Sad svi znaju zašto nastaju zanoktice na rukama i nogama i kako ih ukloniti

zanoktice na prstima
Da li imate zanoktice na rukama i nogama ? Da li vam se koža oko noktiju ljušti? Suva koža oko noktiju i zanoktice su obično bezopasna stvar. Međutim, ponekad može biti simptom nekog zdravstvenog problema na koji ne sumnjate, npr. ozbiljnog deficita nekog vitamina.

Zanoktice na rukama i nogama obično ukazuju na to da nemate dovoljno vode u organizmu koja je neophodna za pravilnu funkciju površinskog sloja epidermisa, koji se uglavnom sastoji od mrtvih kožnih ćelija.

Tako se luči i manje zaštitnih ulja i koža postaje suva. U zavisnosti od uzroka, to može dovesti do upala zanoktice, krvarenja, ljuštenja ili pucanja zanoktica.

zanoktice na rukama

Ostali simptomi previše suve kože su svrab i crvenilo, kao i osećaj da se koža oko noktiju zateže. Kontakt sa jakim hemikalijama, često lakiranje noktiju, često pranje previše vrućom vodom ili jaki sapuni i praškovi mogu biti osnovni uzrok za probleme sa zanokticama.

I jaka hladnoća može izazvati suve i ispucale zanoktice kod kojih kasnije može natati i ozbiljna upala i infekcija.

Ovde ćemo opisati potencijalne uzroke problema sa zanokticama na rukama i nogama, sa posebnim osvrtom na nedostatak vitamina koji može izazvati ovakve probleme koji vode do ozbiljnijih stanja kakva je upala.


Problemi sa zanokticama:kako previše ili premalo vitamina mogu stvoriti problem?

Kakve veze imaju zanoktice i manjak vitamina?

Velike.

Koža oko noktiju se često ljušti kao posledica previše ili premalo nekih nutrijenata.

zanoktice lek

Nedostatak nekih vitamina izaziva sušenje kože, koja na kraju počne da se peruta, a često se pojavljuju i zanoktice i problemi sa noktima. Deficit vitamina je obično težak kada se pojave simptomi poput isušene i grube kože oko noktiju.

Nedostatak vitamina B3 i B7, kao i previše vitamina A mogu izazvati probleme sa zanokticama. Pogledajmo detaljnije kako premalo ili previše nekih vitamina može izazvati pojavu ružnih zanoktica na rukama.

U nastavku će biti više reči o upali zanoktica kod odraslih, dece i  beba a tu su i saveti kako ukoniti zanoktice


1.Deficit vitamina B3 (niacina)

Vitamin B3 ili niacin je veoma važan za zdravu kožu. Velik deficit vitamina B3 obično dovodi do kožnog oboljenja po imenu pelagra. Simptomi pelagre uključuju upalu kože, perutave ranice na koži i ispucalu kožu.

Pošto koža lako puca, s vremenom počinje i da se peruta i krvari i postaje tamnija. Ponekad se javlja perutanje na usnama i jeziku.

Primarna pelagra je obično rezultat ishrane u kojoj nema dovoljno niacina i triptofana.

Mada se pelagra javlja prvenstveno zbog loše ishrane, sekundarna pelagra se može javiti zbog nemogućnosti organizma da apsorbuje niacin, što se javlja kao posledica hronične dijareje, alkoholizma, Hartnupove bolesti, karcinoidnog sindroma i raznih drugih oboljenja.

Pelagra može dovesti do demencije, dijareje i dermatitisa.

Terapija podrazumeva upotrebu suplemenata kako bi se unosila dovoljna količina vitamina B3 u organizam.

Namirnice bogate ovim vitaminom su:

 • tunjevina
 • piletina
 • ćuretina
 • sardine
 • grašak
 • brokoli
 • spanać
 • maline

2.Deficit vitamina B7 (biotina)

sta staviti na zanoktice

Biotin, ili vitamina B7, je veoma važan za zdravu kožu, kosu i nokte. Ponekad se ovaj vitamin zove i vitamin H.

Manjak ovog vitamina je prilično redak, ali kada se javi, izaziva suvoću i perutanje kože. Kako se stanje pogoršava, javljaju se dermatitis, upala kože, hiperpigmentacija i opadanje kose.

Ostali simptomi su suve oči, ispucala usta, zamor, depresija, nesanica i gubitak apetita. Nedostatak biotina pogoršava i simptome psorijaze i ekcema, što stvara još veći problem sa zanokticama. Manjak ovog vitamina je čest kod osoba koje pate od Kronove bolesti.

Kako sprečiti deficit biotina? Jedite što više namirnica bogatih biotinom, a to su:

 • šargarepa
 • paradajz
 • crni luk
 • jaja
 • orasi
 • banane

3.Hipervitaminoza A

Vitamin A je antioksidans koji nam je veoma važan za kožu, brže zarastanje rana, obnovu kože i imunitet. Vitamin A nalazimo u dve glavne forme, a to su beta-karoten i aktivni vitamin A.

Aktivni vitamin A ili retinol se nalazi u namirnicama životinjskog porekla i ljudski organizam ga direktno koristi. Nije neophodno da se prvo “pretvori” u iskoristivu materiju.

Sa druge strane, karotenoidi (gde spada i beta-karoten) se nalaze prvenstveno u voću i povrću. Karotenoidi se u našem organizmu pretvaraju u retinol.

Kada je reč o vitaminu A, previše ovog vitamina dovodi do perutanja kože i zanoktica. Hipervitaminozu A ćete veoma teško dobiti samo jedenjem namirnica koje sadrže ovaj vitamin.

Međutim, korišćenje krema, gelova i suplemenata koji sadrže vitamin A može lako izazvati ovaj poremećaj. Osobe sa lošom funkcijom jetre češće imaju ovakvih problema.


Upla i infekcija zanoktica

upala zanoktice na nožnom palcu

Infekcija zanoktice se naziva paronihija.A akutna infekcija zanoktice paronihija je obično rezultat bakterijske infekcije i to bakterijama tipa staphilococcus aureus (koji može biti multirezistentan), streptococcus piogenes, pseudomonas ili drugitipovima bakterija.

Kao posledica javlja se upala zanoktice a sama znoktica posle kratkog vremena postaje zagnojena.

Mnogo je češča infekcija zanoktica na nogama jer problemi sa zanokticama nastali zbog uzroka koje ste videli u prvom delu teksta se pogoršavaju zbog prisustva većeg broja bakterija u obući i čarapama te zbog trenja i pritiska koje trpe prsti na nogama. Zbog pomenutih razloga veoma je česta i upala zanoktice na nožnom palcu i malom prstu.

Infekcija zanoktice, posebno zagnojena zanoktica na prstu zahteva lečenje antibioticima.Najbolje je da ne uzimate antibiotik na svoju ruku već da se javite svom lekaru.

zagnojena zanoktica lecenje

Ostali česti uzroci pojave zanoktica

Previše ili nedostatak nekih vitamina nisu jedini uzroci, postoji još mogućih uzroka pojave zanoktica.

Evo i koji su najčešći.

Loše navike

Ponekad se zanoktice javljaju zbog grickanja noktiju ili neprestanog čačkanja noktiju i zanoktica. Ove navike lako dovode do oštećenja i infekcija kože.

Prečesto pranje ruku

Pranje ruku jeste dobra navika, ali prečesto pranje ruku dovodi do oštećenja kože oko noktiju, jer sapun može oštetiti površinu kože i tako dovesti do osetljivosti, iritacije i pojave zanoktica.

Jaki hemijski proizvodi

zanoktice uzrok

Jake hemikalije, koje se dodaju u sapune, hidratantne kreme, šampone i ostale kozmetičke preparate, lako mogu oštetiti nežnu kožu na rukama i tada se javljaju zanoktice.

Opekotine od sunca

Previše vremena na suncu rezultira opekotinama i kroz neko vreme koža počinje da se peruta i ljušti. To može oštetiti i kožu na rukama ako su i one izložene suncu.

Hladno ili toplo vreme

Hladnoća često izaziva ispucalu i suvu kožu, kao i zanoktice. Ponekad se ovakvi problemi javljaju i leti, zbog pojačanog znojenja.

Alergijske reakcije

Koža oko noktiju može početi da se ljušti kao posledica izlaganja nekom alergenu: lateksu, niklu, jakim deterdžentima ili razređivačima.

Ekcem na rukama

ekcem na rukama

Ekcem na rukama često izaziva crvenilo, pucanje i svrab na koži, a zanoktice su takođe česta pojava. Ako imate ekcem na rukama, izbegavajte vruću vodu i koristite blaga sredstva za pranje ruku.

Gljivične infekcije

Gljivice na rukama i noktima takođe mogu izazvati zanoktice. Uzrok ovakvih infekcija su ili kandida ili dermatofite, koje žive u mrtvom tkivu (noktima i mrtvim kožnim ćelijama).

Psorijaza

Ljuštenje kože oko noktiju i zanoktice mogu biti i simptom psorijaze. Psorijaza je hronično kožno oboljenje kada se na koži jave srebrnasti pečati i lezije.

Eksfolijativna keratoliza

Ovaj problem se najčešće javlja tokom letnjih meseci i izaziva pojavu plikova koji se na kraju osuše i koža na tim mestima počne da se peruta. Koža postaje suva i ispucala, i ako se problem javi na rukama, javljaju se i crvenilo i zanoktice.

Deficit kalcijuma

Suva koža je jedan od simptoma deficita kalcijuma, pa je moguća i pojava zanoktica.


Ljušti vam se koža oko noktiju? Evo prirodnih rešenja!

Pitate se da li je moguće ukloniti zanoktice ? Odgovor je kratak – da, moguće je. Što je još bolje, ovaj problem je rešiv uz pomoć sastojaka koje imate kod kuće, u kuhinji ili frižideru.

Ali, kao i kod svakog lečenja, najvažnije je znati šta izaziva problem na prvom mestu. Kada to odredite, znaćete šta tačno treba da primenite na koži, pa će terapija protiv zanoktica biti učinkovitija.

Maslinovo ulje

maslinovo ulje za zanoktice

U svakom slučaju ako se pitate šta staviti na zanoktice, najbolji odgovor je maslonovo ulje! Bez obzira na uzrok ovo je najbolje ulje za zanoktice i može da vam donese samo korist bez ikakvih štetnih posledica.

Na zanoktice, možete namazati maslinovo ulje. Da bi ono što bolje delovalo, malo ga ugrejte, i obavezno koristite devičansko maslinovo ulje. Kada ga ugrejete, nanesite na zanoktice i sačekajte da dobro upije.


Topla voda

zanoktice lecenje

Perite ruke toplom vodom barem 10 minuta svakog dana. Od toga će koža omekšati, a suva koža će otpasti.

Savet: sipajte malo soka od limuna u toplu vodu, pre pranja ruku. Kada ih operete i osušite, namažite ulje vitamina E, maslinovo ulje ili dobru hidrantnu kremu kako biste održali nivo vlažnosti.


Med

med

Mazanje meda može umiriti kožu. Nakon nanošenja meda na zanoktice, sačekajte 20 minuta pa operite ruke mlakom vodom. Ukoliko želite, pomešajte med sa uljem sandalovine, maslinovim uljem ili ružinom vodicom.

Nanosite ovu smesu svakog dana na kožu, kako bi bila meka i glatka. Ne zaboravite da sperete med kasnije, da bi zadržali elastičnost kože.


Krastavac

krastavac

Stavljanje krastavca na zanoktice takođe može pomoći kod ljuštenja. Iseckajte krastavac pa utrljajte kriške na kožu oko noktiju, blagi ih pristiskajući kako biste iscedili što više soka. Sačekajte da koža upije sok, pa operite ruke mlakom vodom. Ponavljajte postupak svakog dana dok ne dobijete željene rezultate.

Pošto postoji više razloga iz kojih se mogu pojaviti zanoktice (na rukama i nogama), morate biti sigurni u to šta je izazvalo problem, da biste mogli što pravilnije da sprovedete lečenje.

Ukoliko prirodni tretmani i lekovi koji se dobijaju bez recepta ne upale, zakažite pregled kod dermatologa.

Nekoliko reči na kraju

Pojava zanoktica može biti simptom nedostatka ili viška nekog vitamina. Najčešći deficiti koji izazivaju  zanoktice i probleme sa kožom su nedostatak vitamina B3 i B7. Hipervitaminoza A takođe izaziva pojavu zanoktica.

Ostali mogući uzroci suve kože i zanoktica su izlaganje jakim hemikalijama, jake hladnoće i vrućina, opekotine, često pranje ruku, alergijske reakcije, eksfolijativna keratoliza, ekcem na rukama, psorijaza i deficit kalcijuma.

Lečenje suve kože i ostalih problema koje ona povlači zavisi isključivo od uzroka. Ako niste sigurni šta je uzrok, obratite se svom lekaru kako biste pronašli adekvatan tretman.

Najbolji prirodni načini umirivanja suve i iritirane kože su maslinovo ulje, kao i čist prirodni med.

loading...