Kako ukloniti bubuljice na zadnjici: 11 jednostavnih lekova (provereno deluju)

Nisi zadovoljna svojom zadnjicom jer ti nije sasvim glatka zbog sitnih prištića? Male izbočine na tvojoj zadnjici zapravo su folikulitis. Kvržice folikulitisa nastaju od ostataka mrtvih stanica kože i bakterija koje se stvaraju u korenu dlake.

Oni koji redovno vežbaju češće su skloni takvoj vrsti akni zbog znoja i uske odeće koju nose za vreme vežbanja, ali postoji nekoliko načina kako sprečiti nastanak ovakvih neugodnih akni.

Pri tuširanju koristi proizvode koji sadrže benzoil peroksid

Ako želiš da iskoreniš akne na zadnjici i neugodne kvržice koje od njih nastaju kada se tuširaš ili kupaš koristi proizvode za tuširanje koji u sebi sadrže benzoil peroksid. Taj sastojak obično se koristi u proizvodima namenjenim masnoj koži sklonoj aknama. On deluje tako da sasuši i oslobodi zarobljene mrtve stanice kože i time prištići nestanu.

Odčepi pore salicilnom kiselinom

Začepljene pore na zadnjici najbolje ćeš odčepiti salicilnom kiselinom koja se nalazi u proizvodima koji se koriste u borbi protiv prištića. Nekoliko puta nedeljno očisti zadnjicu proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu jer će ona odčepiti pore i dezinfikoviti ih. Zadnjica je poput kože lica, sve što deluje na prištiće na licu, delovaće i na zadnjici.

Koristi losion s mlečnom kiselinom

Ako misliš da nakon dobrog čišćenja mesta na kojem imte akne, kožu treba da hidrirate, u pravu su, ali nemojte koristiti obične losione. Klasični losioni će zatvoriti pore i još više ti naštetiti. Koriste losion s mlečnom kiselinom jer ona nežno uklanja mrtve stanice s kože i pomoći će ti da se rešiš kvržica od prištića.

Uvek se tuširaj nakon vežbanja

Priznajte da se povremeno posle treninga ne istuširate odmah, nego sedite u oznojanoj odeći iz teretane. Ova loša navika može dovesti do stvaranja prištića na zadnjici pa bi bilo najbolje da se odmah posle vežbanja istuširate.

Bubuljice na zadnjici: pravi problem

Bubuljice na zadnjici obično izaziva jedan od dva uobičajena problema:

  • Folikulitis – „ Kvržice, nalik akanama, na zadnjici izazvane su upalom dlačnog folikula, koja se zove folikulitis.“, kaže dr Mekelfreš. Folikulitis može da izazove bakterijska, ili gljivična infekcija, iritacija dlačnih folikula ili začepljenje dlačnih folikula, kaže ona. Obično je na površini kože. Folikulitis izgleda kao plitka kvržica i obično više iritira i svrbi nego što boli.
  • Karbunkul Grupa čireva, bolni čvor ispod kože koji je ispunjen gnojem, nešto slično lojnoj cisti. Javljaju se kada se folikulitis otrgne kontroli i postane duboka infekcija.

To što imate akne ne predstavlja rizik za pojavu folikulitisa ili karbunkula. Čak i ozbiljne akne na licu i torzu ne znače da imate više šanse da dobijete bubuljice na zadnjici. Međutum, i karbunkuli i folikulitis ostavljaju ožiljke na zadnjici ako se ne leče pravilno.

Pratite i ova uputstva

  • Nemojte nositi istu odeću čitavog dana, presvlačite se često da se ne biste znojili i izazivali začepljenje pora.
  • Vaša koža će najbolje da diše u pamučnoj odeći.
  • Održavajte čistoću zahvaćene površine; perite je tri do četiri puta dnevno.
  • Ne koristite kozmetičke proizvode i proizvde u spreju koji mogu da iritiraju kožu.

Sunčanje

Bubuljice se javljaju na mekim delovima tela kao što su obrazi; iz tog razloga se javljaju i na zadnjici. Naravoučenije je da meki, punački delovi ne smeju da imaju višak masnoće. Ako je to slučaj, pojaviće se gadne akne na zadnjici zbog kojih nećete moći da sedite. To je strašno! Jeste li probali da se sunčate? S vremena na vreme, izložite zahvaćenu površinu suncu.

Trebalo bi da idete na nudističku plažu, ako u vašoj blizini postoji neka. U suprotnom, vaše dvorište ili sunčana veranda mogu da posluže sasvim fino. Uživajte u toploti koja će isušiti masnoće ali pazite da ne preterate sa izlaganjem suncu jer ćete uništiti akne na zadnjici a dobiti opekotine. Uvek koristite zaštitnu kremu. Znate pravila!

Detoksikacija

Očistite telo od otrova. Ovo će uvek držati bubuljice na zadnjici na odstojanju. Osim zdravog zeleniša, popijte i čašu voćnog soka povremeno. Pijte dosta vode. Obična voda čini čuda – čisti telo iznutra. Probajte da pomešate kašiku vinskog streša (kalijum bitartrat) i čašu vode. U ishranu uključite i dobru hidraciju, posebno ako imate masnu kožu.

Limunov sok

Ciljana primena kiselog limunovog soka (limunska kiselina) suzbija bakterijsku infekciju akni na zadnjici. Jeste li čuli za osmozu? To je kada se molekuli rastvarača kreću iz sredine sa manjom koncentracijom u sredinu sa većom koncentracijom rastvorenih supstanci kroz polupropustljivu membarnu. Verovatno se pitate kako ovaj naučni princip moža da se primeni kao lek protiv bubuljice na zadnjici! Dakle, morate pronaći nauku u datoj situaciji.

Naslage masnoće u aknama su gušći koncentrat. Na  mikroskopskom nivou, koža je polupropustljiva membrana. Dakle, ako naneste netoksičan rastvor limunovog soka na zahvaćenu površinu pomoću komada vate, on se ponaša kao rastvarač sa manjom koncentracijom. Shvatate? Kada naneste limunov sok, gusta masnoća iz akne spontano se izlazi kroz gnoj ili krv. Otpušavanje pora može biti bolno ali je dobar tretman. I jabukovo sirće funkcioniše u ovom slučaju. Lezite na stomak, nakon naošenja ovih rastvora i ostavite ih da deluju oko dvadeset minuta. Nakon toga isperite.

Kese sa ledom, tople obloge i kurkuma

Ledene obloge takođe ubijaju mikrobe i ublažavaju bol ako ga izazivaju akne na zadnjici. Primenjujte ih s vremena na vreme ali imajte na umu da bi trebalo da probate i druge lekove, kao što je limunov sok ili kurkuma. Pasta od kurkume ima zadivljujuće antiupalno dejstvo. Možete kupiti već pripremljenu mast kurkume ali to nema smisla jer je možete i sami pripremiti kod kuće. Kurkuma se smatra jednim od vrhunskih lekova protiv bubuljica na zadnjici.

Led usporava dotok krvi u zahvaćeni deo i smiruje otoke. Pastu od kurkume pripremite tako što ćete kurkumu u parhu pomešati sa vodom i naneti je na zahvaćeno mesto. Umesto hladne vode možete upotrebiti sok od nane, što će još dodatno ohladiti upaljeno mesto. Ostavite pastu da se osuši i stvrdne, oko 10 minuta. Isperite je i ponavljajte ovo periodično pre kupanja. Pastu možete naneti i pre spavanja i tako joj omogućiti duže delovanje. Očekujte brze rezultate sa ovim izuzetno efikasnim lekom. Isto kao što led smanjuje otoke, mlaka voda izaziva širenje pora, a time i olakšava istiskivanje nečistoće.

Blagi piling

Blagi piling pomaže porama da se otvore. Možete koristite suvu koru pomorandže, ili fino mleveni šećer. Uzmite lufa sunđer i nekomedogeni losion tokom kupanja. Takav losion neće zapušavati pore. Izbegavajte upotrebu sapuna kada imate akne na zadnjici. Hemijski sastav sapuna može izazvati alergiju i dovesti do još većeg problema. Držite se kućnih lekova jer su oni bezbedni.

Ne zaboravite vitamine

Vaš imuni sistem, posebno bela krvna zrnca, stalno pokušava da neutrališe napad mikroba. Trebalo bi da ojačate imunitet vitaminima i da bubuljice na zadnjici lečite prirodnim putem, iznutra. Lekar vam može preporučiti multivitaminske tablete, mađutim, do vitamina možete doći kroz ishranu kao kućni lek! Potražite namirnice koje sadrže A, B5, C i E vitamin.

Mogu li bubuljice na zadnjici da se spreče?

„Možete sprečiti pojavu bubuljica na zadnjici ako vodite računa o celokupnom zdravlju“, kaže Mekelfreš. Probajte ove mere predostrožnosti:

  • Nosite komotnu odeću kad god je to moguće. Tesna odeća može da izazove iritaciju kože koja može prerasti u flikulitis.
  • U saradnji sa lekarom, držite pod kontrolom hronična oboljenja, kao što je dijabetes. U suprotnom, vaš organizam će se teže izboriti sa infekcijom.
  • Ako ipak dobijete folikulitis, držite ga pod kontrolom kako bi izbegli da preraste u karbunkule i potrebu za agresivijim lečenjem.