Vaginalna kandida (simptomi, uzrok, lečenje)

Većinu vaginalnih gljivičnih infekcija izaziva gljivica Candida albicans. Gljivične infekcije vagine su toliko česte da neki stručnjaci procenjuju da je čak 75 odsto žena – tri od četiri žene – bar jednom imalo ovakav problem.

Glavni simptom vaginalne kandidijaze je svrab, ali često se javljaju i peckanje, neobičan iscedak i bol prilikom mokrenja i tokom polnog odnosa. Lečenje se sprovodi topikalnim i oralnim antimikoticima (lekovima protiv gljivica).

Moguće je i da žena prenese ovu infekciju partneru, mada se vaginalna kandida generalno ne smatra polno prenosivom bolešću.Vaginalna kandidijaza ne spada u tu grupu, jer se može javiti i kod žena koje ne vode aktivan seksualni život.

Lečenje gljivičnih infekcija kod muškaraca je isto kao kod žena. Izbegavanjem iritirajućih hemikalija i vlage možete sprečiti ovakve infekcije. I probiotici dosta pomažu kad je u pitanju prevencija i lečenje gljivica u vagini.

 

Šta je vaginalna kandidijaza?

Vaginalna kandidijaza je infekcija koju izazivaju gljivice u vagini. Ovakve infekcije se ponekad zovu i gljivičnim vaginitisom. Naučni ime za gljivicu koja izaziva ovakve probleme je Candida. Preko 90% od ukupnog broja gljivičnih infekcija vagine je posledica infekcije gljivicom Candida albicans. Ostali sojevi kandide su obično znak da je gljivična infekcija nekad bila prisutna.

Međutim, Candida se često javlja i kod zdravih žena i ne izaziva nikakve simptome. Procenjuje se da između 20 i 50 posto zdravih žena ima ovu gljivicu u normalnoj vaginalnoj flori. Da bi to preraslo u infekciju, mora doći do narušavanja normalne flore u vagini i prekomernog razmnožavanja gljivica. Mada se gljivične infekcije mogu preneti polnim odnosom, gljivične infekcije vagine se ne smatraju polno prenosivom bolešću zato što se mogu javiti i kod žena koje nisu seksualno aktivne, jer ova gljivica može normalno živeti i u organizmu potpuno zdrave žene.

Vaginalna kandida je veoma česta i svaka četvrta žena na svetu je dobije bar jednom u životu.


Vaginalna kandida simptomi

 

Simptomi su:

 • vaginalni iscedak, koji je uvek gust,
 • bez mirisa
 • i beličasto sive boje

Iscedak se opisuje kao nalik krem-siru.

Ostali simptomi vaginalne kandide su:

 • jak svrab u vagini
 • iritacija i peckanje
 • bol prilikom odnosa
 • bol i peckanje prilikom mokrenja
 • crvenilo, oticanje, iritacija i suvoća vagine

Uzrok

 

Šta izaziva vaginalnu kandidijazu?

Gljivične infekcije vagine se javljaju kada u vaginu dospe strana gljivica ili kada se prosto poveća populacija gljivica koje su već prisutne u vagini i njihov broj u odnosu na broj bakterija. Kada se normalna vaginalna flora naruši uzimanjem antibiotika (koji se piju za lečenje infekcija mokraćnih puteva, disajnih organa i sličnih bakterijskih infekcija) ili imunosupresanata, gljivice počinju da se prekomerno razmnožavaju i izazivaju iritaciju sluzokože u vagini (vaginitis).

Vaginalna kandida se takođe može javiti i zbog povrede u unutrašnjem delu vagine, npr. zbog hemioterapije. I žene sa slabom funkcijom imunog sistema (npr. osobe koje piju lekove koji sadrže kortizon) imaju veći rizik od dobijanja vaginalne kandide.

Ostali faktori koja povećavaju rizik od dobijanja gljivične infekcije vagine su

 • dijabetes
 • trudnoća
 • uzimanje oralnih kontraceptiva

Često ispiranje i upotreba parfimisanih sprejeva za intimnu negu povećava rizik od razvoja gljivične infekcije vagine.

Vaginalna kandida se ne smatra polno prenosivom bolešću, pošto Candida živi i u normalnoj vaginalnoj flori i prisutna je i kod žena koje nisu seksualno aktivne.

Međutim, dešava se da se i kod muškaraca razviju simptomi iritacija kože na penisu zbog gljivične infekcije nakon odnosa sa inficiranom partnerkom, mada to nije uvek slučaj.


Šta povećava rizik od vaginalne kandide?

 

Žene koje imaju neko oboljenje koje slabi imunu funkciju organizma imaju veći rizik od dobijanja gljivične infekcije vagine. Tu spadaju žene koje imaju rak ili primaju terapiju za rak, žene sa dijabetesom i one koje piju kortikosteroide.

Trudnice i žene koje piju oralne kontraceptive takođe spadaju u rizičnu grupu.

Uzimanje antibiotika iz bilo kog razloga remeti normalnu vaginalnu floru i dovodi do prekomernog razmnožavanja gljivica.

Nošenjem komotnijeg pamučnog veša ćete smanjiti rizik od vaginalne kandidijaze. Nosite i šire pantalone, a ako se bavite sportom i često ste oznojeni ili se često kupate u kupaćem, odmah menjajte odeću kako biste smanjili vlažnost na problematičnim mestima.


Koji specijalisti leče gljivične na polnom organu?

Ovakvim infekcijama se bave lekari opšte prakse, internisti, urolozi kod muškaraca i ginekolozi kod žena.


Kako se vaginalna kandida dijagnostikuje?

 

Mada znaci i simptomi vaginalne infekcije kandidom mogu lako ukazati na uzrok, vaginalni svrab i iscedak su simptomi i drugih oboljenja, npr. bakterijske vaginoze i trihomonijaze. Da bi se postavila ispravna dijagnoza, bris iz vagine se testira u laboratoriji (preko kulture ili direktnim pregledom pod mikroskopom)  kako bi se utvrdilo prisustvo gljivica i isključilo postojanje bakterijske vaginoze i polno prenosivih oboljenja.


Koji prirodni načini lečenja su efikasni protiv vaginalne kandidijaze?

Vaginalna kandida se leči antimikoticima. Mnogo lekova koji se dobijaju bez recepta i samo na recept su veoma efikasni za lečenje vaginalne kandide. Lekovi koji se dobijaju bez recepta uspešni su za lečenje vaginalne kandidijaze. Mnoge homeopatske metode nisu dovoljno izučene i nijedan lekar ih ne preporučuje. Lekovi i kreme koje ublažavaju svrab leče samo simptome, ali ne i uzrok infekcije.


Koji lekovi koji se dobijaju bez recepta mogu da se koriste za lečenje vaginalne kandide?

 

Na tržištu je dostupno mnoštvo topikalnih tretmana za lečenje vaginalne kandide (za spoljnu upotrebu) koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta. Tu spadaju vaginalne kreme, tablete i supozitorije. Većina tih tretmana ne traje duže od tri dana. Rekurentne infekcije se nešto duže leče. U više od 90 posto slučajeva infekcije se uspešno leče ovim lekovima:

 • klotrimazol
 • mikonazol
 • terkonazol

Koji lekovi na recept se koriste za lečenje vaginalne kandidijaze?

Postoji dosta lekova koji se izdaju samo na lekarski recept i koji se koriste za lečenje rekurentnih gljivičnih infekcija, kao i infekcija koje ne reaguju na topikalne lekove. Flukonazol se obično koristi kao “prva linija odbrane” kada je reč o antimikoticima.

Flukonazol se može uzimati i jednom nedeljno ili jednom mesečno kako bi se sprečila ponovna pojava infekcije kod žena koje imaju česte rekurentne infekcije, ali je pre toga neophodno postaviti takvu dijagnozu.

Oralni antimikotici se nikako ne preporučuju trudnicama.

Oralni antimikotici kojima se leči vaginalna kandidijaza imaju mnoštvo nuspojava, a najčešće su mučnina i glavobolja.


Kako se vaginalna kandidijaza leči tokom trudnoće?

Gljivične infekcije vagine su česte tokom trudnoće. Trudnice koje dobiju znake gljivične infekcije bi trebale da odmah odu kod lekara. Lekar koji vodi trudnoću će preporučiti lekove koji su prikladni za trudnice kod kojih se razvila kandida u vagini. Oralni antimikotici se nikako ne preporučuju tokom trudnoće.


Da li muškarac može da dobije kandidijazu od svoje partnerke?

Mnogi eksperti ne smatraju gljivične infekcije polno prenosivom bolešću, ali je prijavljeno dosta slučajeva iritacije i svraba penisa i to nakon seksualnog kontakta sa ženama kojih je prisutna kandida u vagini, tako da je moguće da žena sa kandidijazom prenese infekciju svom partneru. Lečenje se kod muškaraca ne sprovodi osim ako se jave simptomi.

Koji su simptomi kandidijaze kod muškaraca?

Glavni simptomi ovakvog oboljenja kod muškarca su svrab, peckanje i bol na vrhu penisa. Obično se javlja i neprijatan osećaj tokom mokrenja. Penis može biti crven i iziritiran. Simptomi podsećaju na simptome mnogih drugih oboljenja, posebno polno prenosivih bolesti, tako da je uvek najbolje odrediti detaljne testove kako bi se utvrdilo o čemu je reč.

Kako se vaginalna kandidijaza leči kod muškaraca?

Lečenje se sprovodi isto kao i kod žena – antimikoticima. Ti antimikotici se obično koriste kao kreme ili kao pilule.


Lečenje kandide prirodnim putem

Lečenje jogurtom

 

Šta vam je potrebno?

 • običan jogurt
 • pamučni tampon
Šta treba da uradite?
 • Umočite tampon u jogurt i stavite ga u vaginu. Nemojte ga gurati duboko.
 • Ostavite sat ili dva, a zatim izvadite tampon i bacite ga.
Koliko često ovo treba raditi?

Na svakih nekoliko sati.

Zašto je ovo efikasno?

Svaki lekar će vam reći da počnete da pijete više jogurta ako imate neku gljivičnu infekciju. Mada je iskušenje veliko, nemojte piti voćne jogurte. Umesto toga, za svaki obrok (ili i češće) popijte po čašu jogurta. Zdrava bakterija Lactobacillus, koja se nalazi u jogurtu, uspešno uništava gljivice u vagini. Nanošenje jogurta na problematična mesta takođe može učiniti čuda, posebno vezano za uništavanje gljivica i ublažavanje upale.


Ulje origana protiv gljivičnih infekcija

Šta vam je potrebno?
 • tri kapi ulja origana
 • čaša vode
Šta treba da uradite?

Ubacite ulje u čašu vode i popijte.

Koliko često ovo treba raditi?

Ponavljajte postupak dva puta dnevno tokom cele nedelje. Možete povećavati dozu do šest kapi ulja na čašu vode.

Zašto je ovo efikasno?

Kada pričamo o prirodnim načinima lečenja, mnoga ulja se ističu kao veoma lekovita. Ulje origana je jedno od najjačih ulja koje može sprečiti pogoršavanje infekcije. Karvakrol i timol, dve fenolne komponente u ovom ulju, deluju kao fungicid i ubijaju gljivice zbog kojih se javlja vaginalna kandidijaza.


Epsom so protiv vaginalne kandide

Šta vam je potrebno?
 • 2 šolje epsom soli
 • kada puna tople vode
Šta treba da uradite?
 • Ubacite so u kupku i malo razmutite.
 • Uživajte u ovoj kupci 10-15 minuta.
Koliko često ovo treba raditi?

Tri puta nedeljno.

Zašto je ovo efikasno?

Epsom so je magnezijum sulfat. Ova so uspešno uništava gljivice i leči infekciju.


Kako se vaginalna kandidijaza može sprečiti?

Pošto gljivice čine normalnu vaginalnu floru kod zdravih žena, teško je potpuno sprečiti sve gljivične infekcije vagine. Međutim, moguće je preduzeti neke preventivne mere i tako sprečiti razvoj gljivične infekcije. Tu spada čišćenje genitalija spreda ka pozadi i promena mokrog kupaćeg kostima i vlažne odeće čim se pokvase. Nosite komotniji, pamučan donji veš kako biste smanjili vlagu i sprečili gljivične infekcije. Pošto hemijski iritansi utiču na normalnu vaginalnu floru, izbegavajte proizvode koji sadrže iritanse, posebno ispiranje i parfimisane tampone. Redovno tuširanje i kupanje su najbolji način čišćenja vagine i ispiranje se ne preporučuje jer samo povećava rizik od vaginalnih infekcija.

Smatra se i da konzumacija hrane bogate probioticima (zdravim bakterijama koje svakako žive u telu) može sprečiti vaginalnu kandidu.


Infekcije koje se stalno vraćaju

Rekurentne gljivične infekcije vagine se javljaju kada žena ima četiri ili više infekcija tokom jedne godine, pod uslovom da takve infekcije nisu izazvane upotrebom antibiotika. Rekurentne gljivične infekcije mogu biti posledica nekog oboljenja, npr. lošeg funkcionisanja imunog sistema, i zahtevaju agresivniji tretman. Tu obično spadaju duža upotreba krema i lekova.


Kako se zaštititi od dobijanja infekcije od seksualnog partnera?

Kondomi pomažu u sprečavanju prenošenja kandidijaze sa žene na muškarca, ali nisu potpuno efikasni, jer tokom seksa obično dolazi do kontakta delova kože koji nisu pokriveni kondomom.

Izbegavanje odnosa sa osobama koje bi mogle da imaju infekciju je najbolja prevencija.