Upala desni (zbubnog mesa) antibiotici i 7 prirodnih lekova za lečenje + uzroci i simptomi

upaljene desni

Zdrave zube karakterišu i zdrave navike. Zdravi zubi, zapravo su indikatori zdravih navika, zdravog života i urednog ophođenja prema oralnoj higijeni. Desi li se, slučajno, da iz te niske navika izostane jedan faktor, brojna su oštećenja i poremećaji koji mogu da uslede. Ovaj tekst, u narednih nekoliko minuta donosi odgovore na pitanja šta sve može da uzrokuje upalu desni, kako prevenirati upalu, koji su simptomi, ali i da da savete ukoliko stvar poodmakne i do upale zaista dođe.

Šta god primetili kao promenu u ustima, odmah prijavite svom stomatologu, a ovaj tekst shvatite isključivo kao putokaz koji će vas od monitora odvesti do stomatologa. Kada do upale desni dođe, znači da je infekcija već uznapredovala, pa ne preduzimajte besmislene korake sami.
Pazite kako perete zube

Nije retka situacija da procesu pranja zuba pristupamo brzinski, nepravilno i ponekad na uštrb zdravlja.

Da biste što pre očetkali zube, često trljate brzinski i energično, međutim imajte u vidu da to u mnogome ne pomaže. Desni su napravljene od veoma osetljivog tkiva, te takva metoda pranja zuba može samo da napravi problem i ošteti ih.

Bilo da koristite električnu ili ručnu četkicu za zube, izaberite onu koja ima meke čekinje sa zatupljenim krajevima. Četke sa tvrđim vlaknima imaju svoju namenu, ali ih nemojte koristiti u svakodnevnoj upotrebi. Kada četkate zube, pravite nežne kružne pokrete, kao da masirate zube.

Desni se mogu upaliti, krvariti ili oteći upravo zbog nepravilnog pranja zuba, ali to nije jedini razlog. Bilo kako bilo, ako osetite otečene desni, pravac stomatolog.
Bolesti desni

Svi znamo koliko je važno uklanjanja plaka sa mesta do kojih vaša četkica ne može uvek da dopre. Da biste bili sigurni da vaše desni neće da se upale, kada perete zube koristite i konac za zube, ali tako što ćete pratiti liniju zuba i čistiti nežnim pokretima.

Veliki broj ljudi boluje od paradontitisa, ali nije to jedini razlog zbog kog možete patiti od upale zubnog mesa. Naime, gingivitis je mnogo učestalija bolest, a u pitanju je pomalo benigniji problem. Reklo bi se da je higijena temelj zdravlja. Ukoliko se ne vodi računa o oralnoj higijeni, bakterije u ustima formiraju plak na zubima. Ove bakterije (mogu biti različitog porekla) dovode do crvenih, otečenih ili krvarećih desni.