puta dnevno, sve dok se infekcija ne povuče.

Pošto beli luk ima jaka antimikrobna svojstva, izvanredan je za lečenje mnogih bolesti prirodnim putem. Beli luk se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika.


Aloja i esencijalno ulje čajevca

aloe vera

Odličnu kremu za hidrataciju ruku i uništavanje gljivica na koži ruku možete napraviti i od aloje.

Aloja je nadaleko poznata po svojoj sposobnosti da brzo oporavi oštećenu kožu. Aloja je sjajan prirodni lek za opekotine. Puna je antioksidanasa i ima antimikrobna svojstva.

Aloja sadrži dosta enzima, nutrijenata i minerala koji hrane kožu.

Kako koristiti aloju za gljivične infekcije?

Najbolje je da napravite mešavinu aloje i esencijalnog ulja čajevca. Evo i kako:

 • Uzmite jednu supenu kašiku gela od aloje i izmešajte je sa 2-3 kapi esencijalnog ulja čajevca.
 • Nanesite mešavinu na kožu i dobro je utrljajte.
 • Koristite ovaj metod 2-3 puta dnevno sve dok se simptomi infekcije potpuno ne povuku.

Najbolje je koristiti gel od aloje sa što manje dodatnih sastojaka. Ako imate biljku kod kuće, odsecite jedan list i iscedite gel direktno na ruke.


Jabukovo sirće protiv gljivičnih infekcija

Sirovo, nepasterizovano jabukovo sirće se može koristiti kao prirodni lek za gljivice na rukama i između prstiju ruku.Jabukovo sirće efikasno uništava gljivice zbog velikog sadržaja sirćetne kiseline. Pošto je jabukovo sirće kiselo, dosta ublažava svrab i istovremeno uništava sve bakterije i gljivice na rukama.Dokazano je da sirćetna kiselina uništava različite vrste gljivica. To se dešava tako što jabukovo sirće smanjuje pH vrednost kože do nivoa na kom gljivice ne mogu da opstanu. Tako se leče gljivične infekcije, a nema nikakvih neželjenih dejstava, koja su česta kod mnogih klasičnih lekova.

Upotreba jabukovog sirćeta za lečenje gljivičnih infekcija

Jabukovo sirće je jeftino i možete ga kupiti gotovo u svakoj prodavnici. Odlično je za lečenje osipa, svraba i krastica po rukama. Evo i šta treba da uradite:

 • Razblažite jabukovo sirće sa jednakom količinom vode.
 • Umočite vatu u rastvor i njome nanesite mešavinu po rukama.
 • Sačekajte da se sasvim osuši i operite ruke toplom vodom.
 • Ponavljajte postupak po nekoliko puta dnevno da biste ublažili svrab i uklonili gljivice sa ruku.

Jabukovo sirće možete koristiti za lečenje različitih vrsta gljivičnih infekcija. Razblaženo jabukovo sirće možete koristiti kao tonik za lice i uklanjanje akni.


Med, maslinovo ulje i pčelinji vosak 

maslinovo ulje za zanoktice

Mešavina meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska je još jedan izvanredan lek za gljivice na rukama i prstima.

Neka naučna ispitivanja su dokazala da su ovi sastojci odličan lek za gljivične infekcije. Kod čak 80 procenata pacijenata, med je uspešno izlečio infekciju.

Kako napraviti ovaj melem?

 • Napunite jedan veći lonac vrelom vodom i u njega stavite manju činiju (kao da kuvate na pari), a u nju sipajte jednu kašiku pčelinjeg voska. Polako otopite vosak.
 • Kada se otopi, dodajte med i sve dobro izmešajte.
 • Na kraju dodajte kašiku maslinovog ulja i izmešajte tako da se smesa sjedini.
 • Sipajte mešavinu u staklenu teglu i ostavite da se ohladi.
 • Mažite ovu mešavinu na ruke po dva ili tri puta dnevno, dok infekcija potpuno ne nestane.

Ovu kremu možete držati u frižideru i do tri meseca.


Treba li da posetim lekara ako imam ovakvu infekciju?

lekar

U većini slučajeva, infekcija se uspešno leči uz pomoć krema za gljivice ili na prirodan način, u roku od mesec dana.

Ako imate simptome duže vreme ili ako se pojave znaci sekundarne infekcije, najbolje je da posetite dermatologa.

loading...