Problematična štitnjača kod muškaraca (simptomi, uzroci, lečenje)

stitnjaca kod muskaraca

[icegram campaigns=”7485″]

Verovatno se nećete iznenaditi kad čujete da se problemi sa štitnjačom češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Smatra se da hormoni igraju značajnu ulogu u razvoju Hašimotove bolesti, ali postoji još dosta razloga zbog kojih se bolesti štitne žlezde češće javljaju kod žena.

Ipak problematična štitnjača kod muškraca nije retkost, razne bolesti ove žlezde svake godine pogađaju milione pripadnika jačeg pola širom sveta.

Štitna žlezda je mali organ na prednjem delu vrata, iznad ključne kosti. Mada ovo nije velik organ, veoma je značajan za naše zdravlje. Štitnjača luči hormone koji regulišu brzinu iskorišćavanja nutrijenata u ćelijama i različite funkcije i procese u organizmu. Ako je rad štitne žlezde usporen, to stanje se zove hipotireoidizam. Ako štitna žlezda luči više hormona nego što je potrebno, to stanje se zove hipertireoidizam. U oba slučaja dolazi do remećenja mnogobrojnih telesnih funkcija.

Mada su promene koje se javljaju uglavnom iste i kod muškaraca i kod žena, kod muškaraca se mogu javiti određeni drugačiji simptomi u odnosu na simptome kod žena.

Simptomi problema sa štitnjačom kod muškaraca

Postoji dve vrste oboljenja koje utiču na rad štitne žlezde. Oba se javljaju zbog autoimunih procesa kod kojih imuni sistem počinje da prepoznaje ćelije štitne žlezde kao neprijatelje i infektivne agense.

Grejvs-Bazedovljeva bolest je stanje koje rezultira hipertireoidizmom, odnosno prekomernim lučenjem hormona štitne žlezde. Klasični simptomi kod muškaraca su mršavljenje, preskakanje srca, anksioznost, iskolačene oči, tremori, iritabilnost, hormonalne promene, umor, nepodnošenje toplote, dijareja i pojačan apetit. Ova bolest često izaziva i opadanje kose.

Kod muškaraca sa Grejvsovom bolešću se najčešće javljaju simptomi kao što su: neželjen gubitak kilograma i mišićne mase, bol u mišićima, nervoza i promene raspoloženja.

Povezano>>> Gravesova bolest (Bazedovljeva) simptomi, dijagnoza, lečenje

Hašimotova bolest je često oboljenje koje rezultira nedovoljnom aktivnošću štitne žlezde. Klasični simptomi su usporen metabolizam, gojenje, zaboravnost, stalan osećaj hladnoće, depresija, umor, suva koža, opstipacija, opadanje kose, grčevi u mišićima, ukočenost, bol u zglobovi, hormonalni problemi, neplodnost i slabost.

U slučajevima hipotireoidizma, simptomi koji se ističu kod muškaraca:

Usporen metabolizam: hipotireoza usporava metabolizam i loše utiče na oslobađanje enzima, što dovodi do toga da telo skladišti više kalorija. Većinu muškaraca frustrira činjenica da se goje uprkos dijeti i vežbanju i obično imaju problem da smršaju uprkos promenama u načinu ishrane i vežbanju.

Nepodnošenje hladnoće: štitna žlezda je veoma važna i za regulaciju telesne temperature, a usporen metabolizam dovodi i do toga da naše telo stvara manje toplote nego u normalnim uslovima, što obično dovodi do neznatno niže telesne temperature. Još jedna moguća posledica ovog problema sa štitnom žlezdom kod muškaraca je nepodnošenje hladnoće. Pre dosta godina, lekari su postavljali dijagnozu hipotireoidizma u odnosu na simptome i praćenje telesne temperature pre nego što su izmišljeni precizniji testovi.

Mentalni problemi: usporen metabolizam može uticati i na kognitivne funkcije. Mada još uvek nije jasno po kom se to mehanizmu dešava, utvrđeno je da je kod mnogih muškaraca problematična štitnjača izaziva smanjen dotok krvi u mozakNajčešće se javljaju problemi sa pažnjom i koncentracijom, gubitak pamćenja, usporena percepcija, usporena vizuospatijalna funkcija i problemi sa govorom i rađenjem više stvari odjednom.

Suva koža: suva, gruba, hladna i bleda koža mogu ukazivati na problematičnu štitnjaču kod muškaraca. Ovo je delimično posledica smanjene cirkulacije. Pošto je stopa sagorevanja masnoća značajno smanjena i pošto je takvim osobama obično hladnije, one se manje i znoje. Ponekad se javlja i žućkasta boja kože, što je posledica problema sa sintezom vitamina A.

Opstipacija: hipotireoidizam dovodi i do usporenog rada creva, što se obično manifestuje kao opstipacija. Zbog usporenog pražnjenja creva, gotovo polovina muškaraca sa hipotireoidizmom ima problema sa prekomernim razmnožavanjem bakterija u tankom crevu, što obično dovodi do opstipacije, nadimanja i sindroma iritabilnih creva.

Opadanje kose: neki muškarci  kod kojih se jave problemi sa štitnjačom imaju opadanje kose, pa čak i obrva i brade i brkova. Dlaka može postati grublja, a nokti krtiji zbog sporijeg obnavljanja ćelija i usporene cirkulacije.

Promene raspoloženja: mnogi muškarci koji imaju neko oboljenje štitne žlezde imaju velik problem sa promenama raspoloženja, depresijom, pa čak i agresijom i manijom. Uzrok tome mogu biti velike oscilacije tireoidnih hormona, ali i prisustvo tireoidnih antitela.

Bol u mišićima i zglobovima: hipotireoidizam kod muškaraca može izazvati brojne simtpome vezane za mišiće i zglobove: bol u zglobovima, slabost, ukočenost, grčeve u mišićima, sindrom karpalnog tunela, pa čak i učestale napade gihta, koji se javljaju zbog problema sa funkciojm bubrega. Čak 79% muškaraca obolelih od hipotireoidizma ima neki simptom vezan za mišiće. Smatra se da je to posledica abnormalnog nakupljanja glikogena i promena u aktivnosti mišićnih enzima zbog hipometaboličkog efekta. Ponekad se ovi bolovi pojačavaju prilikom fizičke aktivnosti.

Hormonalni problemi i seksualna disfunkcija Hipotireoidizam može imati direktan uticaj na hipotalamus ili hipofizu i tako uticati na lučenje testosterona. To može dovesti do sledećih simtpoma:

  • slab libido
  • neplodnost
  • nizak nivo testosterona
  • erektilnu disfunkciju
  • ređe jutarnje erekcije
  • smanjivanje mišićne mase

Čak 64% muškaraca sa problematičnom štitnjačom ima slabiji libido, erektilnu disfunkciju, anomalije spermatozoida i probleme sa ejakulacijom. Dobre vesti: kod većine muškaraca svi ovi problemi nestaju uz adekvatno lečenje problema sa štitnom žlezdom.

Povišen holesterol: Visok holesterol se javlja kod 56% muškaraca sa hipotireozom. Telesni metabolizam je odgovoran za eliminaciju triglicerida i holesterola iz organizma, što je proces koji je kod hipotireoze usporen. To može dovesti do visokog holesterola i triglicerida. Terapija sintetičkim hormonima štitne žlezde obično pomaže u normalizaciji ovih problema i često nije neophodno uzimati lekove za holesterol.

problematicna stitnjaca kod muskaraca


Ostali simptomi bolesti štitnjače kod muškaraca

Osim problema sa reproduktivnom funkcijom, kod muškaraca sa tiroidnim problemima se javljaju slični simtpomi kao kod žena. Kada štitnjača luči previše hormona, obično se oseća jaka vrućina i javlja se pojačano znojenje i na normalnoj sobnoj temperaturi. Mršavljenje se javlja uprkos tome što nema promena u načinu ishrane niti vežbanja. Nervoza, anksioznost, uznemirenost i trešenje ruku se takođe često javljaju. Rad srca je najčešće ubrzan, što stvara dodatnu nervozu.

Kod muškaraca sa hipotireozom se obično javlja osećaj hladnoće, čak i kada je zapravo toplo. Često se javljaju i slabost, umor, gojenje, opstipacija, depresija i tromost.

Rak štitne žlezde često ni kod muškaraca ni kod žena isprva ne izaziva simptome, a kasnije dovodi do promuklosti i poteškoća sa gutanjem.

Uzroci problema sa štitnjačom kod muškaraca

Postoji dosta stvari koje mogu dovesti do oboljenja štitnjače i kod muškaraca i kod žena: infekcije, stresni događaji, problemi sa organima za varenje i izlaganje jakim toksinima. Međutim, kod muškaraca postoji par specifičnih uzroka koje ne treba ignorisati.

Nivo testosterona

Nizak nivo testosterona može biti uzročnih, faktor koji pogoršava stanje ili posledica problema sa štitnjačom kod muškaraca.

Najčešći simptomi niskog nivoa testosterona su umor, gojenje, iritabilnost, skrhanost, opadanje kose, slab libido, depresija, ređe jutarnje erekcije, usporen rast dlaka na licu ili njihovo opadanje, erektilna disfunkcija, problemi sa plodnošću, česti bolovi u mišićima kao i gubitak mišićne mase.  Iznenadna pojava problema sa raspoloženjem i hronična depresija su takođe mogući simptomi manjka testosterona. “Sindrom iritabilnog mužjaka” je nedavno skovan termin kojim se opisuju promene raspoloženja koje se mogu javiti kod muškaraca sa niskim nivoom testosterona.

Kod mnogih muškaraca lečenje problema sa štitnom žlezdom normalizuje i nivo testosterona. U pojedinim slučajevima je potrebna i terapija kako bi se ovi simtpomi ublažili.

Smatra se da muški hormoni igraju zaštitnu ulogu kada je reč o razvoju Hašimotovog tireoiditisa kod muškaraca, te muškarci sa niskim nivoom testosterona imaju veće šanse da dobiju ovu bolest. Važi i obrnuto: kod muškaraca sa hipertireoidizmom se obično javlja povišen nivo testosterona.

Saznajte više>>> Bolest štitne žlezde Hašimoto tireoiditis (simptomi, lečenje, ishrana)

Porodična istorija

Oboljenja štitne žlezde kod muškaraca su često predisponirana genetikom. Ako je neko od vaših roditelja (posebno otac) imao neku bolest štitne žlezde, velika je verovatnoća da ćete je imati i vi.


Testiranje štitne žlezde

Pošto su problemi sa štitnjačom (kao i svi drugi autoimuni problemi) ređe prisutni kod muškaraca, lekari ih često previđaju. Mnoge muškarce lekari ne šalju na testiranje štitne žlezde osim ako oni to izričito traže.

Ako sumnjate da imate neki problem sa štitnjačom, prvi korak je testiranje.

Postoji dosta testova krvi kojima se može proceniti funkcija štitnjače. To se radi tako što se testiraju TSH, FT3, FT4 i tireoidna antitela. Tu je, naravno, i ultrazvuk štitne žlezde.

Više>>> TSH test štitne žlezde


Preporuke

I hipotireoza i hipertireoza se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Isto važi i za rak štitne žlezde. Hipertireoidizam se javlja kod samo 0,2 procenta muškaraca, što je malo u odnosu na 2 posto žena. Hipotireoidizam je takođe češći kod žena: javlja se kod 4 ili 5 od 1000 žena i kod 0,6 do 0,9 od 1000 muškaraca. Rak štitne žlezde se tri puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Ako imate probleme sa erektilnom disfunkcijom ili ejakulacijom ili imate druge simptome problema sa štitnom žlezdom, obratite se svom lekaru kako bi vas poslao kod endokrinologa, koji će utvrditi u čemu je problem.

Resource https://www.healthtestingcenters.com/common-symptoms-can-indicate-thyroid-problems