Ganglion (higrom) – simptomi, uzrok, lečenje

higrom
Da li imate veliki, tvrd čvor ispod kože? Možda je u pitanju ganglion. Ovaj problem se zove i higrom. Ganglion je vrsta abnormalne izrasline i najčešće se javlja na zglobu ruke.

Šta je ganglion (higrom)?

Ganglion ciste su male, benigne izrasline, ispunjene tečnošću. Najčešće utiču na zglob i šaku, ali se mogu pojaviti na bilo kom zglobu, nozi ili kolenu. Ganglion ciste nisu kancerozne i obično su bezopasne. Ako uzrokuju bol, otežavaju upotrebu zgloba, a u težim slučajevima, mogu se ukloniti.

Ganglion se, zapravo, nalazi na tetivama, posebnoj vrsti tkiva koja spaja mišiće i kosti. Kada se cista raseče zbog čišćenja, unutar nje se nalazi želatinasta masa. U 50-70 odsto slučajeva sa cistama na šaci, reč je o ganglionu.

higrom na zglobu ruke

Ganglion se može javiti kod svakoga, ali se najčešće javlja kod osoba starih između 20 i 40 godina. Kod žena se ovakva izraslina na zglobu ruke čak tri puta češće pojavljuje nego kod muškaraca. Gotovo sedamdeset odsto osoba sa ganglionom su žene. Higrom se veoma retko javlja kod dece, posebno kod dece mlađe od 10 godina.

ganglion na ruci

Ganglion je obično veoma upadljiv. Sama cista je velik estetski problem, tako da većina ljudi želi da je se nekako reši. Osim toga, ova cista stvara i velike neprijatnosti, jer često izaziva bolove.

Ganglion obično izaziva i slabost zgloba na kom se nalazi. Veličina ciste nije toliko bitna, jer i male ciste mogu izazvati jake bolove, čak i jače nego veliki ganglion.

Zato je najbolje da ne ignorišete ovaj problem ako se pojavi, jer cista može pritiskati tetivu i nerve, što u konačnici dovodi do sindroma karpalnog tunela.


Simptomi gangliona

ganglion cista

Osim pojave čvorića, koji obično ima prečnik između jednog i tri centimetra, simptomi gangliona su sledeći:

  • Tvrd, gumenasti čvorić na zadnjem delu šake, ali se može javiti na bilo kom delu šake, pa čak i na samom dlanu.
  • Bol i osetljivost (bol je najčešće tup).
  • Čvor polako raste.
  • Slabost zgloba i šake (najčešće se javlja ako je cista direktno povezana sa tetivom).

Uzroci gangliona

ganglion higrom

Naučnici još uvek ne mogu da ukažu na jednu konkretnu stvar koja dovodi do pojave gangliona. Međutim, postoje dve stvari koje se smatraju glavnim krivcima za stvaranje ciste koja je poznata i kao higrom, a povreda šake je prvi.

Česte povrede određenog dela šake s vremenom rezultiraju stvaranjem gangliona.

Druga stvar koja se smatra direktnim uzrokom ciste jeste slabost tetive. Zbog slabosti omotača oko tetive tkivo lako izlazi iz njega i tako se stvara ganglion.


Postavljanje dijagnoze

lekar

Nije svaka izraslina higrom, može biti masno tkivo ili čak rak kosti gigantocelularni tumor.Da bi se potvrdila dijagnoza gangliona, obično se rade radiografski testovi.

Ponekad se tkivo šalje u laboratoriju na dalju analizu. Kada se tkivo iz gangliona posmatra pod mikroskopom, glatko je i sjajno.

Za postavljanje dijagnoze gangliona se obično radi biopsija, magnetna rezonanca, ultrazvučni pregled ili rendgenski snimak.


Ganglion – lečenje

Mada ganglion nije urgentno stanje, to ne znači da vam lečenje nije potrebno. Ako primetite neobičnu izraslinu na ruci ili nozi, najbolje je da se bez odlaganja obratite lekaru. Što pre lekar postavi dijagnozu, to su i šanse za potpuno izlečenje veće.


Metode za lečenje higroma

Udaranje

Radnije se ganglion uklanjao tako što se bukvalno udarao nečim tvrdim (obično teškom knjigom). Međutim, dokazano je da ovaj metod nikako ne pomaže i samo pogoršava stvari. Umesto da cista nestane, uvek bi se ponovo pojavila.

Ganglion nije nešto oko čega bi trebalo paničiti. U nekim slučajevima, sam se povlači bez ikakvog tretmana. Takođe, ako nemate nikakvih simptoma osim pojave čvorića, to je dobra stvar. Ako želite da se rešite ganglion ciste iz estetskih razloga, postoji nekoliko tretmana koji vam u tome mogu pomoći.


Drenaža

Drenaža ili aspiracija je postupak kada se sadržaj ciste praktično isisava uz pomoć sterilne igle i šprica, i ovo je najčešća procedura za uklanjanje ganlgiona. Međutim, uspeh nije zagarantovan nakon porvog tretmana.

Ponekad je potrebno čak tri tretmana za potpunu i trajnu eliminaciju ciste, a u 15 posto slučajeva, ganglion cista se ponovo javlja. Ipak, ovo je verovatno najbolje rešenje ako želite da uklonite cistu, a ne želite na operaciju.


Operacija

Higrom se gotovo nikada ne pojavljuje posle operacije. Međutim, vi odlučujete hoćete li na operaciju. Lekar će vam preporučiti hirurški zahvat samo ako vam cista izaziva bolove, neprijatnost i slabost u zglobu i šaci.

Operacija uklanjanja gangliona je sasvim rutinska. Tokom ove procedure cista se čisti uz pomoć artroskopa, kojim se bolje vidi deo ispod kože.

Ponekad je neophodno napraviti veći rez kako bi lekar bolje video kosti i mišiće. Ipak, lekari danas mnogo češće koriste artroskop umesto da prave velike rezove. Artroskopska operacija obično ne ostavlja ožiljke.


Oporavak

Nakon operacije je potrebno svega nekoliko dana za oporavak. Ako ste imali aspiraciju (drenažu), nećete imati problema sa pokretljivošću šake. Međutim, ako ste operisali ganglion, moraćete da nosite udlagu najmanje deset dana nakon operacije. Neki stručnjaci smatraju  da je nošenje udlage kontraproduktivno i da je potrebno da pokrećete zglob umesto da zglob miruje posle operacije. Najbolje je da poslušate savet svog lekara oko toga kako da čuvate zglob dok se ne poroavite.


Nekoliko reči na kraju

Naučnici još uvek nemaju odgovor na pitanje kako sprečiti ganglion. Razlog tome leži u činjenici da je higrom najčešće idiopatske prirode, odnosno da se ne može utvrditi uzrok. Ipak ako i imate ganglion, sigurno ćete se oporaviti nakon uklanjanja, jer ova izraslina nije maligne prirode kao rak. Jedini problem je to što je u nekim slučajevima potrebno po nekoliko tretmana (bar kada je reč o drenaži) kako bi se ganglion cista potpuno uklonila.