Koji su simptomi HIVA i SIDE kod muškaraca

hiv kod muskaraca
I pored toga što je sida i dan danas smrtonosna bolest, ipak može da se kontroliše kako se neka osoba ne bi zarazila. Ipak, pogledajte kojih 10 simptoma spadaju u prve kada je reč o prepoznavanju ove smrtonosne bolesti

 
AIDS se pojavio u SAD-u ranih osamdesetih i to je bila smrtonosna bolest za svakog ko bi se zarazio. Sida je i danas neizlečiva, ali je postala hronična bolest koja sada može da se kontroliše.

Međutim, uprkos tome, rizik je i danas veliki. Pogledajte kojih deset simptoma bi mogli da ukažu na infekciju HIV-om, virusom koji izaziva sidu.

POVIŠENA TEMPERATURA

Reakcija tel na virus je da se od njega odbrani povišenjem telesne temperature. To je blago povišena temperatura koju mogu da prate i bol u grlu, natečene žlezde i zamor. Ovi simptomi su poput onihkoje osećate kada imate grip.

UMOR

Umor koji izaziva AIDS može biti izuzetan i teško ga je prevideti. Od veoma energične i aktivne osobe, oboleli može postati neko kome je teško čak i da se popne uz stepenice. Kratke šetnje mogu ih dovesti do toga da izgube dah.

OSIP

Sve zavisi od sebe kada će dobiti osip. To može da bude jedan od prvih znakova infekcije, ali i simptom ozbiljnijeg napredovanja. Osip koji se pojavljuje može biti ružičast i da izaziva svrab i može izaći na bilo kom delu tela. Ukoliko ne može lako da se odredi, test na HIV ne bi bio loša ideja, piše gayecho.com.

STOMAČNI PROBLEMI

Mučnina, povraćanje i diareja mogu da se jave u ranim fazama bolesti. Između 30 i 60 odsto zaraženih imalo je ove simptome.

MRŠAVLJENJE

Neobjašnjivo i drastično mršavljenje je veoma čest simptom ove bolesti i obično se dešava u kasnijoj fazi razvoja bolesti.

SUVI KAŠALJ

Ovo je jedan od prvih znakova da je neko zaražen. Kašalj često traje mesecima i ne prestaje, posebno kada oboleli uzima uobičajenu terapiju.

INFEKCIJE

Sida napada i slabi imuni sistem pa oboleli može da zadobije brojne druge infekcije, kao što je herpesa.

NOĆNO ZNOJENJE

Oko polovine osoba zaražnih ovom bolešću pati od noćnog znojenja i dok oko polovina zaraženih ovaj simptom oseća u ranim u fazama bolesti, on je još zastupljenijiu kasnijim fazama.

PROBLEMI SA PAMĆENJEM I KONCENTRACIJOM

Ovaj simptom obično se pojavljuje kada se bolest razvije. Ozbiljni simptomi poput demencije mogu da idu zajedno sa slabijim pamćenjem i razdražljivošću.

SLABOST I PECKANJE U EKSTREMITETIMA

Isto kao i kod dijabetesa. Ukočenost i peckanje u rukoma i nogama može biti znak i neuroloških problema.