Krvarenje pre menstruacije: 9 najčešćih uzroka

Mnoge žene imaju problem sa krvarenjem pre redovne menstruacije. Ono se obično javlja u vidu malih fleka roze ili smeđe boje, mada se ponekad javlja i obilnije krvarenje.

U većini slučajeva, krvarenje pre menstruacije nije razlog za brigu i traje tek par dana. Najčešći uzroci krvarenja pre menstruacije su ovulacija, usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu, neki kontraceptivni metodi, neredovne menstruacije, pa čak i stres.

Ponekad se krvarenje može javiti zajedno sa grčevima, neprijatnim osećajem u karlici, mučninom i neobičnim vaginalnim iscetkom. Ako primetite neobično krvarenje i/ili obilno krvarenje onda kada to ne očekujete, idite kod svog lekara ili ginekologa. To je veoma važno, jer u nešto ređim slučajevima krvarenje između dve menstruacije može biti znak oboljenja štitne žlezde, ciste na jajnicima, pa čak i karcinoma nekog reproduktivnog organa.

U ovom postu ćemo videti koji su sve mogući uzroci krvarenja pre menstruacije. Ove informacije će vam pomoći da uvidite da li je reč o nečemu bezopasnom i prolaznom ili je ipak bolje da bez odlaganja potražite pomoć svog lekara.


Najčešći uzroci krvarenja pre menstruacije

Krvarenje zbog usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu

Jedan od čestih uzroka krvarenja pre menstruacije jeste usađivanje oplođenog jajašceta u matericu. Ovakvo krvarenje se obično javlja u vidu ružičastih ili smeđih tačkica. Krvarenje zbog usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu je često prvi simptom trudnoće i potpuno je prirodno. Usađivanje oplođene jajne ćelije je takođe jedan od čestih uzroka grčeva nakon kojih nema menstruacije.

Ovo krvarenje se javlja kada oplođena jajna ćelija postaje embion i kada se “kači” za zid materice.Taj proces može izazvati pojavu blagog krvarenja. Ono se javlja pre pojave prvih jutarnjih mučnina.

Ako mislite da ste u trudnoći, posetite svog lekara ili uradite kućni test na trudnoću.

Ako ste već u trudnoći i primetite krvarenje, odmah idite kod lekara jer to može biti simptom vanmaterične trudnoće ili spontanog pobačaja.


Ovulacija

Krvarenje koje se javlja oko dve nedelje pre menstruacije može biti simptom ovulacije. Ovulacija se javlja 10 do 14 dana pre menstruacije i tada jajnici oslobađaju zrelu jajnu ćeliju. Tokom ovulacije grlić materice stvara karakterističan sekret, koji je gušći od običnog.

Hormonalne promene tokom ovulacije mogu izazvati i pojavu blagog krvarenja. Ovakva pojava je česta kod žena koje imaju neredovne ovulacije.


Pilule za kontracepciju i spirala

Različite metode kontracepcije mogu izazvati krvarenje pre menstruacije. Tokom prvih par meseci uzimanja pilula za kontracepcije ili nakon stavljanja spirale se može javiti krvarenje pre menstruacije.

Ovakva vrsta krvarenja najčešće nije razlog za brigu. Krvarenje se može javiti i ako propustite da popijete pilulu. Ako se ovakav problem javlja duže od tri meseca, najbolje je da odete kod lekara.

Upotreba spirale i dijafragme je takođe moguć uzrok krvarenja pre menstruacije. Spirala često izaziva i grčeve pre menstruacije. Ako imate bolove ili ako krvarenje postane obilno, obratite se svom lekaru.


Perimenopauza i menopauza

Žene koje se približavaju menopauzi obično imaju problema sa krvarenjem pre menstruacije. To je veoma česta pojava u perimenopauzi. Takva krvarenja su obično praćena neredovnim menstruacijama.

Uzrok krvarenja su nagle promene u nivou progesterona i estrogena.

Perimenopauza i menopauza predstavljaju velik stres za organizam. Ako imate i druge simptome menopauze (toplotne napade, hroničan umor, anksioznost), potražite neki kvalitetan suplement ili se informišite o prirodnim načinima ublažavanja ovih simptoma.


Stres

Jak fizički, emotivni i psihološki stres često izaziva krvarenje nevezano za menstruaciju. Stres izaziva hormonalne probleme i neredovne menstruacije. Pre menstruacije se često javlja tačkasto krvarenje. Takođe, stres je jedan od čestih uzroka grčeva nakon menstruacije.

Mada jak stres ponekad izaziva i potpuni izostanak mnstruacije, u nekim slučajevima dovodi do pojačanog krvarenja.


Oboljenja štitne žlezde

Problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu izazvati neredovne menstruacije i krvarenje pre menstruacije. Hipotireoidizam je često oboljenje kod koga štitna žlezda ne luči dovoljno tiroidnih hormona. Lekar će vas poslati na potrebne testove krvi kako bi se utvrdilo da li vaša štitna žlezda funkcioniše kako treba ako postoji sumnja na ovakav poremećaj.

Hipotiroidizam može izazvati razne problematične simptome: jak umor, depresiju, bolove u mišićima i zglobovima i neredovne menstruacije. Ponekad se javljaju i obilne, bolne menstruacije.


Karcinom

Ako dobijete krvarenje pre menstruacije koje ne prođe za par dana, obavezno idite kod lekara kako biste isključili mogućnost karcinoma jajnika, grlića materice i endometrijuma. Abnormalno krvarenje je čest znak raka na nekom od reproduktivnih organa.

Krvarenje pre menstruacije ili krvarenje nakon menopauze može biti simptom raka endometrijuma. Ostali simptomi ove vrste raka su umor, mučnina i bolovi u karlici.

Menstrualne promene su takođe simptom raka jajnika, a mnoge žene toga nisu svesne. Ostali mogući simptomi raka jajnika su nadutost, bol u stomaku i jak i čest nagon za mokrenjem.

Naravno, krvarenje pre menstruacije uopšte ne mora da znači da imate rak. U odnosu na ostale moguće uzroke krvarenja, mogućnost da imate karcinom je veoma mala, ali je ipak najbolje da se konsultujete sa svojim ginekologom čim primetite da nešto nije u redu.


Ciste na jajnicima

Tačkasto krvarenje pre menstruacije može biti simptom ciste na jajniku. Ciste na jajnicima su male kesice pune tečnosti koje se razvijaju na jajnicima. Ako puknu, mogu se javiti bol u karlici, krvarenje i neprijatan osećaj u stomaku.

Osim krvarenja pre menstruacije, simptomi ciste na jajnicima su bol u vagini, mučnina, bol u stomaku, gorušica i bol u leđima tokom menstruacije. Ciste obično ne prave veće probleme, tako da se terapija preporučuje samo u težim slučajevima. Ponekad je potrebno ukloniti ciste hirurškim putem.


Polipi na materici

Polipi na materici takođe mogu izazvati krvarenje između dve menstruacije kao i produženu menstruaciju.

Polipi na materici su benigne izrasline na unutrašnjem zidu materice (endometrijumu). Obično su benigni, ali izazivaju probleme sa menstrualnim ciklusom, pa čak i neplodnost. Polipi se često javljaju kod žena koje su u menopauzi ili postmenopauzi, mada se mogu javiti i kod mlađih žena.


Zapaljenska bolest male karlice

Zapaljenska bolest male karlice može izazvati pojavu tamnijeg krvarenje pre menstruacije, ali i druge simptome. Reč je o bakterijskoj infekciji koja se često javlja kao posledica polno prenosivih bolesti.

Uz neredovno vaginalno krvarenje, kod zapaljenske bolesti male karlice se često javljaju i vaginalni iscedak neprijatnog mirisa, bol u donjem delu stomaka i povišena temperatura. Uzrok svega toga je upala koju ova bolest izaziva. Obično je prisutna i infekcija materice, jajnika i jajovoda. Međutim ovakvi simptomi (uključujući i krvarenje pre menstruacije) se ne javljaju kod svake žene.

Ako mislite da možda imate ovo oboljenje, najbolje je da posetite svog ginkologa. On će vas pregledati, postaviti dijagnozu i preporučiti vam adekvatnu terapiju.


Ostali mogući uzroci krvarenja pre menstruacije

Postoje i neki ređi uzroci krvarenja koje se javlja između dve menstruacije. To su:

  • Miom na materici: reč je o malim, benignim izraslinama u materici. Oni mogu izazvati i probleme sa bešikom, bol u donjem delu leđa, neprijatne grčeve u karlici i krvarenje između dve menstruacije.
  • Prolaps uretre: do prolapsa uretre dolazi kada mišići koji drže uretru značajno oslabe. Prolaps uretre takođe može izazvati krvarenje pre menstruacije. Kegelove vežbe vam mogu pomoći u ojačavanju mišića karlice i sprečavanju ovakve probleme.

Krvarenje pre menstruacije: kada posetiti lekara?

Ako krvarenje ne prođe za dan ili dva ili ako postane obilnije, najbolje je da odete kod lekara. Mnogi ginekolozi preporučuju da odete kod svog lekara čim se javi bilo kakvo krvarenje van normalne menstruacije.

Čest problem sa krvarenjem pre menstruacije može ukazivati na mnoštvo ozbiljnih oboljenja. Na primer, neki stručnjaci tvrde da žene koje imaju neredovne menstruacije i česta krvarenja pre menstruacije imaju veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa dva.