Trovanje hranom ili stomačni grip ( gastroenteritis)

Gastroenteritis poznat kao stomačni grip je oboljenje koje podrazumeva upalu sluzokože želuca i creva. Obično se povlači i bez lekova, ali u nekim slučajevima može doći do komplikacija.Trovanje hranom je glavni uzrok gastroenteritisa i izaziva dobro poznate, neprijatne simtpome.

Gastroenteritis se može javiti zbog virusa, bakterija ili parazita. Ako je izvor ove infekcije zagađena hrana, reč je o trovanju hranom. Često se za gastroenteritis koristi i termin stomačni grip, što je pogrešno.

stomačni virus


Gastroenteritis i trovanje hranom

Evo nekih činjenica o gastroenteritisu i trovanju hranom u najkraćim crtama, o kojima ćemo detaljnije diskutovati u nastavku teksta.

 • U većini slučajeva, gastroenteritis se javlja zbog bakterija, virusa i parazita.
 • Dijareja, povraćanje, mučnina i bolovi u stomaku su glavni simptomi gastroenteritisa.
 • Ove simptome je lako prepoznati i najčešće nisu potrebni dodatni testovi da bi se potvrdila dijagnoza.
 • Najozbiljnija potencijalna komplikacija gastroenteritisa je dehidratacija, posebno kod dece i starijih osoba.

Uzroci trovanja hranom

U Americi 128.000 ljudi godišnje završi u bolnici, a 3.000 umre od trovanja hranom.Američka Agencija za hranu i lekove je sastavila spisak mikroorganizama koji izazivaju trovanje hranom, kao i simptome koje svaki od ovih mikroorganizama izaziva.

Generalno gledano, tri tipa patogenih mikroorganizama izazivaju gastroenteritis:

 • virusi
 • bakterije
 • paraziti

Virusi koji najčešće izazivaju gastroenteritis su:

 • Rotavirus:najčešće se javlja kod dece i najčešći je uzrok trovanja hranom kod dece.
 • Norovirus: češće se javlja kod odraslih nego kod dece.

U nešto ređim slučajevima, trovanje hranom mogu izazvati astrovirus (javlja se najčešće kod dece i starijih osoba) i adenovirusi. Citomegalovirus takođe može izazvati gastroenteritis, posebno kod osoba sa slabim imunitetom.

Bakterije koje najčešće izazivaju gastroenteritis su:

 • salmonela
 • kampilobakter
 • šigele
 • ešerihija koli
 • klostridija

Ešerihija se najčešće dobija preko zaražene govedine, salmonela preko povrća i jaja, a kampilobakter preko mlečnih proizvoda.


Simptomi trovanja hranom

Za gastroenteritis su tipična četiri klasična simptoma:

 • dijareja i retka stolica
 • mučnina
 • povraćanje
 • bolovi i grčevi u stomaku

Ovi simptomi se mogu pojaviti u svakoj kombinaciji. Obično se javljaju iznenada i njihov intenzitet varira od slučaja do slučaja.Simptomi se najčešće javljaju nekoliko sati nakon konzumacije hrane koja je sadržala patogene, mada je u nekim slučajevima period inkubacije i duži.Obično se prvo javlja povraćanje, a dijareja traje i po nekoliko dana, mada problem može trajati i duže, u zavisnosti od toga šta je tačno izazvalo trovanje hranom.

Osim ovih klasičnih simptoma, trovanje hranom može izazvati i gubitak apetita, povišenu temperaturu i drhtavicu.

Vrsta simptoma može ukazivati na to koja vrsta infekcije je u pitanju. Virusna infekcija obično izaziva običnu, vodenastu dijareju bez krvi i sluzi u stolici. Krv i sluz u stolici su česta pojava kod dijareje izazvane bakterijama. Norovirus može izazvati akutne napade povraćanja, posebno kod dece.

Jedna od opasnosti koje trovanje hranom nosi sa sobom, posebno kada je reč o deci, starijim osobama i osobama sa slabijim imunitetom, jeste gubitak tečnosti kroz dijareju i povraćanje, što može dovesti do dehidratacije. Međutim, dehidratacija se lako može sprečiti.

Trebalo bi da potražite pomoć ako imate krvavu stolicu, povišenu temperaturu i/ili nesvesticu. Ovo se posebno odnosi na osobe starije od 65 godina, trudnice i osobe koje imaju neku hroničnu bolest. Ako nakon par dana simptomi ne počnu da se povlače, poželjno je da posetite lekar.


Trovanje hranom ili stomačni grip?

Trovanje hranom i stomačni grip imaju slične simptome, ali se stomačni grip uvek javlja kao posledica virusne infekcije.Period inkubacije i vreme potrebno da se simptomi pojave zavisi od tipa patogena.Evo šta o tome kaže američka Agencija za hranu i lekove:

 • Bacillus cereus: najčešće se nalazi u mesu i sosovima. Simptomi se obično javljaju nakon 10 do 16 sati nakon jela i traju između 24 i 48 sati.
 • Campylobacter jejuni: najčešće se nalazi u živinskom mesu. Simptomi se pojavljuju nakon dva do pet dana i mogu trajati i do deset dana.
 • coli: najčešće se nalazi u goveđem mesu i vodi. Simptomi se pojavljuju nakon jednog do osam dana i traju između pet i deset dana.

Dijagnoza

Gastroenteritis se obično lako dijagnostikuje samo na osnovu simptoma.U ređim slučajevima, potrebna je i analiza uzorka stolice. To je obično potrebno u slučajevima kada je dijareja krvava ili vodenasta i traje duže od nekoliko dana. Obično se tada stolica testira na prisustvo parazita ili bakterija.


Lečenje gastroenteritisa

Gastroenteritis i trovanje hranom obično sami prolaze, bez ikakve intervencije. Tretman se sastoji od ublažavanja simptoma i sprečavanja komplikacija, posebno dehidratacije.

Glavni tretman i prevencija za trovanje hranom jesu odmor i nadoknađivanje izgubljene tečnosti i elektrolita.

 • Pijte mnogo tečnosti.
 • Nastavite sa unosom tečnosti čak i ako povraćate, najbolje tako što ćete piti vodu u malim gutljajima ili stavljati kockice leda u usta i čekati da se same rastope.
 • Kada počnete da jedete, postepeno uvodite čvrstu hranu. Nema nekih posebnih preporuka oko ishrane, ali je najbolje početi sa lakšom hranom: žitaricama, tostom, bananom i sličnim namirnicama.

Masna, začinjena hrana, hrana sa mnogo šećera, mlečni proizvodi, kofein i alkohol mogu pogoršati simptome.

Da biste izbegli opasne i potencijalno fatalne posledice dehidratacije zbog dijareje, najbolje je da pijete slani rastvor.Rastvore za rehidrataciju, koji sadrže so, glukozu i minerale, možete kupiti u apotekama bez lekarskog recepta. Ako sami pravite rastvor, budite pažljivi. Previše šećera može pogoršati dijareju, a previše soli može naneti više štete nego koristi, posebno kod dece. Najbolje je da uvek stavljate više vode i da rastvor bude blag.


Lečenje gastroenteritisa lekovima

Lekovi vam mogu pomoći da ublažite najgore simptome gastroenteritisa: dijareju i povraćanje. Najbolje je da uzimate lekove pritiv dijareje (Loperamid i sl.) i lekove protiv povraćanja. Mada ove lekove uglavnom možete kupiti bez recepta, poželjno je da se konsultujete sa svojim lekarom, jer oni kod nekih infekcija mogu i pogoršati simptome.


Probiotici i gastroenteritis

Probiotici (zdrave bakterije i gljivice) su izvanredne za lečenje gastroenteritisa. Određene bakterije odlično pomažu u ublažavanju simptoma gastroenteritisa uz oralnu rehidrataciju, a to suLactobacillus rhamnosusi Saccharomyces boulardii.


Prevencija trovanja hranom

Saveti oko prevencije trovanja hranom se svode na sledeće četiri stvari:

 • Kuvanje: uvek kuvajte ili pržite hranu dovoljno dugo na visokim temperaturama kako biste uništili sve bakterije koje bi mogle izazvati trovanje. Možete koristiti i termometar kako biste proverili da li je temperatura adekvatna.
 • Razdvajanje: uvek razdvajajte hranu kako biste sprečili da bakterije sa jedne namirnice pređu na druge (posebno sa sirovog mesa).
 • Hlađenje: držanje namirnica u frižideru ili zamrzivaču će usporiti razmnožavanje patogenih mikroorganizama.
 • Čistoća: uvek dobro čistite kuhinju, perite sudove i ruke, posebno pre jela i pre i posle baratanja mesom i jajima.