UPALA JAJNIKA – simptomi i lečenje (antibiotici, prirodni lekovi, čaj)

Osnovni simptom je bol, koji se razlikuje od bola tokom ciklusa, ovulacije ili prehlade. Bol je jak, najčešće dvostran i može da postane nepodnošljiv. Mokrenje postaje bolno, stvaraju se gasovi i zatvor, a u nekim slučajevima bol se prostire i u predelu leđa. Ukoliko se odmah ne leči, može da dovede do veoma ozbiljnih posledica.

Upala jajnika retko se pojavljuje sama. Izazvana je infekcijom u organizmu različitog porekla (streptokoke, stafilokoke, ešerihija koli, tuberkuloza i dr.). Kao i pod uticajem različitih pogodujućih faktora: pad imuniteta, stres, hipotermija, menstrualni poremećaji, preterano česti seksualni odnosi. Najugroženije su žene u reproduktivnom dobu.

Šta može da izazove upalu jajnika?

Upalu jajnika mogu prouzrokovati infekcije koje se lako šire ascedentnim putem, tj. od vagine, preko grlića materice, materice, jajovoda, pa sve do jajnika. Upalu takođe može izazvati zapaljenski proces u blizini jajnika, kao što je upala mokraćne bešike, tankog ili debelog creva. Ukoliko postoji takva upala, bakterije mogu da se šire do jajnika. Upali jajnika može doprineti hladnoća zimi, usled neadekvatnog oblačenja, a leti upalu mogu prouzrokovati i nagle promene temperature.

Koji su simptomi upale jajnika?

Оni mogu da budu ne samo specifični već i nespecifični. Upala može da bude praćena i periodičnim bolovima, аli obično donosi pometnju u laboratorijskim nalazima (podaci o analizi krvi, urina i dr.). Bolovi su obično veoma neprijatni, veoma jaki i najčešće su dvostrani, sa leve i desne strane. To je veoma jak zapaljenski proces.

Kako se dijagnostikuje upala jajnika?

Nije lako uspostaviti dijagnozu. Ako postoji tipična infekcija, to omogućava lakše uspostavljanje dijagnoze. Ali ako je izolovana samo u toj oblasti, teže je stići do dijagnoze. Samoj dijagnozi pomažu i laboratorijski nalazi sa dodatnim analizama krvi. Ginekološki pregled je veoma važan. Karakteristična promena je da dolazi do uvećanja jajnika u kojima se prostire jak bol.

Da li može da dođe do pogrešne dijagnoze?

Da, može da dođe i do pogrešne dijagnoze, na primer: kod rupture folikule, rupture ciste, vanmaterične trudnoće. Može da se pogreši. To su stanja akutne peritonealne iritacije.

U kom obliku može da se razvije upala?

Zapaljenski proces može da bude jak (akutan), sa prolaznom jačinom (subakutan), kao i hroničan. Kod jajnika nisu isključeni takvi hronični podaci o upali, ako su zahvaćeni i jajovodi. Često su hlamidijalne infekcije te koje izazivaju promene u jajovodima i jajnicima. Ove infekcije imaju vodeću ulogu u tome kao i triper, gonoreja. Sam proces može da prođe s prolaznom jačinom, da teče sporije i u toj situaciji teže je doći do dijagnoze. U dugom slučaju, teče sa jakom oštrinom. Jaka upala najčešće se javlja kod specifičnih infekcija, kao što je gonoreja.

Kakvo je lečenje kod različitih oblika upala jajnika?

Ukoliko otkrijemo odakle dolazi infekcija, možemo da dokažemo izvor uzročnika. Obično se prepisuje široko spektralni antibiotik kako bi se pokrila celovita flora, i gram-pozitivna i gram-negativna, zajedno sa metronidazolom da bi se pokrio ceo zapaljenski proces.

Da li je kod upale jajnika primenljiva narodna medicina?

Smatram da, ukoliko se primenjuje narodna medicina, poželjno je da se primeni i klasično lečenje. Kod jedne ozbiljne upale jajnika narodna medicina, sama po sebi, ne bi bila dovoljna, zato što se radi o ozbiljnom oboljenju.

Da li postoje slučajevi kod kojih je neophodan operativni zahvat?

Da, ukoliko postoje gnojni procesi. Tada je neophodan operativni zahvat zato što gnojne kolekcije mogu da dovedu do tipične sepse i do tragičnih posledica kod pacijentkinje.

Koje su posledice upale jajnika?

Najčešće je otežana dalja ovulacija i odvajanje folikula, a veoma često dolazi i do začepljenja jajovoda sa pojavom hroničnog procesa, koji vodi do teškog začeća i steriliteta.

Kako možemo da se zaštitimo?

I nakon pojave i najmanje infekcije u vagini ili na grliću materice, odmah treba pristupiti lečenju iste. Ukoliko neki klinički faktori i zapažanja pacijentkinje idu ka tome da su infekcijom zahvaćeni jajovodi i jajnici, odmah treba da se pristupi ozbiljnom lečenju, jer u suprotnom može doći do veoma ozbiljnih posledica. Samolečenje nije opravdano! Ono može da dovede do teških komplikacija.