Kako ukloniti smrad nogu: 8 efikasnih lekova za smrdljive noge (+soda bikarbona)

neprijatan miris stopala

Iako tokom leta nosimo uglavnom šortseve i majice, mnogi od nas moraju da nose zatvorenu obuću, što dovodi do problema sa neprijatnim mirisima.

Zatvorena obuća i visoke temperature uzrokoju neprijatan miris stopala, čak i infekcija kao što je  atletsko stopalo . Do neprijatnog mirisa i infekcije dolazi kada bakterije koje žive na vašoj koži dođu u kontakt sa znojem. Ovo sporedno stvara kiseline koje su neprijatnog mirisa.

Bakterije i gljivice vole toplotu, vlagu i mrak pa su vaše cipele odlično mesto za njihovo nastanjenje.

Evo nekih saveta o tome kako da sprečite neprijatne mirise svojih stopala:

Pranje nogu

Temeljno čišćenje noge je više nego brzo ispiranje tušem. Preporučljivo je prati noge u mešavini od vode I sirćeta

Kombinujte 2 količine tople vode  sa 1 količinom sirćeta u velikoj posudi ili kadi. Potopite stopala 15 do 20 minuta jednom nedeljno. Sve jedno je da li koristite alkoholno ili jabukovo sirće. Sirće čini vašu kosu negostoljubivom za bakterije.Jedna napomena – ne koristiti ovu mešavinu ukoliko imate otvorene rane ili ogrebotine .

Redovno sušenje stopala

Nemojte zanemarivati brisanje nogu nakon kupanja, potapanja ili plivanja. Neprijatan miris dolazi od vlage , tako da je važno imati suva stopala, cipele i čarape.

Ako se vaša stopala znoje u toku dana, obavezno nosite rezervne čarape koje ćete presvući u toku pause za ručak ili nakon treninga.

Možete pomoći da vam noge ostanu suve izborom čarapa od pamuka. I izborom obuće od prirodnih materijala kao što su pamuk ili koža. Ovi prirodni materijali omogućavaju da vlaga ispari.

Dezinfekcija obuće

Da li su vam cipele okružene oblakom neprijatnog mirisa čak I kada ih ne nosite. Ne morate da ih bacite. Sprej za dezinfekciju za opštu namenu, koji koristite u kuhinji može da vam pomogne u borbi protiv jakog  mirisa iz vaših cipela . Potražite u kuhinji sprej koji sadrži etanol i druge sastojke koji ubijaju bakterije .

Uzmite uložak iz cipele , navlažite uložak , i ostavite ga da se osuši 24 sata .

Koristite puder

Ako primetite da se vaša stopala znoje , možete probati sa bebi puderom. Zvući smešno ali I malo kukuruznog brašna u cipelama može da sđreči prekomerno znojenje.

Ukoliko vam ništa od navedenih saveta ne pomogne u borbi protiv neprijatnih mirisa, obratite se svom lekaru za njegovu preporuku lekova I masti.

Soda bikarbona za smrad nogu

Soda bikarbona, poznata je po svojoj sposobnosti da apsorbuje vlagu i mirise i ima dokazanu sposobnost da ubija bakterije koje uzrokuju neprijatan miris. Verujemo da soda bikarbonu već imate u svojoj kuhinji, tako da možete odmah krenuti da koristite kao odličan tretman za smrad nogu.
Soda bikarbona za stopala – upotreba

Napravite kupku sa vodom i soda bikarbonom. Pronađite lavor dovoljno velik da možete da stavite noge i napunite ga toplom vodom. Dodajte 1/4 šoljice sode bikarbone sve dok kupka ne postane mutna, mešajući nakon svakog dodavanja.

Poznato je da soda bikarbona ima anti-mikrobiološko dejstvo, sprečavajući na taj način stvaranje smrdljivih nogu. Dodajte malo svežeg limunovog soka za lepši miris kupke.

Praktikujte ovu kupku najmanje 15 minuta svaki dan i efikasno će vam pomoći da smanjite neprijatan miris vaših nogu.

Soda bikarbona pomaže kod ubijanja bakterija na nogama, dok u isto vreme omekšava noge kako bi se mrtva koža lakše uklonila.

Na kraju ćete peškirom osušiti noge. Nemojte da navlačite čarape i / ili cipele 10-15 minuta nakon kupke, kako bi bili sigurni da su vam noge potpuno suve. Smanjenje količine vlage u vašim čarapama i cipelama pomoći će vam da sprečite pojavu neprijatnih mirisa nogu.

Kupku od soda bikarbone je najbolje da pripremite sebi nakon napornog dana, jer ćete ovako prirediti vašim umornim nogama sjajan tretman.

Soda bikarbona za cipele

Vaše cipele mogu biti koren problema ako imate smrdljive noge. Cipele koje su uvek vlažne i tople od nošenja čine sjajno okruženje za rast bakterija. Neke od bakterija i neprijatan miris mogu se lagano preneti na noge svaki put kada nosite cipele.

Stavite soda bikarbonu u cipele svake večeri nakon nošenja. Sipajte 2 kašike sode bikarbone na pete svake cipele i protresite malo svaku cipelu. Soda bikarbona apsorbuje vlagu u cipelama, što će smanjiti šanse za rast bakterija. Osim toga, soda bikarbona efikasno upija već postojeće mirise, dakle smanjuje miris koji je ostao u cipelama nakon celodnevnog nošenja.

Nemojte da perete obuću vodom da biste uklonili soda bikarbonu. Zapamtite, vlaga će samo povećati šanse za rast bakterija i, kao rezultat toga, pojaviće se smrad nogu i cipela. Ako imate problem da uklonite soda bikarbonu, pokušajte malo sa peškirom da obrišete ostatak.

Koristite soda bikarbonu na posebno smrdljive cipele nekoliko dana. Ako imate stariji par cipela ili one koje su stvorile izuzetno oštar miris, možda ćete morati da ostavite da soda bikarbona radi duže. Sipajte sodu bikarbonu u cipele svaki dan u isto vreme, menjajući sodu svaki drugi dan, ako je to ikako moguće.