Bol u slezini: 3 najčešća uzroka ( od uvećanja do raka)

slezina bol

BOL U SLEZINI se može javiti zbog mnogo stvari, uključujući uvećanje i pucanje slezine.

Slezina je sunđerast, ovalni organ veličine pesnice. Ona se nalazi ispod levog rebarnog luka. Slezina ima mnoštvo funkcija, a tu spadaju imuna aktivnost i zadržavanje krvi. Uprkos tome, slezina nije vitalni organ.U nekim situacijama, slezina se uklanja i život bez nje je moguć, s tim što su osobe bez slezine sklonije infekcijama.

 gde se nalazi slezina

Gde se nalazi slezina ?

Slezina se nalazi u stomaku, ispod levog rebarnog luka. Kada dođe do uvećanja slezine, ona se može napipati. Ona se nalazi iza trbušnog zida, ispod dijafragme. Pošto se nalazi ispod rebara, ona je donekle štite, ali ponekad mogu i da stvore problem. Na primer, ako dođe do preloma rebara, kost može “zakačiti” slezinu i slezina tada puca.Slezina se nalazi tik ispod dijafragme, iza devetog, desetog i jedanaestog rebra.

Funkcija slezine

Pre rođenja, slezina je zadužena za formiranje krvnih ćelija, što se menja nakon rođenja.Kada se beba rodi, organ koji je stvarao krvna zrnca sada počinje da razlaže “istrošena” crvena krvna zrnca i krvne pločice.

Takođe, slezina je zadužena za preradu gvožđa i globina iz molekula hemoglobina.Slezina je najveći limfni organ i pomaže da se bela krvna zrnca rašire po celom telu kada dođe do infekcije. Crvena masa u slezini je prirodni rezervoar krvi i u njoj se, uslovno rečeno, skladište crvena krvna zrnca, monociti i krvne pločice koji kasnije po potrebi odlaze u rvotok.

Ako se u krvotoku nađu mikroorganizmi, njih “zarobljavaju” limfociti koji se u slezini nalaze u beloj masi. Ti  mikrobi dospevaju u slezinu kroz arterije.Limfociti iz slezine takođe mogu da stignu u cirkulatorni sistem i da se bore protiv infekcija na drugim mestima u telu.


Slezina bolovi

bol u slezini

Bolovi u slezini se relativno teško identifikuju jer se ovaj organ nalazi blizu drugih organa: levog bubrega, želuca, trbušnog zida i debelog creva. Ako iznenada dobijete bolove u gornjem delu stomaka i leđima, taj bol može poticati iz bilo kog organa koji se nalazi tu, ne nužno iz slezine.

Bol u slezini se obično pogoršava prilikom dubljeg disanja i kijanja. Takođe, bol se pogoršava nakon obilnih obroka jer se želudac tada rasteže.


Uzroci bola u slezini

Bol u slezini se može javiti zbog više uzroka. Dva najčešća uzroka bola u slezini su pucanje slezine i infarkt slezine. Ako dođe do jednog od ta dva stanja, morate odmah u hitnu pomoć, jer ovakvi problemi mogu biti fatalni ako se pacijentu odmah ne ukaže lekarska pomoć.


Uvećana slezina

gde se nalazi slezina

Mada se ovo stanje smatra najčešćim uzrokom bola u slezini, to nije uvek slučaj. Zapravo, ovo je jedan od ređih uzroka bola u slezini. Splenomegalija izazva samo blaži bol na dodir.

Bol se javlja samo ako je splenomegalija ozbiljna. Bolovi u slezini izazvani splenomegalijom se uglavnom javljaju ako je prisutna neka infekcija ili upala. Proinflamatorni citokini mogu izazvati bolni splenitis (upalu slezine).

Kada dođe do splenomegalije (uvećane slezine), javlja se tup bol u predelu slezine, najčešće nakon obroka. Tada se više oseća pritisak nego bol.

U blažim i srednje teškim slučajevima splenomegalije najčešćenema nikakvih bolova. Slezina je elastičan mišićni organ koji se lako rasteže i ne puca tako lako.


Povezano> Uvećana slezina (splenomegalija) vodič za prepoznavanje i lečenje


Infarkt slezine

Kada dođe do odumiranja tkiva u slezini, to stanje se zove infakrt slezine i on se javlja zbog blokade arterija u slezini. Opstrukcija arterija u slezini rezultira time da do nekih delova slezine ne stiže krv bogata kiseonikom.

Kada se to desi, tkivo postaje oštećeno zbog nedovoljno kiseonika (hipoksija). To izaziva infarkt slezine. Smatra se da je embolus najčešći uzrok blokade arterija i infarkta slezine.


Pucanje slezine

Ako dođe do povrede gornjeg dela stomaka, to može rezultirati pucanjem slezine. Na primer, udarac oštrim predmetom može izazvati pucanje slezine.

Sila dovodi do prodiranja u tkivo i jakog krvarenja. I udarac tupim predmetom i prelom rebara mogu dovesti do pucanja slezine. U većini slučajeva, blaži udarci i povrede ne dovode do pucanja slezine.

Slezina može pući i zbogfistule i čira na slezini.


Postavljanje dijagnoze

uvecanje slezine

Lekar će vas pregledati i poslati  na dodatne testove kako bi odredio da li je uzrok bolova zaista slezina ili neki drugi organ. U zavisnosti od početne preliminarne dijagnoze, lekar će vas poslati na neki od ovih testova:

Fizički pregled

Lekar će vas sigurno pregledati tako što će vam opipati i pritiskati stomak.  Lekari obično mogu da osete da li je prisutno uvećanje slezine i drugi znaci koji bi ukazivali na splenomegaliju.

Ultrazvuk

Tokom ultrazvučnog pregleda se na ekranu vide slike koje odašilju zvučni talasi.

Kompjuterizovana tomografija

Kod ovog testa se koriste rendgenski znaci da stvore precizne slike trbušne duplje. Obično se koristi i kontrastna boja kako bi slike bile jasnije.

Magnetna rezonanca

Uz pomoć magnetnih talasa se dobijaju slike trbušne duplje. I prilikom ovog testa se mogu koristiti kontrastne boje.

Biopsija koštane srži

Ako se sumnja na uvećanje jetre, moguće je da će vas lekar poslati na biopsiju koštane srži. To podrazumeva uzimanje malog uzorka koštane srži kako bi se ona testirala u laboratoriji. Na ovaj način se dijagnostikuju i leukemija i limfom.

Skener  jetre i slezine

Kontrastne boje niske radioaktivnosti se ubrizgavaju u ruku i skupljaju u ovim organima. Ovaj skener daje odlične slike slezine i lako je utvrditi da li postoji problem sa ovim organom.


Lečenje

Lečenje bolova u slezini će zavisiti od uzroka i od toga u kakvom vam je stanju slezina. Uvek se leči uzrok ovakvih bolova. Ako je došlo do povrede slezine, u nekim slučajevima se ona može oporaviti uz dovoljno odmora.

Ako je došlo do pucanja slezine, verovatno ćete morati na operaciju. Splenektomija je operacija uklanjanja slezine.Ova procedura se može uraditi laparoskopski (pravljenje malih rezova) i na klasičan način.

Kada se slezina ukloni, pacijent se mora vakcinisati protiv određenih bakterijskih i virusnih oboljenja. Osobe kojima je uklonjena slezina su podložnije infekcijama.

Bol ispd levog rebarnog luka nije uvek uzrokovan zbog problema sa slezinom!


Zdrava ishrana, koja se sastoji od raznovrsnih nutrijenata održaca slezinu zdravom i funkcionalnom.

Voda

pijte vodu

Pijenje oko osam do deset čaša vode na dan, dovoljno je za održavanje slezine u optimalnom zdravlju. Vašoj slezini je potrebna tečnost da bi dobro funkcionisala i kako bi se sprečili bolovi. Kada ne unosite dovoljno vode dehidritate, pa se time usporava varenje, slezina ne može da se pročisti i izbaci nataložene toksine u telu. Hrana i piće koji sadrže dobre količine vode su biljni čajevi, mleko, breskve, šljive, narandže, paradajz, lubenica, celer, krastavac i zelena salata.


Sirovo voće i povrće

Konzumiranje sirovog voća i povrća održava slezinu u optimalnom zdravlju. Sirovo voće i povrće kao što su jabuke, višnje, borovnice, jagode, narandže, šargarepe, celera, paprike, krastavca, zelene salate i brokolija je puno vitamina, minerala i enzima koji detoksikuju telo, poboljšavaju rad slezine, podstiču varenje i jačaju imuni sistem. Važno je da konzumirate ove namirnice u prirodnom obliku, pošto termička obrada uništava nutrijente u njima.


Đumbir

djumbir

Dodavanje đumbira u obrok pomaže u održavanju ili poboljšavanju zdravlja slezine. Đumbir je pun zingibaina, enzima koji pomaže telu da svari proteine, smanjuje upalu, jača imunitet i pomaže u procesu detoksikacije.


Masna riba

200 grama masne ribe, koja se jede oko tri puta nedeljno može pomoći u održavanju zdravlja slezine. Masna riba kao što je losos, bakalar, sardine i slična, je puna omega- 3 masnih kiselina, zdravih nezasićenih masti koje smanjuju upalu u telu i pomažu slezini da se pročisti od toksina kao što su alkohol i duvan. U druge namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline i kojima se mogu sprečiti bolovi u slezini spadaju laneno seme, ulje lanenog semena, ulje repice, soja, ulje od soje, semenke bundeve, ulje semena bundeve, orasi i ulje od oraha.


Maitake pečurke

Maitake pečurke, kada se dodaju svim obrocima, mogu poboljšati zdravlje slezine. Maitake pečurke su pune beta glukana, koji povećava broj imunih ćelija u slezini, usporavaju ili zaistavljaju rast tumora i smanjuju rizik od dobijanja nekih vrsta raka. Od 2010 godine, ne postoje naučna istraživanja koja podržavaju korišćenje maitake pečuraka kako bi sprečile ili lečile rak kod ljudi.

Rak slezine tkođe može izazvati bol u slezini.Mada je rak slezine veoma redak ako se javi bol u slezini koji traje u dužem vremenskom periodu obavezno bi morali da se obratite lekaru kako bi se utvrdio uzrok.