Sterilitet kod muškaraca uzroci i lečenje

sterilitet kod muskaraca

Sterilitet kod muškaraca je u čak 40% slučajeva uzrok neplodnosti. U najvećem broju slučajeva sterilitet kod muškaraca nastaje kao posledica nedovoljnog broja spermatozoida ili postojanja velikog broja patoloških oblika ili slabo pokretljivih spermatozoida u ejakulatu.

Sterilitet kod muškaraca dijagnostikuje se spermogramom, tj.  laboratorijskom analizom semene tečnosti.

 

Spermogram zdravog muškarca trebalo bi da ima više od 20 miliona spermatozoida u mililitru, sa više od 50% pokretnih i sa više od 40% onih koji imaju normalnu morfologiju. U slučajevima u kojima su ove vrednosti manje, smanjena je mogućnost oplodnje prirodnim putem.

Sterilitet kod muškaraca – uzroci

Postoji mnogo faktora koji utiču da muškarac ima smanjen broj ili smanjenu pokretljivost spermatozoida. Sterilitet kod muškaraca najčešće uzrokuju:

Poremećena funkcija spermatozoida

U ove poremećaje spadaju mala koncentracija spermatozoida, nepravilan obilik ili smanjena pokretljivost spermatozoida (teško dolaze do jajne ćelije ili smanjena sposobnost da penetriraju jajnu ćeliju), varikocele (varikozne vene koje sprečavaju normalno hlađenje testisa), nespušteni testisi, nedostatak testosterona, genetski defekti ili infekcije (najčešce hlamidija i gonoreja). Nažalost, u mnogim slučajevima uzrok malog broja spermatozoida je idiopatski, tj ne moze da se nadje.

Opšte zdravlje muškarca i njegove životne navike

Ukoliko muškarac vodi neuredan i nezdrav život, posledica može biti sterilitet. Opšte zdravlje utiče na plodnost muškarca. U ove uzroke spadaju neadekvatna ishrana (nedostatak vitamina C, selena, cinka ili folata), gojaznost, alkohol i droge, stres, godine itd.

Lečenje

Lečenje steriliteta isključivo zavisi od uzroka neplodnosti. U nekim slučajevima se sterilitet kod muškaraca može izlečiti malim hirurškim intervencijama, u koje spada i odstranjivanje varikocele. Osim toga, hirurškim putem se leči problem sa nespuštenim testisima.

Sterilitet se može lečiti i hormonskim terapijama, ukoliko analize ukažu na hormonski disbalans u telu. Takođe, ukoliko analiza krvi ukaže na prisustvo nekog virusa ili infekcije koje bi moglo uticati na reproduktivni trakt muškarca, antibiotici mogu uspešno izlečiti problem.

Pored konkretnih intervencija i terapija, ukoliko imate problema sa sterilitetom, naš lekar će vam predložiti režim ishrane kojeg bi se trebalo pridržavati, kao i menjanje životnih navika (obavezna fizička aktivnost, prestanak pušenja, izbegavanje alkohola itd).

Bitno je istaći da je uvek moguća i veštačka oplodnja (inseminacija) koja predstavlja proces obrade semena muškog patnera i njegovo veštačko unošenje u matericu ženskog partnera u spontanom ili indukovanom ovulatornom ciklusu.